| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Naprawa/regulacja LPG w Warszawie
Filip - 2004-10-18, 15:20 Temat postu: Naprawa/regulacja LPG w Warszawie Mam problemy z instalacją gazu w mojej 325 E30. Ja się nie znam na technicznych kwestiach i szukam kogoś kto mi pomoże. Instalacja ma ok 2 miesiące i było git, aż pewnego razu wystrzeliło mi jak startowałem z jedynki i zgasł silnik. Zajrzałem pod mache i widze że zsunęła się jedna z gum między "ustrojstem" idącym od filtra powietrza do silnika. Poprawiłem ją, ale od tego czasu systematycznie mam jakieś problemy a i na benzynie strasznie muli powyżej 4 tysięcy. Poradźcie mi dobrego gazownika w Warszawie, który przepatrzy o co biega, albo doradźcie co zrobić co z tym fantem.
loko - 2004-10-18, 15:24
sprawdz czy ta guma ci nie pekla... bo moze tak byc.... ale do tego koniecznie ją zdejmij bo inaczej dokładnie nie sprawdzisz... moze przeplywke tez ci uszkodzilo... :-/
duchPW - 2004-10-18, 15:47
... poza tym jest taka wąska, okrągła gumka o szerokości ok. 1 cm zakrywająca otwory na przepływomierzu - zaraz za nią masz pewnie mocowanie tej rury, która idzie do silnika
sprawdź (przy strzale gazu często tak się dzieje) czy ci ta waska się nie zsunęła ... a jak nie, to rób jak radzi loko
kazik - 2004-10-18, 16:10
I sprawdź dlaczego szczela.Przeważnie szczela jak dostaje za mało gazu ale skoro przez 2 miesiące było ok to ja obstawiam instałacje zapłonową.
duchPW - 2004-10-18, 16:27
... gaz ma to do siebie, że czasem lubi strzelić
Filip - 2004-10-18, 17:02
| piOTer_W napisa³/a: | ... poza tym jest taka wÄ…ska, okrÄ…gÅ‚a gumka o szerokoÅ›ci ok. 1 cm zakrywajÄ…ca otwory na przepÅ‚ywomierzu - zaraz za niÄ… masz pewnie mocowanie tej rury, która idzie do silnika
sprawdź (przy strzale gazu często tak się dzieje) czy ci ta waska się nie zsunęła ... a jak nie, to rób jak radzi loko |
Jakiej średnicy jest ta gumka na przepływomierzu?? Aha - od przepływomierza do silnika to ja nie mam jednej gumy tylko taki patent - trzy gumy połączone - coś mi się nie wydaje żeby to było fabrycznie. I środkowa z nich wystrzeliła wtedy.
Anonymous - 2004-10-18, 17:19
sprawdz tez klapke bezpieczenstwa w mieszalniku bo po strzale czesto sie wygina . a czy serwo dziala poprawnie czy ciezej
duchPW - 2004-10-18, 19:45
http://rust.mine.nu/bmw/s...=15&x=137&y=149
hmmm
między częścią nr 2 i 9 masz pewnie wstawiony dopływ gazu (na tej stronce niestety go nie ma) i tuż przec numerem 9 (duży cybant) powinna być gumka opisana wyżej, ale ja mam M40 ...
... na schemacie dotyczącym M40 - ta częśc wygląda identycznie, więc powinno być tak samo
007 - 2004-10-18, 22:44
a czy ktos moglby porobic zdjecia swojej instalacji gazowej - fachowo i prawidlowow wykonanej na silniku 2,0 m20 ? i przeslac na danieluxus@wp.pl lub wrzucic gdzies tu ?
kazik - 2004-10-18, 23:18
Sory za OT ale
piOTer_W napisał
"... gaz ma to do siebie, że czasem lubi strzelić"
ćzyli szczelanie na gazie uważasz za normalne?
