BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] kavka ->> 324d

kavka - 2007-03-09, 18:33
Temat postu: [E30] kavka ->> 324d
BMW 324 d
1990 r , przebieg 190 tys , elektryczne lusterka , szyberdach , wspomaganie kierownicy , ori alum . Reszta na fotkach :wink:

Zdjęcia ze stadniny :D

A tak wygladała zaraz po kupnie :wink:

Pietrek - 2007-03-09, 19:39

Dlaczego przód jest z wąskiej lampy ? :|
No i ten kij od szczotki podpierajÄ…cy maske :shock:

Robsy-M-Technic - 2007-03-09, 20:06

Mi brakuje lotki na tylnej klapie i szkoda,że diesel...Pozdrawiam :)
jackx - 2007-03-09, 20:07

noo ten przód to troszke nie tak,
przypuszczam ze te wyklejki drewnopodobne to oryginał, czy sam je wklejałeś :nie:
moje zdanie jest takie że zalezy do czego ma Ci słuzyc samochód, czy jako tzw. dupowóz czy zabaweczka :lol: ( diesel tez może byc fajny) , bo jesli zabaweczka to wymaga troszke pracy i wkładu finansowego ( to co zwykle: fele,zawias, jakies ospojlerowanie itp. itd.)

kavka - 2007-03-09, 20:20

Pietrek napisa³/a:
Dlaczego przód jest z wąskiej lampy ?

Właśnie też chciałbym widzieć :wink:
W przyszłości oczywiście bedzie to zmienione :D
Cytat:
No i ten kij od szczotki podpierajÄ…cy maske :shock:

Teleskopik czasami świruje :wink:
Robsy-M-Technic napisa³/a:
Mi brakuje lotki na tylnej klapie

Lotka również bedzie w przyszłości ale to dalsze plany :)
jackx napisa³/a:
przypuszczam ze te wyklejki drewnopodobne to oryginał, czy sam je wklejałeś :nie:

Przyklejał je poprzedni właściciel ale ja już je poodklejałem .
jackx napisa³/a:
bo jesli zabaweczka to wymaga troszke pracy i wkładu finansowego ( to co zwykle: fele,zawias, jakies ospojlerowanie itp. itd.)

Ma to być zabaweczka i tak jak piszesz jest dużo do zrobienia ... wszystko w swoim czasie ... Póki co priorytetem jest pompa , na którą zbieram kase :(

Adi - 2007-03-09, 22:02

Przedni pas może po wypadku wymieniony, na taki bo akurat był, najprostsze wyjaśnienie no chyba, że jesteś pewien, że nie była bita. Ale troszkę roboty i będzie na czym oko zawiesić, no i tanie podróżowanie - to niewątpliwy atut tego autka.
Rób ją i wpadaj na spota jakiegoś to się oceni auto na żywo :)
Pozdro!

wojtaq - 2007-03-09, 23:21

jak sie uda to na spocie bedzie
a o taniosci to tez nie mozna powiedziec :P

kavka - 2007-03-09, 23:45

Cytat:

To fakt zjada więcej niż przeciętny diesel ale ten dźwięk 6 garków mmm :wink:
Adi napisa³/a:
Przedni pas może po wypadku wymieniony, na taki bo akurat był, najprostsze wyjaśnienie no chyba, że jesteś pewien, że nie była bita.

Na 99 % była stuknięta lekko z przodu .

