BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Klimatyzacja w e34 1993 rok przestała działać

Sebabmw - 2007-03-29, 07:43
Temat postu: Klimatyzacja w e34 1993 rok przestała działać
Cześć

Jeszcze w jesieni wszystko było z nią OK, ale przyznam z ręką na sercu nikt nie dotykał samochodu przez ostatnie 6 miesięcy i gdy teraz do niego wsiadłem, klima już nie działa. To znaczy nawiew jest ale o normalnej temperaturze, światełko się świeci, po włączeniu klimy silnik się nie dociąża się-nie słychać tego, w jesieni jak włączyło się klime to silnik delikatnie dostawał obciążenia - tracił ciut obrotów - teraz tego nie ma - tak jakby się sprężarka nie załączała. Nie wiem czy gaz uciekł_nie był udeżony, czy sprężarka siadła-sama od siebie. Dodam tylko że samochód stał całą zimę od pażdziernika na parkingu przed domem. Jak ktoś ma jakąś radę to proszę o info. :(

sybir - 2007-03-29, 15:18

Pojedź do serwisu klimy to ci wszystko posprawdzają.
Może czynnika jest za mało.
sie ma

maciek e30 - 2007-03-31, 22:33

Witam, mam ten sam problem. W zeszłym roku klima była napełniana wszystko było ok , jakis czas temu włączyłem ją i powietrze leciało normalne, nie zimne. Dodam, że doszedłem do tego, że nie obracał się wentylator na chłodnicy klimy, stanął dęba może dlatego, bo klimy nie uruchamiałem przez całą zime , pewnie będę musiał go wymienić, bo ciężko pracuje, ale nawet po ruszeniu go z miejsca powietrze i tak leci normalne, silnik po włączeniu klimy traci na sekunde obroty, więc sprężarka działa.
Sebabmw - 2007-04-02, 06:24

A więc pojechałem do warsztatu. Za sprawdzenie szczelności 60 PLN. Wpompowali czynnik i wszystko pracuje OK, ale patrzą przez specjalne okulary i po 5 minytach na chłodnicy pojawiaja się wycieki, niewielkie ale mnustwo. chlodnica jak sitko. Tylko dziury maluteńkie. Co ciekawe ma dopiero 22 miesiące i kupiłem nową w intercarsie w Krośnie - Nisenss. Jak już oni produkują takie Gów.. to słów mi brak. Najgorzej że nie mam papieru na nią bo fakture wzią gość który ją montował. Dzisiaj będę z nim gadał i jak nic nie wskuram to mu ta chłodnica wpadnie o 3 w nocy do sypialni. :evil:
Teraz sam nie wiem czy szukać używki czy nową kupić :(

puz - 2007-04-02, 07:14

Sebabmw napisa³/a:
A więc pojechałem do warsztatu. Za sprawdzenie szczelności 60 PLN. Wpompowali czynnik i wszystko pracuje OK, ale patrzą przez specjalne okulary i po 5 minytach na chłodnicy pojawiaja się wycieki, niewielkie ale mnustwo. chlodnica jak sitko. Tylko dziury maluteńkie. Co ciekawe ma dopiero 22 miesiące i kupiłem nową w intercarsie w Krośnie - Nisenss. Jak już oni produkują takie Gów.. to słów mi brak. Najgorzej że nie mam papieru na nią bo fakture wzią gość który ją montował. Dzisiaj będę z nim gadał i jak nic nie wskuram to mu ta chłodnica wpadnie o 3 w nocy do sypialni. :evil:
Teraz sam nie wiem czy szukać używki czy nową kupić :(

hehe Nissens widzialem ost 5 chlodnic kupwanych w róznych miejscach moja kupowana ponad rok temu oryginał made in Denmark i wygladała niezle reszta firmowana logo Nissens made in Taiwan zupelnie inne opakoawnia i wykonanie ta druga wyglada strasznie tandetnie. nastepnym razem sprawdz opakowanie

pozdro

Sebabmw - 2007-04-03, 06:32

Niestety nic nie wskurałem z gościem--" nie mam już tego papiera, co ja na to poradze" - jak to co? wstawisz sobie nową szybę po świętach. :x

Pytanie: czy chłodnice od 735 z 90R jest taka sama jak 520 93 rok? Zastanawiam się za używaną.

Robas - 2007-05-21, 20:02

Witam,
Ja też mam problem z klimą, tylko że u mnie jest użytkowana regularnie.
Przestałą działać z dnia na dzień, przedtem chłodziła bardzo dobrze.
Teraz po naciśnięciu guzika klma załącza się, sprzęgło włącza kompresor, silnik dostaje obciążenie, wentylator klimy działa, a w środku nic zupełnie nie chłodzi tylko z nawiewu i w podszybiu (tam gdzie rurki wchodzą do kabiny) słychać takie syczenie. Po wyłączeniu klimy syczenie ustaje. Nie wydaje mi się żeby było za mało czynnika bo klima padła z dnia na dzień, a po drugie jak jest go za mało to nie załącza się (podobno) kompresor.
Help !! jest 30 stopni na zewnÄ…trz :)

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-05-22, 17:28 ]
Dzis zmieniłem czynnik i wszystko działa jak złe :)
Pozdrawiam