| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - stroboskopy
Miki - 2004-10-09, 17:46 Temat postu: stroboskopy chce zamontować w halogenach ( i tak są odłączone ) stroboskopy. Którędy przeprowadzić przewody do kabiny i jak je podłaczyć do instalacji elektrycznej???
SmasherE30 - 2004-10-09, 22:47
Elektrykiem nie jestem, ale to chyba nie filozofia.
Do kabiny przewody poprowadź sobie koło wiązki, albo gdzies gdzie przechodza jakies seryjne przewody (uwaga na uszczelki)
Kup sobie jakiś prosty pstryczek elektryczek, zamontuj w kabinie, podłącz go do kabli + swoich stróbów a dalej plusa pod akumulator chyba nie jestem pewien. Minus gdzieś w blachę a w lampę halogenowa to juz chyba dasz radę jakoś uchnąć ... może mały otwór nawiercić od góry
Miki - 2004-10-10, 15:45
Troche pomyslalem i już mniej wiecej wiem...
Strobo w halogeny założe bez problemu wykorzystujac miejsce na żarowkę(halogeny i tak mam odlaczone), mam fajny taki "lotniczy" włącznik, masę podlacze gdzies do karoseri a plus najpierw pod włącznik a z niego do akumulatora...
Jedyne czego musze gdzieś poszukać to ktoredy przeprowadzić kable do wnetrza... Może jakies konkretne miejsce ktos zna ?
Anonymous - 2004-10-10, 22:44
Jest dziurka jak odkręcisz maskownice wiązki przewodów od stacyjki to znajdziesz dziurki przez które idą kable do komory silnika.Niezapomnij o bezpieczniku bo spalisz furke.
Anonymous - 2004-10-11, 01:59
A jak to jest panowie z wsadzeniem stroboskopow w swiatla np dlugie w e34??? da sie je tam wsadzic co trzeba przerobic w lampie???
Anonymous - 2004-10-11, 09:53
| NikoÅ› napisa³/a: | | A jak to jest panowie z wsadzeniem stroboskopow w swiatla np dlugie w e34??? da sie je tam wsadzic co trzeba przerobic w lampie??? |
Przy montowaniu stroboli ważne jest żeby lampa w którą montujemy spełniała swoją funkcję. Chodzi o to że jak wsadzimy zamiast postojówek to podczas kontroli policyjnej może policmajster zażądać włączenia pozycyjnych, powiemy że nie mamy a wtedy może zabrać dowód.Tak samo mijania i drogowe.Nie wiem jak to jest z przeciwmgielnymi, bo nie wiem czy są wymagane prawnie (to chyba światła dodatkowe).A żeby wsadzić dodatkowo strobo np do świateł drogowych to trzeba zrobić dodatkową "dziurkę" dla strobo.To znowu podczas upierdliwej kontroli bądź przeglądu może stworzyć pytanie: czy jest homologacja na to?
Bruner - 2004-10-11, 11:33
[quote="jarekson"] | NikoÅ› napisa³/a: | | Nie wiem jak to jest z przeciwmgielnymi, bo nie wiem czy sÄ… wymagane prawnie (to chyba Å›wiatÅ‚a dodatkowe). |
Nie sa wymagane, ale jesli sa zamontowane to musza dzialac. Za odlaczone przeciwmgielne koles kiedys dowod stracil.
PepiS - 2004-10-11, 11:34
Dla mnie strobole w lampach porownywalne sa z neonami pod autem albo na antence, diodkami na dyszach spryskiwaczy i innymi tego typu badziewiami. Moze jeszcze UV na podsufitce Nic tylko miody, ciastka i disco polo wywijac. No ale kazdy robi ze swoim autem co chce 8)
fozgen - 2004-10-11, 12:44 Temat postu: .... w sumie masz racje ale .... strobo jezeli sie umiejętnie ich uzywa i dobrze zamontuje to bardzo pomagają , ja zamontowane mam w jednym ze słuzbowych aut , poza tym jezdziłem innym autem prywatnym ze strobo i nawet sobie nie wyobrazasz jak pomagają jechać z duzą prędkosścią po lewym pasie co w warszawie zakrawa na cud ,a człowiek nie raz sie spieszy a kolesie luubią kleic sie do lewewej strony jezdni nawet jak mają ske\ręcić w lewo za trzy skrzyrzowania
PepiS - 2004-10-11, 12:50
to moze od razu kogut i syrena
duchPW - 2004-10-11, 15:08
jasne, ale tu chodzi o to jak je najlepiej zamontować, a nie czy to się komuś podoba
Miki - 2004-10-11, 15:11
| jarekson napisa³/a: | | Jest dziurka jak odkrÄ™cisz maskownice wiÄ…zki przewodów od stacyjki to znajdziesz dziurki przez które idÄ… kable do komory silnika.Niezapomnij o bezpieczniku bo spalisz furke. |
hmmm o bezpieczniku nie pomyślałem nawet przez chwile
Anonymous - 2004-10-11, 15:37
No to dodam tylko że bezpiecznik jak najbliżej źródła prądu.
Miki - 2004-10-11, 15:46
a jaki bezpiecznik 10A wystarczy czy dać większy
Anonymous - 2004-10-11, 15:49
Jak już będziesz miał strobo to zobacz jaki prąd pobierają i włóż troche większy bezpiecznik.
Miki - 2004-10-11, 15:54
Juz kupione są ale info o poborze prądu to tam nie ma tak samo jak normalnej instrukcji obsługi poza schematycznym rysunkiem a na rysunku niec tez nie ma o bezpieczniku
PS Może ktos ma zamontowane stroo i sie wypowie na temat bezpiecznika???
Anonymous - 2004-10-11, 16:04
Wrzuć jakoś ten schemat albo jakieś zdjęcie opakowania to moze w necie coś sie znajdzie.
Miki - 2004-10-11, 16:10
hmmm nie bardzo wiem jak ale moze sie postaram jak dorwe skaner
a najlepiej bedzie jak po podlaczeniu do akumulatora sprawdze pobór pradu jakimś miernikiem (( to chyba da sie zrobić )) ewentualnie dorwe szybko kogos i zobacze jak jest u niego...
Anonymous - 2004-10-11, 16:14
Da rade.Wpinasz szeregowo amperomierz i włączasz strobo.Patrzysz ile pobierają prądu ale zwróc też uwagę na pobór podczas startu strobo, najlepszy byłby miernik analogowy.
|
|