BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - JESTEM POSIADACZEM TDS-A

mariusz szkocja - 2007-05-07, 00:02
Temat postu: JESTEM POSIADACZEM TDS-A
WITAM

W zwiaku z narastajacymi pytaniami o rady, naprawy i wiadomosci
na temat silników Diesla montowanych w BMW pozwole sobie poprowadzic
kącik dla entuzjastow diesli , td-eków i i tds.
postaram sie udzielic jak najbardziej fachowej wiedzy podpartej na wszelakich
materiałach ( ktore nie sa dostepne dla wszyskich)ktorymi podpieram sie w mojej pracy.

w miare wolnego czasu bede zamieszczał dokumentacje zdjeciową z opisami
co gdzie i jak zrobic

nie odmowie pomocy także innym.

troche humoru nie zaszkodzi:
Wszystkie pipki leca na chipki :D :twisted:

Prezes_ - 2007-05-07, 00:16

no to ja mam pytanie na początek....
potrzebuję auto do jazdy po mieście, czasami w trasy. Tryb jazdy spokojny, koniecznie automat, buda e39. I teraz: TDS czy d ??
co lepiej zniesie polskie warunki??

mariusz szkocja - 2007-05-07, 00:34

witam
zadales dobre pytanie
trzeba rozwazyc wszystke za i przeciw tds czy td common rail
1 paliwo jakosc polskich paliw prosio pomste do nieba - tds lepiej to zniesie i w razie czego naprawa tansza niz common rail
2 zalezy i kasy na autko przeznaczasz tds montowany byl do 2000
m57 pojemnosc 2500 od 1999 a m57 poj.3000 od 1998
3 utrzymanie auta jezeli chodzi o czesci typu filtr powietrza paliwa i tym podobne rzeczy tds jest tanszy np m57 o pojemnosci 2500 -potrzebuje 8,5 l oleju do silnika tds 7.2
4 tds naprwia w kazdym Dobrym warsztacie - common rail tylko serwis brak czesci ze wzgledu na cene i znikoma czesc rzeczy "w podrobce" znowu punkt dla tda

jezeli potrzebujesz auta do normalnej spokojnej jezdy tds wystarczy
jak bedziesz kupowal tds przeczytaj tem artykól
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=22680

[ Dodano: 2007-05-07, 02:06 ]

[ Dodano: 2007-05-07, 02:31 ]
mam klopoty ze snem wiec lekacja 1 ( wrzucilo nie tam gdzie trzeba)

odpowietrzanie układu paliwowego wg instrucji Bmw
opis z programu TIS wersja 3/2007

slajd 1 obrazek 1
odpinamy przewód paliwowy przy filtrze paliwa. przewod ten prowadzi ze zbiornika paliwa.
obrazek 2
wpinamy sie z przewodem , ktory ma zawor odpowietrzajacy ( latwo zamemu zrobic)

slajd 2obrazek 1
musimy dostac sie do przekaznika pompy paliwa i wyjac go
obrazek 2
w miejsce przekaznika wpinamy hmmm zworke ( to zwyly wlacznik i dwa przewody)
podlanczamy do pinow 30 i 87 wlanczamy zaplon i zwierany piny przekaznika i 1 faza odpowietrzania usuniecie powietrza z przewodow gotowe

slajd 3 obrazek 1
po usunieciu powietrza z przewodów podlanczamy z powrotem przewod paliwowy do filtra
obrazek 2
zabieramy sie do odpowietrzenia pompy wtryskowwej . w tym celu luzujemy srube o dwa pelne obroty nastepnie znowu zwieramy "nasz " przekaznik i czekamy az ze sruby poplynie powietrze . gdy juz usuniemy powietrze zakrecamy srube momentem 25 Nm

slajd 4

luzujemy przewody wysokiego cisnienia i po uprzednim zamontowaniu przekaznika ,wlanczamy zaplon a nastepnie uruchamimy rozrusznik do momentu ukazania sie paliwa z przewodow. Jak pokaze sei paliwo dokrecamy z powrotem przewody i probujemy uruchomic auto.

proste
a tak na marginesie to jest proste jak budowa cepa heheheh

Bartek_P - 2007-05-07, 16:52

To ja tez mam pytanko.
Śmierdzi mi ropą w aucie jak trochę ostrzej pojeźdźe.
Sprawdzałem wszystkie przewody paliwowe i wszędzie jest sucho.
Przy pompie wtryskowej też jest sucho.
Juz nie wiem gdzie szukać wycieku

mariusz szkocja - 2007-05-07, 17:44

siemka

jezeli wszystko sprawdzilles i jest sucho to jeszcze jest jedno miejsce gdzie
prawdopodobnie nie zagladales .
pod tylna kanapa jest pokrywa a pod pokrywa jest dosjcie do pompy paliwa .
dostan sie tam i sprawdz przewody i ewentualne wycieki.

sprwdz takze wlew paliwa od stony bagaznika . moze byc problem z przewodem odpowietrzajacym zbiornik paliwa

pozdro
:beer:

kavka - 2007-05-07, 17:51

To jak już jesteśmy przy baku to mam takie pytanko ... Jak pojeżdże troche i chce zatankować to przy odkręcaniu korka fuka mi powietrzem (tylko nie wiem czy je zasysa czy wypuszcza) . Co to może oznaczać i czy jest to niebezpieczne dla silnika ??