[ Dodano: 2007-03-10, 00:12 ]
A tutaj mały update . Wojtaqowi zostały listwy po jego starym zderzaku to żeby nie było tak łyso założyliśmy je dzisiaj :wink:

Adi - 2007-03-10, 09:56

kavka napisa³/a:
Cytat:

To fakt zjada więcej niż przeciętny diesel ale ten dźwięk 6 garków mmm :wink:

No ale łyka mniej niż np. moje m20b20 :wink:

wojtaq - 2007-03-10, 10:59

Adi napisa³/a:

a ile ono łyka ?:>
bo ta 2.4 jak narazie łyka dość sporo prawdopodobnie to tez troche wina pompy ktora coraz bardziej daje o sobie znać , w dodatku umarł wczoraj predkosciomierz i ekonomizer wskazuje albo full albo nic

Adi - 2007-03-10, 13:15

wojtaq napisa³/a:
Adi napisa³/a:

a ile ono łyka ?:>
bo ta 2.4 jak narazie łyka dość sporo prawdopodobnie to tez troche wina pompy ktora coraz bardziej daje o sobie znać , w dodatku umarł wczoraj predkosciomierz i ekonomizer wskazuje albo full albo nic

ano 12 - 13 Pb bo gaziwa nie uznajÄ™

kavka - 2007-03-10, 14:08

Adi napisa³/a:
ano 12 - 13 Pb

No tyle to może nie :wink:
Jak bedzie nowa pompa to dopiero dokładnie oblicze bo teraz to wir w baku :D :wink:
Adi napisa³/a:
bo gaziwa nie uznajÄ™

I słusznie :wink:

marvin-86 - 2007-03-10, 15:24

bmw musi jesc inaczej zdecnie z glodu :twisted:
casus maximus - 2007-03-10, 15:32

marvin-86 napisa³/a:
bmw musi jesc inaczej zdecnie z glodu

a ze rzre mnostwo to juz inna sprawa.
jesli chodzi o fure to nie robi na mnie wrazenia. dobrze ze poodklejales te czerwone wstawki. hm. wymaga troche pracy ta betka. no coz, zalezy czy wlasnie zabawka czy tylko furka do jazdy.

marvin-86 - 2007-03-10, 15:35

na mnie to samo, taka bez niczego taka zwyczajna niezbyt zadbana fura ale czekamy cierpliwie ;)
kavka - 2007-04-30, 00:00

Jako że nastał długi weekend postanowiliśmy z Wojtaqiem wziąć się za mały remoncik :wink: W ruch pójdzie podłoga (łatanie dziur i konserwacja) , bagażnik i pas przedni , bo stary jest z wąskiej lampy :wink:

Zaczeliśmy od zapodkładowania i pomalowania pasa przedniego (póki co będzie czarny , a w przyszłości jak bede robił jakieś poprawki lakiernicze pomaluje go pod kolor auta)

Później wzieliśmy sie za rozbieranie wszelkich możliwych elementów karoserii żeby wymontować pas :)

Następnie przenieśliśmy się do wnętrza :wink:

Tutaj dość dużo zachodu było z wykładziną ale po wielkich trudach suszy się na słoneczku :wink:

Po podniesieniu wykładziny ukazało się troche niechcianego światła ale będziemy z tym walczyć :)

Jutro walczymy dalej . Cdn ... :wink:

korzuch - 2007-04-30, 00:32

yo!
enduro :lol: trzeba zgermanizowac auto :wink: a ten hak po co :?: :wow:

Adi - 2007-04-30, 09:49

Siema :)
Fajnie, że roboty ruszyły :)

Pietrek - 2007-04-30, 14:11

kavka napisa³/a:
Fajnie, że roboty ruszyły :)

Dokładnie tak :) Co w planach jeszcze macie do zrobienia ? Lakier ? :)

RoboCop - 2007-04-30, 14:48

chyba w piątek stałeś przed wejsciem na poczte w J. ?? prawie odbierałem śrubki do RS-ów, nie miałem czasu pogadać, bo chciałem poskręcać kółka przed Majówką w Toruniu a zostało mi tylko pare godzin do wyjazdu...
auto wygladało ok :)

kavka - 2007-04-30, 17:16

korzuch napisa³/a:
a ten hak po co :?: :wow:

Był od kąd go kupiłem to niech se zostanie :wink: Zawsze to jakas ochrona przed kierowcami z tyłu :D
Pietrek napisa³/a:
Co w planach jeszcze macie do zrobienia ? Lakier ? :)

Póki co lakier zostaje ale w przyszłości napewno będzie coś robione ale to już oddam do lakiernika bo sam się w to nie bede bawił :wink:
Cytat:
chyba w piątek stałeś przed wejsciem na poczte w J.

