| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36] M50 zmulenie na niskich obr.
Radek_ZG - 2007-04-15, 15:27 Temat postu: [e36] M50 zmulenie na niskich obr. Witam. Od paru miesięcy mam problem z moją beemką. Przy ruszaniu albo po zmianie biegu gdy dodaję gazu lekko (tak połowę) to auto przy 2tys.obr przymula się na chwilę po czym zaskakuje i przyspiesza normalnie. Czasem potrafi się tak zmulić że w ogołe nie przyśpiesza.Na biegu jałowym rzuca całym silnikiem i na każedj cewce widać iskierki. Kupiłem drugi komplet cewek z fajkami i jest to samo. Gdy dodam gazu do dechy nie zamula się. Wymieniłem już sonde i świece. Auto nie bierze oleju. Druga sprawa to taka że auto nie przyśpiesza normalnym ciągiem tylko pulsacyjnie. Co to może być? Jestem z Zielonej Góry i może ktoś mi doradzić gdzie najlepiej i niedrogo podłączyć pod kompa i zczytać błędy, bo u Fiałkowskiego chcą 180zł. pozdrawiam
southOFheaven - 2007-04-15, 15:33
hm ja czasami tak mam w m50. nie wiem od czego to zalezy. przydaloby sie wymienic filtr paliwa- w m50 e36 jest umiejscowiony w koszmarnym miejscu i pewnie nikt nie wyminial od nowosci. ja u siebie mam jeszcze oryginal i podejrzewam filtr ale nie jestem pewny.
jaqub - 2007-04-15, 22:27
jak masz tak ze depniesz w podloge (na jalowych) i jest chwilka zawachania i dopiero pozniej sie rozkreca ale nie ma powera to moze masz czujnik polozenia walka rozrzadu padniety... druga opcja moze byc taka ze pompa paliwa ciagnie juz ostatkami (ew tak jak wczesniej kolega napisal moze filter przytkany ale watpie)... najlepiej jak podjedziesz na skaner/komputer bo to moze Ci oszczedzic sporo niepotrzebnych wydatkow...
Radek_ZG - 2007-04-16, 13:47
Po 3 godz. mordęgi wymieniłem filtr paliwa ale nic się nie zmieniło
Teraz najbardziej podejrzanymi będą: fajki cewek, czujnik wałka rozdządu, a na końcu same cewki.
jaqub - 2007-04-16, 21:53
| Radek_ZG napisa³/a: | | czujnik waÅ‚ka rozdzÄ…du | !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale ja bym najpierw podpial pod kompa... bo wydasz 200pln (jak trafisz uzywke) albo 500 (nowka) a jak okaze sie ze to nie to to bedziesz mnie scigal
Radek_ZG - 2007-04-16, 22:04
A mam pytanie. Jak podebne pod kompa to wykaże że np. jest niesprawna 3 cewka, albo np. pompa paliwa?
Czy tylko ogólnie - zapłon
albo układ paliwowy
Nigdy nie podłączałem pod kompa auta więc nie wiem. Pozdrawiam
southOFheaven - 2007-04-17, 08:39
| Radek_ZG napisa³/a: | A mam pytanie. Jak podebne pod kompa to wykaże że np. jest niesprawna 3 cewka, albo np. pompa paliwa?
albo układ paliwowy
Nigdy nie podłączałem pod kompa auta więc nie wiem. Pozdrawiam |
oczywiscie ze tak przynajmniej na oryginalnym serwisowym zestawie.
jaqub - 2007-04-17, 14:08
| southOFheaven napisa³/a: | Radek_ZG napisaÅ‚/a:
A mam pytanie. Jak podebne pod kompa to wykaże że np. jest niesprawna 3 cewka, albo np. pompa paliwa?
albo układ paliwowy
Nigdy nie podłączałem pod kompa auta więc nie wiem. Pozdrawiam
oczywiscie ze tak przynajmniej na oryginalnym serwisowym zestawie. |
M50 jest juz na tyle skomplikowany i "oczujnikowany" ze pokazuje konkretne kody bledow (razem z nazwa).. dla pewnosci robi sie tak ze po podlaczeniu sprawdza sie co wywala pozniej kasuje bledy i jeszcze raz (najczesciej odpala sie auto zeby pochodzilo chwile) i jesli ktorys blad wywala caly czas to wiadomo co do WYMIANY...
ojciec - 2007-04-17, 15:09
Zdarzają się błędy, których komputer diagnostyczny nie pokaże.
Miałem kiedyś podobny problem, że po samym starcie się przymulał, a już na wyższych obrotach szedł dobrze. W komputerze nie wyskakiwał żaden błąd.
Okazało się, że jedna lub dwie cewki były uszkodzone, ale nie całkowicie i w póżniejszym czasie kilka razy mi przez tą awarię strzeliło (nie mam gazu).
Po zlokalizowaniu usterki nadal nie było dobrze i okazało się, że jeszcze mam przepływkę uszkodzoną, a żadnej z tych rzeczy nie pokazało w błędach, gdyż pracowały, ale nie tak jak trzeba.
Jeżeli masz cewki ZUNDSPUlE to powinno się je wymienić natychmisat, gdyż miały wadę, że z czasem na wyższych obrotach gubiły iskrę, a z czasem mogą doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza w kompie.
frantic - 2007-04-17, 15:36
u mnie takie zmulenie było spowodowane małą nieszczelnością na rurce podciśnienia między gumą przepływomierza a silniczkiem krokowym, auto brało lewe powietrze i czasem nie chciało w ogóle przyśpieszać i gdy występował ten objaw również rzucało go na wolnych obrotach i wówczas właśnie nie wkręcał się ładnie. Po usunięciu nieszczelności objawy te znikły zupełnie na gazie. Natomiast nadal tak mam tylko na benzynie że od tysiąca do dwóch tysięcy wkręca się z takim malutkim szarpnięciem a powyżej tych obrotów dokręca się idealnie, co ciekawe na gazie wkręca się od tysiąca beż żadnych szarpnięć, więc chyba można np u mnie wyeliminować ten czujnik położenia walka rozrządu jak pisał jaqub a wypadało by się przyjrzeć filtrowi paliwa, pompę paliwa zmieniłem na próbę i żadnej różnicy
Radek_ZG - 2007-04-17, 17:21
Już chyba znalazłem przyczynę. Wczoraj w nocy zdjąłem pokrywę cewek i wyczaiłem dwie cewki które najbardziej iskrzyły. Wymieniłem je na stare które miałem (Bremi). Dzisiaj zrobiłem około 30km i przestał tak szarpać. Na wolnych obrotach chodzi równiej, ale to nie jest jeszcze perfekt. Jak będę miał więcej pieniędzy zmienie wszystkie cewki na nowe i myślę, że wszystko będzie ok. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.
southOFheaven - 2007-04-17, 20:43
jedna nowa cewka kosztuje ponad 140zl..boscha bynajmniej takze cena zwala z nog.. ale przynajmniej doszedles do rozwiazania..pozdro
jaqub - 2007-04-17, 21:00
| southOFheaven napisa³/a: | | jedna nowa cewka kosztuje ponad 140zl..boscha bynajmniej takze cena zwala z nog.. ale przynajmniej doszedles do rozwiazania..pozdro |
chyba 300pln nowka najtansza
|
|