BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Ciekawe Fotki Nowego BMW M3

Tymon - 2007-04-08, 11:33
Temat postu: Ciekawe Fotki Nowego BMW M3
Witka.
Jak w temacie:

Wesołych świąt dla wszystkich :)

center - 2007-04-08, 11:50

dla mnie bomba...
podobaja mi sie te swiatla jak z nowej 5 :)

Jacek E30 - 2007-04-08, 12:01

Troszeczke ale tylko troszczeke zajeżdza mi żałosną marką ;/ chodzi o tylny słupek !! A tak poza tym czy jest coś piękniejszego niż E30 M3 ??
Gniewek89 - 2007-04-08, 12:28

Jest wspaniała w tym kolorze :!:
Yakuzatti - 2007-04-08, 12:58

Perfekcyjna! I jeszcze ten kolor :) :) :twisted:
Gasper - 2007-04-08, 13:37

Ach tam Jacol - tylny słupek wygląda jak w każdej innej BMW! Nie ma tu nic z mercedesa ;] Pięknie zagięta linia tylnego okienka :)

Gdzieś na jakimś forum ktoś napisał, że koła są za małe w tej M3. Moim zdaniem zestawienie felg i opon wygląda zajebiście agresywnie :brawo:

Teraz tylko czekam na próby torowe i porównanie z innymi markami 8)

Sonny - 2007-04-08, 14:29

nie podoba mi sie ten garb na masce i te zegary jakos tandetnie wygladaja.
maerik - 2007-04-08, 14:34

Jakie parametry silnika?
lesiek - 2007-04-08, 14:34

Karzede nowe bmw m3 jest piekniejsze :D a to jest cudowne (chociaz wole e30 m3) 8)
Mlody - 2007-04-08, 16:08

Fajnie sie prezentyje :wink:

kiream napisa/a:
Jakie parametry silnika?

Z tego co czytalem to V8 420KM

Gniewek89 - 2007-04-08, 20:44

Mlody napisa/a:
Fajnie sie prezentyje :wink:

kiream napisa/a:
Jakie parametry silnika?

Z tego co czytalem to V8 420KM

Ma ktoś dane dotyczace wagi tego motoru :?: Jednak takie V8 "troche" musi wazyc :?

skotniol - 2007-04-08, 21:00

zapożyczone z SR.pl :wink:

- Pierwszy silnik ośmiocylindrowy w historii BMW M3.
- V8 - 90 stopni, 4 litry pojemności, 420 KM@8300rpm (105KM/litr), 400NM@3900rpm (85% momentu dostępne od wolnych obrotów do 6500 rpm, 340NM@2000rpm)
- stopień sprężania - 12:!
- Odcinka na 8400 rpm
- osiem sterowanych elektronicznie przepustnic
- Masa silnika - 202kg, 15 kg mniej niż 6-cylindrówka z E46 M3
- kuty wał korbowy (20 kg)
- natrysk oleju na denka tłoków (masa tłoka: 481.7g, masa korby: 623g)
- Podwójny układ VANOS działający z mniejszym niż do tej pory ciśnieniem oleju w magistrali.
- zawory dolotowe 35mm, wydechowe - 30.5mm
- sucha miska olejowa, dwie pompy oleju, pozwalające na zachowanie stałych warunków smarowania przy przeciążeniach wzdłużnych i bocznych przekraczających 1.4G.
- Układ wydechowy zapewniający bardzo szybkie opróżnianie komory spalania ze spalin. Ścianki każdego z kolektorów wylotowych mają między 0.65mm a 1mm grubości! Same spaliny spełniają normy LEV2 i EU4.
- pełna komunikacja ECU silnika (MSS60) z pozostałymi systemami samochodu (skrzynia, sprzęgło, układ kierowniczy i hamulcowy)
- nowatorska technika wykrywania spalania stukowego, niedopalania mieszanki i nieprawidłowej pracy świec w poszczególnych komorach spalania, oparta na mierzeniu przepływu jonów w poszczególnych komorach spalania (cokolwiek by to miało znaczyć)
- system odzyskiwania energii podczas hamowania z "inteligentnym" alternatorem, wspomagającym samochód w sytuacjach wymagających dodatkowej mocy