Pozdrawiam

mariusz szkocja - 2007-05-07, 17:54

siemka

robi sie podcisnienie w miare ubywajacego paliwa
zasysa powietrze. korek wlewu paliw jest do wymiany jak masz jakis inny to zamontuj i sprawdz do nastepnego tankowania

pozdro :beer:

kavka - 2007-05-07, 18:03

mariusz szkocja napisa/a:
robi sie podcisnienie w miare ubywajacego paliwa
zasysa powietrze. korek wlewu paliw jest do wymiany jak masz jakis inny to zamontuj i sprawdz do nastepnego tankowania

No to by się zgadzało bo korek jest od wersji z central zamkiem a ja takiego nie posiadam :wink:

Ale mam rozumieć że nie jest to groźne dla silnika ??

mariusz szkocja - 2007-05-07, 18:05

siemka
nie jest to grożne ale jak zrobisie wieksze podcisnienie to pompa paliwa moze nie dac rady pompowac paliwa ale to skrajne przypaki i moze dochodzic do zapowietrzania ukladu paliwoweo

kavka - 2007-05-07, 18:08

nie jest to grożne ale jak zrobisie wieksze podcisnienie to pompa paliwa moze nie dac rady pompowac paliwa ale to skrajne przypaki i moze dochodzic do zapowietrzania ukladu paliwoweo

I to też by się zgadzało bo był taki czas że rano kręciłem już prawie do rozładowania akumlatora a on nie chciał palić i pewnego dnia zajrzałem pod maske , patrze a tam ropka cofnięta w przewodzie między pompą a filtrem ... Podpompowałem i zapalił prawie odrazu (pisze prawie bo on ogólnie ma problemy z paleniem bo pompa jest kaput :( ) ... W takim razie szukam dobrego korka :wink:

Dzięki za pomoc :beer:

alojz - 2007-05-07, 18:17

DA SIE WYMIENIC POMPE WTRYSKOWĄ W PRZYDOMOWYCH WARUNKACH ?? ?
mariusz szkocja - 2007-05-07, 18:20

siemka

wq dniu jutrzejszy zostanie opublikowany artykol z zdjeciami co ja z pompa wtryskowa-

alojz - 2007-05-07, 18:27

A DA SIE ZASTOPIC "POMPOWANE AMORY" Z TYŁU AUTA NA NAORMALY ZESTAW SPRĘŻYN I AMORÓW ?? ??
mariusz szkocja - 2007-05-07, 18:32

wiecej szczegolów prosze .
zamiast sprezyn sa miechy powietrzne ?

[ Dodano: 2007-05-07, 17:37 ]
siemka
czy mozesz podac vin auta

alojz - 2007-05-07, 18:58

pisaelm ci na gg 8)
oto ten nr siedem ostatnich
BW86796
A C O DO ZAWIESZENIE TO JEST SAMOPOZIOMUJACE

Bruner - 2007-05-07, 19:03

Mariusz a co w przypadku pompowania powietrza do baku? Co prawda problem nie dotyczy tds-a (mialem tak w ecie) ale podepne sie pod temat :wink: Po odkreceniu korka powietrze z baku wyraznie dmuchalo, jesli nie otworzylem klapki we wlewie to nawet przez kilkanascie sekund, strumien powietrza mozna bylo wyczuc reka a jesli nakapalem benzyna ale bez otwarcia klapki to dosc mocno chlapalo. Przy otwarciu klapki bylo slychac glosny dzwiek wydmuchiwanego przez rure powietrza, cos jak po otwarciu puszki coca coli tylko glosniej. Temperatura chyba nic do tego nie miala, to bylo slychac zarowno latem jak i zima, w poludninie na ostrym sloncu i w srodku nocy. Do dzis nie mam pojecia co to bylo
mariusz szkocja - 2007-05-07, 19:05

siemka

oki nie ma probleprawdopodobne regulator cisienia paliwa byl nieszczelny i i dmuchalo powietrze do listwy paliwoweja dalej powrotem do zbiornika . mogla to byc bardzo niewielka nieszczelnoc i prawdopodobnie ciezka do zdiagnozowania ale mialem kilka takich przypadkow ze po wymianie regulatora wszystko ustapilo

[ Dodano: 2007-05-07, 18:57 ]
alojz napisa/a:
pisaelm ci na gg 8)
oto ten nr siedem ostatnich
BW86796
A C O DO ZAWIESZENIE TO JEST SAMOPOZIOMUJACE

przejzalem fiszki z e39 i tak niewiele da sie zrobic z przekladka na zwykle zawieszenie. za duzo kasy bedzie ci e to kosztowało. chyba bedzie taniej naprawic to co jest

Bartek_P - 2007-05-10, 00:11

Pod kanapą sucho.
A paliwo czuć wyraźnie z nawiewów, czyli z pod maski, ale tam jest wszędzie sucho :(

alojz - 2007-05-10, 18:35

no jak nie weze gdzies strzelone to moze sprawdz wydech !! w okolicach silnika hmmmm
jaras87 - 2007-05-10, 19:06

tds naprwia w kazdym Dobrym warsztacie - common rail tylko serwis brak czesci ze wzgledu na cene i znikoma czesc rzeczy "w podrobce" znowu punkt dla tda

tak naprawią tak samo jak wszystko inne ... ale jak mechnik widzi tdsa przed warsztatem ... to modli się zeby nie robić w nim silnika...

mariusz szkocja - 2007-05-10, 21:40

siemak

jak sie nie znaja to nie robia a ja z przyjemnoscia naprawie silnik w tds

pozdro

bmw to kaprysna slicznotka nie wybacza bledow ani niedoswiadczonym kierowcom ani niedoswiadczonym mechanikom. :D

alojz - 2007-05-10, 22:33

hehe to zapraszam do mojej pompy wtryskowej
miales wkleic artykul na temta owej pompy :D
jak sie sprawy maja z moja częścia ?? :(
i pytanko
slyszalem ze da sie "podreanimowac" pompe jakims sposobem elektrycznym tzn jakis kabelek wpina sie go tu i tam i pompa jeszcze daje znaki zycia hehehe prawda to ?? ? niezamiezam tak robic bynajmniej pytam poniewaz koleszka taki ma to zamontowane hehe i teraz tak sie stalo ze pompa powiedzila STOP i wymiana nieunikniona
co to daje te kable i podlanczanie jesli wiesz o czym pisze i jak to sie ma do tego jak wymienie pompe na nowa to moze to odrazu wyj.... na kosz czy czeba cos poprawic i wrocic do stanu fabrycznego

Pozdrawiam

mariusz szkocja - 2007-05-10, 23:36

siemka

sorki za spoznienie ale mialem problemy sprzetowe komputer odmowil posluszenstwa jutro nadrobie zaleglosci w natepnym odcinku "zrob to sam" :D

Bruner - 2007-05-11, 01:39

alojz napisa/a:
slyszalem ze da sie "podreanimowac" pompe jakims sposobem elektrycznym tzn jakis kabelek wpina sie go tu i tam i pompa jeszcze daje znaki zycia hehehe prawda to

