| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wymiana wahacza
wrona - 2007-02-28, 23:18 Temat postu: wymiana wahacza przejrzałem wszystko co jest dostepne na forum to nie uzyskalem jednej istotnej dla mnie informacji a mianowicie :
czy macie jakis patent na długi sworzen wahacza jak go wydobyc razem z wahaczem z auta???
Grzesiek - 2007-03-01, 00:18
dlugi sforzen to najprostrza rzecz do wybicia jezeli idzie do wymyany to zaloz jaka breche na wachacz i ciag do dolu a z gory otwieramy maske i uderzamy w gwint 2-3 uderzenia wystarczy jezeli zostawiasz sforznia to puknij w breche nie przewiduje wiekszych trodnosci z ta operacja
SOER - 2007-03-01, 00:42
Operacja prosta ale mój sie trzymał dość mocno była duża brecha i byli też koledzy ale trochę było z tym roboty i kur... tam latały
jackx - 2007-03-01, 08:16
Panowie zabieracie sie do roboty bez podstawowego narzędzia jakim jest precyzer zwany dalej młoteczkiem albo ruskim kluczem.
Jak mówi przysłowie " bez młota to nie robota"
ubott - 2007-03-01, 09:23
| jackx napisa³/a: | | Jak mówi przysÅ‚owie " bez mÅ‚ota to nie robota" |
hehe ja to mialem napisac!!
a jeszcze pytanie czy wogole jest jakies narzedzie specjalistyczne do tego sworznia?????? bo metode domowa juz znamy
pozdro
jackx - 2007-03-01, 10:13
| ubott napisa³/a: | | a jeszcze pytanie czy wogole jest jakies narzedzie specjalistyczne do tego sworznia?????? bo metode domowa juz znamy |
Na pewno jest, ale jest to tak nie typowy sworzeń ze raczej ściągaczami które są dostepne w handlu raczej tego nie zdejmiesz.
ASO na pewno maja ściągacze wyspecjalizowane do tego rodzaju zawieszenia, jak większość firm samochodowych specjalnie produkuje róznego rodzaju wynalazki i projektuje do tego specjalistyczne klucze żeby zwykły śmiertelnik albo jakiś Pan Stasio w stodole nie naprawiał samochodów.
Ja sam miałem taki przykład jak jeszcze jezdziłem renault 5 z 1980 to zaciski były przykrecone a jak że imbusem ale pięciokątnym jeden taki kosztował jakieś 40zł
MrKrYH_e34 - 2007-03-01, 18:22
to ja jeszcze sie dopytam .. wymienialem ostatnio swozen na wachaczu w e36 95 rok 2,0 .. i za czesc zaplacilem 45 zl .. a za wymiane 150 .. chcecie mi powiedziec ze moglem sobie to sam w domu zrobic .. w ogole czy da rade to wyjac nie psujac np gumy w wachaczu ? pozdro
[ Dodano: 2007-03-01, 19:24 ]
aha dopiszczie jeszcze czy jak juz go zdemontuje to czy sam sobie go dam rade ZAMONTOWAC pozdro ..
jackx - 2007-03-01, 18:30
| Cytat: | | to ja jeszcze sie dopytam .. wymienialem ostatnio swozen na wachaczu w e36 95 rok 2,0 .. i za czesc zaplacilem 45 zl .. a za wymiane 150 .. chcecie mi powiedziec ze moglem sobie to sam w domu zrobic .. w ogole czy da rade to wyjac nie psujac np gumy w wachaczu ? pozdro |
Jeśli masz troszke smykałki do mechaniki i jakiś garaz albo piwnice wyposazony w podstawowe narzedzia tzn. precyzer i imadło ślusarskie i troche kluczy to raczej tak, nawet mozna samemu wymienić tuleje metalowo-gumową bez prasy
Grzesiek - 2007-03-01, 18:34
oczywiscie ze mogles sam to zmienic w domu jezeli tylko posiadasz jakies przybory warsztatowe hehe a co do samej wymiany to trzeba tylko dopasowac jakas tulejke ja naprzyklad urzywalem duzej starej nasatki a co do wbijania to ja proponowal bym z nowego sciagnac gumke bo mi kilka razy sie poprostu przeciela i wtedy moze byc klopot najpierw wbijam a pozniej spowrotem zakladam oslone gumawa. a co do ceny to jak bym bral po 150 zł od kazdego to byl bym teraz milioneremheeh ceny poprostu kosmiczne 8)
ubott - 2007-03-02, 00:00
ale po co sie meczyc z wybijaniem sworzni mlotkiem???
kilka razy juz wymienialem i oddawalem je do wycisniecia na prasie - placilem za taka usluge 5 zeta - wiec chyba nie jakas kosmiczna kwota takze po co zachod??
pozdro
jackx - 2007-03-02, 07:20
| ubott napisa³/a: | | kilka razy juz wymienialem i oddawalem je do wycisniecia na prasie - placilem za taka usluge 5 zeta - wiec chyba nie jakas kosmiczna kwota takze po co zachod?? |
co racja to racja też tak mozna, a powiem wiecej, jest to najlepsze wyjście jak sie samemu dłubie.
MrKrYH_e34 - 2007-03-02, 19:47
hmmm no na dzialce jakis garaz mam .. baa mam nawet prase 7 tonowa .. wlasnej roboty .. tylko nie wiem czy sobie z tym poradze .. co musze zrobic aby to wymienic wybic swozen i co wachacz zdejmowac czy jak
jackx - 2007-03-02, 21:46
1. wymÄ…towac wahacz
2. wybic ( młotkiem, imadłem, na prasie) sworznie
3. założyć nowe sworznie
4. załozyć wahacz
i juz
MrKrYH_e34 - 2007-03-02, 22:23
oki czy po takiej domowej wymienie musze jechac na geometrie ? czy nie
Grzesiek - 2007-03-02, 23:08
raczej nie ja zmoenialem dzisiatki nie tylko w bmw i nie jezdzilem na geometrie chyba ze wczesniej geometria byla ustawiona na wybitym ale watpie moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby jechac na geometrie
jackx - 2007-03-03, 00:33
teoretycznie po kazdorazowej jakiejkolwiek ingerencji w przednie zawieszenie powino sie jechac na djagnostke, ale raczej przy wymianie wahaczy nie powinna sie przestawic geometria
Piotr_1 - 2007-03-08, 12:39
Podłączam się pod temat z pytaniem:
W jakim kierunku musi być otwór przy acentrycznej tulei wahacza od m3? Bliżej której strony?
Piotr_1 - 2007-03-15, 22:12
Tak też mi zrobili. Więc dobrze. Prowadzi się lepiej, szczególnie w trasie przy dużej prędkości na wąskiej drodze można jechać bardziej precyzyjnie. Ale żeby wykorzystać takie tuleje w pełni to trzeba mieć niestety twardsze zawieszenie. Mam tuleje meyle, zobaczymy ile wytrzymają.
|
|