Bagor - 2007-04-08, 21:52

Odnośnie silnika z M3 E92 pisali w "Motorze". Oto skany:
http://img225.imageshack....55702653kp1.jpg
http://img218.imageshack....66129314ux9.jpg

southOFheaven - 2007-04-09, 11:18

majstersztyk...szkoda ze r6 odchodzi do lamusa :?
najlepsze jest to ze kazdy cylinder ma swoja przepustnice...i odczucia przyspieszania sa takie w formule 1 :roll:

Pscolka - 2007-04-09, 11:37

Ładna ta emka, chociaz tak jak powiedzial kolega Jacek to troche tego designu z mesia ma no i te siateksy...
Co do reszty to jest miodzio :brawo:
Pozdro
PS: Nawet te zegarki mi sie podobaja :mg:

pawelbach - 2007-04-09, 13:11

ciekawe czy kiedys bedzie mnie na takie cudo stac :cry:
fil - 2007-04-09, 14:40

piekna!wlasnie tak ma wygladac!!czekam na jakis tescik albo jakies ciekawe porownanie
marekfl - 2007-04-09, 14:54

Siemma
Dla mnie prawdziwe BMW skonczyło sie na seri e30 ;-) powinni montowac do e30 te silniki =D.

Tak czy niaczej te nowe auta sa na jedno kopyto robione jeśli chodzi o design :/ jeden h...j czy to jest Ooyota, WV, Opel czy jakikolwiek inny. Jak by się dogadali....

Choć nie powiem że bym takiego nie chciał =D

Wyobrażcie sobie jakie by było e30 z zastosowaniem tej nowoczesnej technologii ;-) zreszta czy M3 E30 nie było najlepszym konstrukcyjnie modelem z pod znaku //M ??

Yakuzatti - 2007-04-09, 17:12

marekfl napisa/a:
Wyobrażcie sobie jakie by było e30 z zastosowaniem tej nowoczesnej technologii ;-) zreszta czy M3 E30 nie było najlepszym konstrukcyjnie modelem z pod znaku //M ??

Zamawiaj silnik u nich i swapuj do E30 M3 :)

biemdablju - 2007-04-09, 19:32

Jest piekna, napakowana, agresywna, muskularna i ten garb na dlugiej masce. Poprostu kwintesencja sportowej bryki w cywilnym wydaniu. Mialem możliwosc przejechać sie wczoraj bryczka, która ma silnik 4.2 i jest to pocisk, a co dopiero w takiej budzie jak ta :spoko: Piekna sprawa

Pozdro 4 all

Tasior_KRK - 2007-04-09, 22:48

Najbardziej paskudne M3 jakie widziałem w życiu :(

Wogóle Coupe w tym nadwoziu to jest straszna kupa, to auto jest poprostu paskudne.

Z tego co byly info ma wychodzic w Touringu i w Sedanie. Jak M3 moze wychodzic w Touringu !! !

Fakt motor to jest kosmos, wlasciwosci trakcyjne pewnie tez. Ale stylistyka shit :nie:

Konrad - 2007-04-10, 09:12

Tasior_KRK napisa/a:
Jak M3 moze wychodzic w Touringu !! !
Piątka M5 wyszła w touringu to i trójkę zrobią, choć o tym akurat nie słyszałem. Mi tam podobają się mocne kombiaki, więc nic złego w touringach M nie widzę.

A M3 mi się podoba, tylko ten garb na masce... Poza tym to całkiem ładna beemka, no i ten silnik :wink:

Bruner - 2007-04-10, 09:45

Dla mnie m-touringi to jakies nieporozumienie. Emki to zawsze byly sportowe maszyny, bezkompromisowe, a teraz robia jakies wersje dla tatusiow, sportowe m5, rodzinne m5... M5 ma byc jedno, ma byc najlepsze, najszybsze, a jak ktos chce wozic pustaki na budowe to niech sobie kupi diesla. Podobnie poroniony byl dla mnie pomysl wprowadzenia M3 CSL. Emka to byl zawsze topowy model, a tu sie okazalo ze sa lepsze emki i gorsze. Niedlugo M3 czy M5 nie bedzie najlepsza odmiana danego modelu tylko sie okaze ze to bedzie model jak kazdy inny w kilkunastu roznych wersjach. Swiat zwariowal, czas umierac :wink:
A co do tej nowej M3 to wyglada calkiem calkiem. Tylko mnie zastanawia jak to jest, ze jak ktos kupi czerwona beemke to mu jedziecie, a tu sie podniecacie kolorem? :wink:

