| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Problem z zegarami
Hroop - 2007-02-23, 01:53 Temat postu: [E30] Problem z zegarami Heja, mam problem z zegarami, mianowicie nie działa mi pasek inspekcji, check itp
Poza tym ekonomizer i obrotomierz sie przycinają..
Mam drugie zegary, które dostałem do auta ale po włożeniu nie działały (zapomniałem o przepięciu kostki kodującej - tj. tej białej kostki z przodu, więc jak mniemam to przez to gdyż miały być sprawne). Generalnie pomysł mam taki żeby z dwóch zrobić jedne
Różnią się tym że jedne z tego co pamietam sa boscha a drugie vdo..
inne plecy mają, tzn jedne są białe a drugie niebieskie, z opisem wejść i wtyczką do obc, poza tym na jednych ilość paliwa jest 63l a na innych 55 (albo coś koło tego).
I teraz część pytaniowa
1. Jak bezpiecznie zmienić przebieg? tak żeby nic sie nie uszkodziło w mechanizmach itp
- chce dodać jakieś 40tys (o tyle mniej pokazują drugie zegary)
2. Czy płytka z akumulatorkami będzie zamiennie pasować?
3. Czy wskaźnik ilości paliwa będzie sie dało podmienić i będzie działał jak trzeba?
Pomysł mam taki: jeśli okaże sie że po przekładce kostki te drugie zegary będą działać, to wsadzić im "mój" wskaźnik poziomu paliwa i ew. wyrównać przebiegi. Albo przełożyć do moich całą płytke z akumulatorkami - ale skoro różnią sie wyjściem na obc i w/w to czy taki manewr ma prawo działać?
Ewentualnie jest opcja żeby oddać te które siedzą u mnie aktualnie do elektryka i niech je spróbuje naprawić..
Może ktoś miał podobny problem i mógłby doradzić..
Ogólnie kombinuję w dobrą stronę czy raczej nie ma szans żeby to działało?
Samochd to E30 325i z 1988 roku
Z góry dzięki, pozdrawiam
adrian e30 - 2007-02-23, 08:19
kup porzadne zegary za pare groszy i nie kombinuj. przeciez zegary nie kosztuje majatku.
mod edit: uzywaj spacji
przem - 2007-02-23, 18:40
ogólnie przekładki samych wskaźników maja szanse powodzenia. u mnie się udało i działa. było tak
kupiłem auto teoretycznie niby wszystko ok ale:
-nie działał pasek diod od inspekcji
- obrotomierz kręcił max do ok.6050-6100
były to zegary motometer, bez tej kostki kodującej. i po wyjęciu było na nich napisane markerem e30 (tak chyba nie jest oryginalnie )
kumpel dal mi oryginalne zegary od 325 VDO,i już obrotomierz kręcił jak trzeba. przy okazji jednak okazało się ze skaczącą wskazówka od poziomu paliwa to nie wina jak podejzewalismy uszkodzonego pływaka tylko właśnie zegarów, bo u mnie tez pojawił się ten problem. mając pewnego dnia tego dość(potrafiła się świecić rezerwa i jednocześnie pokazywać max paliwa w baku) rozebrałem oba budziki i z tych w których obrotomierz z nieznanych mi względów trochę się nie dokręcał przerzuciłem wskaźnik paliwa do drogich, oczywiście jak łatwo się domyślić pomogło i działa po dzień dzisiejszy
pozdro
|
|