BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Opony MARANGONI - jeżdził ktoś?

Łukasz - 2007-04-11, 11:58
Temat postu: Opony MARANGONI - jeżdził ktoś?
http://www.marangoni.com/...en=148#autobild

kupiłem takie opony do Francuza, nowe, w dobrej cenie 130 PLN/szt

Zna ktoś markę bliżej?

Ja słyszałem co nieco, znam markę, ale hasać na niej nie hasałem.
Zdecydowałem się na nie, bo nie mają najgorszych ocen w testach, mają fajny bieżnik i co najważniejsze - są nowe.

Wiem, ze to nie Goodyear, nie Michelin, ale obejrzałem tyle używanych opon i widziałem same parchy, albo ktoś sobie wołał za używki 100-120 szt, to doszedłem do wniosku, że bez sensu i lepeij kupic coś takiego.

Dla co poniektórych pewnie wynalazek, ale Clio nie lata z extremalnym prędkościami ....

Zresztą w tak dobrej cenie do E30 też bym kupił takie oponki.

jaqub - 2007-04-11, 13:55

ja jezdze na ZETA LINEA...
kiedys kumpel mi przywiozl po 100ojro za sztuczke nowki w 225/45R17 (gdzies w hurtowni wyrwal!) i szczerze to super gumy... mam na przodzie i juz 3ci sezon beda teraz a bieznika ok 6mm zostalo :shock:
na mokrym jezdzi sie bez stresa, wg mnie sa lepsze od goodyearow eagle F1, poza tym maja jakas tam wzmacniana konstrukcje i sa odpowiednie na NASZE drogi (ani jednego babla a na F1dynkach szczegolnie gsd2 to byla tragedia)...
z tego co slyszalem to marangoni robi maszyny do produkcji opon dla najwiekszych firm w branzy...

Pietrek - 2007-04-11, 15:01

Znajomy z Warszawy kupił do Civica Marangoni , a silnik dłupie i to pożadnie :wink: Z tego co mówił to podobno jakąścią nie ustępują TOYO a są ok 30% tańsze :)
duchPW - 2007-04-11, 15:16

jest wiele marek oponiarskich, które w Polsce nie są po prostu znane
wg TyreTest.com te oponki mają bardzo dobre wynki - zwłaszcza jeśli chodzi o przyczepność i hamowanie - zarówno na suchym, jak i na mokrym

Autobild również je dobrze ocenił

ale trzeba uważać, bo często różne modele tej samej firmy posiadają skrajne właściwości ... i oceny - np. Falken

sam z resztą też jestem zwolennikiem kupowania takich opon, bo przy oponkach typu goodyear, czy bridgestone płaci się dodatkowo kupę kasy za firmę

[ Dodano: 11-04-2007, 15:21 ]
BTW - Łukasz, jaki rozmiar kupiłeś i z jakim indeksem, bo cena na prawdę dobra
napisz też gdzie je kupiłeś

za 205/50/17 93W chcą prawie 4,5 stówki za sztukę

Prezes_ - 2007-04-11, 15:50

te opony są podobno dobre, ale zdecydowanie cięższe od markowych....
jaqub - 2007-04-11, 18:43

Prezes_ napisa/a:
te opony są podobno dobre, ale zdecydowanie cięższe od markowych....

nie wiem czy to prawda i o ile to prawda ale mi te kilka czy kilkadziesiat gramow nie przeszkadza a tak jak pisalem wczesniej nie ma klopotow z bablami na bokach opony ktore przy goodyearach F1 zwlaszcza modelu gsd2 byly niemal codziennoscia... a co do wagi opon to najlepiej jezdzic na zuzytych to beda lzejsze... :mg:
mam Zeta linea i gdybym jeszcze raz mogl je dostac po 100ojro od sztuki to bym kupil caly komplet a nie tylko na przod...

Pietrek - 2007-04-11, 19:53

jaqub napisa/a:
najlepiej jezdzic na zuzytych to beda lzejsze... :mg:

Na łysych zawsze auto idzie te pół centymetra w dół :lol:

Łukasz - 2007-04-11, 20:04

kupiłem 4 x 185/60/14 82T za 130/szt. - Józefów "Szablex" 789 16 98 lub 502-057-081, ul. Powstańców w-wy 9