BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Help.Zaś ta pompa. Zerknijcie, potrzebna pomoc

Cinek - 2007-05-19, 15:57
Temat postu: Help.Zaś ta pompa. Zerknijcie, potrzebna pomoc
Pisalem juz o tym ze auto zle chodzi i radzilisce zabrac sie za pompe. (E30 Turing 1,8 M40 90 rok

Chłopaki odgrzewam kotleta dlatego że fura stoi na parkingu a ja mam w rękach już tą nieszczęsna pompę.Wygląda idealnie :|Pisze Made in Germany wiec nie jest z chinlandi.Tylko nie wiem czy to orginał.Moge zrobić fotkę.Prosze o pomoc!!!
Oznaczenia na pompie
VDO
21/48/-493
802/33/1
duza litera S i jest tez jakas zielona pieczatka w ksztalcie trujkataa na niej 793 2,90

Tak wygląda po zdjeciu oslony.Wyglada jak nowa.Nie wiem co tu moze nie dzialac
http://www.fotosik.pl/pok...f9f4563e9f.html
Da sie sprawdzic czy ona dobrze dziala? czy nie przerywa i czy dobre podaje cisnienie?
Wie ktos czy to orginal czy jakis syf? Co teraz robic?Wydac 500 zł a jak sie okaze ze dalej bedzie lipa? Ja mam pecha do takich rzeczy i czesto sie okazuje ze jak wymienie to sie okazuje ze to nie to :( Potrzebuje szybko odpowiedzi. Moge zrobic foto i wrzucic gdzies na stronke tej pompy

Vindevil - 2007-05-19, 16:01

Na allll. są pompy po 140 zł i ja ją mam od prawie dwóch lat i jest w porządku.
Cinek - 2007-05-19, 16:44

No niby tak ale na allegro jest kupe tych pomp i kazda rozni sie od siebie wygladem i cisnienim.Moja tez jest inna jak widzicie wlinku powyzej. Podejrzewm ze cos z przewodami paliwowymi mam pokopane przytyka sie albo powietrze sie gdzies dostaje.Bo dziwne ze jak sie rozrusza p przegazowaniu to juz sie nic nie przycina przez setki kilometrow.
sarna1 - 2007-05-19, 17:43

u mnie bylo tak samo - jak juz ruszyla to chodzila caly czas - ale pozniej doszlo do tego ze musialem stukac w nia mlotkiem zeby sie odwiesila. Kupilem nowa na www.pompy.net za 150 pln i lata :) fakt ze jest glosniejsza od oryginlay ale pol roku i jest okj.
Cinek - 2007-05-19, 23:35

HEHE ktos mnie uswiadomil ze to co dzisiaj wymontowalem to wcale nie byla pompa tylko plywak :) ale jestem zdolny.I tu usmiech znika bo dalej nie wiem jaka to ma byc pompa jedni mowia ze jest zewnetrzna pod podwoziem a ja z kolei wypatrzylem w katalogu czesci ze u mnie pompa powinna byc wewnatrz baku.Teraz zglupialm. podpowiedzcie cos. Czy ta bedzie dobra? http://www.allegro.pl/ite..._325_m3_z_.html Prosze jeszcze tylko o ta odpowiedz
jackx - 2007-05-20, 08:21

Cinek, to jest pompa zewnetrzna a ty chyba, raczej musisz mieć wewnętrzną czyli zbiornikową :!: :?:

w zbiorniku sa dwa dekle po jednej i drugiej stronie :?: jesli tak to masz pompe zbiornikową

Vindevil - 2007-05-20, 10:03

http://www.allegro.pl/ite...30_touring.html
Raczej taką masz. Wmontowana jest w dziurze za pasażerem.

Cinek - 2007-05-20, 10:51

Zdjalem tylne siedzisko i zeczywiscie sa dwa wlazy.Jeden okragly po lewej stronie i drugi wiekszy prostokatny po prawej.Dostalem sie od tego okraglego i wymontowalem, to co w srodku jest w zbiorniku myslalem ze to pompa a to okazal sie plywak.musze w takim razie jakos wymontowac listwe ktora trzyma sidzisko bo ona blokuje mi dostep do tego drugiego wlazu. Musze sie tam dostac bo moze pompa tam sie znajduje.
Goliat - 2007-05-20, 12:12

Vindevil napisa/a:
http://www.allegro.pl/item194659778_pompa_paliwa_bmw_e30_316_318_bmw_e30_touring.html
Raczej taką masz. Wmontowana jest w dziurze za pasażerem.

