| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E36 swap skrzyni biegow kilka pytan
miroll - 2007-05-12, 09:31 Temat postu: E36 swap skrzyni biegow kilka pytan Witam
1. Czy skrzynia od 1.8/1.6 BMW E36 pasuje do modelu 2.0/2.5 ? Moj vin to EF24907. E36 325i coupe. Slyszalem ze skrzynie sa takie same we wszystkich modelach roznia sie tylko flanszÄ… oraz cieglami (inna dlugosc). Ale akurat te elementy moglbym przelozyc ze sowjej starej skrzyni. Pytam bo skrzynie do modeli 4 cylindrowych sa znacznie tansze.
2. Moje drugie pytanie dotyczy kola dwumasowego w M50b25 czy jest sens je ztaczac (w przypadku wymiany skrzyni bede je mial na wierzchu) i jesli tak to jak to robic ?
3. Nastepne pytanie dotyczy docisku sprzegla, slyszalem ze diesle maja o wiele wytrzymalsze i lepsze dociski. Jak wiele jest przerobek w zamontowaniu tego w moim silniku ? I ewentualnie z jakiego silnika ? 3.0D z e46 czy 325 tds E36 ?
Dziekuje z gory za odpowiedzi
luk325 - 2007-05-12, 10:43
skrzynia napewno spasje. dlugosc ta sama. nie wiem tylko czy przelozenia biegow sa takie same jak w 2.0/2.5.
kola zamachowego 2masowego nie stoczysz(odelzysz) bo nie ma z czego. jedyne wyjscie to wymienic na jednomasowe z m20 lub z pierwszych lat produkcji m50b20.
odelzenie kola spowoduje szybsze wkrecanie sie silnika .
diesle maja mocniejsze dociski . nie wiem jak 2.5 tds w porownaniu do m50 . do 2.8 i m3 zakaldaja docisk z diesla m57 ale tam kolo ma 240mm a w 2.5 228mm. mozna jeszcze wyslac seryjny docisk do radzikowskiego z wwa . on wzmacnia dociski i regeneruje sprzegla
miroll - 2007-05-12, 19:09
| luk325 napisał/a: | skrzynia napewno spasje. dlugosc ta sama. nie wiem tylko czy przelozenia biegow sa takie same jak w 2.0/2.5.
kola zamachowego 2masowego nie stoczysz(odelzysz) bo nie ma z czego. jedyne wyjscie to wymienic na jednomasowe z m20 lub z pierwszych lat produkcji m50b20.
odelzenie kola spowoduje szybsze wkrecanie sie silnika .
diesle maja mocniejsze dociski . nie wiem jak 2.5 tds w porownaniu do m50 . do 2.8 i m3 zakaldaja docisk z diesla m57 ale tam kolo ma 240mm a w 2.5 228mm. mozna jeszcze wyslac seryjny docisk do radzikowskiego z wwa . on wzmacnia dociski i regeneruje sprzegla |
Przelozenia sa raczej te same. W tamtych malych motorkach jest maly dyfer i ma wieksze przelozenie wiec zapewne tym nadrabiaja. Co do twojej oferty to odpisalem na PW. Mam nadzieje ze sie dogadamy jakos.
Aha i jeszcze kolejne pytanko co do kola zamachowego czy mozna sie go w takim razie calkowicie pozbyc (tak jak to jest w 2.8). I drugie pytanie skoro silnik sie wkreca szybciej bez kola zamachowego to jaki byl cel szanownego BMW montowac to ustrojstow w m50b25 ?
slawo - 2007-05-12, 21:13
nie mozesz sie calkowicie pozbyc kola zamachowego, a rozrusznik to czym bedzie krecil ?
to po pierwsze.
po drugie jak odezlysz kolo zamachowe to bedzie sie szybciej wkrecal, ale spieszy Ci mocno moment obrotowy - od dolu bedzie lipa
a kolo dwumasowe jest po to zeby nie bylo szarpniec i drgan (miedzy innymi oczywiscie)
miroll - 2007-05-13, 08:06
| slawo napisał/a: | nie mozesz sie calkowicie pozbyc kola zamachowego, a rozrusznik to czym bedzie krecil ?
to po pierwsze.
