| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem z podświetleniem przycisków szyb E30
BARABUS - 2007-03-19, 21:54 Temat postu: Problem z podświetleniem przycisków szyb E30 Mam mały problem, a moze duży. Chodzi o to że po wyciągnięciu kluczyka nie gasną podświetlenia przycisków od elektrycznych szyb, przypuszczam ze jest to przyczyną rozładowywania akumulatora. W srebrnym cabrio podświetlenie gasnie po paru sekundach, jest tam również piąty guzik.... chyba do blokowania przycisków. W czarnym cabrio 325 tego nie ma....
nie wiem co jest grane
casus maximus - 2007-03-19, 21:59
mysle ze w kazdej becie gasna z opzonieniem te przyciski. u mnie tez tak jest. gasnie dopiero po kilku chwilach. chyba ze tobie wogole nie gasna. a jesli chodzi o ten piaty przycisk , to sluzy on do blokowania tylnich szyb aby nie dalo sie tylnimi przyciskami otworzyc.
SOER - 2007-03-19, 22:15
Mi gasną odrazu i zapalają sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknę/otworze po wyciągnięciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalą mogę to zrobić tez tak macie
BARABUS - 2007-03-19, 22:16
| casus maximus napisa³/a: | | mysle ze w kazdej becie gasna z opzonieniem te przyciski. u mnie tez tak jest. gasnie dopiero po kilku chwilach. chyba ze tobie wogole nie gasna. a jesli chodzi o ten piaty przycisk , to sluzy on do blokowania tylnich szyb aby nie dalo sie tylnimi przyciskami otworzyc. |
chodzi o to że one nie gasną wcale ale też wpadłem teraz na jedna myśl..... bo jak stoi w garażu to mam uchylone szyby żeby wiecie oddychała se , czy to może mieć wpływ na to że nie gasna ?
jaqub - 2007-03-19, 22:31
| SOER napisa³/a: | | Mi gasnÄ… odrazu i zapalajÄ… sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknÄ™/otworze po wyciÄ…gniÄ™ciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalÄ… mogÄ™ to zrobić tez tak macie |
ja tez tak mam bo tak byc powinno
| BARABUS napisa³/a: | | bo jak stoi w garażu to mam uchylone szyby żeby wiecie oddychaÅ‚a se , czy to może mieć wpÅ‚yw na to że nie gasna ? |
a moze zamkinj i sprawdz
nokerman - 2007-03-19, 22:33
wsiądź do środka, zamknij drzwi i bez wkładania kluczyka do stacyjki spróbuj otworzyc zamknąc szybę
jak sie da tzn że masz gdzieś zwarci do masy na włącznikach drzwiowych
pasowało by wymienic wtedy te właczniki
PZDR
BARABUS - 2007-03-19, 22:37
| nokerman napisa³/a: | wsiÄ…dź do Å›rodka, zamknij drzwi i bez wkÅ‚adania kluczyka do stacyjki spróbuj otworzyc zamknÄ…c szybÄ™
PZDR |
ok, musze sprawdzić.... tylko najpierw musze ja naładować, bo siadła do zera
RoboCop - 2007-03-20, 08:36
| SOER napisa³/a: | Mi gasnÄ… odrazu i zapalajÄ… sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknÄ™/otworze po wyciÄ…gniÄ™ciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalÄ… mogÄ™ to zrobić tez tak macie |
ja też mam dokładnie tak jak Ty... szyby dokładane...
SOER - 2007-03-20, 13:22
Tak są dokładane bo mam zaślepki w tapicerce w drzwiach.
kuzyn - 2007-03-20, 13:53
| RoboCop napisa³/a: | | SOER napisa³/a: | Mi gasnÄ… odrazu i zapalajÄ… sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknÄ™/otworze po wyciÄ…gniÄ™ciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalÄ… mogÄ™ to zrobić tez tak macie |
ja też mam dokładnie tak jak Ty... szyby dokładane... |
i ja tak mam!! sam zakładałem
i robiłem tak żeby było jak z fabryki
HARTGE - 2007-03-20, 23:07
| SOER napisa³/a: | | Tak sÄ… dokÅ‚adane bo mam zaÅ›lepki w tapicerce w drzwiach. |
Zaślepki (w E30) nie świadczą o "dokładaniu" elektrycznie sterowanych szyb.
Zaślepki posiadały również wersje wyposażone fabrycznie w elektrycznie sterowane szyby. Taka zaślepka jest oryginalną częścią zamienną BMW.
Co do zasilania elektrycznych mechanizmów szyb w tzw. "szerokiej lampie" w E30 to w oryginale są one sterowane masą, czyli po wyłączeniu zapłonu można sterować szybami po otwarciu drzwi. (W tzw. "wąskiej lampie" w E30 chyba nie było takiej możliwości).
Co do Twojego problemu BRABUS to nokerman powyżej dokładnie opisał jak to zdiagnozować.
SOER - 2007-03-20, 23:46
| HARTGE napisa³/a: | | SOER napisa³/a: | | Tak sÄ… dokÅ‚adane bo mam zaÅ›lepki w tapicerce w drzwiach. |
Zaślepki (w E30) nie świadczą o "dokładaniu" elektrycznie sterowanych szyb.
Zaślepki posiadały również wersje wyposażone fabrycznie w elektrycznie sterowane szyby. Taka zaślepka jest oryginalną częścią zamienną BMW.
Co do zasilania elektrycznych mechanizmów szyb w tzw. "szerokiej lampie" w E30 to w oryginale są one sterowane masą, czyli po wyłączeniu zapłonu można sterować szybami po otwarciu drzwi. (W tzw. "wąskiej lampie" w E30 chyba nie było takiej możliwości).
Co do Twojego problemu BRABUS to nokerman powyżej dokładnie opisał jak to zdiagnozować. |
Ale są też bez zaślepek dlaczego
BARABUS - 2007-03-22, 09:29
| nokerman napisa³/a: | wsiÄ…dź do Å›rodka, zamknij drzwi i bez wkÅ‚adania kluczyka do stacyjki spróbuj otworzyc zamknÄ…c szybÄ™
PZDR |
Dziś naładowałem aku, wsiadłem do auta, kluczyki wyciągnięte, dzwi i szyby zamknięte.... kontrolki palą sie nadal
To teraz Noker powiedz mi dokładnie gdzie są te włączniki w dzwiach bo na ślepo to moge długo szukać
Prawdopodobnie to będzie to bo co innego. Wiadoma sprawa, jak sie świeci choć jeden przycisk całą dobe to aku wkońcu wysiada.
nokerman - 2007-03-22, 09:33
w normalnej budzie coupe sedan kombi są na slłupku z zawiasami a dokładnie to zdaje sie nad ograncznikiem otwarcia drzwi
w kabrjo chyba też masz jakieś oświetlenie wewnętrzne??
to są TE SAME włączniki
i działają na zasadzie podania masy
wrona - 2007-03-22, 09:45
BARABUS, wez sobie sprawdz na otwartych drzwiach od kierowcy wylacznik ktory jest w dolnej części slupka (odkęc go i poodlączaj przewody - jezeli zgasna lampki masz przyczyne, jezeli nie operacje powtorz w drugich drzwiach) zepsuty wylacznik drzwiowy wymien bo regeneracja czyli odginanie blaszek pomoze na krótko
BARABUS - 2007-03-22, 10:31
Problem z głowy dzięki NOKEROWI.
A wiecie co tak naprawde było ? Jakiś osioł juz tam grzebał.... kto wie czy nie podczas zakładania alarmu i zamiast podłączyć kabelek na tyle tego guziczka, przykręcił go pod śrubką która dawała mase, w ten sposób ominoł guzik i non stop świeciły sie przyciski
RoboCop - 2007-03-22, 20:02
Barabus, jak to taki pętak zakładał alarm, ze zepsuł tak prostą sprawę, to daj komus konkretnemu do przejrzenia ten alarm i instalacje!
auta lubią płonąć od źle zamontowanych / tanich alarmów!
cichecki0511 - 2008-05-09, 21:15
Odgrzeje trochę temat, bo mam to samo co miał BARABUS, tj. podświetlenie świeci się cały czas i nawet jak zamknę drzwi bez kluczyka w stacyjce szyby chodzą. Stał mi się to dzisiaj po myciu auta (pierwszy raz - tzn. nie mycie pierwszy raz ). Włączniki w drzwiach są na moje oko w porządku. Czy jest jakiś przekaźnik który za to odpowiada i ewentualnie gdzie on się znajduje, czy gdyby padł przekaźnik to w ogóle działałyby szyby?
[ Dodano: 2008-05-10, 21:19 ]
Dzisiaj trochę pomajstrowałem, posprawdzałem dokładnie wszystkie włączniki w drzwiach i wszystkie są w porządku .
Natomiast zaskoczyła mnie jedna rzecz. Jak włączę oświetlenie kabiny w środku (włączniki do wewnątrz) to wszystko działa jak należy, jak zamykam drzwi to gaśnie oczywiście oświetlenie kabiny ale gaśnie też podświetlenie włączników szyb i szyberka i jest tak jak powinno być - ustawiam włączniki oświetlenia wnętrza na środek i znów podświetlenie szyb i szyberka nie gaśnie Ktoś wie o co tu chodzi
|
|