BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ciezkie palenie 324 d

wojtaq - 2007-03-04, 21:35
Temat postu: ciezkie palenie 324 d
mam wazne pytanie
jest ladna bmw do kupienia z silnikiem 2.4 diesel z elektroniczna pompa
i jest problem : samochod odpala za kazdym razem ale trzeba pokrecic kilka sekund stacyjka
co moze byc przyczyna ? elektronika ? moze pompa ?
prosze o szybka odpowiedz jesli mozna

PaWeLeK_E30 - 2007-03-05, 00:49

Nie wiem czy tak samo jest w d , ale w td jest taka zielona kontrolka ze strzałką która się zapala w momencie w którym powinno sie odpalać silnik. Zapala się pomarańczowa od świec, później pomarańczowa od jakiegoś ustawiania wtrysków i jak obie gasną zapala się ta zielona, wtedy silnik powinien łapać prawie od razu. Jak ciężko pali to może być coś z podawaniem paliwa. Albo świece żarowe są zużyte i za mało podgrzewa ropkę . Najważniejsze żeby silnik jak odpali równo pracował.
Bartek_P - 2007-03-05, 01:13

Albo kompresja juz nie ta.
Może filtr paliwa jest już stary.

wojtaq - 2007-03-05, 08:23

wlasnie auto zapala tak samo jak swieci sie ta zielona i jak zgasnie
ale zawsze trzeba troche pokrecic a tak byc nie powinno lecz nie wiem od czego to jest
ma tez ona za male wolne obroty , swiece to byc nie powinny chyba. a orientuje sie ktos jak moze byc z cena takiej pompy ?

kompresja powinna byc dobra bo samochod bardzo ladnie chodzi i wogole nie kopci

RoboCop - 2007-03-05, 08:37

w Jaworznie jest dwóch mechaników, którzy mają jakiekolwiek pojęcie o tych starych dieslach - jak jesteś zainteresowany, to odezwij się do mnie na priv - dam Ci namiary...
Bartek_P - 2007-03-05, 17:02

głowiczka pompy w granicach 700 zł w Poznaniu
kemot324 - 2007-03-07, 00:12

Możliwe, że tylko paliwo cofa się do baku bo uległ uszkodzeniu zaworek zwrotny w pompie wtryskowej. Można kupić taki uniwersalny, założyć na przewód paliwowy i po kłopocie. O ile faktycznie to by było przyczyną.
Pomiędzy filtrem paliwa a pompą jest przeźroczysty wężyk, czy jest w nim paliwo z malutkim bąbelkiem powietrza czy jest on pusty po dłuższym postoju?

PaWeLeK_E30 - 2007-03-07, 01:21

Problem z odpalaniem jest zawsze ? Tzn. na zimnym i na ciepły silniku?
Najlepiej było by pojechać na diagnostykę, podpiąć samochód pod kompa. Dowiesz się coś więcej o nim.

kavka - 2007-03-07, 14:55

Odpowiem w imieniu wojtaqa bo współnymi silami kupujemy to auto :wink:

kemot324 napisa³/a:
Pomiędzy filtrem paliwa a pompą jest przeźroczysty wężyk, czy jest w nim paliwo z malutkim bąbelkiem powietrza czy jest on pusty po dłuższym postoju?

Prawdopodbnie dzisiaj bede jeszcze raz oglądać to auto to sprawdze .

PaWeLeK_E30 napisa³/a:
Problem z odpalaniem jest zawsze ? Tzn. na zimnym i na ciepły silniku?

Właściciel mówi że zawsze tak pali ... Czy mróz czy ciepły zawsze pali tyle czasu ...

Dzięki za odpowiedzi :wink:

Pozdrawiam

Bartek_P - 2007-03-07, 21:57

No , ja zawsze tak pali to może rzeczywiście paliwo się cofa.
wojtaq - 2007-03-07, 22:34

samochód kupiony i bedziemy walczyć z tym paleniem
kavka - 2007-03-07, 22:53

Na moje oko to może być wina tych niskich obrotów też czyli ogólnie ustawienia pompy bo jak sie go pali z gazem to wydaje mi sie że szybciej załapuje ... Po wizycie u pompiarza wszystko sie okazę ale jutro jeszcze sprawdze to paliwo bo w dzisiejszej eufori zapomniałem :P :wink:

PS: BMW to faktycznie choroba :D :wink:

Pzdr.