po drugie jak odezlysz kolo zamachowe to bedzie sie szybciej wkrecal, ale spieszy Ci mocno moment obrotowy - od dolu bedzie lipa
a kolo dwumasowe jest po to zeby nie bylo szarpniec i drgan (miedzy innymi oczywiscie) |
Ok wielkie dzieki za info
xsilver - 2007-05-14, 20:58
jaki problem w nabyciu skrzyni z 2,5 litra wiadomo ze z 1,8 bedzie tansza - ale przelozenia sa inne - np pierwszy bieg w 1,8 ma 5,10 a w 2,5 4,20 ...
stoczyc kolo zamachowe - takie cuda to sie robi w maluchu dla osiagniecia niebotycznych osiagow przy kosztach znikomych
docisk z diesla - ma wieksza sile docisku - moze przeniesc wiekszy moment bez poslizgu ... jak sprzeglo slizga to nalezy nabyc nowe - tarcza + docisk + lozysko oporowe ( renomowanej firmy zeby nie bylo problemow ) ...
miroll - 2007-05-14, 21:39
| xsilver napisał/a: | jaki problem w nabyciu skrzyni z 2,5 litra wiadomo ze z 1,8 bedzie tansza - ale przelozenia sa inne - np pierwszy bieg w 1,8 ma 5,10 a w 2,5 4,20 ...
|
Z tymi przelozeniami to radze uwazac. Kowal wsadzil do is`a 2.5 i mowil ze skrzynie sa identyczne. Wiec dlatego pytam. Roznice w mocach wyrownuje sie za pomoca dyfra w 4 garowkach jest ten mniejszy z wiekszym przelozeniem.
P.S. Cisza tam na dole ... "tradycjnie"
xsilver - 2007-05-14, 21:47
w 1,8is sa takie same ... ale bedziesz pewnie szukal skrzyni z 1,8 m40 - bo bedzie jeszcze tansza ...
nastepnym razem jak cie spotkam na swiatlach to zapukam ci w szybke - zobaczymy jak bedziesz spiewal chociaz to moze byc ciezkie do wykonania - bo jezdzisz samochodem raz w tygodniu - moze czekasz az kolo dwumasowe i docisk podrdzewieja - wtedy sprzeglo nie slizga tak tragicznie
miroll - 2007-05-15, 08:17
| xsilver napisał/a: | w 1,8is sa takie same ... ale bedziesz pewnie szukal skrzyni z 1,8 m40 - bo bedzie jeszcze tansza ...
nastepnym razem jak cie spotkam na swiatlach to zapukam ci w szybke - zobaczymy jak bedziesz spiewal chociaz to moze byc ciezkie do wykonania - bo jezdzisz samochodem raz w tygodniu - moze czekasz az kolo dwumasowe i docisk podrdzewieja - wtedy sprzeglo nie slizga tak tragicznie |
Priv ci sie pomylil z forum publicznym, ale przy twoim poziomie inteligencji to oczywiste i calkowicie wytlumaczalne, wiec nie moge miec o to do ciebie pretensji. Co do mojej jazdy samochodem raz w tygodniu to chyba tez ci zadzialala wybujala wyobraznia. Ja juz ci pisalem ze zaczne cie szanowac jak zobacze TWOJE imie i nazwisko w dowodzie rejestracyjnym od wozu ktorym sie poruszasz. W innym wypadku jestes dla mnie zerem w kazdym aspekcie reszty swojego zycia.
Gratuluje zdolnosci telepatycznych skoro juz teraz wiesz czego i gdzie ja bede szukal i co zamierzam kupowac, jak widac wyobraznia dziala nadal Pukac to ty mi mozesz na swiatlach pod warunkiem ze cie ktos zsadzi kurduplu z tych poduszek ktore masz na fotelu w tym wielkim aucie taty.
Prosze moderatora aby zamknal/usunal/whatever ten topic bo na prawde zmierza on do nikad od chwili kiedy zaczales sie w nim udzielac.
P.S. Reszte uzytkownikow forum przepraszam ze dalem sie sprowokowac i musieli to czytac.
Dylek - 2007-05-15, 16:43
jak tu mowa o pukanku to cos bym popukal, albo popchal , a jak trzeba to tawot tez sie znajdzie jak nie bedzie szlo
Pozdro
|
|