Dokładnie :wink:
RoboCop napisa³/a:
auto wygladało ok :)

No nie jest źle ... Dziś wyszło pare "rodzynków" z blachą ale naszczęście nie na wierzchu także podkład , podkład i jeszcze raz podkład a na to konserwacja i mam nadzieje że będzie spokój na kilka lat :wink: Oczywiście bez migomatu się nie obyło :)

Był moment że jeździłem dośc sporo czasu bez zderzaka bo nie mogliśmy go wykręcić a jak już nam się udało to pomyśleliśmy że już go nie zakładamy do maja no ale był spot na Uroczysku to bez zderzaka bym przecież nie pojechał :wink:

Wieczorkiem pokaże fotki z dzisiaj :wink:

[ Dodano: 2007-04-30, 22:35 ]
Dzisiejszy dzień zaczeliśmy od krzesania iskier :D

Troche tych dziur się nazbierało i postanowiliśmy że wspawamy blache i później ewentualnie wyrównamy jeszcze żywicą

W międzyczasie podkładowałem wszelkie niewidoczne elementy nadwozia .

Błotniki które wyglądały OK po wyszlifowaniu zamieniły się w ser szwajcarski :( Tutaj trzeba będzie troche popracować .

Jutro dalsza część zmagań :wink:

fil - 2007-05-02, 09:21

fajnie ze sie bierzecie za nia :spoko:
casus maximus - 2007-05-02, 11:28

no to widze ze konkret prace...czekam na ich final.. :spoko:
Adi - 2007-05-05, 22:48

No i jak tam robota idzie?
kavka - 2007-05-05, 23:42

Ciąg dalszy zmagań z Beemką :-)

Na początek psikneliśmy bagażnik żeby już sobie schnął bo ten cały Bitgum schnie wieki :wink:

Pas tylni trzeba było troche poratować bo poprostu pękł :(

W międzyczasie konserwował się środek :)

Niestety drzwi kierowcy od spodu były tak zgnite że trzeba było powycinać co się dało no i
położyć żywice . Naszczęście na reszcie drzwi były tylko bąble albo lekka korozja ale bez dziur .

Tutaj musieliśmy ją troszke przestawić alby mieć dobre dojście do prawej strony auta :-)

A tutaj chyba komuś się nudziło :D

Kiedy już ucieszyliśmy się że skończymy prace przed czasem (bo szło całkiem nieźle) , zajrzeliśmy pod prawe tylne nadkole ... Niby wszystko ok
ale po paru puknięciach subokrętem zaczęły wyskakiwać dziury ... Najpierw małe ale zdrowej blachy ani widu ani słychu ... W końcu udało się ale
to co zostało to własciwie ... NIC :( Trzeba było wspawać specjalnie wyprofilowane blachy żeby móc do czegoś przytwierdzić żywice , sprawanie
też nie było łatwe bo z jednej strony był już błotnik a z drugiej cienka blacha która się poprostu paliła :(

Tutaj już zakonserwowane lewe nadkole , które w przeciwieństwie do prawego było dość ładne :)

I przód :)

W czwartek w chwili wolnego postanowiłem wyczyścić sobie ładnie nereczke :)

No i zaczeło się najgorsze ... Czyli łatanie przednich błotników :(

Oczywiście jakby tego było mało , kiedy już przygotowywałem sobie bagażnik do wykańczania natrafiłem na kolejne zamaskowane dziurki :( :(

Troche żywicy i podkładu i już jest spokój :-)

No i przyszedł czas na wymarzony pas :D

Spód po Bitgumie :)

Przy okazji zakupu paru części kupiłem sobie osłone , której też brakowało mi do kompletu :)

A tu już zakonserwowane nieszczęsne nadkole :-)