EDIT:

Aha i co ważne ... Jak sie jedzie to poniżej 1500 obr. auto ma jakby w td mega turbodziure czyli nie chce ciągnać , dopiero jak sie wkręci na obroty zaczyna jechac porządnie ...

PaWeLeK_E30 - 2007-03-07, 23:29

Odpalać samochód powinieneś nie kładąc nawet nogi na gaz. Musi ładnie łapać prawie od razu.
U mnie w rodzinie zawsze dieslami jeździliśmy i powiem, że diesel powinien łapać szybciej jak benzyna. :D
Najlepiej wspominam Renault Traffica 1.9D 1990rok, totalny złom, mieliśmy go 15lat. Nikt o to auto nie dbał, ale silniczek zawsze palił na dotyk. Lato, zima.
Co do niskich obrotów poniżej 1500obr/min, odczucie takie może być, że auto nie jedzie, gdyż nie masz jeszcze przy tych obrotach mocy KM, a co ważniejsze momentu obrotowego.
Wiec nie ma co się tym przejmować. Zwykły diesel jest mułowaty i tyle. TD przy 1500obr/min jest mułowaty. To są obroty dopiero przy których turbinka się rozkręca, ale działa gdzieś przy 2000-2200obr/min :D

kemot324 - 2007-03-07, 23:29

Jeszcze co przyszło mi do głowy to źle ustawiony kąt wtrysku, lub źle założony pasek rozrządu (przeskoczony o jeden ząbek na pompie wtryskowej) co da podobny efekt do złego ustawienia kątu wtrysku. Niech pompiarz obejrzy.
wojtaq - 2007-03-07, 23:32

ale przy tych niskich obrotach auto wogole nie jedzie wiec cos jest nie tak
mam pod domem taka 324d lecz w automacie i pali na dotyk a ta ktora zostala kupiona nie pali jak powinna
jak bedzie czas to pojedzie do pompiarza i wszystko bedzie jasne

kavka - 2007-03-08, 00:04

PaWeLeK_E30 napisa³/a:
Co do niskich obrotów poniżej 1500obr/min, odczucie takie może być, że auto nie jedzie, gdyż nie masz jeszcze przy tych obrotach mocy KM, a co ważniejsze momentu obrotowego.

To nie jest tak .... Przy tych obrotach auto prawie nie reaguje na gaz ... Albo reaguje albo z opóźnieniem . Jechałem automatem wojtaqa i reakcja była natychmiastowa ... No nic zobaczymy co powiedzą fachowcy . O wynikach napisze :wink:

Pzdr.

mariusz szkocja - 2007-03-08, 19:16

witajcie bawarczycy

z problemem z ktorym sie bawicie nie wiele jestescie zrobic .

problem jest zwiazany z pompa wtryskowa ( to wada wszystkich bmw -mam tds i to przerabialem) pompa sterowana elektronika ale elekrtonika nie siada najczesciej sa to zuzycia mechaniczne ( glowiczka,. sekcja tloczaca) dom owymi sposobami tego nie naprawisz i potrzebny jest spec od pomp wtryskowych a nie mechanik zlota raczka ktory wiecej spiepprzy niz naprawi najlepiej pompe zawiesc do warsztatu ktory posiada stol do naprawy i regulacji pomp wtryskowych z przystawka regulacyjna do elektroniki .

na gieldzie to mozesz kupic kota w worku a nie pompe wystrczy ze polezy bez paliwa miesiac i juz do niczego sie nie nadaje.

pozdro :beer:

wojtaq - 2007-03-18, 21:26

odswieze temat
czy jest mozliwosc zeby w 324d byl potencjometr gazu od 316 ?
bo ostatnio wyciagalem i pisalo na nim 316 i mial kilka kabli ucietych
chyba to ze auto ma mula przy ok 1-1.5 tys obr to wina pewnie tego potencjometru ale czy moze to byc tez przyczyna ciezkiego odpalania ??

kavka - 2007-06-02, 14:21

Oddałem auto do pompiarza i padło na nastawnik pompy ==> 1600 PLN + montaż ... Przez chwile się załamałem ale naszczęście dobrzy ludzie załatwili mi cała pompe za 400 PLN ... Pali lepiej ale i tak wydaje mi się że nie tak jak trzeba , ale przynajmniej jeździ tak jak trzeba :D :D

Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc w tym temacie :wink:

dawidotcz - 2007-10-10, 16:18
Temat postu: pecherzyki w przeodzie pompy paliwowej
kemot324 napisa³/a:
Możliwe, że tylko paliwo cofa się do baku bo uległ uszkodzeniu zaworek zwrotny w pompie wtryskowej. Można kupić taki uniwersalny, założyć na przewód paliwowy i po kłopocie. O ile faktycznie to by było przyczyną.

