BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odgrzybianie klimatyzacji

Tommec - 2007-04-25, 20:30
Temat postu: Odgrzybianie klimatyzacji
Witam
Słyszałem o domowym sposobie odgrzybiania klimy. Polega na tym, że uruchamiamy klimę na zakniętym obiegu i w miejscu, gdzie zasysane jest powietrze w kabinie (przeważnie w okolicach nóg pasażera) psikamy preparatem i zamykamy auto na kilka minut. Następnie wyłączamy wszystko i wietrzymy wnętrze dokładnie (2-3 godziny). Czy to skuteczna metoda ? Proszę o opinię, ewentualnie własne sposoby odgrzybiania.

slawo - 2007-04-26, 11:34

metoda skuteczna o ile preparat jest dobry.
Srodek musi byc najlepiej ta pianka, nalezy wyjac filtr przeciwpylkowy

duchPW - 2007-04-26, 11:49

Tommec napisa³/a:
w miejscu, gdzie zasysane jest powietrze w kabinie (przeważnie w okolicach nóg pasażera)

no to już wiadomo czemu sie zagrzybia :mg:

żeby nie było OT, to podłączę się pod temat - jaki środek jest dobry?

nokerman - 2007-04-26, 12:17

slawo napisa³/a:
Srodek musi byc najlepiej ta pianka

co kraj to obyczaj, ja znowu zasłyszałem że pianki są BEEE, a to ze wzgledu że sie oblepiają do wszystkiego i nigdy w zyciu nie spenetrują dokładnie kanałów went.

widziałem na cepeenie petrochemi taki preparat w opakowaniu a'la puszka

zasada działania jak granat do zasłony dymnej, silnik pracuje, klima na max/ obieg zamkniety/ went na max odpalasz zawleczkę z preparatu, stawiasz w środku na wycieraczce i zamykasz auto na 15 minut,
w tym czasie wydomywa się preparat z puszki w postaci mgiełki, ktora cyrkuluje w kanałąch wentylacyjnych i robi swoje

niestety nie testowałem go osobiście.
ale pewnie się skuszę na taki sposób a nie pianki

PZDR

oprych525i - 2007-04-26, 13:20

Tak sie skalad ze pracuje w branzy wentylacyjno-klimatyzacujnej.
W samochodach najczescie robi sie to tak:
Srodek jest w sprayu z rurka około 50cm wkladasz ja do konca w kazden przewod wentylacyjny naciska spust i powoli wyciagasz na zewnatrz , wymieniajac filtr nalezy pamietac aby dokladnie umyc tacke pod nim.

Dość dobry srodek ma salon citroena koszt okolo 50zł już dokladnie niepamietam , tyle co wiem z opini uzytkowników.

Adi - 2007-04-26, 16:21

Na TVN Turbo chyba kiedyś to pokazywali i są dwa sposoby. Jeden właśnie, że się wpycha taką rurkę do przewodów wentylacyjnych a drugi to stawia się dany środek za siedzeniem np. kierowcy włącza się klime i auto zamyka.Po jakimś czasie wietrzysz porządnie i to wszystko.
Solveig - 2007-04-27, 17:12

sorki ale musze zadac to pytanie... jak mozna stwierdzic czy klima jest zagrzybiona??? bo szczerze nie weim czy musze to robic
Tommec - 2007-04-27, 19:21

Najłatwiej po tym, że w czasie uruchomienia klimy z nawiewów czuć stęchlizną lub innym podobnym nieświeżym "aromatem"
Solveig - 2007-04-27, 19:28

aha tto ok dzieki. wiem ze to bylo glupie pytanie ale wolalem sie zapytac