| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Szalejacy kierunkowskaz
fab - 2007-03-28, 17:11 Temat postu: Szalejacy kierunkowskaz Jaka może być przyczyna takiego zachowania.
Kierunkowskaz w lewo działa tylko 3sekundy po czym zaczyna bardzo szybko pulsować odgłos włączonego kierunku(cyk cyk...) ale żarówka przednia i tylna nieświeci:(
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Drucha - 2007-03-28, 17:16
..cos ci nie laczy. Sprawdz dobrze czy pokrywa tylnia od swiatel jest dobrze zalozona od wewnatrz i wszystko dobrze styka.
zerathu - 2007-03-28, 17:17
Wymien zarowki. Cyka szybciej jak ktorys kierunkowskaz nie dziala taki bajer.
jaqub - 2007-03-28, 19:18
| zerathu napisa³/a: | | Wymien zarowki. Cyka szybciej jak ktorys kierunkowskaz nie dziala taki bajer. |
sprawdz zarowki jesli sa OKa to znaczy ze masz gdzies na kablach wtyczkach problem... mozesz psiuknac wtyczki WD40 lub pokrewnym u mnie kiedys z przodu wtyczka od kierunku "sie wypiela" i byly takie objawy!
kamil.k - 2007-03-29, 08:02
a ja od czasu do czasu mam cos takiego ze prawy kierunkowskaz miga szybciej a obie zarowki wtedy swieca.zamieniałem ale i tak czasem prawy miga tak jakby któras zarowka byla przepalona albo nie łaczyła
fab - 2007-03-29, 09:36
dziś powalcze wd40 i zdam relacje czy pomogło:)
BIZON - 2007-03-29, 09:42
może być jeszcze "padający" przekaźnik.
zaraz koło stacyjki się znajduje.
spróbuj go wymienić. może pomoże...
SOER - 2007-03-29, 13:59
a co ja mam wyrobione kierownice czy przełącznik ? a mianowicie nie odskakują mi migacze po wyjściu z zakresu dalej migają i ręcznie wyłączam
speed - 2007-03-29, 21:26
| fab napisa³/a: | | dziÅ› powalcze wd40 i zdam relacje czy pomogÅ‚o:) |
Do elektryki polecałbym raczej jakiś "Kontox" czy innego typu środek dedykowany do połączeń elektrycznych wd40 to odrdzewiacz
| SOER napisa³/a: | a co ja mam wyrobione kierownice czy przełącznik ? a mianowicie nie odskakujÄ… mi migacze po wyjÅ›ciu z zakresu dalej migajÄ… i rÄ™cznie wyłączam |
Masz wyrobiony a raczej złamany taki malutki wystający trzpień w układzie kierownica-dźwignie kierunkowskazów (przynajmniej tak mi sie zdaje jak się mylę niech mnie ktoś poprawi)
SOER - 2007-03-29, 22:59
speed, To co mam wymienić ?
speed - 2007-03-30, 09:02
| SOER napisa³/a: | | speed, To co mam wymienić ? |
A kierownice masz ori bez dodatkoej naby
SOER - 2007-03-30, 12:24
Mam tÄ… taka nie ciekawÄ… z czterema klaksonami.
Adi - 2007-03-30, 18:06
| SOER napisa³/a: | | Mam tÄ… taka nie ciekawÄ… z czterema klaksonami. |
No jak jej nie odkręcisz to się nie dowiesz czy tam wszystko ok jest. Co do szalejącego kierunkowskazu to polecam sprawdzenie połączeń, czy nie są luźne przewody itp. miałem coś podobnego i właśnie przewód od prawego przedniego był luźny i nie łączył czasem (żarówki ok a kierunkowskaz szaleje).
jaqub - 2007-03-30, 18:36
| SOER napisa³/a: | | speed, To co mam wymienić ? |
moze nic nie trzeba wymianiac... mozliwe ze ten plasticzek sie przemiescil... tak jak inni pisza zdejmij kiere to wszystko bedzie jasne... to nic STRASZNEGO
speed - 2007-03-30, 23:39
| jaqub napisa³/a: | | SOER napisa³/a: | | speed, To co mam wymienić ? |
moze nic nie trzeba wymianiac... mozliwe ze ten plasticzek sie przemiescil... tak jak inni pisza zdejmij kiere to wszystko bedzie jasne... to nic STRASZNEGO |
Tam jest taki jak już pisałem "trzpień" i On przy powrocie kierownicy powinien wyłączać dźwignie kierunkowskazu - albo jest ułamany albo ktoś to źle złożył
SOER - 2007-03-31, 01:06
ściągałem już kiere i nic nie widziałem ale wkleję foty może Wy coś zobaczycie i pomożecie.
fab - 2007-04-01, 12:49
Ok problem z migaczem rozwiazany.
Właczyłem awaryjne co pozwoliło mi wyeliminować gdzie jest problem(przód - tył)
okazało sie że nieswieci sie tylko tylna lewa zarówka.
Powalczyłem WD40 na stykach i narazie jest OK
Dzięki za pomoc.
MARAS - 2007-04-01, 17:48
Styki przerywacza kierunkowskazów moga się kleić tego pod kiera dlatego taki objaw może być
ale najpierw sprawdz czy oprawki żarówek nie sa zaśniedziałe i konektorki przy nich poruszaj może są luźne włacz kierunek wyjdz na zewnątrz auta i zobacz jeżeli zacznie szybciej mrugać któraś żarówka napewno nie miga zazwyczaj ta z przodu.