Udało nam się też przy okazji wymienić mojego short shitera (ktoś obciął lewarek żeby móc sobie założyć jaką wieśniacką gałeczke wrrr :x )

A na koniec coÅ› dla ucha :wink:

Jutro dam jeszcze fotke już po całym sprzątaniu i umyciu :)

Całe prace trwały od niedzieli , kiedy to zaczeliśmy rozbiórke do soboty wieczorem , 14 godzin dziennie z przerwą na obiad ... Czasami mieliśmy
już dość ale czego nie robi się dla ukochanej Beemki :D Mam nadzieje że na jakiś czas będzie spokój ... :)

Drucha - 2007-05-06, 00:05

Gratuluje zaangazowania i wlozonej pracy :spoko:
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-05-06, 06:30

Robota konkret. Na pewno na kilka dobrych lat będzie spokój. :spoko:
He he ta dziura w bagażniku też znalazłem u siebie w tym samym miejscu, tylko troche mniejszą, zastanawiałem skąd do bagażnika woda mi leci.

P.S. tak przy okazji się zastanawiam jak powinno się prawidłowo kłaść żywice na oczyszczoną z rdzy gołą blache czyli najpierw podkład i czekać aż wyschnie, czy najpierw żywica a potem podkład.

kavka - 2007-05-06, 08:56

ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a:
zastanawiałem skąd do bagażnika woda mi leci.

Tam pod tą podłogą jest jakieś wzmocnienie z otworami i tam pewnie kisi się też ta woda ...
ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a:
tak przy okazji się zastanawiam jak powinno się prawidłowo kłaść żywice na oczyszczoną z rdzy gołą blache czyli najpierw podkład i czekać aż wyschnie, czy najpierw żywica a potem podkład.

Ja to robiłem tak :
Najpierw oczyszczałem z luźnej rdzy , później szczotka na wiertarke i oczyścić jak sie da , później PolRust na rdze jako grunt (jest on biały a gdy zachodzi w reakcje z rdzą robi się czarny) , na to Cynkal jako podkład i później już jakaś farba albo żywica . Wczoraj byłem kupować jeszcze pare rzeczy do malowania i pewien gość strasznie mnie pojechał że PolRust i Cynkal to na płot a nie na auto gdzie są oleje , smary itp no ale jak już zrobiłem to cóż ... Na przyszłość bede wiedział , przynajmniej bede miał rozeznanie . A używałem tych podkładów bo na jednych z grup dyskusyjnych (bodajże o Skodzie Favorit :D ) pisali że to dobre środki i ktoś tam zrobił rok temu i trzyma się ładnie , także myśle że nie bedzie źle :wink:

Yakuzatti - 2007-05-18, 22:24

UU, latalem z Sosenem jak pisales fotorelacje. Kawal wlozonej pracy, gratuluje!
kavka - 2007-06-16, 14:54

Mały update :wink:

Autko dostało pare bonusików a oto one :

Black Hella :wink:

A tutaj naczelny psuja mojej Beemeczki czyli Wojtaq w akcji :D :wink:

Dzięki Pietrkowi pomalowałem też wskazóweczki na czerowno :wink:

Tu polerowanko przed Żywcem :wink:

A na koniec autko dostało pełny baczek paliwa szatana :twisted:

Doszedł jeszcze centalny zamek , z którym mieliśmy kupe zabawy bo strzelał fochy ale udało się i wszystko gra :wink:

Następne w planach jest pomalowanie pasa przedniego , zderzaków i lusterek w kolor ... Ale najpierw zbieram pieniążki :)

Pozdrawiam

Pietrek - 2007-06-16, 15:19

Dobrze wytrzepałeś puszke z farbką ? bo tak jakby się lekko błyszczały wskazówki a farba to półmat :D Jak sie porządnie nie wymiesza to matowy pigment osiada na dnie i potem farbka sie błyszczy :D

Lakier lepiej wygląd niż wcześniej :) Czarna Helga też dobrze wyszła moim zdaniem :] Krzyże sami robiliście ?

