BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Opadajace obroty na LPG...

Domel - 2007-03-06, 14:30
Temat postu: Opadajace obroty na LPG...
Wiem, że temat poruszany był 1000 razy ale nie znalazłem odpowiedzi...

Na benzynie jest wszystko ok.
Po przełaczeniu na LPG wolne obroty opadają do ok 5 tys i zauwazyłem jakby spadało napięcie w aucie. Tzn lekko przygasają zegary i światła.

Co moze byc powodem?
Silniczek krokowy czyszczony wiele razy - pomaga to na ok 2 tygodnie.

Pozdro

southOFheaven - 2007-03-06, 14:46
Temat postu: Re: Opadajace obroty na LPG...
Domel napisa³/a:

Po przełaczeniu na LPG wolne obroty opadają do ok 5 tys i zauwazyłem jakby spadało napięcie w aucie. Tzn lekko przygasają zegary i światła.

Co moze byc powodem?

Pozdro

5 tys? moze miales na mysli 500obr/ min

w Twojej sytuacji duzo moze pomoc regulacja- podlaczenie do kompa i ustawienie pracy silniczka krokowego (attuatora) na wiekszy zakres tzn zeby wiecej gazu podawal. mam to samo w m50b20 instalka 2generacji landi-renzo i wiem ze musze jechac na regulacje bo na lpg obroty mam straaasznie niskie i telepie silnikiem.

Domel - 2007-03-06, 14:54
Temat postu: Re: Opadajace obroty na LPG...
southOFheaven napisa³/a:
Domel napisa³/a:

Co moze byc powodem?

Pozdro

5 tys? moze miales na mysli 500obr/ min

w Twojej sytuacji duzo moze pomoc regulacja- podlaczenie do kompa i ustawienie pracy silniczka krokowego (attuatora) na wiekszy zakres tzn zeby wiecej gazu podawal. mam to samo w m50b20 instalka 2generacji landi-renzo i wiem ze musze jechac na regulacje bo na lpg obroty mam straaasznie niskie i telepie silnikiem.

Tak, 500 obr/min oczywiście :)
Dzieki za informacje. W takim razie podjade do gazownika.

Pozdro

Qba - 2007-03-06, 15:55

A powiedzcie panowie czy macie tak cały czas czy moze chwilowo obroty sie podnoszą np po szybszej jezdzie :wink: ?? ?
southOFheaven - 2007-03-06, 16:31

Qba napisa³/a:
A powiedzcie panowie czy macie tak cały czas czy moze chwilowo obroty sie podnoszą np po szybszej jezdzie :wink: ?? ?

oczywiscie- po szybszej jezdzie chwilowo sie podnosza i wtedy stoja ok 900...pozniej gdy jade wolniutko przez miasto i zatrzymam sie np. przed swiatlami znowu telepie na wolnych obrotach- 500obr.. dlatego najpierw odwiedze gazownika w sprawie regulacji...jak nie pomoze wrzucam BLOS. :? coz lpg robi takie cyrki no ale cos za cos 1,80litr w porownaniu 4zl benzynka..

hk3r - 2007-03-06, 17:12

A tak zapytam ile lat ma instalacja??bo może być wina reduktora już m.in.membran
Domel - 2007-03-06, 19:34

hk3r napisa³/a:
A tak zapytam ile lat ma instalacja??bo może być wina reduktora już m.in.membran

Moja instalka ma juz jakies 2lata. Jedyne co bylo robione to wymiana filtra gazu.

Tez zauwazyłem, że jak troche przycisne na trasie to po zatrzymaniu obroty stoją w okolicy 900 - 1000 obr/min. Poźniej to mija.

wrona - 2007-03-06, 20:48

a zapytam jeszcze czy zlewaliscie syf z parownikow bo u mnie przez dwa lata to sie tyle tego nazbieralo ze sie naprawde grubo zastanawialem jak to sie tam zmiescilo. Takze polecam tez przeprowadzic ten zabieg !
globi - 2007-03-06, 23:35

Ja tez mam ten problem ale jade w tygodniu na przegląd gwarancyjny wiec niech zobaczą co może być przyczyna na benzynie jest idealnie nic sie nie robi na zimnym silniku ale gdy jest włączony gaz obroty strasznie spadają u mnie dochodzi do 300obr dodam ze instalacje mam BRC i zrobione jest na niej 15 tys km na rozgrzanym nawet nie do konca po przjechanieu 2 km jest dobrze wszystko wraca do normy tylko jak jest zimny ;/
Domel - 2007-03-07, 07:25

wrona11 napisa³/a:
a zapytam jeszcze czy zlewaliscie syf z parownikow bo u mnie przez dwa lata to sie tyle tego nazbieralo ze sie naprawde grubo zastanawialem jak to sie tam zmiescilo. Takze polecam tez przeprowadzic ten zabieg !

