BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Naprawa/regulacja LPG w Warszawie

Filip - 2004-10-18, 15:20
Temat postu: Naprawa/regulacja LPG w Warszawie
Mam problemy z instalacją gazu w mojej 325 E30. Ja się nie znam na technicznych kwestiach i szukam kogoś kto mi pomoże. Instalacja ma ok 2 miesiące i było git, aż pewnego razu wystrzeliło mi jak startowałem z jedynki i zgasł silnik. Zajrzałem pod mache i widze że zsunęła się jedna z gum między "ustrojstem" idącym od filtra powietrza do silnika. Poprawiłem ją, ale od tego czasu systematycznie mam jakieś problemy a i na benzynie strasznie muli powyżej 4 tysięcy. Poradźcie mi dobrego gazownika w Warszawie, który przepatrzy o co biega, albo doradźcie co zrobić co z tym fantem.
loko - 2004-10-18, 15:24

sprawdz czy ta guma ci nie pekla... bo moze tak byc.... ale do tego koniecznie ją zdejmij bo inaczej dokładnie nie sprawdzisz... moze przeplywke tez ci uszkodzilo... :-/
duchPW - 2004-10-18, 15:47

... poza tym jest taka wąska, okrągła gumka o szerokości ok. 1 cm zakrywająca otwory na przepływomierzu - zaraz za nią masz pewnie mocowanie tej rury, która idzie do silnika
sprawdź (przy strzale gazu często tak się dzieje) czy ci ta waska się nie zsunęła ... a jak nie, to rób jak radzi loko

kazik - 2004-10-18, 16:10

I sprawdź dlaczego szczela.Przeważnie szczela jak dostaje za mało gazu ale skoro przez 2 miesiące było ok to ja obstawiam instałacje zapłonową.
duchPW - 2004-10-18, 16:27

... gaz ma to do siebie, że czasem lubi strzelić
Filip - 2004-10-18, 17:02

piOTer_W napisa³/a:
... poza tym jest taka wąska, okrągła gumka o szerokości ok. 1 cm zakrywająca otwory na przepływomierzu - zaraz za nią masz pewnie mocowanie tej rury, która idzie do silnika
sprawdź (przy strzale gazu często tak się dzieje) czy ci ta waska się nie zsunęła ... a jak nie, to rób jak radzi loko

Jakiej średnicy jest ta gumka na przepływomierzu?? Aha - od przepływomierza do silnika to ja nie mam jednej gumy tylko taki patent - trzy gumy połączone - coś mi się nie wydaje żeby to było fabrycznie. I środkowa z nich wystrzeliła wtedy.

Anonymous - 2004-10-18, 17:19

sprawdz tez klapke bezpieczenstwa w mieszalniku bo po strzale czesto sie wygina . a czy serwo dziala poprawnie czy ciezej
duchPW - 2004-10-18, 19:45

http://rust.mine.nu/bmw/s...=15&x=137&y=149
hmmm
między częścią nr 2 i 9 masz pewnie wstawiony dopływ gazu (na tej stronce niestety go nie ma) i tuż przec numerem 9 (duży cybant) powinna być gumka opisana wyżej, ale ja mam M40 ...
... na schemacie dotyczącym M40 - ta częśc wygląda identycznie, więc powinno być tak samo

007 - 2004-10-18, 22:44

a czy ktos moglby porobic zdjecia swojej instalacji gazowej - fachowo i prawidlowow wykonanej na silniku 2,0 m20 ? i przeslac na danieluxus@wp.pl lub wrzucic gdzies tu ?
kazik - 2004-10-18, 23:18

Sory za OT ale
piOTer_W napisał
"... gaz ma to do siebie, że czasem lubi strzelić"
ćzyli szczelanie na gazie uważasz za normalne? :?:
Dla mnie jest to poprostu oznaka że mam żle wyregulowaną instalke lub problemy z zapłonem.A od czasu gdy wymieniłem przewidy wysokiego napięcia auto nie szczeliło mi ani razu,nawet po myciu silnika.

duchPW - 2004-10-18, 23:35

jak masz źle wyregulowane, to strzela często, ale zdarza się, że cos się pochrzani i jakaś częśc gazu się nie spali i ma "cofkę" - wtedy wali w przepływkę, nawet przy odpowiedniej regulacji - może to mieć (nie musi) miejsce w przypadku nagłego dodania gazu np. na zimnym silniku, albo poprostu ostrego wdepnięcia pedału w podłogę....

