| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - sruba na wale korbowym
mucha - 2007-03-26, 20:19 Temat postu: sruba na wale korbowym witam
zaczal mi cieknac uszczelniacz na wale od strony chlodnicy : http://www.realoem.com/bm...683&hg=11&fg=10 nr3, zakupilem i dzisiaj zabralem sie wymiane i jest problem
jak wyrecic srube http://www.realoem.com/bm...334&hg=11&fg=20 nr4
pytania :
1. czy gwint jest lewy czy prawy ?
2. w jaki sposob nie wyjmujac silnika unieruchomic wal ? wlaczalem bieg + reczny + kolki pod kola ale marny to sposob
dzieki za odp.
mucha
jaqub - 2007-03-26, 20:24
| mucha napisa³/a: | | 2. w jaki sposob nie wyjmujac silnika unieruchomic wal ? wlaczalem bieg + reczny + kolki pod kola ale marny to sposob |
w M50 "gdzies" sie "cos" wklada w silnik i jest zablokowany... co i gdzie to Ci dokladnie niepowiem bo nie pytalem jak mi cos takiego robili ale widzialem taki zabieg....
Bruner - 2007-03-26, 21:28
Jesli dobrze rozumiem o ktora srube chodzi to czarno to widze bez wyjecia silnika albo skrzyni. Robilem cos takiego w M20 i o ile dobrze pamietam to ta sruba jest przykrecana momentem 400 Nm Ja to robilem na wyjetym silniku w ten sposob:
nasadka + porzadny klucz + przedluzka poltora metra albo i wiecej, z drugiej strony w otwory w kole zamachowym wlozone kawalki preta stalowego o podobnej srednicy (ok 10 mm), pomiedzy 2 prety zaklinowany 2 metrowy lom. 1 osoba kreci kluczem a druga kontruje w przeciwna strone. Trzeba sie bylo do tego porzadnie przylozyc ale sie udalo. Na samochodzie czarno to widze, jedyna mozliwosc jaka mi przychodzi do glowy to zdjecie skrzyni biegow i sprzegla tak zeby sie dostac do kola zamachowego i zrobic to w ten sam sposob jak opisalem. A najlepiej by bylo miec silnik na wierzchu.
henry - 2007-03-26, 21:31 Temat postu: śruba .Najczęściej blokuje sie koło zamachowe silnika.............W"beemce" chyba najlepiej wykręcić w tym celu rozrusznik........A "ruskim kluczem" nie idzie??? PZDR - henry
mucha - 2007-03-26, 21:36
no coz zrobilem ramie do mojego klucza 70cm i niestety brak sztywnej blokady uniemozliwia wykrecenie, jutro powalcze z zablokowaniem na kole zamachowym
pomysly byly juz rozne najgorszy z nich to zalozyc klucz + ramie i zaprzec o podluznice i krecic rozrusznikiem
arti520 - 2007-03-26, 22:00
Witam.Sposób na tą śrubkę jest bardzo prosty.Nakładasz na nią klucz który masz i ustawiasz miej więcej pionowo do góry potem musisz wziąć coś mocnego(kawałek rurki lub mocnego grubego pręta)i ułożyć poziomo między silnikiem i chłodnicą tak żeby w podczas obracania się tego klucza w prawą stronę oparł on się na tej rurce(musi to byc cos w rodzaju blokady).Jeśli jesteś pewien że klucz podczas obrotu napewno oprze się o rurkę czy co tam położysz to cofnij klucz do pionu i normalnie kluczyki w dłoń i włącz rozrusznik odokręci sie napewno,może nie za pierwszym razem ale napewno rozrusznik da radę.U mnie poszło za 4-tym razem i nie robię tego pierwszy raz to jest jedyny pewny sposób.Pozdrawiam
mucha - 2007-03-26, 22:06
mi ten pomysl wydawal sie najmniej trafiony
czy nie wylamia sie zeby na rozruszniku lub kole zamachowym ?