Pewnie chodzi o zalaczanie swiec zarowych na rozgrzanym silniku. Jesli silnik jest cieply to swiece nie grzeja, co przy "rozrzucie" niesprawnej pompy moze powodowac problemy z rozruchem. Po zalaczeniu swiec silnik latwiej odpala. Takie uklady mozna kupic np na allegro, jesli pompa dopiero zaczyna umierac to moze pomoc, ale to tylko sposob na odwleczenie jej nieuniknionego remontu.

alojz - 2007-05-11, 20:43

no wlasnie !! a po wymianie pompy wyje.... te kable zamontowac nowa i bedzie grało ?? czy tzreba cos kombinowac zeby wrocic do stanu fabrycznego chodzi o ingerowanie w te swiece

mod. prosze nie uzywac niecenzuralnych slow.

mariusz szkocja - 2007-05-11, 20:59

alojz napisa/a:
hehe to zapraszam do mojej pompy wtryskowej
miales wkleic artykul na temta owej pompy :D
jak sie sprawy maja z moja częścia ?? :(
i pytanko
slyszalem ze da sie "podreanimowac" pompe jakims sposobem elektrycznym tzn jakis kabelek wpina sie go tu i tam i pompa jeszcze daje znaki zycia hehehe prawda to ?? ? niezamiezam tak robic bynajmniej pytam poniewaz koleszka taki ma to zamontowane hehe i teraz tak sie stalo ze pompa powiedzila STOP i wymiana nieunikniona
co to daje te kable i podlanczanie jesli wiesz o czym pisze i jak to sie ma do tego jak wymienie pompe na nowa to moze to odrazu wyj.... na kosz czy czeba cos poprawic i wrocic do stanu fabrycznego

Pozdrawiam

ciekawe w jaki sposob chcecie podreanimowac zuzycie mechaniczne pompy jakims kabelkiem?

to tak samo jakby lodowke podlaczyl do zmywarki :twisted: :lol:

Bruner - 2007-05-11, 21:19

ciekawe w jaki sposob chcecie podreanimowac zuzycie mechaniczne pompy jakims kabelkiem?

Cytat z BMW Trends 1/2007, str 36 fragment artykulu o przypadlosciac TDS-a pt "Gdy nie zapala na cieplym...":
Cytat:
Zarowno przez internet, jak i w wybranych serwisach mozna kupic niewielkie urzadzenie elektroniczne (uklad zamkniety w malutkim pudelku), ktory nalezy wlutowac w miejsce wskazane w zalaczonej instrukcji i problem "zapalania na cieplym" znika. Szczegoly techniczne poszczegolnych rozwiazan moga byc rozne (jest wielu producentow). Z grubsza chodzi jednak o to, ze po zamontowaniu ukladziku, nawet wtedy kiedy silnik jest cieply, zalaczaja sie swiece zarowe. Czasem takze zwieksza sie dawka paliwa podawana podczas rozruchu. To na ogol wystarcza, stad wiekszosc nabywcow jest zadowolona. Czy zatem 100 zl wydane na porcje elektroniki jest rozwiazaniem problemu? Oczywiscie nie. To jedynie odsuniecie wydatkow w dalsza, blizej nieokreslona przyszlosc. Trzeba sobie zdawac sprawe, ze dodatkowy uklad elektroniczny sprawdza sie tylko przy okreslonych usterkach pompy i nie naprawia jej, tylko pozwala zaradzic pewnym poczatkowym sygnalom zuzycia.

Jak dorwe skaner to zeskanuje caly artykul (3 strony)

mariusz szkocja - 2007-05-11, 22:10

bruner ma prosbe nie zamieszczaj artykulu z tej gazety bo osobisie nie wierze tym pisamakow bo to sie nijak ma do rzeczywistosi jest to kryptoreklama aby sprzedac magiczne pudelka za 100 zl. i co ? i tak czy inaczej remont pompy ( odpukac w niemalowane drewno ) silnka nie ucieknie . a moze sie tylko przyblizyc.

szkoda tylko naszej wspolnej pracy.

a tych pismakow to do szkoly bo widze ze zero pojecia o silnikach diesla.

metaldaw - 2007-05-11, 22:12

Marian co ty za czarną magie tu propagujesz :?:

jak to czytam to czuje się jakbym czytał o magnetyzarach, strumianicach z allegro i innych cudach niewidach których jest tyle że nie sposób ogarnąć...

StoRK - 2007-05-11, 22:23

znajomy ma tds'a pompa mu walnela (wtryskowa) pojechal wyregenerowac (niestety nie wiem gdzie) i po regulacji ciut sie poprawilo ale dalej to samo zuca silnikiem na wolnych obrotach i tez ciezko pali na cieplym...to moze wcale nie byla temu winna pompa? jak myslicie? :help:
mariusz szkocja - 2007-05-11, 22:26

StoRK napisa/a:
znajomy ma tds'a pompa mu walnela (wtryskowa) pojechal wyregenerowac (niestety nie wiem gdzie) i po regulacji ciut sie poprawilo ale dalej to samo zuca silnikiem na wolnych obrotach i tez ciezko pali na cieplym...to moze wcale nie byla temu winna pompa? jak myslicie? :help:

do serwicu

po regeneracji nalezy zmienic nasatawy w sterowniku silnika a z tym problemem
trzeba do serwisu .( wyregulowac obroty i dawke paliwa )
po to jest czujnik na 4 cylindrze

chcial nie chcial ale musial

StoRK - 2007-05-11, 22:32

dzieki powiem mu to powienien byc wdzieczny!!! jak pojedzie do servisu to zdam relacje!!!