A mozesz troszke przybliżyć temat jak się za to zabrać?
Szczerze to nie mam zielonego pojęcia na ten temat.

wrona - 2007-03-07, 10:06

zaleznie od parownika (ale zawsze w jego dolnej części) jest sruba do spuszczania tej kleistej mazi. Zabieg polecam wykonywac na rozgrzanym parowniku co 15 -20 tys kilometrow. aha przy spuszczaniu radze miec jakies naczynko na to ten specyfik bo moze sie okazac ze zafajdacie silnik a gwarantuje ze w usuwaniu przyjemne nie jest :mg:
globi - 2007-03-07, 10:35

trzeba coś zakręcić np gaz ?? i do jakiego momentu spuszczamy ta maź ??
wrona - 2007-03-07, 10:59

nic nie musimy zakrecac a spuszczamy do momentu az spłynie wszystko i tyle :)
globi - 2007-03-07, 11:02

wrona11 napisa³/a:

Wielkie dzięki idę pomajsterkować. Pozdrawiam

Domel - 2007-03-07, 12:00

globi napisa³/a:
wrona11 napisa³/a:

Wielkie dzięki idę pomajsterkować. Pozdrawiam

Globi, daj znać jak poszło... Ja najwczesniej w weekend będę majsterkował...

marvin-86 - 2007-03-07, 19:28

ja mialem ten problem, zalozylem sekwencje i nie mam :P :drunk:
hk3r - 2007-03-07, 20:49

Przy okazji wyczyść filterek...A jeżeli chodzi i czyszczenie to normalnie odkrecasz przewód zasilajacy(poleci troche gazu,ale tylko troche bo elektrozawór zabezpiecza)My w firmie zawsze jak klient przyjedzie z gazem i mwói że ma problemy to po
1.Ile ma lat instalacja(jezli więcej jak 3-4 to membrany to podstawa.Znaczy to kupuje sie takie cały komplet do reduktora
2.Jezeli instalacja jest młoda to nie zaczynamy regulacji dopóki sie nie wymieni przewodów WN i świec bo to podstawa w samochodzie z instalacja gazową

sorry dopiero przeczytalem że filterek już był wymieniany :)

globi - 2007-03-15, 23:58

z tymi robótkami sie wstrzymałem bo w poniedziałek mam przegląd gwarancyjny wiec nie będę grzebał niech fachowcy zobaczą co i jak po całej akcji powiem czy lepiej i co robili. Pozdrawiam
Domel - 2007-03-16, 12:52

A ja przeczysciłem...
Troszke syfu tam było. Dodatkowo podkreciłem minimalnie obroty i jak na razie jest :spoko:

Pozdro

globi - 2007-03-19, 12:28

Ja właśnie dzisiaj byłem na tym całym przeglądzie wymienili filierek oczywiście ustawili mieszankę i właśnie pytałem co z tym spuszczaniem tego syfu i koleś mówi ze to nic nie da bo tam sa membrany zaklejone tym smarem i jedynym wyjściem jest wymiana parownika bo ta guma która jest ta membrana jest coraz twardsza i potrzebuje więcej temperatury żeby ja rozgrzać. pozdrawiam
Domel - 2007-03-19, 12:34

To pewnei chodzi o cos takiego:

http://moto.allegro.pl/it...mbrany_lpg.html

Drogie nie jest. Chyba kupie i wymienie.

Pozdro

globi - 2007-03-19, 12:44

nie no gadałem z kolesiem od gazu i mówi ze zabawa z zestawami naprawczymi to gra nie warta świeczki mówił ze 3 lata temu jeden parownik wystarczał na 5 lat a teraz na zaledwie 2 i kiedyś takie zestawy były ok bo ten syf z gazu nie mył taki jak smoła najlepiej jak dla mnie takie cos http://moto.allegro.pl/it...malopolska.html i na następne 2 lata z głowy sprawa z obrotami i zimnym silnikiem