BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Brak wbitego gazu w dowód - Co robić???

rafx666 - 2007-04-25, 19:13
Temat postu: Brak wbitego gazu w dowód - Co robić???
Witam,
Dzisiaj miałem kontrole drogową, wszystko pięknie dopuki nie otworzyłem bagażnika, wtedy policjant zobaczył butle z gazem i powiedział, że nie ma wbitego LPG w dowód (LPG kupiłem używaną bez żadnych papierów i zamontowałem do auta...) i zabrał mi dowód...Co zrobić, żeby załatwić wbicie LPG w dowód, z kąd papiery?Mam zaprzyjaźnionego diagnoste także przegląd mi załatwi bez demontażu całej instalacji. Ale co zrobić jak znowu zatrzymają i zabiorą dowód...??? Z kąd uzyskać homologacje na LPG, czy wystarczy kupić urzywaną butle z papierami, czy też trzeba mieć jakieś zaświadczenia z zakładu specjalistycznego który montuje LPG? A z kąd je wziądz...
z góry dzięki za pomoc,
pozdro

marvin-86 - 2007-04-25, 19:25

do gaziarza on zrobi przeglad instalacji i za duzzzooooooo wodki wypisze ci homologacje pozniej do urzedu zmiana dowodu zeby dobili Lpg i chyba powinno dac rade ;)
MACIEK_1407 - 2007-04-25, 19:35
Temat postu: gazik w beem
witam, pracuje w wydziale komunikacji wiec ci podpowiem.
do wpisania instalacji gazowej w dowód rejestracyjny potrzbne sa : faktura z zakładu matujacego instalacje, wystawiona na konkretny samochód oraz wyciag za świadectwa homologacji ze sposobu montażu instalacji lpg , równiez wystawionego na konktretny samochód. jeśli kupiłeś gazik używany bez papierów to masz problem bo tego nie wpiszesz, żeby odebrać dowód rejestracyjny to albo załatwisz sobie te papierki, albo załatw badanie tech (zaświadczenie za stacji kontroli) że gaz zdemontowałeś i wtedyzgodne to będzie z dow rej. a w przyszłości to przy kontroli będziesz miał problem, chyba że masz dow rej starego rodzaju to może jakiś diagnosta ci ten gaz wstępluje, ponieważ kidyś to diagności gaz wbijali w dowód, jesli masz dow rej nowego rodzaju to nie przejdzie. pozdr Maciek

rafx666 - 2007-04-25, 19:37

Tylko chyba do jakiegoś prywaciarza, bo np. wątpie, żeby np. w Elpigazie mi to zrobili, mam nadzieje, że masz racje, u mnie melin ze wódą nie brakuje hehe
Arczi e30 - 2007-04-25, 19:41

hehe widywalem kiedys nawet ogloszenia w gazetach motoryzacyjnych z ktorych mozna było wywnioskowac .. ze chodziło o załatwienie formalnosci .. z tego co sie orientuja cena w Plocka za taka impreze kiedys wynosiła 200zł
rafx666 - 2007-04-25, 19:43

czyli ciężko bedzie coś z tym zrobić...A może kupić jakąś urzywaną np.niesprawną instalacje żeby tylko papiery były i zaświadczenia o montażu?
ubott - 2007-04-25, 19:44

czesto gazownicy wystawiaja taka fakture jak im zwrocisz za vat + dorzucisz pare groszy na dobra flache

pozdro

MACIEK_1407 - 2007-04-25, 19:50

jak kupisz używaną z papierami (nawet uszkodzana to papiery będą wystawione na inna furę niż twoja!!
rafx666 - 2007-04-25, 19:53

czyli pozostaje mi załatwić z gazownikami, bo diagnosta nie wystawi papieru, że instalacja jest sprawna?
MACIEK_1407 - 2007-04-25, 20:00

nawet jak diagnosta ci wystawi ze gaz jest sprawny to itak w wydziale kom ci tego nie wpisza. podjedz do jakiegos gazownika może za jakąś kaskę wystawi ci fakturę i homologację na nowo, na cieie i na twój wózek, warto spróbować, lub niby zdemontować gaz na papierze,obebrać dowód, butlę lpg wsadź do koła o otwór do tankowania zamontój od dołu samochodu, żeby nie było bo widać, może psiarskie tego nie ogarną i nie będą sie czepiać.
rafx666 - 2007-04-25, 20:06

Z przeglądem to nie powinno być problemu, bo mam znajomego i "na przeglądy nie uczęszczam..." właśnie myśle żeby kupić butle do koła zapasowego bo mam walec 80 l i może się nie kapną. 2 razy mnie trzepali i nic nie mówili, do dzisiaj...bo butle widzieli. Może zna ktoś jakiś zaprzyjaźnionych gazowników w Toruniu co lubią wódeczke?
Lex - 2007-04-25, 20:06

jest pewien sposób na legalizacje LPG tylko musisz mieć papier na butle i butla musi być min. z 2002 roku!Kosztuje to ok 300zł!Sam teraz to sobi załatwiam
rafx666 - 2007-04-25, 20:35

można cos jaśniej na pw???
Grzesiek - 2007-04-25, 20:37

ja zalatwialem ze znajomymi na ich auta ,poprostu jechali do gazownika i kupowali nowa butle i mieli papiery i gaziaz im wbijal coprawda niedawno zabrali mu koncejse i uprawnienia ale ile aut on wbil to tylko on wie od nas bylo chyba 12 sztuk!!!
rafx666 - 2007-04-25, 20:48

jutro pojeżdze po tych oszołomach to może coś da sie załatwić, jak ktoś ma info to plis o kontakt

[ Dodano: 2007-04-26, 11:27 ]
kurde mój znajomy diagnosta, siedzi teraz w raichu i nie załatwi przeglądu...a na stacjach jak dzisiaj byłem to sie boją i mówią, żebym zdjął instalacje...zobacze jeszcze co słychać u gazownikóe