pozdro :beer:

mariusz szkocja - 2007-05-11, 23:18

kolejny temat z cyklu "zrob to sam" wymiana ( demontaz i montaz pompy wtryskowej)

operacja nie nalezy do najlatwiejszych wiec jak ktos nie wie jak za to sie zabrac wizyta w warsztacie nieunikniona

jutro wkleje tlumaczenie i opis co gdzie jak.
jezeli ktos zna angieski nie sprawi mu to zadnych trudnosci.
po wymianie patrz wczesniejszy tetemat -odpowietrzanie ukladu paliwowego

alojz - 2007-05-12, 21:19

pompa wydarta juz :)
co sie okazalo mam patent z kabelkiem hehe ktos juz ja reanimował :lol: :lol:
efekt tego taki ze to teraz ja to zaplace 2000zl :lol: :lol:

mariusz szkocja - 2007-05-13, 00:34

siemka

jak mowia wyspiarze well, such is life - takie jest zycie

Bartek_P - 2007-05-17, 22:31

Witam
Problem polega na tym że jak jest mało paliwa, to pojawia się powietrze w wężyku od paliwa, tym między filtrem a pompą.
Drugi raz już mi się to zdarzyło.
Jak wleje wtroche zupy to gada normalnie.
Dziś po zatankowaniu 10 litrów i przejechaniu ok 25 km, auto poprostu zgasło, jak wlałem 20 litrów wskazówka od paliwa poszła na połowę, i auto normalnie odpaliło.
Narazie trzymam poziom paliwa wysoko, ale tak się nie da jeździć.
Wiem że było coś podobnego na forum opisywane, ale nie mogę sie doszukać.

Pompa nie była wyjmowana. To się zaczeło dziać nagle.
raz czy dwa zdażyło mi się wycykać do zera i było wszystko ok.

mariusz szkocja - 2007-05-17, 22:42

siemka

to troche dziwne masz paliwo a pompa "łyka " gdzies powietrze .
jak bedziesz ial trochce czasu to zajrzyj do zbiornika tam musi byc jakas przyczyna.

ja innej przyczyny nie widze .a nagrugi raz nie oprozniaj zbiornika do sucha .
bo bedzie pompa do wymiany.paliwo ja chlodzi i smaruje.

Bartek_P - 2007-05-17, 23:08

Nie no ze dwa razy mi się zdażyło do sucha wyjeździć, ale to dawno temu.
Znalazłem jedną nieszczelność. Na przewodzie paliwowym jest założony trójnik do WEBASTO, były luźne opaski. Mam nadzieje że to to.
Narazie 20 w bagażnik i będe testować, chyba innej opcji nie ma.

Czytałem gdzieś na forum że zbiornik jest podzielony i pompa se pompuje żeby równo było z obu stron, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Przeciez z jednej strony jest tylko pływak.
Przewody wszystkie ok, spalanie w normie ( 11 l :) ).
Może rzeczywiście przyczyną był ten trójnik

mariusz szkocja - 2007-05-17, 23:17

innej rady nie ma jak test .

jak sie jeszcze raz powtorzy to daj znac to wtedy zobaczymy co i jak

nie szkodzi ze pompa jest jedna wewnatrz zbiornika są przewody ktore rownomiernie utrzymuja poziom paliwa w komorach ., pompa ciagnie paliwo o obydwoch komor na raz poprzez uklad przewodow wewnatrz zbiornika.

Bartek_P - 2007-05-18, 00:26

Może poprostu prze 14 lat nazbierało się tyle gnoju w zbiorniku że sie zpchały :)
Wsumie ma to sens. Pływak z jednej strony pokazuje swoje, a pompa z drugiej strony pompuje swoje, czyli powietrze.
Zobaczymy czy po uszczelnieniu tego odejścia się soć zmieni. Jak nie to zboornik na glebe kercher i jechane

alojz - 2007-05-19, 10:11

mialem to samo !! !
zatankowane 20l a auto nie zapali !! raz drugi trzeci i kibel nie pali w koncu padła bateria i lipa wezwalem lawete i w warsztacie powiedzilei ze niema paliwa heheheheh
raz komp pokazywal do przejechania 200km i stawał a raz bylo do przejechania 1km i dalej jechała
wycioglem pompke wyczyszczona jak nalezy i.................. padla mi pompa wtryskowa i nie sprawdzilem tego jeszczzce heheheeheheheheheheh
pozdrawiam

mareks - 2007-05-20, 15:47

Bartek_P napisa/a:
, spalanie w normie ( 11 l :) ).

:lol: a ja sie martwilem ze m20 duzo pali :D

a jak jest a chipowaniem tdsa?

alojz - 2007-05-20, 18:08

chip ok pod warunkiem ze masz silnik conajmniej zdrowy !! chyba z e masz duzo pieniedzy 8)
przyrost moc bez wplywu na trwalosc silnika to jakies 30-40 kucy

mariusz szkocja - 2007-05-29, 01:01

siemka

40 koni to max jakie mozna "wycisnac " bez dalszych przerobek silnika

mozna osiagnac 200 km z silnika ale to kosztuje i to nie malo do przerobki dolot i caly wydech , zmiana turbiny na wydajniejsza , intercooler
tak mozna w nieskonczonosc wymieniac

po podliczeniu kosztow lepiej zrobic swapa na m57b30 i chip

sarna1 - 2007-05-29, 13:32

alojz napisa/a:
mialem to samo !! !
zatankowane 20l a auto nie zapali !! raz drugi trzeci i kibel nie pali w koncu padła bateria i lipa wezwalem lawete i w warsztacie powiedzilei ze niema paliwa heheheheh
raz komp pokazywal do przejechania 200km i stawał a raz bylo do przejechania 1km i dalej jechała
wycioglem pompke wyczyszczona jak nalezy i.................. padla mi pompa wtryskowa i nie sprawdzilem tego jeszczzce heheheeheheheheheheh
pozdrawiam

such is tds :D
nie wiem w ogole po co kupujecie tdsy - przeciez wszystkie maja nakulane ponad 200-300 tysiecy - czyli pompa padnie zaraz lub juz padla - pala o wiele za duzo - osiagi sa cieniutkie jak sie pocisnie takiego to zaraz sie grzeje i cos pada....jednym slowem tragedia. Ale dla pocieszenia moge napisac ze wszystkie diesle z tamtej epoki maja szwankujaca elektronike (ten sam system podawania paliwa) czy to Merc W124 na nowszym osprzecie czy Audi TDI - padaczka a w przypadku Audi docchadza jeszcze wytarte walki rozrzadu po ok 250 tyskm....prawdziwe diesle nie do zajezdzenia to MB 124 200D i beczki :D

