BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem (mały?) z silnikiem 2.0 24V Vanos

Z0RKI - 2007-04-03, 14:54
Temat postu: Problem (mały?) z silnikiem 2.0 24V Vanos
Witam.
Zaczne od tego ze kupilem 2 miechy temu 320i. Sprawuje sie swietnie, odpala bez problemu, ladnie trzyma obroty, wszystko jest w porzadku ale... jak otworze maske i poslucham silnika na biegu jałowym to słysze obracający sie wał... tak go słychac jakby... hmmm był krzywy? W zasadzie nie wiem czy to wał ale cos tam wlasnie tak sie obraca jakby nierówno... Przy dodaniu gazu od 1500obr. cichnie i słychac tylko sam czysty dzwiek R6.
A no i przy okazji drugi moj troszke wiekszy problem. Mam felgi 18" z 235/45 oponami z tylu... Jak jade powyzej 30km/h to słychac szum. Wiadomo ze opony takiej szerokosci moga byc uciazliwe bo niezle dają o asfalt. Ale u mnie ten szum jest podobnie zniekształcony. Czyli szumi tak jakby alusek był krzywy... Sprawdzalem alu i nie sa skrzywione... prosciutkie wywazone, opony napompowane prawidłowo... czyżby tylne zawieszenie skoszone? Jak to sprawdzic? Macie moze jakies pomysły? Jaka moze byc przyczyna takiego nierównego szumu?

alexil - 2007-04-03, 16:49

Jeśli chodzi o silnik to wydaje mi sie, że jesteś troszke przewrażliwiony-słyszałem Twój silniczek i nie dostrzegłem żadnych podejrzanych dźwięków (może od tamtej pory coś się zmieniło...). Druga sprawa jest taka, że pod maską masz całą mase ruchomych, obracających się elementów i któryś z nich może czasem wydawać jakiś delikatnie obce dźwięki, które cichną po dodaniu gazu (czyt. zwiększeniu hałasu) więc moim zdaniem nie ma się narazie czym przejmować.
Co do szumu to najlepiej jakbyś podmienił koła i sprawdził co się dzieje. Jeśli nadal będzie to samo to zacząłbym od sprawdzania elementów napędu (most, wał, podpora wału itp)-lubią wydawać dziwne dźwięki jeśli są żużyte.

Pozdrawiam

jaqub - 2007-04-03, 17:38

co do szumu to przyczyn moze by bardzo duzo... np lozysko i to nie sam szum z lozyska a zuzycie przez ktore cale kolo po podniesieniu auta ma luz (podloz cegle pod przednie kolo, podlewaruj najpierw jedno a potem drugie kolo i na luzie i bez recznego sprawdz czy kolo nie lata (gore do wewnatrz pchaj i ciagnij za dol na zewnatrz itp)... ja jestem umowiony wlasnie na czwartek... tylko martwie sie bo lozysko bylo zmieniane niecale 10tys km razem z piasta bo sie wytarla i byl luz...
Gasper - 2007-04-04, 02:00

To może vanos klepać. Typowe w M50 i dosyć częste w M52 8) Możesz bliżej opisać ten dźwięk?
Gepard - 2007-04-04, 07:51

Zdejmij pasek klinowy i posprawdzaj rolki napinajace obejrzyj sam pasek czy nie jet twardy i spekany pokrec alternatorem i pompa wody i jezeli masz klimatyzacje to kolkiem kompresora. Bo jak bys mial wal krzywy to raczej bys nie pojezdzil :)
Z0RKI - 2007-04-04, 09:44

Zaczne od poczatku :)
Masło dzieki za opinie silnik tak jak chodzil tak chodzi ale ja dmucham na zimne :) Co do kół to mam zamiar wymienic na zimowki standardowe i zobaczyc czy to opony... ale to jutro bo dzisiaj ciulowa pogoda u nas.
Ale dzieki ze mnie uspokoiles :P
Jaqub dzieki za wskazowki napewno posprawdzam tak jak mowiles.
Gasper vanos to napewno nie jest bo ten dzwiek nie dochodzi spod pokrywy silnika, tam gdzie jest osadzony vanos a bardziej przy tych wszystkich kolkach na pasku klinowym lub w samym bloku. Ciezko jest zlokalizowac ten dzwiek a slychac to wlasnie w ten sposob ze .... kurde ciezko powiedziec. Jakby cos sie krecilo w srodku ale zgodnie z prawem grawitacji... czyli jak ciezsza czesc idzie do dolu to szybciej a w gore wolniej. Tak jakby mial nierowne obroty mimo ze obroty ma stabilne.
Gepard masz moze i racje pasek klinowy mam do wymiany, jest spękany jak cholera i chyba nigdy nie byl wymieniany. Przy wymianie paska nalezy jeszcze jakies czesci wymieniac?(napinacze, jakies rolki itp?) czy sam pasek wystarczy ?

Gepard - 2007-04-04, 15:27

Wszystko zalezy od stanu najlepiej zdjac i sprawdzic luz na lozysku rolki zakrecic osluchac i wtedy wiesz czy masz wymieniac czy nie. Napinacze bardzo zadko padaja przynajmniej ja sie z tym nie spotkalem do tej pory :)
jaqub - 2007-04-04, 23:45

Z0RKI napisa³/a:
Ciezko jest zlokalizowac ten dzwiek a slychac to wlasnie w ten sposob ze .... kurde ciezko powiedziec.

kolego jak osluchuujesz i ogladasz to uwazaj bo dostanie po lapach wiatrakiem boli :mg: