| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Wiosna = wydatki :-(
RoboCop - 2007-04-11, 20:23 Temat postu: Wiosna = wydatki :-( zbliża się Toruń, trzeba troche reanimować auto... nie mogę się umówić z mechanikiem i już mi się uzbierała taka kupka teili do wymiany ...
to jeszcze niestety nie wszytko
Wy też tak macie?
emaloo - 2007-04-11, 20:31
Niezły zbiór Ja mam podobnie tylko niestety auta nadal brak
Ale w Toronto i tak siÄ™ pojawie
Gasper - 2007-04-11, 20:55
Ja miesiąc temu miałem ciut większą kupkę a jeszcze trochę zostało do zrobienia Fajnie tak sobie popatrzeć na nowe pachnące części w kolorowych pudełeczkach... o ile samemu się je montuje. W moim wypadku koszt montażu czasem przewyższał koszt części
BADYL - 2007-04-11, 21:04 Temat postu: Re: Wiosna = wydatki :-(
| RoboCop napisa³/a: | zbliża siÄ™ ToruÅ„, trzeba troche reanimować auto... nie mogÄ™ siÄ™ umówić z mechanikiem i już mi siÄ™ uzbieraÅ‚a taka kupka teili do wymiany ...
[url=http://img256.images...lg5.jpg]Obrazek[/URL]
to jeszcze niestety nie wszytko
Wy też tak macie? |
Mi jeszcze brakuje tego:
- reperaturek do zacisków 4 tloczkowych + wezyków z oplotem stalowym
- wymiana płyny hamulcowego oraz oleju w skrzyni biegów i chłodnicy jej
- naprawa tłumika
- zakup Bilsteinów B12
- 4 opon letnich 225/55/16 albo na 50
duchPW - 2007-04-12, 00:14
no to ja muszę tylko lakier odświeżyć, bo mi się dziurki po kamykach po zimie porobiły brązowe
Piotr_1 - 2007-04-12, 00:17
A zauważyliście, że jak coś się zrobi niestarannie z pełną świadomością zaniedbania, nawet jeżeli chodzi o czyszczenie to beema się mści? To chyba inaczej niż w innych sprzętach, w których nawet spory wysiłek może się spotkać z nieuzasadnioną zemstą.
Lord Lukasz - 2007-04-12, 08:30
Oj kolego patrząc na te częsci wnioskuje że druciarz jesteś Polskiego filtra paliwa FILTRON nie założył bym nigdy do bmki, wolał bym już bez jechać, filtr powietrza FILTROn też widze, działa dopóki sie nie zamoczy, wtedy przestaje działać tak jak powinien Wiedz że filtr oleju kupiłeś bardzo dobry czyli KNECHT-a więc wymień filtr paliwa i powietrza też na KNECHT-a, bynajmniej powietrza jest wykonany z cąłkiem innego materiału nasączonego spacjalnym gównem bo filtron to zwykły papier, równie dobrze możesz włożyć rolke papieru toaletowego do puszki i będzie to samo
No i na koniec klocki FOMAR-a są może nie najgorsze ale średnie, TEXTAR drogi więc wymień je na ATE lub ewentualnie jakiegoś LUCAS-a lub MAYLE, ostatnio też wysyłałem koledze z forum JURID-y (jak byś kupował to pamietaj żeby kupć takie z literką J na końcu bo sa 2 opcje gorsza i lepsza)
Reszta powiedzmy jest ok, nie widze napinacza paska rozrzadu, jak byś kupował to kupuj tylko i wyłącznie napinacz INA, nie daj sie naciągnąc na SKF bo w pudełku będziesz miał ten sam napinacz
Troche już siedze w sklepie moto więc zrób tak jak napisałem
kiloff - 2007-04-12, 09:03
kurcze .. a ja kupilem filtr oleju filtron-a ... a zawsze taki kupowalem ...
u mnie leza czesci nie nowe, ale chyba rownie ciekawe - rozporka ACS-a, KW var.2, no i czekam na oponki 215/35/18 ...
a oprocz tego to juz normalne - 7 litrow castrol edge 0w30, filtry do tego itd ...
speed - 2007-04-12, 09:17
A ja tam nic nie wymieniam beemka jest od jeżdżenia a nie od naprawiania - przyzwyczaj ją to potem ciągle trzeba będzie coś wymieniać
Żartuje oczywiście ja na szczęście robie wszystko w miarę systematycznie i sam tak więc nie mam aż takiego wielkiego pudła z częściami Czeka mnie teraz tylko wymiana oleju i filtrów.
Lord Lukasz, zaskoczyłeś mnie z tymi filtrami ja zawsze na filtronie jeździłem a tu taka kupa mówisz, a olej to lotos semi Więcej w m20 nie trzeba
p.s. Juridy chyba nie są dobrą opcją w moim przypadku dwa dobre hamowania ze 140-150 dym z kół hamulca brak
Pietrek - 2007-04-12, 14:07
Komuś kiedyś filtr powietrza Filtron sie zaczoł rozpadać w puszce i kawałki papieru wpadały do silnika Filtron to straszna lipa i każdy to powinien wiedzieć
Lord Lukasz - 2007-04-12, 14:15
Ja kiedyś tez nie miałem pojęcia o tym i kupowalem filtrony ale tak jak napisałem wyżej siedze w sklepie i od mechaników, przedstawicieli różnych hurtownich takich rzeczy sie nasłuchałem że w życiu filtrona nie założe. A olej lotos to wlasnie podobne gówno jak filtry filtrona...
casus maximus - 2007-04-12, 14:21
| Pietrek napisa³/a: | | KomuÅ› kiedyÅ› filtr powietrza Filtron sie zaczoÅ‚ rozpadać w puszce i kawaÅ‚ki papieru wpadaÅ‚y do silnika Filtron to straszna lipa i każdy to powinien wiedzieć |
zgadza sie ,tez o takim przypadku slyszalem.
kiloff - 2007-04-12, 15:06
no to mnie wystraszyliscie no nic .. w takim ukladzie jade po jakis inny ..
southOFheaven - 2007-04-12, 15:19
| casus maximus napisa³/a: | | Pietrek napisa³/a: | | KomuÅ› kiedyÅ› filtr powietrza Filtron sie zaczoÅ‚ rozpadać w puszce i kawaÅ‚ki papieru wpadaÅ‚y do silnika Filtron to straszna lipa i każdy to powinien wiedzieć |
zgadza sie ,tez o takim przypadku slyszalem. |
nie wspomne tez o niedbalosci o wymiary- po prostu nie pasuja idealnie -np filtr oleju przy wymianie nie moglem dokrecic obudowe fitra oleju do konca bo za duzy i wystawal:? wole dolozyc pare zl wiecej i miec zachodnie zamienniki.
RoboCop - 2007-04-12, 15:21
Filtron, chyba nie jest taki najgorszy, sporo atacji ASO (nie BMW) - wkłąda je podobno jako oryginały... klocki na tył -więc nie ma specjalnego znaczenia, byleby jakas f-ma się podpisała... olej ORLEN - nie Lotos, zaczynałem od Magnateca, jak kupiłem auto, bo taki był nalany, ale auto troche bierze i na poczatku miałem spore wycieki (teraz większość poliwkidowałem) - docelowo miał być Liqui Moly "lekki bieg" z MOS2, ale przy tym zużyciu jakie mam - stanęło na tańszym...
sybir - 2007-04-12, 15:34
Jeżeli już mowa o Filtronie to przestrzegam przed zakupem
filtra kabinowego tegoż producenta.
Jest np. napisane że pasuje do e-34, a nie ma plastikowej ramki obwódki
żeby dobrze się wpasował i ma trochę inne gabaryty, więc można
sobie go wsadzić w ...
sie ma
casus maximus - 2007-04-12, 15:37
ale wracajac do wiosennych wydatkow to masakra. no ale taki zywot beemkowicza
- lampy tyl z bialym kierunkiem
- rozporka przod
- zarowki chromowane do kierunkow
- amorki sport
- malowanie autka
- szyba przednia new
- przyciemnienie szybek
- nowa pompka spryskiwacza
- wymiana licznika
- radyjko, glosniczki, wzmacniaczyk czyli new audio
- alarm
- i wiele truskawka
jak starczy kasiury to klima do naprawy.
slabo mi sie zrobilo.
kuzyn - 2007-04-12, 16:10
ja z zawieszeniem uporałem sie zimą.
w grudniu wymieniłem swożnie tuleje, łączniki,
amortyzatry, sprężyny...
teraz na montaż czekają tarcze, bębny, szczęki i klocki.
czeka mnie jeszcze wymiana płynu hamulcowego, oleju w skrzyni i dyfrze.
i to juz wszystko...
potem juz tylko smigać i sie cieszyć
RoboCop - 2007-04-12, 20:18
| casus maximus napisa³/a: | ale wracajac do wiosennych wydatkow to masakra. no ale taki zywot beemkowicza
- lampy tyl z bialym kierunkiem
- rozporka przod
- zarowki chromowane do kierunkow
- amorki sport
- malowanie autka
- szyba przednia new
- przyciemnienie szybek
- nowa pompka spryskiwacza
- wymiana licznika
- radyjko, glosniczki, wzmacniaczyk czyli new audio
- alarm
- i wiele truskawka
jak starczy kasiury to klima do naprawy.
slabo mi sie zrobilo. |
u mnie to też nie wszystko mam troche poprawek blacharsko-lakierniczych - aż się boje jechać zapytać ile to będzie kosztowało
nowy kpl opon czeka na założenie do RS, ale one wciąż niewypolerowane po zimie i dopiero wczoraj wysłałem śrubki do chromowania (Galban Warszawa - ciekawe co to wyjdzie)... jak załoze RSy to standartowe 15" BBS, które kupiłem 2 tygodnie temu, do malowania...
najlepsze jest to, że wczoraj zacząłem oglądać te zakupione części i okazało się , że sworznie wahaczy są od e36 - dziś wymieniałem na takie jak trzeba, tylko że jeden teraz mam Federal Moogul, Febi Belstein i 2sztuki TRW - ładne pomieszanie
przy okazji przyszedł długo oczekiwany przewód do odmy Febi...
a pozatym regulacja zawieszenia, świateł, ustawienie nowych map wtrysk, przywrócenie jakiegoś godnego wyglądu silnika etc...
casus maximus - 2007-04-12, 21:27
na przyszly rok zostawiam sobie wnetrze. pasowaloby skore na nowo zrobic, podsufitke wymienic. moze jakas inna felga. zobaczy sie. jak narazie musze zrobic te pare rzeczy ktore wymienilem.
pawelbach - 2007-04-13, 04:18
jak to czytam to sie ciesze ze narazie nie mam fury ale za rok też mnie to czeka
casus maximus - 2007-04-13, 09:28
| pawelbach napisa³/a: | | jak to czytam to sie ciesze ze narazie nie mam fury ale za rok też mnie to czeka |
nie pekaj. kupuj statek i laduj kase w nia
korzuch - 2007-04-13, 09:55
YO!
No ja tez sie spłukałem na nowe fuldy, zawieche robiłem na zime ale cos czuje ze juz silentblocki przednuch wachaczy znowu do wymiany kasy nielicze tak samo jak nie patrze na spalanie bo jeszcze bym dostał palpitacji serca auto robie pod siebie i dla siebie i mi ma sie podobac
pozdrawiam wszystkich szalenców
pawelbach - 2007-04-13, 15:47
zycie beemkowca jest pelne wyrzeczen zeby beta była szzesliwa
southOFheaven - 2007-04-13, 16:12
kocham wydawac pieniadze w swojego parcha!
a wiec tak:
-pranie tapicerki- fotele, boczki, podsufitka
-wszystkie oleje, filtry i plyny
-klocki, tarcze komplet
-nowiutki tlumik koncowy
-swiece
-nowiutkie zarowki przod, tyl
zamknalem sie na ok 1100zl
czeka mnie teraz lakiernik bo zima oponki tez trza wymienic a do tego jeszcze OC i przeglad. a takze full benzyny zyc nie umierac! yeah!
casus maximus - 2007-04-13, 16:30
| southOFheaven napisa³/a: | | podsufitka |
tylko nie pierz karcherem ! moze odleść truskawka.
BARABUS - 2007-04-13, 21:21
No ja na dzień dzisiejszy wymieniłem w moim srebnym cabrio 325:
- olej, Mobil1 15W/40 mineral
- filtr oleju silnika... kurcze zapomniałem jaki
- filtr oleju skrzyni automatycznej.... FEBI Bilstein
- olej w skrzyni automatycznej
- swiece NGK
- przewody zapłonowe... niestety nie oryginalne i coś czuje że jeszcze raz je zmienie...
W teścia srebnym 320i cabrio
- olej, Mobil1 15W/40 mineral
- filtr oleju silnika.
- sprężyny H&R 60/40
- złożyłem BBS RS 7x15' 4x100
- opony prawie nowe Kleber 205/55/R15
- świece NGK
W czrnym brata cabrio 325i
- świece NGK
- 4 opony nowe Barum 215/40/16
- polerka rantów w Borbetach
- wymiana schowka
No i mój IS
- olej Valvoline 15W/40 polisyntetyk
- filtr oleju oczywiście oryginalny
..... i to tyle bo to prawie nowe auto i nic siÄ™ nie dzieje
Jak widziecie mam pod opieką sporo autek, nie dość że swoje dwa to jeszcze teścia i brata który siedzi w Irlandi Ale co tam, mi to sprawia przyjemność.
Pracy jeszcze sporo mnie czeka, ale nie będe pisać bo bym prawie książke musiał wydać
Bagor - 2007-04-13, 23:34
| speed napisa³/a: | p.s. Juridy chyba nie sÄ… dobrÄ… opcjÄ… w moim przypadku dwa dobre hamowania ze 140-150 dym z kół hamulca brak |
Pewnie miałeś Jurid D. Jurid ma 3 klasy jakości:
Jurid - D
Jurid - J
Jurid - J-AS - te sÄ… bardzo dobre
kemot324 - 2007-04-14, 08:19
Mi się też parę rzeczy nazbierało:
-wałek rozrządu
-dźwigienki zaworowe (12 sztuk)
-pasek rozrzÄ…du + napinacz
-uszczelniacze na wale i wałku
-pompa wody
-termostat
-chłodnica
-wtryski do regeneracji
-olej + filtr (firmy MANN - lepszego nie widziałem)
-płyn chłodniczy
Jeszcze pewnie coś się mi wymyśli w trakcie prac
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-04-14, 08:58
BRABUS to że do m20 lejesz minerał to można jakoś przeżyć ale do IS. wydaje mi się że ten silniczek musi chodzić przynajmniej na 10w-40, chyba że to jest naprawde parch, co w twoim przypadku nie jest prawdą.
CASTROL zaleca do m20 10w-40.
| BARABUS napisa³/a: | | Jak widziecie mam pod opiekÄ… sporo autek, nie dość że swoje dwa to jeszcze teÅ›cia i brata który siedzi w Irlandi Ale co tam, mi to sprawia przyjemność. | - części do nich za swojÄ… kaske chyba nie kupujesz??? Jak tak to bogaty chÅ‚op z ciebie
BARABUS - 2007-04-14, 12:34
| ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a: | BRABUS to że do m20 lejesz mineraÅ‚ to można jakoÅ› przeżyć ale do IS. wydaje mi siÄ™ że ten silniczek musi chodzić przynajmniej na 10w-40, chyba że to jest naprawde parch, co w twoim przypadku nie jest prawdÄ….
CASTROL zaleca do m20 10w-40.
| BARABUS napisa³/a: | | Jak widziecie mam pod opiekÄ… sporo autek, nie dość że swoje dwa to jeszcze teÅ›cia i brata który siedzi w Irlandi Ale co tam, mi to sprawia przyjemność. | - części do nich za swojÄ… kaske chyba nie kupujesz??? Jak tak to bogaty chÅ‚op z ciebie |
Co do ISa to pewnie się pomyliłem, zalałem go tym olejem
http://www.valvoline.pl/MaxLifer_index.html
10W/40 a nie jak napisałem 15w/40
olej półsyntetyczny bardzo dobry dla silników z większym przebiegiem, poprzednio jeżdziłęm na Mobil1 full syntetyk... jednakże zaczęły się niepokojące stuki chydropopychaczy
Co do cabrio no to rzeczywiście nie do wszystkich robie zakupy... bo bym nie dał rady. Na moim utrzymaniu jest 318IS i srebne 325i cabrio w automacie W pozostałych tylko gzebie na zlecenie brata i teścia
|
|