Wczesniej bym tak nie napisal bo mam w rodzince 2x tds ale oby dwie pompy padly, pozniej w jednym strzelil lancuch rozrzadu - dolny a w drugim pekl wal = przez problemy z pompa - silnik przestal miec paliwko w jednym garnku. No i po takiej awarii te autka nadaja sie juz tylko na rozbiorke i zlom bo sa tanie jak barszcz...no chyba ze kos lubi worki bez dna.

mariusz szkocja - 2007-05-29, 13:45

sarna1 napisa/a:
alojz napisa/a:
mialem to samo !! !
pozdrawiam

such is tds :D
nie wiem w ogole po co kupujecie tdsy - przeciez wszystkie maja nakulane ponad 200-300 tysiecy - czyli pompa padnie zaraz lub juz padla - pala o wiele za duzo - osiagi sa cieniutkie jak sie pocisnie takiego to zaraz sie grzeje i cos pada....jednym slowem tragedia. Ale dla pocieszenia moge napisac ze wszystkie diesle z tamtej epoki maja szwankujaca elektronike (ten sam system podawania paliwa) czy to Merc W124 na nowszym osprzecie czy Audi TDI - padaczka a w przypadku Audi docchadza jeszcze wytarte walki rozrzadu po ok 250 tyskm....prawdziwe diesle nie do zajezdzenia to MB 124 200D i beczki :D

Wczesniej bym tak nie napisal bo mam w rodzince 2x tds ale oby dwie pompy padly, pozniej w jednym strzelil lancuch rozrzadu - dolny a w drugim pekl wal = przez problemy z pompa - silnik przestal miec paliwko w jednym garnku. No i po takiej awarii te autka nadaja sie juz tylko na rozbiorke i zlom bo sa tanie jak barszcz...no chyba ze kos lubi worki bez dna.

silnik z twojej e30 to tez zabytek za poczatkow lat 70 wiec nie nasmiewaj sie z tds-a

jeden woli brunetki drugi blondynki a trzeci murzynki takie jezt zycie :D :D :D

sarna1 - 2007-05-29, 14:56

broń Boże nie nasmiewam sie - moja wypowiedz moze byc odebrana jako lekka ironia :D - wiem ze za czasow mlodosc tds byl swietna jednostka ale po takich przebiegach jakie maja dostepne teraz silniki juz nie jest tak kolorowo - a patrzac na niedoscigniony wzor silnik m21 ktory bez problemu strzela 700tys i dalej mozna go katowac mozna sie pokusic o twierdzenie ze akurat tds bmw nie wyszedl :) podobnie jak m40 - ale w tamtych czasach nie tylko bmw mialo problemy z dieslami - jak wyzej pisalem. Moja opinia na temat tych silnikow pochodzi z wlasnego doswiadczenia - 2 x taki silnik w rodzince i handlowanie czesciami do bumek - wystarczy sppjrzec ile tdsow jest wystawionych na sprzedaz i jakie sa ich ceny....

A silnik z mojej bumy to faktycznie zabytek :) ale jak jezdzi .... . :D i sie nie psuje poki co.

Bartek_P - 2007-05-29, 19:46

grzeją się??... bzdury, jesli jest sprawny i szczelny układ chłodzenia to nie ma prawa się grzać.
Łańcuch pęka??... jak się go nie wymieni to napewno pęknie, tak jak w kazdym innym aucie.
są cieniutkie??.... w mojej mam automat i na trasie poznań szczecin, poznań warszawa wyprzedziło mnie jedno auto, i jedno jak wracałem.

Jak się auta niedotyka, oleju nie zmienia itd. to każde się rozleci.

[ Dodano: 2007-05-29, 19:47 ]
A wracając do problemu. Zrobiłem test i znowu to samo , ok12 litrów w zbiorniku i bąbelki. Przy czasie powymieniam opaski na przewodach i sprawdze co tam w środku siedzi

alojz - 2007-05-29, 20:00

ja czekam narazie na odbior pompy wtryskowej z regeneracji i jestem pelen nadzieji !! mam nadzije ze zaloze i auto bedzie jezdzic !! b jak nie .....................
mariusz szkocja - 2007-05-29, 20:15

sarna1 napisa/a:
broń Boże nie nasmiewam sie - moja wypowiedz moze byc odebrana jako lekka ironia :D - wiem ze za czasow mlodosc tds byl swietna jednostka ale po takich przebiegach jakie maja dostepne teraz silniki juz nie jest tak kolorowo - a patrzac na niedoscigniony wzor silnik m21 ktory bez problemu strzela 700tys i dalej mozna go katowac mozna sie pokusic o twierdzenie ze akurat tds bmw nie wyszedl :) podobnie jak m40 - ale w tamtych czasach nie tylko bmw mialo problemy z dieslami - jak wyzej pisalem. Moja opinia na temat tych silnikow pochodzi z wlasnego doswiadczenia - 2 x taki silnik w rodzince i handlowanie czesciami do bumek - wystarczy sppjrzec ile tdsow jest wystawionych na sprzedaz i jakie sa ich ceny....

A silnik z mojej bumy to faktycznie zabytek :) ale jak jezdzi .... . :D i sie nie psuje poki co.

fakt silnik na kilka niedosciagniec ale prawidlowo uzytkowany i najwazniejsze serwisowany jest dlugowieczny. do najwiekszych mankamentow nalezy pompa wtryskowa nie jest to wyrob BMW tylko firmy Bosch a co w polaczeniyu z polskim paliwem to bomba z opuznionym zaplonem.
jezeli wymienia sie wszystko na czas i zgodnie z zaleceniami producenta to zadna niespodzianka nas nie zaskoczy.
pod uwage trzeba wziac normalne zuzyciwe eksploatacyjne na ktore ani wlasciciel , mechanik a ni producent samochodu nie ma wplywu.

