BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ściągnięcie machanizmu elektrycznych szyb

Shreku - 2007-05-04, 15:18
Temat postu: ściągnięcie machanizmu elektrycznych szyb
szukałem na forum ale nie znalazłem...
jak ściągnąć mechanizm elektrycznych szyb w coupe?
ma ktoś z was za sobą takie doświadczenia...?

frantic - 2007-05-04, 15:39

hejka, ściągałem 2 dni temu

wyciągałem podnośnik ten starszego typu do wąskiej lampy z drzwi coupe(E30).

trzeba poodkręcać wszystkie śruby szóstki trzymające podnośnik we wnętrzu drzwi, potem zdjąć uszczelkę ta co jest na dole szyby od wewnątrz, zostają jeszcze 2 śruby którymi jest przykręcona śruba do prowadnicy. Też je odkręcasz a w drugim miejscu trzeba zesunąć to dolne mocowanie z prowadnicy, nic go nie trzyma tylko trzeba w poziomie przesunąć. Jak uwolnisz szybę to ją wyciągasz jej górnym rogiem od strony słupka do góry. Jak wyjmiesz szybę zaczynasz tak manewrować całym mechanizmem żeby jego fragmenty zaczęły wystawać przez szczelinę po szybie. dopiero wtedy możesz wymanewrować dół siłownika przez największy otwór w drzwiach.

Shreku - 2007-05-04, 16:27

:shock: chyba trudne to jest.....
orientuje sie ktoś czy w e36 jest tak samo jak w e30?

brain69 - usunięty - 2007-05-05, 05:07

jest dokładnie tak jak napisał frantic
nie jest to trudne mi przekładka z jednej e30 z elektryką do drugiej bez elektryki zajęła może 40 minut, dodam że po skończonej pracy obie miały zamontowane juz szybki boczki i wszystko co potrzeba (nie liczę instalacji elektrcznej bo to inna bajka żeby to podpiąć w modelu w którym elektryki nie było)

w e36 nie wiem jak jest dokładnie ale nie powinno się to różnić za bardzo poza tym że będzie pewnie wygodniej bo drzwi większe i bez ramek:)

Shreku - 2007-05-05, 09:20

no to tak, tylko wyciąganie szyby... a później trzeba ją nastawiać...
kemot324 - 2007-05-05, 12:30

W e36 coupe żeby wyciągnąć ten mechanizm trzeba zaopatrzyć się w wiertarkę (chyba że ktoś już wcześniej coś kombinował). Po ściągnięciu tapicerki i wygłuszenia od razu widać ten mechanizm. Trzeba zjechać z szybą mniej-więcej do połowy i wypiąć dwie zawleczki z prowadnic na szybie. Następnie musisz rozwiercić cztery nity trzymające ten mechanizm i odkręcić jedną śrubkę M6 (służy ona też do regulacji). Żeby powypinać wtyczki z silniczka nie trzeba chyba pisać.
Żeby później to poskładać można spowrotem wszystko znitować, lub zastąpić nity śrubkami M6 o długości około 1 cm. Acha uważaj przy rozpinaniu zawleczek z prowadnic bo są one plastikowe i lubią pękać (a raczej napewno któraś pęknie - dostępne w ASO).

Shreku - 2007-05-07, 23:12

kemot324, napisał tak jak się to robi, nie trzeba wyciągać szyby!
dzisiaj się za to zabrałem i po krótkiej chwili było po strachu, nawet zabrałem się za rozebranie całego silniczka :mg:

alexil - 2009-03-05, 18:13

Odgrzeję troche kotleta.

Dziś próbowałem zdemontować mechanizmy elektrycznych szyb w e36 i poza złamanymi dwoma wiertłami (na jednym nicie) nic nie osiągnąłem..... To takie cholerstwo twarde czy ja mam takie wiertła? Może ten nit da się jakoś wybić?

kemot324 - 2009-03-05, 19:02

W nicie pewnie jest pozostałość stalowego pręcika, który służył do rozszerzenia nita, trudno to wytłumaczyć, jak widziałeś nit to pewnie wiesz o co chodzi. Wybij to z nitu i dopiero wtedy rozwiercaj, pewnie nit zacznie się kręcić, ale jak dobrze dociśniesz wiertarkę to puści.