arti520 - 2007-03-26, 22:32
Jak chcesz się męczyć to szukaj innych sposobów ale przy okazji zapytaj się w jakims warsztacie jak oni to robia mogę założyć się że odpowiedź będzie taka sama ROZRUSZNIK.Taki sposób pokazali mi właśnie w warsztacie kilka lat temu jak jeszcz w e28 wymieniałem rozrząd i nie mogłem tej śrubce dać rady.Z doświadczenia wiem że napewno niczym to nie grozi,jedynie grozi to odkręceniem się śruby. Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-03-26, 20:33 ]
Jak chcesz się męczyć to szukaj innych sposobów ale przy okazji zapytaj się w jakims warsztacie jak oni to robia mogę założyć się że odpowiedź będzie taka sama ROZRUSZNIK.Taki sposób pokazali mi właśnie w warsztacie kilka lat temu jak jeszcz w e28 wymieniałem rozrząd i nie mogłem tej śrubce dać rady.Z doświadczenia wiem że napewno niczym to nie grozi,jedynie grozi to odkręceniem się śruby. Pozdrawiam
Bruner - 2007-03-26, 22:50
A jak ja potem przykrecic?
frantic - 2007-03-26, 22:50
jak robiłem raz rozrząd w nexii kumplowi to też nie mogliśmy odkręcić dolnego koła pasowego, zadzwoniłem do znajomego i powiedział mi że często w oryginale śruba ta jest wkręcana na kleju, trzeba jej było zasadzić z czoła kilka strzałów młotkiem żeby "ruszyć" ją i poszło
też mam ten uszczelniacz do wymiany w m42, napisz mi jak możesz ile on kosztuje
kamil.k - 2007-03-26, 22:52
nie dawno rozkrecałem silnik i tez odkrecalem ta srube na wale .u mnie wystarczyło zablokowac kolo zamachowe i popukac mlotkiem w ta srube i odkreciła sie bez wiekszego problemu
jak nie chcesz krecic rozrusznikiem bo sie boisz ze sie zeby ułamia to wrzuc bieg i ustaw klucz z przedluzka w kanale tak zeby koniec przedluzki nie dotykal sciany ale dopiero jak ruszysz energicznie autem zaparl sie o sciane
mozna tez jakos zablokowac wal napedowy i obejdzie sie bez odkrecania skrzyni
jak brales blokowales kola i probowales odkrecac to co sie dzialo kola sie obracaly czy sprzeglo puszczalo
arti520 - 2007-03-26, 23:06
Moge tylko dodać że rozrusznikiem odkręcałem śrubę na wale w Mercedesie123.bmw e28,oplu astrze.nissanie almera,kilka razy w bmw e34 i w e39 i zawsze się odkręcała jak nie za pierwszym przekręceniem to za następnym.Co do zakręcania to klucz i duży młotek efekt gwarantowany 100% gwarancji
Tydzień temu w E34 robiłem rozrząd i odkręcenie tej śrubki zajeło mi 10 sekund.Polzdrawiam
kazik - 2007-03-26, 23:37
Albo rozrusznik albo sprubuj kluczem udarowym.Inaczej tej śruby nie wykrecisz
adrian e30 - 2007-03-27, 12:17
mocny klucz pneumatyczny i pojdzie nie ma bata
Cypisek - 2007-03-27, 16:59
Próbuj rozrusznikiem, nic się nie powinno stać, a chyba łatwiej będzie wymienić rozrusznik jak coś się z nim stanie ( a nie powinno) niż wyciągać skrzynie czy silnik!
mucha - 2007-03-27, 20:00
siema siema
odkrecone rozrusznikiem, okazalo sie ze zimmering ok cieklo uszczelka pod pokrywa rozrzadu, profilaktycznie wymienione obie rzeczy
to teraz pytanie jak to dokrecic
kluczem pneumatycznym pewnie tez by poszlo ale raz ze nie mam takowego a dwa ze nawet nie wiem czy by wszedl bo nie wyciaglem chlodnicy
PS
"pomogl" dac kazdemu kto napisal ze rozrusznikiem ?
kamil.k - 2007-03-27, 22:44
| mucha napisa³/a: |
PS
"pomogl" dac kazdemu kto napisal ze rozrusznikiem ? |
tylko temu kto napisal o tym pierwszy
mucha - 2007-03-28, 15:07
ok a jak dokrecic ?, kapke kleju na gwint ?
ubott - 2007-03-28, 22:24
jak chcesz miec pewnosc ze jest dokrecona na 100% to polej gwint loktaitem
dokrecaj kluczem uderzajac w niego mlotkiem - impulsowo dokrecisz z wystarczajaca sila
nie jestem pewien czy w m42 jest blokada kola zamachowego - pod rozrusznikiem moze byc otwor gdzie wsadzasz precik 8mm i obracasz walem w ktoryms miejscu powinien zablokowac kolo zamachowe
pozdro
|
|