Niech moc (BMW) bedzie z toba

alojz - 2007-05-29, 20:30

pany a chcialem sie dowiedziec cos na temat sensoru deszczu!
mam go ale nie dziala _ jak ustawie dzwignie w odpowiednim polozeniu to dalej wycieraczki pracuja w regularnych odstepach czasu !!

znalazlem takie cos na ten temat "musisz zprawdzic czy w ZKE jest aktywowana opcja czujnika deszczu, nieraz po odlaczeniu jego potrafi sie sama dezaktywowac"
o co kaman ?? ?????? :help:

mariusz szkocja - 2007-05-29, 20:44

alojz napisa/a:
pany a chcialem sie dowiedziec cos na temat sensoru deszczu!
mam go ale nie dziala _ jak ustawie dzwignie w odpowiednim polozeniu to dalej wycieraczki pracuja w regularnych odstepach czasu !!

znalazlem takie cos na ten temat "musisz zprawdzic czy w ZKE jest aktywowana opcja czujnika deszczu, nieraz po odlaczeniu jego potrafi sie sama dezaktywowac"
o co kaman ?? ?????? :help:

Modul ZKE -central body electronic mowiac potocznym jezykim modul komfortu w bmw .
jest to sterownik wszsystkich "udogodnien " dla kierowcy i pasazerow ( elektryczne szyby. elektryczny szyberdach -opcja z domykaniem z kluczyka albo z pilota ,zamek centralny itp. opcje w ktore jest wyposazone auto w nowszych wersjach odpowiada prawioe za wszystkie dodatki)
po odlaczeniu zasilania modul wraca do ustawien fabrycznych
do powtornego uruchomienia opcji nalezy podlaczyc sie do komputera diagnostycznego
ktory obsluguje modol komfortu- niekoniecznie serisowego

alojz - 2007-05-29, 21:18

znjaomkowi w TDS nie pokazju temperatury silnika
wskazuwka ani-drgnie !! :prosze:
why ?? ? :oops:

mariusz szkocja - 2007-05-29, 21:19

alojz napisa/a:

tds w jakim modelu ?

alojz - 2007-05-29, 21:20

alojz napisa/a:

tds w jakim modelu ?

e39

PS co z tym mocowanie filtru paliwa ?? :)

mariusz szkocja - 2007-05-29, 21:32

moge byc kilka przyczyn
1 trzeba zrobic test zegarow w tem sposob sprawdzimy wzkaznik
2 czujnik temperatury
3 przewody i "wtyczka" czujnika

osobiscie sprawdzilbym przewody i czujnik
uszkodzenie wskaznika jest maloprawdopodobne choc sie zdarza

alojz - 2007-05-29, 21:35

moge byc kilka przyczyn
1 trzeba zrobic test zegarow w tem sposob sprawdzimy wzkaznik
2 czujnik temperatury
3 przewody i "wtyczka" czujnika

osobiscie sprawdzilbym przewody i czujnik
uszkodzenie wskaznika jest maloprawdopodobne choc sie zdarza

ty ale ona tak jezdzi i temp. nie pokazuje po czym sie zorientowc czy nie zagrzal sie za bardzo ?? ? o ile juz nie bedzie za pozno !!
jest "normalnym " posiadaczem i ekspleaatorem auta hehe

mariusz szkocja - 2007-05-29, 21:42

trzeba naprawic i to wszystko .
nie znam innej opcji sprawdzenia czy sie przegrzewa czy niedogrzewa

wskaznik temeratury to podstawa :)

waszka - 2007-05-30, 15:03
Temat postu: nie pali
siema może i mi pomożesz. moja beatka jak jest zimna tzn po nocy ciężko zapala a jeat to 2,5 td z 1994 roku. wygląda to jak by paliwa brakowało bo lapie i gaśnie nie wiem co jest . znajomy wmawia mi ze to swiece zarowe ale jakos mu nie wieze a moze juz pompa siada?? dzieki wielkie
kavka - 2007-05-30, 18:14

Jeśli wymienił świece i dalej to samo to niestety ale to na 99% pompa :( Sprawdź jeszcze czy filtr paliwa nie jest czasem zabrudzony albo czy się nie zapowietrza ... A kopci na biało jak go odpalisz ??
alojz - 2007-05-30, 18:39

mialem to samo rano muce do oporu az zapali w koncu zapalil i zdech hehe
no brachu problem zaczyna sie na P a konczy na A
pozdrawiam

kavka - 2007-05-30, 18:58

alojz napisa/a:
mialem to samo rano muce do oporu az zapali w koncu zapalil i zdech hehe

Mi najpierw kręcił dośc długo i zapalał ale pod koniec jak już oddawałem auto to na ciepłym było tak że odpalał i zdychał ... Mechanik mi mówił że podobno któregoś pięknego dnia mogłem tak zostać gdzieś bo by nie odpalił :wink:

Bartek_P - 2007-05-30, 22:29

Panowie chyba znalazłem przyczyne owych 15 litrów.
Rozebrałem dziś to wszystko co tam siedzie w środku, i w jednej rurce przy pływaku, przy takim plastikowym cwancykatorze był w wężyku kawałek plastiku, 3mm/3mm/15mm.
Myśle że tu tkwił problem.
Testy robie nadal, teraz już woże ze sobą 20 litrów w zapasie :)

[ Dodano: 2007-05-30, 22:30 ]
Dziwi mnie tylko to że nie wymacałem nigdzie połączenie dwóch komór zbiornika, może poprostu mam za wielką łape i nie sięgnołem tam gdzie trzeba

mariusz szkocja - 2007-05-30, 22:49

pewnie tak

lapa wielkqa jak u niedzwiedzia :wink:

waszka - 2007-05-31, 13:26

nie wiesz co do koloru spalin to sa one nie widoczne dopiero jak w kite dostanie to czarny smug i wszystko w lustrku sie szybko oddala :D
alojz - 2007-06-02, 14:11

wkladam pompe wtryskowa dzis
na co zworcic uwage ??
jakich bledow nie popelnic ??

mariusz szkocja - 2007-06-02, 17:21

siemka

jest wszystko pokazane w tym temacie

jezeli masz jakies szczegolowe pytania to pisz

postaram sie udzielic szczegolowej odpowiedzi

alojz - 2007-06-02, 18:10

jak wymontowywalismy ja to poprzekrecal sie lancuch rozrzadu :roll:

co teraz ??