Taki przypadek spotykam pod maska kiedy robie sobie przeglad silnika.Odpowietrzylem kilka razy pompe paliwowa,ale te pecherzyki cofaja sie i nie chca uciec...hmm.Prawdopodobnie bede musial tez kupic taki zaworek zwrotny. Bo mam problem z odpaleniem silnika kiedy jest cieply,musi rowniez pomyslec zaplon ponad 3 sek zeby odpalil (posiadam e30 324 td).zmienilem wszystkie filtry,olej itd.Lecz zauwazylem ze na ktoryms wtrysku paliwa jest lekko obtarty jakis przewod-zaraz bezposrednio przy wtrysku,pewnie jakis czujnik to bedzie.Ten przewod wydaje mi sie lekko nadpalony,jak by zwarcie gdzies dalo-byl izolowany "kiedys" tasma izolacyjna przed kupnem.Bede musial zdjac wtrysk i zobaczyc ten przewod.Silnik bardzo ładnie gada i ma swoje osiagi" obwodnica ok 220 km/h" i jeszcze chciala isc tylko musialem zastopowac:)) Czasem tez zakopci w jasnych spalinach kiedy jest silnik zimny,wiec pewnie na kompresje trez trzeba bedzie skoczyc i zobaczyc. Pozdrawiam.

kavka - 2007-10-13, 23:49

dawidotcz napisa³/a:
Taki przypadek spotykam pod maska kiedy robie sobie przeglad silnika.Odpowietrzylem kilka razy pompe paliwowa,ale te pecherzyki cofaja sie i nie chca uciec...hmm.Prawdopodobnie bede musial tez kupic taki zaworek zwrotny

Troche pęcherzyków może być ... U mnie w lecie cofało sie co chwile paliwo ... już ręce mi opadały , kiedy to kazałem podopompować Wojtkowi i on nie zablokował pompki ( nie przekręcił jej tylko zostawił ) i od tego czasu spokój :wink: Czasami na pozór cięzkie rzeczy bywają błachostką :wink:

kemot324 - 2007-10-14, 22:03

Nie wszystkie diesle maja pompkÄ™ na filtrze :wink:
kavka - 2007-10-14, 22:30

kemot324 napisa³/a:
Nie wszystkie diesle maja pompkÄ™ na filtrze

No właśnie akurat mój nietypowy 2.4d ma elektroniczną pomke (zagłada :evil: ) i ma tą pompke ... W mechanicznej jest chyba w pompie ta pompeczka ale nie jestem pewien :)

kemot324 - 2007-10-14, 22:52

W 2,4d do grudnia `88 były pompy mechaniczne, a później już tylko elektroniczne. W d z mechaniczną pompą nie ma żadnych pompek bo układ całkowicie odpowietrza się samoczynnie, a "wajcha" na pompie służy do odcięcia paliwa na wtryskiwacze :)
kavka - 2007-10-14, 23:00

kemot324 napisa³/a:
a "wajcha" na pompie służy do odcięcia paliwa na wtryskiwacze

O widzisz człowiek sie uczy całe życie :P :wink:

wzkurczak - 2007-10-15, 22:39

witam ja tez mam 2,4td i powiem tak auto na zimny pali ze strzału, na ciepłym kreci troche dłuzej, ale z tego co mi wiadomo przyczyna tego jest głowiczka w pompie paliwa, kosz takiej naprawy/regeneracji 600-700zł a nowa ok 1200zł osiagi auto ma w miare moment obrotowy 220Nm robi swoje dla porównania m20b25 ma 227Nm... :D

teras takie pytanie co zrobic z turbina, dzis troche czysciłem pod maseczka i jak sie dobrałem do swistaka zauwarzyłem luz na wirniku turbiny moze nie duzy ale mysle ze wymaga to naprawy a to sie wieaze z kosztami ok 800zł, ;/ a w warsztacie mam za 700zł turbine od tds-a po regenaracj :| , duzo rzeźbienia było by zeby ja za adoptowac? :mg: jak to sie bedzie miało do tego silnika?