BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - gaśnie na wolnych obrotach

-bodziu- - 2007-05-14, 10:22
Temat postu: gaśnie na wolnych obrotach
Witam panowie
Mam pewiemn problem z moją e30
Jechałem sobie rano do pracy było wszystko ok, zatrzymałem się na poczcie później odplam było ok przełączyłem na nitro lpg :lol: nic nie strzeliło (nie strzela nigdy)
dojeżdżam do krzyżowania a tu zgasła odpaliłem i jade staje przed firmą zgasła
odpaliłem znowu na jałowym i strasznie kuleje obroty bardzo niskie jak przełącze na nitro to gaśnie odrazu. Na pb jakoś silnik chodzi ale słabo jak się doda gazu i jedzie to jest ok i na pb i na lpg tylko jak się zatrzymam kuleje albo gaśnie.
Po południu spróbuje wyczyścić krokowca sprawdze czy gdzieś lewego powierzta nie łapie i czy się przepływaka domyka
Co jeszcze może być?? Co można zrobić??
pozdrawiam

ogolny - 2007-05-14, 13:57

:idea: sprawdż czy niedostaje lewego powietrza,pomiędzy przepływką a kolektorem :idea:
fifo84 - 2007-05-14, 16:06

Sprawdz tez swiece no i lambde.mialem ten sam problem wymienilem swiece i lambde (ogolnie kosztowalo mnie to 150 zl) i teraz jest ok
ubott - 2007-05-14, 19:34

lambda ma bardzo malo do wolnych obrotow silnik powiniem chodzic nawet jak sie ja calkowicie odepnie

ja obstawiam lewe powietrze moze przewod odmy moze silnik rurka od krokowca ew guma miedzy przeplywka a przepustnica

strzal nie musial byc potezny moglo sie zrobic cisnienie i wysadzic ktorys przewod

pozdro

casus maximus - 2007-05-14, 19:54

stawiam na krokowiec...mialem podobne objawy jak padl mi w m20b20. czyszczenie nic nie dalo. przycinal sie jakos.
-bodziu- - 2007-05-14, 22:25

No właśnie sprawdziłem
1 silnik krokowy (wyczyszczony sprawdzalem czy się domyka po przekręceniu kluczyka i jest niby ok)
2 przepływka (wyczyściłem tyle o ile ale się ładnie domyka)
3 guma (dobra nie popękana)
4 świece czyściłem nawet
I nadal tak samo podkręciłem lekko obroty i na pb jedzie, obroty co jakiś czas pofalują ale jedzie, chyba się kopsne do specy od nitro niech podłączą pod kompa tam widać czy sonda i krokowiec jest dobry jak nie pomoże wywale nitro albo przerobie na sekwencje...
A i jeszcze jeden pomysł często czytałem o jakiejś klapce w przepłyce może to ona się rozszczelniła, gdzie ona jest tam od spodu ??
Jeśli macie jescze jakieś pomysły to poprosze
podzr.

globi - 2007-05-15, 12:46

ja tam miałem takie problemy ale to polegało na tym ze kopułka w środku była mokra to jeden przypadek a drugi to jak nie podłączyłem kabla od przepływki tego drugiego co zaraz przy przepływce jest taka mała puszeczka nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale ja mam silnik M10 i nie wiem jak u Ciebie jest
nerwowy46 - 2007-05-16, 20:33

a może tak jak u mnie po przełączeniu na gaz i zachamowaniu ,czyli jak silnik schodził na wolne obroty przełącza się spowrotem na benzyne??? ja tak miałem że na wolnych dołączała się do spalanego gazu benzyna i auto świrowało. u mnie rozwiązał to gazownik poprzez założenie jakiegoś modulatora na wtryski i igła od tamtej pory. może masz to samo? stań przy otwartej masce i pracującym silniku na benzynie przegazuj bo pewnie tak masz że przy około 2000tyś obr, przeskakuje na gaz.posłuchaj gdzie masz przekażnik on cyknie przy przełączeniu na gaz i jeżeli silnik będzie schodził z obrotów i przekaźnik znów ci cyknie to jest ten sam problem co u mnie. użyj mocy :beer: dasz radę :drunk:
-bodziu- - 2007-05-16, 22:16

Już sam nie wiem
Byłem u gazowników wymienili mi filtr gazu podłączyli do kompa ustawili obroty
były troche wyższe koło tysiąca ale działało normalnie.
Na tym ich kompie było pokazane jak pracuje sonda i krokowiec i wychodziło że też ok.
Zostawiłem auto na pare godzin przed firmą i później wychodze dpalam
a tam znowu falują obroty na pb i lpg jak się troche rozgrzeje to czasami jest dobrze a czasem falują a na zimnym bardzo kiepsko
Spróbuje jeszce wymoczyć krokowca w pb przez nocke może pomoże ale lekko mnie to denerwuje

Yakuzatti - 2007-05-16, 22:28

pewnie masz zapowietrzonego shita i nie podaje wystarczajacej ilosci gazu, albo masz zbyt niska temperature i nie spala sie mieszanka. Odpowietrz sobie rurke gumowa pomiedzy kolektorem a przeplywka (dzieki ogolny) i powinno nagrzewac sie szybciej, a co za tym idzie wiecej gazu sie spala.
globi - 2007-05-16, 23:30

Jak byłem u gazowników to mówił coś o reduktorze który sie z czasem zużywa i tam jest jakaś guma która sie robi coraz twardsza bo jest obklejona jakaś smoła która jest w gazie i potrzebuje więcej czasu żeby mieć własciwosci wiec przy zimnym silniku tak jest. Pozdrawiam
southOFheaven - 2007-05-17, 07:17

ja mialem tak..po prostu reduktor zrobil sie czarny jak smola i nie podawal wystarczajacej ilosci gazu do podtrzymania biegu jalowego.. a to sie stalo przez kiepski gaz..
-bodziu- - 2007-05-17, 11:58

a dziś znowu powiem wam że było dobrze
na gazie zrobiłem dopiero 14000 więc nie sądze żeby sie obkleił
a gazownicy mi tam czyścili ten reduktor więc jak by było coś nie tak to by powiedzieli
jak się znowu popier... to znowu tam pojade i znowu będą grzebać
zobaczymy
sam jestem ciekaw co to może być
kiedyś wystarczyło krokowca wyczyścić i było ok zobaczymy czym mnie babcia zaskoczy tym razem :)