mariusz szkocja - 2007-06-02, 19:15

co to znaczy poskrecal sie ??
alojz - 2007-06-02, 20:05

hehe ty to masz ze mna :drunk:

otoz jak pamietasz wymontowywalem ta pompe z twoja pomoca przez GG stalo sie tak ze nieiwedzilem w kotra strone krecic jedna srobe :|
krecilem w lewo raz w prawo bo nieiwedzilem jaki tam gwint
okazalo sie ze prawy
ja krecilem w lewo :cry:
efekt tego taki ze łancuszek rozrzadu normalnie sie obracal bylo widac jak wendruje sobie -stojac przodem do auta to obracal sie w prawo
i co teraz on musi wrocic do pozycji w ktorej byo w chwili gdy auto zostalo zgaszone ?? ??

mariusz szkocja - 2007-06-02, 20:19

to proste
musisz teraz ustawic rozrzad to wszystko

i wszystko wroci do normy

alojz - 2007-06-02, 20:21

hehehhehe no dobre dobre
tylko jak to ku... zrobic ?? ???? :help: :lol:

ok wiec przyznam sie ze mam takie pojecie o tym jak ty o inflacji we wschodniej pompeji !!

mariusz szkocja - 2007-06-02, 20:29

w miejsce pompy wsadz jalkis walek

nastepnie obracaj walem korbowym i zablokuj go na kole zamachowycm jak na rysunkach.
nastepnie na kole lancucha na walu rozrzadku masz kreske ale w tej chwili za bardzo nie powinna sie zgadac ustawa ja na znaki i uwazaj aby lancuh byl jak naprezony o ile to mozliwe.
walek gotowy wtedy jak lancuch nie zpadl z kola napedy pompy to jest git i masz wtrysk na 1 cylinder i montuj pompe

alojz - 2007-06-05, 18:58

siemanko mariusz
mogl bys wkleic schemat - szkic- rysunek "rozrzadu" w e39 tds
jesli posiadasz oczywiscie
kola pasowe łancuchy itp.

mariusz szkocja - 2007-06-05, 19:06

zaraz poszukam i wkleje

na chwile obecna nie mam zadnych zdjec czy obrakzow
na czwartek beda

alojz - 2007-06-07, 18:56

WITAM NOI MASZ JUZ COS ?? ?
pozdrawiam

mariusz szkocja - 2007-06-07, 20:05

siemka nic niestety nie ,mam ale znalazlem w niezbednikuj technicznym
rozrzad 18 tds to jest to samo

alojz - 2007-06-07, 20:19

siemka nic niestety nie ,mam ale znalazlem w niezbednikuj technicznym
rozrzad 18 tds to jest to samo

no to wklejaj go !! hehehhe

mariusz szkocja - 2007-06-08, 06:46

http://forum.beemka-klub....t=3342&start=13
waszka - 2007-06-10, 19:54

siema pany wiecie moze jakie swiece do 2,5 td z 1994 roku??? Ciężko mi zapala z rana po nocy krece krece i nic pozniej lapie gasnie az w koncu zapala!! jak motor jest zimny to spalny są niebieskie a jak sie rozgrzeje to czarne a moze to juz pompa siada czy cos innego pomożcie pozdra bay
alojz - 2007-06-16, 10:23

mam wymontowaną pompę wtryskową w tds teraz pasuje mi go poholować trochę do garażu
można tak nic sie nie popsuje ?? ?? bardziej :cry:

mariusz szkocja - 2007-06-16, 15:39

siemka

nic sie nei stanie :)

alojz - 2007-06-16, 18:30

jak sciagnąc dekiel od lancucha ??
rozkrecilem juz wszystko
pompa klimy
alternator
chlodnica wiatrak
wszystkie kola pasowe
dekiel jest juz niczym nie blokowany sruby poodkrecane
co jeszcze ?? ????
nie schodzi za piiiiiiii
nie mam pojecia

mariusz szkocja - 2007-06-17, 02:17

siemka

duuuuuzy mlotek :D zartuje

jak wszystko odkreciles i pokrywa lancucha rozrzady nie chce 'zejsc" to
prawdopodobnie ktos wczesniej cos grzebał (przypuszczam ze uszczelnial bo lubi sobie tam olej cieknac)
zamiast zlozyc silnik na nowa uszczelke ( i dokrecic sruby na monenty) zastosowal jakies
paskudztwo ktore trzyma jak( choroba)i nie chce puscic

METODA MLOTKOWA
wez kawalek drewnianego klocka i opukuj pokrywa do okola

kilka wycinkow z TIS-a

i momenty dokrecania

kilka wycinkow jak ustawic walek rozrzadu

alojz - 2007-06-19, 23:12

http://img86.imageshack.u...alvetrim6ri.jpg wedlog tego schematu mam ustawic rozrzad ?? ja posiadam e39 2.5 tds ten schemat przedstawia na srodkowym kole cyfre 6 i 4
czy ta szostka jest dla ustawienia 6-scio cylindrowej e39-wiotki ??
a 4 dla 4-ero cylindrowej trojki e36 1.8tds ?? ???????

mariusz szkocja - 2007-06-19, 23:21

siemka

zgadza sie elementy rozrzady sa wspolne dla obu silnikow.

alojz - 2007-06-21, 21:02

ma ktos schemat jak ma byc zalozlozny pasek klinowy ?? ?? na kola pasowe 2.5 tds
mariusz szkocja - 2007-06-22, 00:45

hello

zerknij tutaj a moze cos znajdziesz :D

Rufus - 2007-07-03, 08:42

Witam!

Mam pytanie, do tych, którzy się znają na TDS-ach.

Jakiś czas temu (2-3 tygodnie) zaczął włączać mi wentylator od klimy wspomagając działanie Visca, jak temperatura cieczy chłodzącej osiągnie ok 80-85 stopni C (tak 2 mm przed pionową kreską).
Przypuszczam, że padł jakiś czujnik temperatury i oto pytanie:

GDZIE SZUKAĆ TEGO CZUJNIKA? (odpowiedzialnego za włączanie dodatkowego wentylatora).
Słyszałem, że w TDSie mogą być dwa czujniki - w tym jeden pod głowicą, odpowiedzialny za zabezpieczenie przed przegrzaniem silnika.

