BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Swiece DENSO

siwy e-36 - 2007-04-26, 12:34
Temat postu: Swiece DENSO
A wiec jak w temacie. Co myslicie o swiecach DENSO :?: Bo wlasnie mam zamiar u siebie wymienic swieczki a polecono mi wlasnie ta marke, oczywiscie sa one sprawdzone tzn kolega jezdzil na roznych swiecach(ngk, bosh itd) i twierdzi ze wlasnie DENSO najlepiej nadaja sie do lpg w bmw oczywiscie. A u mnie jak wiadomo jest m52b28 na sekwencji lpg. Czekam na wasze opinie. Pozdro
oprych525i - 2007-04-26, 13:10

Nic onich niwiem ale ostatnio tez je ktos polecal , jak bys dal jescze info ile one kosztuja wstosunku do ngk
Jakub316 - 2007-04-26, 15:06

Chyba nie są złe skoro wszystkie "japończyki" wyjeżdżają na tych świecach z fabryki
southOFheaven - 2007-04-26, 16:27

olac sprawe. swiece nadaja sie tylko do chinskich aut. dla mnie chinskie i yaponskie to ten sam szmelc :]
siwy e-36 - 2007-04-26, 17:27

Jakub316 napisa³/a:
Chyba nie są złe skoro wszystkie "japończyki" wyjeżdżają na tych świecach z fabryki

Wlasnie o to chodzi ze sa to bardzo wytrzymale swiece i wlasnie idealnie nadaja sie do lpg, znajomy twierdzi ze np ngk sa dobre ale tylko na pb, na lpg wytrzymuja stosunkowo krutko.. I podobno Denso sa dobrej jakosci, z tego wzgledu ze jest to nowa marka na rynku i chca sie wybic. Co do ngk slyszalem opinie ze strasznie sie popsuly, te ktore jeszcze produkuja w japoni sa ok ale te z chin czy tajwanu sa do niczego. A co do ceny to sa w podobnej cenie co ngk, nawet ciut tansze-zaleznie od sklepu.. Wiec raczej je wyprubuje. Pozdro i dzieki za opinie.

jaqub - 2007-04-26, 19:51

jak chcesz remont to kup DENSO... na forum smarta byl ostatnio poruszany temat tych swiec... w smartach (benzyna turbo) jak silnik jest troche juz zuzyty i pierscienie przepuszczaja olej, jezdzi sie na pb98 i na 5tce z vmax (wysokie obroty) temperatura w silniku (komorze) drastycznie wzrasta i rozpada sie porcelanka (ew. elektroda odpada) i robia spustoszenie w silniku... wg mnie ten sam efekt osiagniesz jezdzac na lpg... spalanie lpg zachodzi z wyzsza temp. + lekki kat ew. bardzo szybka jazda i bedziesz mial to samo...
nic nie swiruj tylko kup orginalne NGKa... ja tez swirowalem i kupilem briski premium LGS po 8tys km jedna swieczka sie rozpadla i klopot gotowy...
jak niewierzysz to poczytaj inne tematy o swiecach i zobaczysz ze w sumie kazdy temat konczy sie tak samo: KUP NGK :mg:
jesli bedziesz zmienial swieczki co 20tys km bedzie OKa :!:

siwy e-36 - 2007-04-26, 22:03

Ok. Spoko skoro faktycznie byl problem z tymi swiecami to niema co ich brac.. Myslalem zeby je kupic bo znajomy mi je polecal, wiec sie zastanawialem... Ale jednak dam sobie z nimi spokoj 8) Dzieki jaqub za podpowiedz. Pozdro
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-04-27, 07:12

Moim zdaniem jeżeli nawet są tańsze , to lepiej dołożyć i kupić NGK.
siwy e-36 - 2007-04-27, 16:01

ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a:
Moim zdaniem jeżeli nawet są tańsze , to lepiej dołożyć i kupić NGK.

Dokladnie z takiego zalozenia sam wychodze, a kiedy bralem pod uwage denso to nie dlatego ze sa tansze ale dlatego ze dobry znajomy(ktory z reszta juz nie pierwszym bmw jezdzi) mi je polecal, bo cytuje''sa bardziej wytrzymale od np ngk jesli chodza na lpg...'' i generalnie wlasnie o to mi chodzi zeby sie sprawdzily na lpg i zebym niemusial ich wymieniac co 10tys. A tak pozatym niekupilem bmw zeby oszczedzac na czesciach, tym bardziej na swiecach(ktore przeciez w sumie kosztuja grosze). Mam sporo znajomych ktorzy maja bmw i wiem ze pchanie do nich lipnych czesci(tanich zamiennikow) niczego dobrego nie wrozy. Jak to sie mowi jesli stac cie na bmw powinno stac cie na jego utrzymanie. Pozdro