BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Szyberdach - nie otwiera sie do konca

remigiuszl - 2007-03-16, 12:47
Temat postu: Szyberdach - nie otwiera sie do konca
Witam forumowiczow.. Jestem swiezy na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc :)
Mam problem z szyberdachem w mojej nowo nabytej 320tce.. z poczatku myslalem ze tak byc musi ale dowiedzialem sie ze nie do konca.. a mianowicie szyber uchyla sie bez problemu ale jak chce go otworzyc calkowicie to zatrzymuje sie po okolo 5cm.. czy ktos moglby mi podpowiedziec gdzie moge szukac problemu?? slyszalem ze to dosc czesto sie dzieje w BMW ;)

fil - 2007-03-16, 17:26

tak dzieje sie dosc czesto..tylko ze u mnie na odwrot :lol: probowalem smarowac i wypychac na sile i nic.jako ze m moim przypadku jest to mniej uciazliwe (otwiera sie caly) zostawilem tak jak jest..a probowales mu pomoc sie otworzyc?
Yakuzatti - 2007-03-16, 17:45

fil, a kopales ze srodka w niego? :mg:
ubott - 2007-03-16, 17:57

nie wiem jak jest to rozwiazane w e36 ale w e30 sa takie dwie blaszki mniej wiecej w 3/4 dlugosci i u mnie byly odkrecone (sa tam 2 srubki) to byla przyczyna nie otwierania sie do konca

pozdro

fil - 2007-03-16, 21:37

Yakuzatti napisał/a:
fil, a kopales ze srodka w niego? :mg:

nie ale z banki juz dostawal..

remigiuszl - 2007-03-17, 11:01

lekka pomoc reka pomogla go otworzyc ale bardzo ciezko mu idzie zamykanie i otwieranie.. wpadlem na pomysl zeby uzyc magicznego WD40 ale brak wiekszych rezultatow.. dzisiaj wezme ze soba aparat i zrobie fotke rantow z prowadnicami bo nie pamietam tam zadnych blaszek ;)

@Yakuzatti
Nadwyraz podoba mi sie Twoja sygnatura ;)

[ Dodano: 2007-03-25, 10:16 ]
Witam ponownie :)
Sam szyberdach chodzi niby idealnie patrzac na to od strony zaciec itp.. ale on jakby w pewnym momencie odcinal elektryke od silownika.. tak na moj bardzo amatorski rozum to takie pstrykacze odcinajace napiecie od szyberu powinny byc w pozycji "uchylony" , "zamkniety" , zalozmy "w polowie otwarcia" i "otwarty na maxa".. a on odcina napiecie w 1/3 otwarcia, 1/2 i 2/3.. i to zarowno przy zamykaniu jak i otwieraniu.. Czy takie tryby otwarcia jak opisalem wogole wystepuja czy to tylko wytwor mojej wyobrazni? ;) a jesli tak to co zrobic by je przestawic prawidlowo a nie tak dziwacznie? ;)