| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Pytanie o pompÄ™ hamulcowÄ…
Cypisek - 2007-04-10, 20:38 Temat postu: Pytanie o pompę hamulcową Cześć!
zakładam nowe serwo razem z pompą hamulcową, z tym że pompa pochodzi z samochodu który posiadał ABS, a ja takowego systemu nie posiadam. Pompy różnią się tym że pompa z ABS posiada tylko 2 wyjścia na przewody (idące do pompy ABS), a pompa bez ABS posiada 3 wyjścia (lewy przód, prawy przód oraz tył, z tyłu przewód rozgałęzia się na tylne koła).
Jak bym zrobił taki rozgałęźnik na przednie koła to było by dobrze? czy coś będzie nie tak? robił ktoś takie patenty?
Grzesiek - 2007-04-10, 21:16
nie wydaje mi sie ze by to byl dobry pomysl. bo to jednaj ingerencja w system hamulcowy a co za tym idzie w bezpieczenstwo ale moze inni robili takie rzeczy i wiedza jak to zrobic , osobiscie mysle ze chamulec bedzie slabszy!! ale to tylko moje zdanie
Cypisek - 2007-04-10, 21:19
nie wiem, wydaje mi się że powinno być to samo, bo i tak to jest rozdzielane tylko że w pompie ABS
bzykok - 2007-04-10, 21:27
Zgadzam się z Młodym318is.Lepiej założyć orginał i nic nie kombinować,bo możę się okazać(odpukać),w najmniej oczekiwanym momęcie,żę hamulców po prostu nie ma.W pompie panuje duże ciśnienie i wszystkie połączenia muszą być pewne na 120%,a wiadomo,że kombinowane to zawsze bokiem wychodzi.Osobibście nia mógłbym jeżdzić z myslą-zahamuje czy nie.Odradzam.
nokerman - 2007-04-11, 07:40
| Cypisek napisa³/a: | | Jak bym zrobiÅ‚ taki rozgałęźnik na przednie koÅ‚a to byÅ‚o by dobrze? |
jeśli będzie to element dedykowany do układów hamulcowych to myślę że można zrobić taką zamianę
szukaj pod hasłęm "trójnik do przewodów hamulcowych" w lokalnych sklapach motoryzacyjnych
Cypisek - 2007-04-11, 19:23
Gadałem z kilkoma mechanikami, mówią że to może się udać. Tylko że najlepiej było by połączyć tymi rozgałęźnikami lewy przód z prawym tyłem oraz prawy przód z lewym tyłem, czyli na krzyż. jak wiadomo w e30 tył rozgałęzia się w okolicach tylnej belki. Narazie zrobię tak że rozgałęzie tylko przód, jak będę robił tylne tarcze to pociągnę dodatkowy przewód hamulcowy i zrobię na krzyż tak jak być powinno i myślę że będzie ok
| Cytat: | nokerman napisał/a:
jeśli będzie to element dedykowany do układów hamulcowych to myślę że można zrobić taką zamianę
szukaj pod hasłęm "trójnik do przewodów hamulcowych" w lokalnych sklapach motoryzacyjnych |
Nie martw się, wszystko będzie nowe i odpowiednie : ] na bezpieczeństwie się nie oszczędza
adrian e30 - 2007-04-12, 08:29
znajdz inna pompe i nie kombinuj, bo jak cos nie wypali... mialem ten sam problem szukalem pomp i znalazlem tyle tylko ze 3 byly walniete dopiero 4 okazala sie sprawna. i ciesze sie z tego zeniekombinowalem teraz chociaz wsiadam i nie mysle czy hamulce zadzialaja.
|
|