BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pytanie o pompÄ™ hamulcowÄ…

Cypisek - 2007-04-10, 20:38
Temat postu: Pytanie o pompÄ™ hamulcowÄ…
Cześć!

zakładam nowe serwo razem z pompą hamulcową, z tym że pompa pochodzi z samochodu który posiadał ABS, a ja takowego systemu nie posiadam. Pompy różnią się tym że pompa z ABS posiada tylko 2 wyjścia na przewody (idące do pompy ABS), a pompa bez ABS posiada 3 wyjścia (lewy przód, prawy przód oraz tył, z tyłu przewód rozgałęzia się na tylne koła).

Jak bym zrobił taki rozgałęźnik na przednie koła to było by dobrze? czy coś będzie nie tak? robił ktoś takie patenty? :help:

Grzesiek - 2007-04-10, 21:16

nie wydaje mi sie ze by to byl dobry pomysl. bo to jednaj ingerencja w system hamulcowy a co za tym idzie w bezpieczenstwo ale moze inni robili takie rzeczy i wiedza jak to zrobic , osobiscie mysle ze chamulec bedzie slabszy!! ale to tylko moje zdanie !!
Cypisek - 2007-04-10, 21:19

nie wiem, wydaje mi się że powinno być to samo, bo i tak to jest rozdzielane tylko że w pompie ABS
bzykok - 2007-04-10, 21:27

Zgadzam się z Młodym318is.Lepiej założyć orginał i nic nie kombinować,bo możę się okazać(odpukać),w najmniej oczekiwanym momęcie,żę hamulców po prostu nie ma.W pompie panuje duże ciśnienie i wszystkie połączenia muszą być pewne na 120%,a wiadomo,że kombinowane to zawsze bokiem wychodzi.Osobibście nia mógłbym jeżdzić z myslą-zahamuje czy nie.Odradzam.
nokerman - 2007-04-11, 07:40

Cypisek napisa³/a:
Jak bym zrobił taki rozgałęźnik na przednie koła to było by dobrze?

jeśli będzie to element dedykowany do układów hamulcowych to myślę że można zrobić taką zamianę

szukaj pod hasłęm "trójnik do przewodów hamulcowych" w lokalnych sklapach motoryzacyjnych

Cypisek - 2007-04-11, 19:23

Gadałem z kilkoma mechanikami, mówią że to może się udać. Tylko że najlepiej było by połączyć tymi rozgałęźnikami lewy przód z prawym tyłem oraz prawy przód z lewym tyłem, czyli na krzyż. jak wiadomo w e30 tył rozgałęzia się w okolicach tylnej belki. Narazie zrobię tak że rozgałęzie tylko przód, jak będę robił tylne tarcze to pociągnę dodatkowy przewód hamulcowy i zrobię na krzyż tak jak być powinno i myślę że będzie ok :wink:

Cytat:
nokerman napisał/a:

jeśli będzie to element dedykowany do układów hamulcowych to myślę że można zrobić taką zamianę

szukaj pod hasłęm "trójnik do przewodów hamulcowych" w lokalnych sklapach motoryzacyjnych

Nie martw się, wszystko będzie nowe i odpowiednie : ] na bezpieczeństwie się nie oszczędza

adrian e30 - 2007-04-12, 08:29

znajdz inna pompe i nie kombinuj, bo jak cos nie wypali... mialem ten sam problem szukalem pomp i znalazlem tyle tylko ze 3 byly walniete dopiero 4 okazala sie sprawna. i ciesze sie z tego zeniekombinowalem teraz chociaz wsiadam i nie mysle czy hamulce zadzialaja.