Silnik się nie przegrzewa (wskaźnik temperaury zatrzymuje się na 1mm przed pionem, nieraz dobija do pionu, ale nigdy go nie przekroczył), ale zbliża się okres wakacyjny, a co za tym idzie podróże i upały. Nie chciałbym, żeby w drodze na wypoczynek spokój zakłóciła kosztowna awaria silnika.

Z góry dzięki za wszelkie informacje, które mogą doprowadzić do zlokalizowania i usunięcia tej usterki.

Pozdrawiam
Rufus

mariusz szkocja - 2007-08-21, 00:26

siemka

kilka danych na temat silnika M51 w wersi td i tds

dla zaintetresowanych to tylko kilka szczegołow z suchych danych technicznych
ale jednak liczby mowia za siebie

Sobek - 2007-09-22, 16:05

Mam pytanko sasiad ma e34 524td dzisiaj ogladalem to autko bo bylem zainteresowany, no ale transakcja nie udala sie, ale dreczy mnie jedno...
otworzylem maske, silnik caly czas byl odpalony tyrkal sobie na wolnych obrotach, i zaopserwowalem (pierwsze co mi sie rzucilo w oczy) to ze tam gdzie sie wklada bagneto do sprawdzania poziomu oleju wydobywa sie caly czas dymek tak jak by para czy cos no poprostu leci z tamtat caly czas dymek... co to moze byc ?? czego to wina??
czym to jest spowodowane?? pierwszy raz takie cos widzialem...
w czasie jazdy to norma ladnie sie autko zwija jak na 524td, fakt ze pierwszy raz jechalem e34 z dieslem...

mariusz szkocja - 2007-09-22, 16:22

ten bialy dymek to mgla olejowa .
objawem wydobywania sie mgly olejowej przez miarke oleju jest niedomadanie odpowietrzania komory korbowej silnika.

zazwyczaj dochodzi do niedroznosci polaczen systemu odpowietrzenia miedzy pokrywa zaworow a filtrem .
opray mgly powinne byc zassane do cylindrow i spalone a w tym przypadku tak sie nie dzieje

usterka nie zagrzaza dla silnika

sprawdzic droznosc polaczen i (lub) zdjac pokrywe zaworow w celu wyczyszczenia separatora oleju ( druciana siatka po blacha przykrecona do pokrywy)

Sobek - 2007-09-22, 17:44

Myslalem ze to cos powaznego...
Facet chce 4tys za beeme nic nie chce spuscic 4 tys zl i bierzesz albo nie...
blacharka cala do rematu: maska powgniatana od skakania dzieciakow:) , po bokach gdzie niegdzie male wgnioty, przetarcia, na liczniku tam gdzie pokazuje km itp nie wszystko widac polowe tylko( tylko gore, dol nic nie widac) klamki nie bardzo odskakuja, maska gdzies haczy po prawej stronie przy otwieraniu, mieszek od biegow podarty, nie wiem czy tak jest w tym modelu ze jak sie wbija wsteczny to trzeba mocno do siebie i do przodu, wczesniej cos miala z komputerem ale w warsztacie kompa zrobili... szyber odstaje z lewej srony, otworzyl go do polowy i zamknal :)
z przodu pokrowce zalorzone raczje poprzecierane fotele... na liczniku pierwsza cyferke co widac dobrze(tylko ja dobrze widac :D ) to 4 to powyzej 400tys przejechane...
tak sobie myslalem jak by spuscil do 3 tys to by wziol ale teraz jak sobie pomysle ze tyle rzeczy by trzeba bylo robic to nie chcial bym jej za 3 tys :)
Co o tym sadzicie?? jedyne co to przydymione lampy z tylu, niskie zawieszenie, szerokie progi :) 8-)

mariusz szkocja - 2007-09-22, 19:44

powiem szczerze chcesz uniknac klopotow to sobie odpusc .
z opisu widac ze auto mocna zniszczone zamiast ladowac kase w remonty doloz do ceny auta i poszukaj w lepszym stanie

Sobek - 2007-09-22, 21:24

Dzieki wielkie za pomoc Mariusz :) :beer: dlatego wlasnie zrezygnowalem myslalem ze spusci duzo z ceny to by mogl cos z nim zrobic ale za taka cene to nie ma szans:)

A mam jeszcze jedno pytanko co do 2.4td, dlaczego po odpaleniu kopci??
czym to moze byc spowodowane?? czy to cos powaznego, czy tylko jakas mala usterka ??

mariusz szkocja - 2007-09-22, 21:29

co do kopcenia to jaki kolor i jak dlugo to trwa ??
ja mam tds-a i po odpaleniu pusci dymka a potem jest ok

a co do pomocy to nie ma za co :D

Sobek - 2007-09-22, 21:33

co do kopcenia to jaki kolor i jak dlugo to trwa

a nawet nie wiem :) bo przed chwila dzwonilem do typa i juz auto sprzedal tak ze nie wazne he:)
ale dzieki Pozdrawiam

Bruner - 2007-10-02, 06:28

Czy TDS montowany w E39 to taki sam silnik jak ten z E34/E36, czy przeszedl jakas modernizacje? Dotycza go te same problemy z pompa wtryskowa czy zostalo to jakos poprawione?
mariusz szkocja - 2007-10-02, 14:24

siemka

to ten sam silnik z niewielka modernizacja.
lepsza turbina . plastikowy kolektor ssacy, zmienione elementy pompy wtryskowej

wystepuja te same problemy co w tds-ach w e34/36 ale po wiekszych przebiegach niz u starszych modeli

kaczor100020 - 2007-10-04, 20:31

Mam problem z moja 325td a mianowicie czasem ma taki przyrost mocy ze normalnie jadac ze stala predkoscia sam sobie przyspiesza a nieraz jest tak ze jak odpale go to wchodzi na obroty i trzyma sie tak przy okolo 2 tys a jak chce jechac to oczywiscie da sie jechac ale strasznie nim telepie ale normalnie da sie jechac .Co to moze byc moze ktos mial takie cos i moze podzieli sie jak tego sie pozbyc straszni to denerwujace