| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wsteczne w automacie.
Vikus - 2007-03-28, 09:57 Temat postu: Wsteczne w automacie. Witam!
Przerabiam właśnie swój automacik na manual i zastanawiam się jak w automacie jest rozwiązane załączanie wstecznych świateł.
Jeśli ktoś wie jak to jest zrobione to prosiłbym o pomoc. Czy odpowiedzialna za wsteczne jest któraś z kostek przy skrzyni (wystarczyłoby poprowadzić z niej kabelki do czujnika na manualu) czy są to któreś kabelki przy lewarku zmiany biegów?
Dzięki za pomoc
Pozdro...
Wiktor
Gniewek89 - 2007-03-28, 13:58
tutaj powinienes znalezc jak co i jak jest zbudowane w twojej skrzyni i w skrzyni manualnej
[ Dodano: 2007-03-28, 15:00 ]
ps: w dziale zrób to sam jest fotostory z wymiany automatu co prawda e21 ale rozwiazania moga być podobne
Artur C. - 2007-03-28, 22:20
Trzeba paniętać o blokadzie zaplonu występującej w automacie jeśli nie jest na N lub P .
Vikus - 2007-03-29, 07:45
Blokade zapłonu już obszedłem. Jeśli nic nie wykumam z tymi kostkami od wsteka to najwyżej pociągne jeszcze jedna wiąkę od aku i będzie git.
Pozdro...
Wiktor
nokerman - 2007-03-29, 08:03
jest coś takiego jak GEAR SELECTOR SW (A/T) i na nim:
pin1 - światło wsteczne
pin3 - bezpiecznik 10
pin9 - przekażnik zapłonu(pin86) i MCU (pin42) - to właśnie blokada uruchomienia na biegu
z manuala włącznik wstecznego podepnij pod kabelek który wchodził na pin1 GEAR SELECTOR'a - kolor niebiesko-biały
Vikus - 2007-03-29, 08:20
Dzięki za pomoc!
Właśnie spiąłem kabelki od GEAR SELECTOR'a żeby zrobić zapłon sprawdzając to zwykłym miernikiem były to bodajże zielono-czarny i zielono-żółty.
I własnie został niebiesko-biały i chyba jeszcze jakiś ale nie pamiętam.
Więc rozumiem że ten niebiesko-biały połączyć poprostu do jednego końca włącznika wstecznego a drugi koniec włącznika do masy.
Dzięki jeszcze raz!
Pozdro...
nokerman - 2007-03-29, 08:34
no to fajnie że problem rozwiązany
hmm wiesz mamy na forum taki moduł [POMÓGŁ] <- po prostu trzeba kliknąć taki guziczek pod postem który ci pomógł
Vikus - 2007-03-29, 08:39
Właśnie tak sie zastanawiałem w jaki sposób dodawane są te punkty za pomoc a nie zwróciłem uwagi że to jest tutaj na dole.
Jeszcze raz dzieki.
|
|