Dla mnie jest to poprostu oznaka że mam żle wyregulowaną instalke lub problemy z zapłonem.A od czasu gdy wymieniłem przewidy wysokiego napięcia auto nie szczeliło mi ani razu,nawet po myciu silnika.
duchPW - 2004-10-18, 23:35
jak masz źle wyregulowane, to strzela często, ale zdarza się, że cos się pochrzani i jakaś częśc gazu się nie spali i ma "cofkę" - wtedy wali w przepływkę, nawet przy odpowiedniej regulacji - może to mieć (nie musi) miejsce w przypadku nagłego dodania gazu np. na zimnym silniku, albo poprostu ostrego wdepnięcia pedału w podłogę....
.... inna sprawa, ze zasiałes u mnie wątpliwości, bo mi na paradzie gaz sprzelił, więc udam sie gdzie trzeba na sprawdzenie regulacji
Filip - 2004-10-19, 10:35
Oglądałem wczoraj całość gum od przepływomierza do silnika i zgodnie ze wskazówkami Loko (offline) zatykałem wlot powietrza do filtra w celu sprawdzenia - no i zassało mi rękę bardzo mocno, ale nie wiem czy to jest równoznaczne z tym że układ jest szczelny, bo jednak silnik chodził - słabo, bo słabo ale chodził. Ręki mi nie urwało. Czy możliwe że wystrzał rozwalił przepływomierz? I jak to sprawdzić. Bo i gaz i benzyna powyżej 4 tysi tak sobie przędzie. Stoperem mierzyłem czas do 100 na liczniku (wiem, że to gówniany pomiar) i było 11 sekund, czyli padaka jak na 325. (wcześniej było ok 8 z groszami).
sarna1 - 2004-10-19, 12:18
no i nic na to nie poradzisz - seryjny uklad dolotowy ma przekroj ca80mm - ty zakladajac gaz wstawiles zwezke - 32 lub 34mm w postaci miksera - wiec nie ma sie co dziwic ze auto nie ciagnie na wyzszych obrotach - po prostu brakuje mu powietrza, jedynym rozwiazaniem jest montaz wtrysku gazu albo wywalenie miksera, zwezek i wsadzenie weza gazowego prosto w gume do dolotu - ale wtedy przy strzale ...... rozwala przeplywke - rozrywa gumy itp....
Filip - 2004-10-19, 15:57
ok, to na gazie - a czemu od czasu pierwszego westernu nie ciÄ…gnie na benzynce?
sarna1 - 2004-10-19, 19:43
1. przestawilo ci przeplywomierz lub go zniszczylo - podepnij inny
2. Na benzynie i tak nie ciagnie - przeciez nie wyjmujesz miksera po przelaczeniu na LPG...wiec zwezka zostaje.
Anonymous - 2004-10-19, 20:25
| sarna1 napisa³/a: | no i nic na to nie poradzisz - seryjny uklad dolotowy ma przekroj ca80mm - ty zakladajac gaz wstawiles zwezke - 32 lub 34mm w postaci miksera - wiec nie ma sie co dziwic ze auto nie ciagnie na wyzszych obrotach - po prostu brakuje mu powietrza, jedynym rozwiazaniem jest montaz wtrysku gazu albo wywalenie miksera, zwezek i wsadzenie weza gazowego prosto w gume do dolotu - ale wtedy przy strzale ...... rozwala przeplywke - rozrywa gumy itp.... |
Kurka nareszcie to skumałem.
duchPW - 2004-10-19, 21:39
... a czy nie możnaby zmniejszyć stopnia zwęzenia tą "zwężką", a jeśli tak - to jak sądzicie dlaczego tak od razu nie robią oraz jakie będą tego skutki?
a no i zastanawia mnie jeszcze jedno - u mnie nie ma wtrysku gazu, a na 7000 obrotów też wejdzie bez najmniejszego oporu i idzie (raz się zagapiłem - miałem sprawdzić czy odcina)
007 - 2004-10-28, 22:11
a ja mam takie pytanie. o ile dobrze wnioskuje mikser jest gdzies zaraz za filtrem powietrza. a nie dalo by sie go zamontowac blizej kolektora blaszanego?
|
|