Mlody - 2007-04-12, 14:27

Ciekawy filmik :)

http://www.bmwarchiv.de/v...coupe-2007.html

duchPW - 2007-04-12, 16:54

Bruner, nie lubisz jak Cię kombiak objedzie co?

mi tam się pomysł M3 w Touringu bardzo podoba, choć osobiście wolałbym coupe

audi wspólnie z porsche już dawno wypuściło RS2, które wychodziło tylko w kombi i miało pod maską seryjnie ponad 300 KM - bardzo fajna maszyna

BTW - mi tam się nowa eMka bardzo podoba

Bruner - 2007-04-12, 18:16

Nie o to chodzi, nic nie mam do kombiakow. Po prostu M3 (czy tam M5) ma byc jedno i ma byc najlepsze i najszybsze. A teraz pewnie bedzie najszybsze M3 (CSL), prawie najszybsze (coupe) i troche wolniejsze od najszybszego (touring) i moze jeszcze troche wolniejsze (pewnie spece od marketingu cos tam wymysla zeby podniesc sprzedaz). Kiedys znaczek M to bylo szczytowe osiagniecie, topowy model w danej serii, samochod skierowany do konkretnego klienta o konkretnych wymaganiach i nie probujacy udawac czegos inego. A teraz sie cos poprzestawialo i nie wiadomo co jest co, bo chca zrobic emke dla kazdego - dla sportowca, dla mlodego japiszona, dla tatusia z rodzina, moze jeszcze dla emeryta jadacego z przyczepa na wakacje.
southOFheaven - 2007-04-12, 19:02

Bruner napisa/a:
Nie o to chodzi, nic nie mam do kombiakow. Po prostu M3 (czy tam M5) ma byc jedno i ma byc najlepsze i najszybsze. A teraz pewnie bedzie najszybsze M3 (CSL), prawie najszybsze (coupe) i troche wolniejsze od najszybszego (touring) i moze jeszcze troche wolniejsze (pewnie spece od marketingu cos tam wymysla zeby podniesc sprzedaz). Kiedys znaczek M to bylo szczytowe osiagniecie, topowy model w danej serii, samochod skierowany do konkretnego klienta o konkretnych wymaganiach i nie probujacy udawac czegos inego. A teraz sie cos poprzestawialo i nie wiadomo co jest co, bo chca zrobic emke dla kazdego - dla sportowca, dla mlodego japiszona, dla tatusia z rodzina, moze jeszcze dla emeryta jadacego z przyczepa na wakacje.

masz racje. mnie tez juz irytuje M w roznych wersjach nadwoziowych i silnikowych :|

marekfl - 2007-04-12, 19:08

Siemka
Dokladnie kiedyś te auta mialy naprawde klase a teraz to sie z tłumu nie bedą wyrużniały. Ale to chyba niuchronne jest popatrzcie na inne modele: Porsche zrobiło terenówke :/ zaraz bedzie Ferrari w wersji Kombi albo SUV :/ masakra ale to nie uniknione jest wszystkie auta to czeka w/g mnie :/ beda bazowały tyko na swojej legendzie :/ powiedzialem juz ze nowe auta już nie maja duszy, sa tylko cieniami legendy i tego co stworzyli ich poprzednicy w latach 80, 90 i wczesniej

center - 2007-04-14, 23:09

a wszystko z jednego bardzo bardzo prostego powodu starego jak swiat...

kasa kasa :>

i nie zmienimy tego jak bardzo bysmy nie chcieli...
szkoda ze bmw nie robi ciezarowek..naprawde szkoda...

fil - 2007-04-15, 09:18

jatam nie mam problemu do M w nadwoziu kombi.. nie zauwazylem zeby ktos na tym forum sie krzywil np. na e34 M5 kombi.ale faktem jest ze dzis koncerny wszedzie znajda jakas nisze i nie zdziwilbym sie ze BMW w koncu walnie tego vana co go kiedys gdzies prezentowali..pozdro
marekfl - 2007-04-15, 09:45

Cytat:
szkoda ze bmw nie robi ciezarowek..naprawde szkoda...

Robia rowery,motory i inne wynalazki wiec pewnie niedługo wezma sie za Cieżarówki i ciezki sprzet drogowy jak Volvo =D