BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - dzieciol nawala w kole na zaketach co to???

SUCHARUS - 2007-04-07, 00:53
Temat postu: dzieciol nawala w kole na zaketach co to???
witam dzis wracajac z pracy przytrafilo mi sie wpasc w mala dziure na drodze prawym przednim kolem od tego czasu skrecajac w prawo odzywa sie stukanie przy malej predkosci tj. do 30km/h nie slychac przy wiekszej zaczyna stukac sa to rytmiczne stuki ktorych amplituda zwieksza sie wraz z szybkoscia..........hmmm i pytanko sprawdzalem fele jest prosta z tym ogolnie jest wszystko ok ale jest luz na sworzniach hmm czy to moze powodowac to stukanie???
SOER - 2007-04-07, 01:41

Ja mam coś podobnego przy skręcie w lewo jest takie bardzo głośne dudnienie ttrudno wytłumaczyć ale coś jak stary autobus.. najgłośniej jest na zakręcie 90o i mała prędkość wtedy słychać głośno bo ludzie patrzą :| co to może być ?
Michal - 2007-04-07, 03:48

ogladales lozysko mcphersona ??
choc one nie bedzie walic caly czas tylko do momentu skretu jak nie obracasz kierownica to nie wali
zrzucales kolo ogladales hamulce ? moze klocki zaczely latac w zacisku
ciezko stwierdzic
wiesz na bank ze to od kola ?

alexil - 2007-04-07, 06:47

Cytat:
Ja mam coś podobnego przy skręcie w lewo jest takie bardzo głośne dudnienie ttrudno wytłumaczyć ale coś jak stary autobus.. najgłośniej jest na zakręcie 90o i mała prędkość wtedy słychać głośno bo ludzie patrzą co to może być ?

W takich sytuacjach cięzko cokolwiek stwierdzić. Proponuję dokładnie wszystko obejrzeć-napewno dużo bardziej to pomoże niz post na forum, bo takm czy siak trzeba będzie się do tego zabrać. Elementy mechaniczne mają tą przewage nad elektroniką, że najczęściej widać co jest nie tak i czasem wystarczy odrobina cierpliwości żeby zlokalizować usterkę.
A co do Twojego problemu to polecam podlewarować hałasującą stronę auta, zdjąć koło i dokładnie wszystko obejrzeć.

Pozdrawiam

SOER - 2007-04-07, 13:55

Już oglądałem jedyne co znalazłem to zwichrowane tarcze do wymiany.
kemot324 - 2007-04-07, 19:48

W takim wypadku trzeba sprawdzić wszystkie części obracające się czyli felgę, tarcze, piastę i łożysko.
SUCHARUS - 2007-04-08, 12:20

juz wszystko jasne piaste uwalilem po prostu pekla wrrrrr az sie zdziwilem
pele - 2008-02-25, 22:06

trzabylo sie nie dziwic tylko dzwonic po psy niech przyjada notatke zrobic i po odszkodowanie moze w koncu poprawi sie stan polskich dziur!!!
BIERNAŚ - 2008-02-26, 20:14

Cytat:
trzabylo sie nie dziwic tylko dzwonic po psy niech przyjada notatke zrobic i po odszkodowanie moze w koncu poprawi sie stan polskich dziur!!!

wierzysz w to co mowisz o tych drogach?? :P :D

FAHER 13 - 2008-02-26, 21:50

miałem podobna sytuacje też wiechałem w małą i skączyło sie na wymianie łożyska w kole 165zł z abs :tak: zabolało w portfelu :wink: pozdro.