BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Szalejacy kierunkowskaz

fab - 2007-03-28, 17:11
Temat postu: Szalejacy kierunkowskaz
Jaka może być przyczyna takiego zachowania.

Kierunkowskaz w lewo działa tylko 3sekundy po czym zaczyna bardzo szybko pulsować odgłos włączonego kierunku(cyk cyk...) ale żarówka przednia i tylna nieświeci:(

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Drucha - 2007-03-28, 17:16

..cos ci nie laczy. Sprawdz dobrze czy pokrywa tylnia od swiatel jest dobrze zalozona od wewnatrz i wszystko dobrze styka.
zerathu - 2007-03-28, 17:17

Wymien zarowki. Cyka szybciej jak ktorys kierunkowskaz nie dziala taki bajer.
jaqub - 2007-03-28, 19:18

zerathu napisa³/a:
Wymien zarowki. Cyka szybciej jak ktorys kierunkowskaz nie dziala taki bajer.

sprawdz zarowki jesli sa OKa to znaczy ze masz gdzies na kablach wtyczkach problem... mozesz psiuknac wtyczki WD40 lub pokrewnym u mnie kiedys z przodu wtyczka od kierunku "sie wypiela" i byly takie objawy!

kamil.k - 2007-03-29, 08:02

a ja od czasu do czasu mam cos takiego ze prawy kierunkowskaz miga szybciej a obie zarowki wtedy swieca.zamieniałem ale i tak czasem prawy miga tak jakby któras zarowka byla przepalona albo nie łaczyła
fab - 2007-03-29, 09:36

dziś powalcze wd40 i zdam relacje czy pomogło:)
BIZON - 2007-03-29, 09:42

może być jeszcze "padający" przekaźnik. :roll:
zaraz koło stacyjki się znajduje.
spróbuj go wymienić. może pomoże...

SOER - 2007-03-29, 13:59

a co ja mam wyrobione kierownice czy przełącznik ? a mianowicie nie odskakują mi migacze po wyjściu z zakresu dalej migają i ręcznie wyłączam :lol:
speed - 2007-03-29, 21:26

fab napisa³/a:
dziś powalcze wd40 i zdam relacje czy pomogło:)

Do elektryki polecałbym raczej jakiś "Kontox" czy innego typu środek dedykowany do połączeń elektrycznych wd40 to odrdzewiacz :)

SOER napisa³/a:
a co ja mam wyrobione kierownice czy przełącznik ? a mianowicie nie odskakują mi migacze po wyjściu z zakresu dalej migają i ręcznie wyłączam :lol:

Masz wyrobiony a raczej złamany taki malutki wystający trzpień w układzie kierownica-dźwignie kierunkowskazów (przynajmniej tak mi sie zdaje jak się mylę niech mnie ktoś poprawi) :wink:

SOER - 2007-03-29, 22:59

speed, To co mam wymienić ?
speed - 2007-03-30, 09:02

SOER napisa³/a:

A kierownice masz ori bez dodatkoej naby :?:

SOER - 2007-03-30, 12:24

Mam tÄ… taka nie ciekawÄ… z czterema klaksonami.
Adi - 2007-03-30, 18:06

SOER napisa³/a:
Mam tÄ… taka nie ciekawÄ… z czterema klaksonami.

No jak jej nie odkręcisz to się nie dowiesz czy tam wszystko ok jest. Co do szalejącego kierunkowskazu to polecam sprawdzenie połączeń, czy nie są luźne przewody itp. miałem coś podobnego i właśnie przewód od prawego przedniego był luźny i nie łączył czasem (żarówki ok a kierunkowskaz szaleje).

jaqub - 2007-03-30, 18:36

SOER napisa³/a:

moze nic nie trzeba wymianiac... mozliwe ze ten plasticzek sie przemiescil... tak jak inni pisza zdejmij kiere to wszystko bedzie jasne... to nic STRASZNEGO :mg:

speed - 2007-03-30, 23:39

jaqub napisa³/a:
SOER napisa³/a:

moze nic nie trzeba wymianiac... mozliwe ze ten plasticzek sie przemiescil... tak jak inni pisza zdejmij kiere to wszystko bedzie jasne... to nic STRASZNEGO :mg:

Tam jest taki jak już pisałem "trzpień" i On przy powrocie kierownicy powinien wyłączać dźwignie kierunkowskazu - albo jest ułamany albo ktoś to źle złożył :)

SOER - 2007-03-31, 01:06

ściągałem już kiere i nic nie widziałem ale wkleję foty może Wy coś zobaczycie i pomożecie.
fab - 2007-04-01, 12:49

Ok problem z migaczem rozwiazany.
Właczyłem awaryjne co pozwoliło mi wyeliminować gdzie jest problem(przód - tył)
okazało sie że nieswieci sie tylko tylna lewa zarówka.
Powalczyłem WD40 na stykach i narazie jest OK :)

Dzięki za pomoc.

MARAS - 2007-04-01, 17:48

Styki przerywacza kierunkowskazów moga się kleić tego pod kiera dlatego taki objaw może być
ale najpierw sprawdz czy oprawki żarówek nie sa zaśniedziałe i konektorki przy nich poruszaj może są luźne włacz kierunek wyjdz na zewnątrz auta i zobacz jeżeli zacznie szybciej mrugać któraś żarówka napewno nie miga zazwyczaj ta z przodu.

