BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zabezpieczenie felg pomocy!!!!!!!

ma_ciek - 2007-04-26, 18:22
Temat postu: Zabezpieczenie felg pomocy!!!!!!!
Mam wielki problem zgubiłem nakładke na zabezpieczenie srub do felg.Jak to najlepiej zdjac???Dodam ze wydaje mi sie ze jest to zabezpiecznie seryjne.Z tego co sie dowiedzialem w serwisie maja wszystkie koncowki,natomiast jak pojechalem do Bawaria motors w warszawie mieli tylko jeden rodzaj koncowek a mianowicie koncowke wklada sie w srube. Natomiast ja mam koncowke zewnetrzna czyli naklada sie na srube.Jutro pojade do innych serwisow.Czy wy mieliscie taki rodzaj zabezpieczenia felg jezeli chodzi o oryginalne zabezpiecznia bmw. Co jezeli nie odkrece???Jak radzicie to odkrecic???
ac_kotlet - 2007-04-26, 20:34
Temat postu: Re: Zabezpieczenie felg pomocy!!!!!!!
ma_ciek napisa³/a:
Mam wielki problem zgubiłem nakładke na zabezpieczenie srub do felg.Jak to najlepiej zdjac???Dodam ze wydaje mi sie ze jest to zabezpiecznie seryjne.Z tego co sie dowiedzialem w serwisie maja wszystkie koncowki,natomiast jak pojechalem do Bawaria motors w warszawie mieli tylko jeden rodzaj koncowek a mianowicie koncowke wklada sie w srube. Natomiast ja mam koncowke zewnetrzna czyli naklada sie na srube.Jutro pojade do innych serwisow.Czy wy mieliscie taki rodzaj zabezpieczenia felg jezeli chodzi o oryginalne zabezpiecznia bmw. Co jezeli nie odkrece???Jak radzicie to odkrecic???

Najlepiej jakbyś miał oryginalną nasadke do odkręcenia śrub zabezpieczających i to nie tylko w momencie ich odkręcania- ale też na przyszłość- bo inaczej są do wywalenia. Miałem to samo jak kupiłem auto: wszystkie 4 koła miały po jednej zabezpieczajce, z nasadką którą nakładało sie na śrube. Niestety tej magicznej nasadki brakowało :/
Przy zmianie kół na zimowe trzeba było jednak jakoś to odkręcić. Pojechałem więc do warsztatu, i majster po prostu nałożył na śrube zwykłą nasake sześciokątną, troche mniejszą od główki śruby (tak, żeby wchodziła na wcisk), pomógł sobie przy tym troche precyzatorem i odkręcił śruby zwykłą grzechotką 1/2 cala. Oczywiście zabezpieczajki zostały przy tym troche zdeformowane i były do wyrzucenia- ale to było i tak obojętne, bo nie miałem tego magicznego adaptera, a koszt jego zamówienia był dużo wyższy niż cały zestaw nowych zamków.
Poza tym, lepiej, że masz śruby, na które nakłada sie adapter, a nie jakieś z wewnętrznym profilem, bo są łatwiejsze do "odkręcenia na szybko". Oczywiście dla amatorów cudzego mienia też są łatwiejsze do odkręcenia (to na przyszłość). Samemu można to zrobić w 5 minut.

Belisama - 2007-04-27, 12:02

Przeczytaj co masz nad avatarem i zastosuj w praktyce niedalej jak miesiąc temu był ten temat całkiem szczegółowo opisany :) razem z adresami i telefonami gdzie tamkie rzeczy zdejmują :wink: