| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Jaki monitor?
Bruner - 2007-03-04, 10:07 Temat postu: Jaki monitor? Przymierzam sie do zmiany monitora bo przez moja starsza od wegla 15-tke niedlugo calkiem oslepne. Co byscie mi radzili kupic w cenie do ok 1000 , max 1200 zl? Nie chce zadnych wynalazkow, kwadratowych, panoramicznych itd, zwykla 17-stka lub 19-stka. Brac LCD czy zwykla "banke"? Najwazniejsze to dobra jakosc obrazu, brak smuzenia, rozmazywania przy szybkich zmianach obrazu itp jak w starych LCD, zeby nie walil za bardzo po oczach i zeby po 2 latach nie nadawal sie na smietnik. To prawda ze LCD mocniej daja po oczach? Nigdy nie mialem okazji popracowac przy LCD na tyle dlugo zeby sie o tym przekonac, ale slyszalem takie opinie. Aha, i jeszcze jedno. Jak sprawdzaja sie przejsciowki itp patenty do podlaczenia nowego LCD do karty graficznej ze "starym" zlaczem? (nie wiem jak to sie fachowo nazywa, zwykla 3 rzedowa wtyczka do monitora) Kompa planuje wymienic dopiero pod koniec roku, wiec przez jakis czas bedzie to musialo dzialac z moim zabytkiem.
Belisama - 2007-03-04, 10:51
Do tysiąca to naprawdę jest w czym wybierać LG lub Samsung albo Belinea
Chyba nawet na 19 by starczyło
BADYL - 2007-03-04, 11:28 Temat postu: Re: Jaki monitor?
| Bruner napisa³/a: | | Przymierzam sie do zmiany monitora bo przez moja starsza od wegla 15-tke niedlugo calkiem oslepne. Co byscie mi radzili kupic w cenie do ok 1000 , max 1200 zl? Nie chce zadnych wynalazkow, kwadratowych, panoramicznych itd, zwykla 17-stka lub 19-stka. Brac LCD czy zwykla "banke"? Najwazniejsze to dobra jakosc obrazu, brak smuzenia, rozmazywania przy szybkich zmianach obrazu itp jak w starych LCD, zeby nie walil za bardzo po oczach i zeby po 2 latach nie nadawal sie na smietnik. To prawda ze LCD mocniej daja po oczach? Nigdy nie mialem okazji popracowac przy LCD na tyle dlugo zeby sie o tym przekonac, ale slyszalem takie opinie. Aha, i jeszcze jedno. Jak sprawdzaja sie przejsciowki itp patenty do podlaczenia nowego LCD do karty graficznej ze "starym" zlaczem? (nie wiem jak to sie fachowo nazywa, zwykla 3 rzedowa wtyczka do monitora) Kompa planuje wymienic dopiero pod koniec roku, wiec przez jakis czas bedzie to musialo dzialac z moim zabytkiem. |
Bruner teraz jest promocja w MediaMarkt za 999,- LG 20' LCD to do konca roku napeno bedzie taniej a moze nasi nalepsi przyjaciele zza wielkiej wody wymysla juz nowa technologie np hologramowa 3G 4D itp.
nokerman - 2007-03-04, 12:10
LG Flatron 1952S dziewietnascie cali za nieco więcej niż 800 zł :D
nie narzekam
edycja, internet, film(bajki), LFS <- wqyrabia się na zwykłym GF MX440
Kujon - 2007-03-04, 12:16
w Carrefull jest 19 Samsunga na promocji za 799, naprawde bardzo dobry monitor, kumpel ma go juz pół roku i jest naprawde bajka
frantic - 2007-03-04, 12:48
ja mam 19" samsunga 940N, zwykły poprawny monitor, nie zauważyłem tych niuansów o których piszesz, wziąłem go tylko dlatego że mogłem go włączyć w sklepie i zrobić test czy nie wyskoczą bad pixele po włączeniu bo o ile będzie to w normie producenta to nie można takiego monitora wymienić. Bardzo dobrym monitorem wg testów i opinii mojego kumpla który kupił 3 szt jest Benq 93G
możesz sobie troche poczytać o monitorach w tym TEŚCIE niestety tylk 17" testowali akurat tutaj
Jeszcze chciałem dodać że dobrym wyborem może być LG bo producent zezwala na "okres testowy" i jak ci wyskoczą bady to monitor bodajże do 3 tygodni możesz zwrócić, lub wymienić na nowy
Bruner - 2007-03-04, 13:02
No wlasnie, zapomnialem o bad pixelach. Wszystkie firmy dopuszczaja jakas ich ilosc, czy tylko te bardziej badziewne, a w lepszych nie moze byc ani jednego? Co do Samsunga to jestem uprzedzony, myslalem raczej o LG czy Belinea itp.
| frantic napisa³/a: | | nie zauważyÅ‚em tych niuansów o których piszesz |
Wlasnie siedze w robocie przy jakims wynalazku Della na ktorym ktory np przy przesuwaniu paska przegladarki w gore lub w dol (nawet wolnym) obraz migocze, rozmazuje sie i smuzy, na mojej starej 15" (banka) nie ma tego efektu, dlatego pytam czy to typowa przypadlosc LCD, czy tylko te starsze tak maja (ten monitor ma juz pare lat). Moze nie jakos strasznie ale jest to wyraznie widoczne i nie podoba mi sie to. W jakiegos Quake'a pewnie kiepsko by sie gralo
A co z podlaczeniem do starej karty ze zwyklym zlaczem VGA?
korzuch - 2007-03-04, 13:06
yo!
LG 1970H
|
|