.... inna sprawa, ze zasiałes u mnie wątpliwości, bo mi na paradzie gaz sprzelił, więc udam sie gdzie trzeba na sprawdzenie regulacji

Filip - 2004-10-19, 10:35

Oglądałem wczoraj całość gum od przepływomierza do silnika i zgodnie ze wskazówkami Loko (offline) zatykałem wlot powietrza do filtra w celu sprawdzenia - no i zassało mi rękę bardzo mocno, ale nie wiem czy to jest równoznaczne z tym że układ jest szczelny, bo jednak silnik chodził - słabo, bo słabo ale chodził. Ręki mi nie urwało. Czy możliwe że wystrzał rozwalił przepływomierz? I jak to sprawdzić. Bo i gaz i benzyna powyżej 4 tysi tak sobie przędzie. Stoperem mierzyłem czas do 100 na liczniku (wiem, że to gówniany pomiar) i było 11 sekund, czyli padaka jak na 325. (wcześniej było ok 8 z groszami).
sarna1 - 2004-10-19, 12:18

no i nic na to nie poradzisz - seryjny uklad dolotowy ma przekroj ca80mm - ty zakladajac gaz wstawiles zwezke - 32 lub 34mm w postaci miksera - wiec nie ma sie co dziwic ze auto nie ciagnie na wyzszych obrotach - po prostu brakuje mu powietrza, jedynym rozwiazaniem jest montaz wtrysku gazu albo wywalenie miksera, zwezek i wsadzenie weza gazowego prosto w gume do dolotu - ale wtedy przy strzale ...... :roll: rozwala przeplywke - rozrywa gumy itp....
Filip - 2004-10-19, 15:57

ok, to na gazie - a czemu od czasu pierwszego westernu nie ciÄ…gnie na benzynce?
sarna1 - 2004-10-19, 19:43

1. przestawilo ci przeplywomierz lub go zniszczylo - podepnij inny
2. Na benzynie i tak nie ciagnie - przeciez nie wyjmujesz miksera po przelaczeniu na LPG...wiec zwezka zostaje.

Anonymous - 2004-10-19, 20:25

sarna1 napisa³/a:
no i nic na to nie poradzisz - seryjny uklad dolotowy ma przekroj ca80mm - ty zakladajac gaz wstawiles zwezke - 32 lub 34mm w postaci miksera - wiec nie ma sie co dziwic ze auto nie ciagnie na wyzszych obrotach - po prostu brakuje mu powietrza, jedynym rozwiazaniem jest montaz wtrysku gazu albo wywalenie miksera, zwezek i wsadzenie weza gazowego prosto w gume do dolotu - ale wtedy przy strzale ...... :roll: rozwala przeplywke - rozrywa gumy itp....

Kurka nareszcie to skumałem.

duchPW - 2004-10-19, 21:39

... a czy nie możnaby zmniejszyć stopnia zwęzenia tą "zwężką", a jeśli tak - to jak sądzicie dlaczego tak od razu nie robią oraz jakie będą tego skutki?

a no i zastanawia mnie jeszcze jedno - u mnie nie ma wtrysku gazu, a na 7000 obrotów też wejdzie bez najmniejszego oporu i idzie (raz się zagapiłem - miałem sprawdzić czy odcina)

007 - 2004-10-28, 22:11

a ja mam takie pytanie. o ile dobrze wnioskuje mikser jest gdzies zaraz za filtrem powietrza. a nie dalo by sie go zamontowac blizej kolektora blaszanego?