[ Dodano: 2007-04-01, 17:54 ]
SOER napisa³/a:

albo pękły sprężynki albo ten plastikowy ząbek zwalniający jest wytarty lub złamany, zdejmij kiere wrzuć lewy kierunek i płaskim wkretakiem popchnij ten plasticzek pomiedzy sprężynkami do góry dzwigienka powinna odskoczyć następnie to samo wrzuć prawy i naciśnij go w dół też powinno odskoczyć.
pozdrugie czy pod nabą kiery nie jest uszkodzony ten wystający nadlew który wyłacza kierunki?

fab - 2007-04-10, 10:27

Ok Znalazłem już prawdziwą przyczyne dziwnie zachowójacego sie kierunkowskazu w lewo.
Zasniedział i zakurzył sie styk w kostce od dzwigienki kierunkowskaza.
Pomogło rozkręcenie kolumny kierownicy i odczyszczenie styku srubokrętem.
Niestety kostka ta jest znitowana co uniemozliwia jej dokladne rozebranie i wyczyszczenie:(
Ale wszsytko narazie działa:)

chudini99 - 2007-04-10, 16:41

jak cos to wimien przerywacz kosztuje cos ok. 10zl i juz nie bedziesz mial przes jakies dluzszy czas z tym problemu.
:beer:

urbi - 2007-04-12, 00:36

a minie odbija kierunku tylko w lewo - takjak by chcialo ale nie moze sie przemoc- wystarczy go lekko tyknac i wraca - prawy dziala bez zarzutu (zauwazylem ze wiecej skrecam w lewo przez to albo jakos glupio mi sie wydaje :jupi: ) w piatek zmieniam fajere na schnitzera na ori nabie - wszystko oblukam co i jak ;/
pzdr :papa:

southOFheaven - 2007-04-28, 10:34

hej koledzy a wie ktos jak wyglada i gdzie jest przekaznik/przerywacz od kierunkowskazow w E36? bo objaw jest taki ze zarowki sa OK-swieca- tylko szybko migaja :?
Adi - 2007-04-28, 10:49

southOFheaven napisa³/a:
hej koledzy a wie ktos jak wyglada i gdzie jest przekaznik/przerywacz od kierunkowskazow w E36? bo objaw jest taki ze zarowki sa OK-swieca- tylko szybko migaja :?

Może tak jak w E30 pod obudową kolumny kierownicy, po przeciwnej stronie stacyjki

southOFheaven - 2007-04-28, 10:53

dzieki, zajrze..tylko ciekawe jak to wyglada...

czy ta raczka nr2 jest rozbieralna? :?

Adi - 2007-04-28, 10:55

Nie wiem czy da się ją rozebrać, w E30 nie i to utrudnia bardzo "ratowanie" tych przełączników :(
southOFheaven - 2007-04-28, 11:32

bylem przed chwilka w samochodzie i napisze dokladniej: na postoju przy zgaszonym silniku a wlaczonym zaplonie wszystko jest OK, awaryjne, kierunkowskazy dzialaja bez zarzutu nawet przy wcisnietym hamulcu.
Problem sie pojawia w czasie jazdy- zawsze wariuje( obojetnie czy w lewo czy prawo, oraz wcisnietym hamulcu), przewody sprawdzilem, zaroweczki i ich styki przeczyscilem :?

co to za cyrki? :? wogole jak wyglada przekaznik/przerywacz (?) w e36 od kierunkowskazow? jakiego jest koloru? w ksiazce sam naprawiam nie ma jasno postawionej sprawy i nie wiem ktory jest od kierunkow :evil:

doczytalem jeszcze ze jak padnie przerywacz to nie miga wcale i nie słychać klikania przerywacza i nie działa ani lewy ani prawy kierunek ani też awaryjne- ile w tym prawdy?

PaWeLeK_E30 - 2007-04-28, 18:18

chudini99 napisa³/a:
jak cos to wimien przerywacz kosztuje cos ok. 10zl i juz nie bedziesz mial przes jakies dluzszy czas z tym problemu.

A gdzie za tyle kupie. U mnie czasem przestaje migać. W e-katalogu Fota cena przerywacza Boscha 104,74pln , a jak sie ma hak, to 174,35 W Intercars ceny Bosch podobne, Hella 128,69 dla wersji z hakiem, czyli 6x21W taki jak mam teraz.

southOFheaven - 2007-04-28, 18:44

PaWeLeK_E30 napisa³/a:
chudini99 napisa³/a:

A gdzie za tyle kupie. U mnie czasem przestaje migać. W e-katalogu Fota cena przerywacza Boscha 104,74pln , a jak sie ma hak, to 174,35 W Intercars ceny Bosch podobne, Hella 128,69 dla wersji z hakiem, czyli 6x21W taki jak mam teraz.

ceny z kosmosu normalnie.. ;/

KWKPiotr - 2007-04-28, 19:06

zmieniałem przerywacz w moim e30 - objawy były podobne. wziąłem pierwszy lepszy jaki był w domu - od audi albo innego "forda" - taki by mocowanie pasowało..... działa bezproblemowo już z miesiąc.... ( 2x21+2W )
/pozdrówka

southOFheaven - 2007-04-28, 19:11

http://www.allegro.pl/ite..._audi_nowy.html

a takie cos podejdzie?

KWKPiotr - 2007-04-28, 19:58

w e30 by sie nadawał - sprawdź jaki masz u siebie. jesli masz kupować to może wyśle Ci ze 2 używki? jak postawisz kiedyś piwo to nawet je sprawdzę przed wysyłka ;-) .
/pozdro.