[ Dodano: 2007-04-01, 17:54 ]
| SOER napisa³/a: | a co ja mam wyrobione kierownice czy przełącznik ? a mianowicie nie odskakujÄ… mi migacze po wyjÅ›ciu z zakresu dalej migajÄ… i rÄ™cznie wyłączam |
albo pękły sprężynki albo ten plastikowy ząbek zwalniający jest wytarty lub złamany, zdejmij kiere wrzuć lewy kierunek i płaskim wkretakiem popchnij ten plasticzek pomiedzy sprężynkami do góry dzwigienka powinna odskoczyć następnie to samo wrzuć prawy i naciśnij go w dół też powinno odskoczyć.
pozdrugie czy pod nabą kiery nie jest uszkodzony ten wystający nadlew który wyłacza kierunki?
fab - 2007-04-10, 10:27
Ok Znalazłem już prawdziwą przyczyne dziwnie zachowójacego sie kierunkowskazu w lewo.
Zasniedział i zakurzył sie styk w kostce od dzwigienki kierunkowskaza.
Pomogło rozkręcenie kolumny kierownicy i odczyszczenie styku srubokrętem.
Niestety kostka ta jest znitowana co uniemozliwia jej dokladne rozebranie i wyczyszczenie:(
Ale wszsytko narazie działa:)
chudini99 - 2007-04-10, 16:41
jak cos to wimien przerywacz kosztuje cos ok. 10zl i juz nie bedziesz mial przes jakies dluzszy czas z tym problemu.
urbi - 2007-04-12, 00:36
a minie odbija kierunku tylko w lewo - takjak by chcialo ale nie moze sie przemoc- wystarczy go lekko tyknac i wraca - prawy dziala bez zarzutu (zauwazylem ze wiecej skrecam w lewo przez to albo jakos glupio mi sie wydaje ) w piatek zmieniam fajere na schnitzera na ori nabie - wszystko oblukam co i jak
pzdr
southOFheaven - 2007-04-28, 10:34
hej koledzy a wie ktos jak wyglada i gdzie jest przekaznik/przerywacz od kierunkowskazow w E36? bo objaw jest taki ze zarowki sa OK-swieca- tylko szybko migaja
Adi - 2007-04-28, 10:49
| southOFheaven napisa³/a: | hej koledzy a wie ktos jak wyglada i gdzie jest przekaznik/przerywacz od kierunkowskazow w E36? bo objaw jest taki ze zarowki sa OK-swieca- tylko szybko migaja |
Może tak jak w E30 pod obudową kolumny kierownicy, po przeciwnej stronie stacyjki
southOFheaven - 2007-04-28, 10:53
dzieki, zajrze..tylko ciekawe jak to wyglada...
czy ta raczka nr2 jest rozbieralna?
Adi - 2007-04-28, 10:55
Nie wiem czy da się ją rozebrać, w E30 nie i to utrudnia bardzo "ratowanie" tych przełączników
southOFheaven - 2007-04-28, 11:32
bylem przed chwilka w samochodzie i napisze dokladniej: na postoju przy zgaszonym silniku a wlaczonym zaplonie wszystko jest OK, awaryjne, kierunkowskazy dzialaja bez zarzutu nawet przy wcisnietym hamulcu.
Problem sie pojawia w czasie jazdy- zawsze wariuje( obojetnie czy w lewo czy prawo, oraz wcisnietym hamulcu), przewody sprawdzilem, zaroweczki i ich styki przeczyscilem
co to za cyrki? wogole jak wyglada przekaznik/przerywacz (?) w e36 od kierunkowskazow? jakiego jest koloru? w ksiazce sam naprawiam nie ma jasno postawionej sprawy i nie wiem ktory jest od kierunkow
doczytalem jeszcze ze jak padnie przerywacz to nie miga wcale i nie słychać klikania przerywacza i nie działa ani lewy ani prawy kierunek ani też awaryjne- ile w tym prawdy?
PaWeLeK_E30 - 2007-04-28, 18:18
| chudini99 napisa³/a: | jak cos to wimien przerywacz kosztuje cos ok. 10zl i juz nie bedziesz mial przes jakies dluzszy czas z tym problemu.
|
A gdzie za tyle kupie. U mnie czasem przestaje migać. W e-katalogu Fota cena przerywacza Boscha 104,74pln , a jak sie ma hak, to 174,35 W Intercars ceny Bosch podobne, Hella 128,69 dla wersji z hakiem, czyli 6x21W taki jak mam teraz.
southOFheaven - 2007-04-28, 18:44
| PaWeLeK_E30 napisa³/a: | | chudini99 napisa³/a: | jak cos to wimien przerywacz kosztuje cos ok. 10zl i juz nie bedziesz mial przes jakies dluzszy czas z tym problemu.
|
A gdzie za tyle kupie. U mnie czasem przestaje migać. W e-katalogu Fota cena przerywacza Boscha 104,74pln , a jak sie ma hak, to 174,35 W Intercars ceny Bosch podobne, Hella 128,69 dla wersji z hakiem, czyli 6x21W taki jak mam teraz. |
ceny z kosmosu normalnie..
KWKPiotr - 2007-04-28, 19:06
zmieniałem przerywacz w moim e30 - objawy były podobne. wziąłem pierwszy lepszy jaki był w domu - od audi albo innego "forda" - taki by mocowanie pasowało..... działa bezproblemowo już z miesiąc.... ( 2x21+2W )
/pozdrówka
southOFheaven - 2007-04-28, 19:11
http://www.allegro.pl/ite..._audi_nowy.html
a takie cos podejdzie?
KWKPiotr - 2007-04-28, 19:58
w e30 by sie nadawał - sprawdź jaki masz u siebie. jesli masz kupować to może wyśle Ci ze 2 używki? jak postawisz kiedyś piwo to nawet je sprawdzę przed wysyłka .
/pozdro.
|
|