Adi - 2007-06-16, 15:39

Z przodu do BH przydały by się ciemne kierunki + czarna nerka. Kierunki możesz prysnąć dwa razy delikatnie Motipem i będzie fajnie wyglądać (sam tak mam :P )
Pietrek - 2007-06-16, 15:44

Jak coś to mam Motpia do świateł, przy najbliższej okazji możemy zrobić odpowiedni manewr :D
Yakuzatti - 2007-06-16, 15:49

Adi napisa³/a:
Z przodu do BH przydały by się ciemne kierunki + czarna nerka. Kierunki możesz prysnąć dwa razy delikatnie Motipem i będzie fajnie wyglądać (sam tak mam :P )

Co do nerki, to juz myslelismy nad tym i zostaje w chromie (tak kavka? :D ) Po prostu jakis akcent musi byc :)

A poza tym to reszta jak mowisz, czyli kierunki w motip ;)

maciekab - 2007-06-16, 21:23

fajna Bunia ;) tylko szkoda ze diesel :cry:
kavka - 2007-06-16, 23:31

Yakuzatti napisa³/a:
Co do nerki, to juz myslelismy nad tym i zostaje w chromie (tak kavka? :D ) Po prostu jakis akcent musi byc :)

Tak nerka zostaje chrom :wink:
Cytat:
A poza tym to reszta jak mowisz, czyli kierunki w motip ;)

Z kierunkami sie zobaczy ale jestem przeciwny malowaniu ich na czarno :wink:
maciekab napisa³/a:
tylko szkoda ze diesel :cry:

A mi tam pasuje :] Przynajmniej mam swoje marzenie i stac mnie na jego utrzymanie :wink: Jakbym miał dochody to pewnie kupiłbym benzyne :wink:

wojtaq - 2007-06-16, 23:32

probowalismy juz z kierunkami wczesniej przed modyfikacjami i jak dla mnie za slabo swiecÄ… czarne :(
nerka chrom zostaje no a czemu szkoda ze diesel ?:>

maciekab - 2007-06-16, 23:38

wojtaq napisa³/a:
a czemu szkoda ze diesel ?:>

BMW robi bardzo dobre diesle ale jakos wg mnie dziwny jest diesel w BMW :) i to jeszcze zalezy jaka pojemnosc ;)

kavka - 2007-06-16, 23:40

Pietrek napisa³/a:
Krzyże sami robiliście ?

Krzyże od Wrony za co dziękuje :wink:

wojtaq - 2007-06-16, 23:44

Cytat:
BMW robi bardzo dobre diesle ale jakos wg mnie dziwny jest diesel w BMW :) i to jeszcze zalezy jaka pojemnosc ;)

2.4 diesel pali gume na automacie :P

Yakuzatti - 2007-06-16, 23:56

wojtaq napisa³/a:

a na mokrym lata bokami :D co nie wojtus, oj byl zlot w zywcu byl :twisted:

wojtaq - 2007-06-17, 00:00

Yakuzatti napisa³/a:
wojtaq napisa³/a:

a na mokrym lata bokami :D co nie wojtus, oj byl zlot w zywcu byl :twisted:

o tym jak lata bokami to juz nie wspominam bo i na suchym da rade :P
diesel m21b24 jest dobrym silnikiem i ja nie moge mu nic złego zarzucić

Yakuzatti - 2007-06-17, 00:02

wojtaq napisa³/a:
diesel m21b24 jest dobrym silnikiem i ja nie moge mu nic złego zarzucić

i do tego ekonomia, jeszcze raz ekonomia. Btw. lata tez swietnie, jak kierowca dobry to i mozna szybko sie przemieszczac.

kavka - 2007-06-17, 00:35

Fakt faktem że na mokrym to nieraz się zdziwiłem (choćby numerek z rondkiem w Żywcu :wink: ) ale na suchym trzeba się nagimnastykować :wink:
Cytat:

Dzisiaj sie o tym przekonałem :D :wink: Lekko bo lekko ale daje rade :wink:

Adi - 2007-06-17, 10:23

wojtaq napisa³/a:
probowalismy juz z kierunkami wczesniej przed modyfikacjami i jak dla mnie za slabo swiecÄ… czarne :(

jak się spotkamy musicie zobaczyć moje, nie są mega czarne i świecą ładnie a mają tylko dwie warstwy Motipa, który po około dwóch latach schodzi sam więc zawsze można wrócić do oryginału :wink:

Mauser - 2007-06-18, 19:55

Tak się zastanawaim, co Wyście brali że się chciało? :D

Tyle włożonej roboty, że aż mi się odechciało, a mnie troche takiej roboty czeka - szczególnie przednie błotniki pod plastikami . . . .
Brawo ! Chyba kochasz swoją beemke . . . . :lol: zresztą jak wielu maniaków z forum . . . .

wrona - 2007-06-18, 19:58

kavka napisa³/a:
Pietrek napisa³/a:
Krzyże sami robiliście ?

Krzyże od Wrony za co dziękuje :wink:

alez proszÄ™ uprzejmie. mam nadziejÄ™ ze pomoglo wam moje wskazowki.

a hella bardzo ladnie wam wyszla.

pozdrawiam wrona

Yakuzatti - 2007-06-18, 20:49

kavka, hmm zbieraj z 400zl na malowanie zderzakow :) Jak kasa zostanie to sie odlozy na wzmachola :)

btw. kiedy masz urodziny

Mlody - 2007-06-18, 21:27

Yakuzatti napisa³/a:
kavka, hmm zbieraj z 400zl na malowanie zderzakow :)

Dobrze gada :spoko: A halogeny masz :?: Moze by tak inne migacze :P Kawal wlozonej pracy w samochod :brawo: Gratuluje :brawo:

Yakuzatti - 2007-06-18, 22:08

Mlody napisa³/a:
Yakuzatti napisa³/a:
kavka, hmm zbieraj z 400zl na malowanie zderzakow :)

Dobrze gada :spoko: A halogeny masz :?: Moze by tak inne migacze :P Kawal wlozonej pracy w samochod :brawo: Gratuluje :brawo:

Pozwol, ze odpowiem za Pawła :-) Kierunki najprawdopodobniej zostana (jak ori to ori) a halogeny to kolejne 200zl wiec najpierw malowanie :)

kavka - 2007-06-18, 22:17

Cytat:
Tak się zastanawaim, co Wyście brali że się chciało? :D

Tylko świeże powietrze :D :twisted:
Mauser napisa³/a:
Chyba kochasz swoją beemke . . . . :lol: zresztą jak wielu maniaków z forum . . . .

Dokładnie :]
Cytat:
a hella bardzo ladnie wam wyszla.

A tu zaś dziękuje Wojtkowi bo w sumie cała robote wykonał kiedy mnie nie było i byłem mile zaskoczony jak zastałem autko z BH :wink: Oczywiście nie obyło się bez "ofiar" --> czyt. 1 szkiełko :D :wink:
Yakuzatti napisa³/a:
Pozwol, ze odpowiem za Pawła :-) Kierunki najprawdopodobniej zostana (jak ori to ori) a halogeny to kolejne 200zl wiec najpierw malowanie :)

Póki co spłacam długi ale jak bede miał troche gotówki to halogeny bedą tym bardziej że instalacje pod nie mam bo były na wyposażeniu ale po dzwonie ktoś zrobił najtańszym kosztem i nie ma (sami widzieliście że pas był od wąskiej ;/ )

Mlody - 2007-06-19, 09:55

Yakuzatti napisa³/a:

Kierunki najprawdopodobniej zostana (jak ori to ori)

W takim razie co tam robi BH :P :P :?: :mg:

wojtaq - 2007-06-19, 18:30

Cytat:
W takim razie co tam robi BH :P :P :?: :mg:

prezentuje sie :P