Jest tam napisane ze do zbiornika 55l a jesli jest wiekszy 65l czy jakos 62-63l to idzie inna ?
Czym sie rozni od tej do 55? Czy poprostu ta z 55 nie bedzie siegac dna i na wskazniku bedzie paliwo a pompa nie zassie :help:

Cinek - 2007-05-20, 15:45

No wlasnie nie zauwazylem ze do 55 l ja wpisalem w kaatalogu czesci moje 7 ostatnich cyfr VIN i tam jak klikne w czesci paliwowe to pisze ze zbiornik ma 63 L :/ kurde widac ze dobranie odpowiedniej pompy to wcale nie jest takie hop siup.

Ponadto zauważyłem że ten facet co sprzedaje te pompy pisze że te pompy są do zbiorników 55 L a do 63 ma na innych aukcjach.Więc wychodziło by na to że ma być ta: http://www.allegro.pl/ite..._325_m3_z_.html pisze tam też ze jest odpowiednikiem OE 16141179992 i to by sie zgadzało.Tylko że one się różnią z wyglądu.Chyba że to jest tylko wkład do reszty elementow.Piszecie że to jest pompa zewnętrzna a mi koles napisał wczoraj na gadzie (ten sprzedający) że ona jest wewnętrzna :/ Magia poprostu

Vindevil - 2007-05-20, 22:43

Na pewno jest wewnętrzna, więc trzeba sam wkład wymienić. Łatwo się to robi i nie powinno to Tobie stworzyć żadnego problemu. Może tylko lutowanie przewodów , ale nie sądze.
Mauser - 2007-05-20, 23:08

no nie tak łatwo -= przerabiałem temat - trzeba pompe konkretnie zamocować, a nawet oryginalna siateczka ( ten niby filterek) nie bardzo pasuje do kosza od pompy.
ma być 0,5 cm od dna idealnie i mocno zamocowana do tej "rurki" od kosza pompy, i lepiej żeby była 1 cm nad dnem jak za nisko. Jak bedziesz montował to dzwoń, z tym że na bank paści z allegro nie będą łatwe do montarzu. Cybanty porządne, nie z castoramy, bo sie zsuną, albo przy mocnym dokręceniu przekręcą i kawałem przewodu - ze 30 cm - do paliwa - wymień ten co idzie od pompy do metalowego przewodu - widać go po zdjęciu dekielka.

Rekin - 2007-05-20, 23:28

:twisted: Co z tą Pompką udało sie cos zrobic?? zdjecie pływaka mnie rozbrojiło :lol:
Cinek - 2007-05-21, 22:12

Ale jaja.Nie uwierzycie.Oczywiście nie dawało mi to spokoju i sobie dzisiaj wziąłem wolne żeby się tym zająć.Zdjąłem właz i widze przewód który się łączy z orurkowaniem metalowym co idzie do baku.Zdejmując przewód gumowy podłożyłem szmate żeby nie zachlapać benzyną.I co? Sucho!!! No to wiadomo że paliwo sie cofa, jest powietrze i trzeba długo kręcic żeby furex odpalił i powietrze powoduje że rzuca silnikiem.Dostałem się do pompy.I co? Oryginalny Bosh.Wygląda na cntke.Rzeczywiście była wymieniana przez poprzedniego właściciela.I gość spaprał robote, bo źle założył tą gume co jest na samym spodzie.Ale to jest jeszcze pikuś.Ten kilku centymetrowy kawałek gumy co łączy pompe z metalową rurką miał wzdłużne pęknięcie dłougości około 2 cm.Dmucham w to i oczywiscie powietrze zapieprza tamtędy.Stąd wiadmomo czemu paliwo opada.wymieniłem ten wąz.Sprawdziłem szczelność pompy, nic nie p[rzepuszcza.Mudsi być dobra.Poskładałem wszystko do kupy, odpaliłem.Wiadomo powietrze było w układzie paliwowym, pochodził troche , zgasiłem i zostawiłem na kilka godzin.Pali na dotyk teraz.Miałem już pommpe kupować, a wystarczyło złoty pięćdziesiąt i godzina czasu,a mechaanicy byy pół auta wymienili i nie doszliby do tego.NAdal delikatnie przy pierwszym dodaniu gazu silnik ma taką chwile zastanowienia,ale jest 8 razy lepiej niż było.Może gdzieś mi jeszcze sie wtrysk lekko przycina albo pompa przy rozruchu nie podaje idealnego ciśnienia, ale to jest teraz pikuś bbo trwa to ułamek sekundy.JEstem zadowolony póki co :) Dzięki za rady chłopaki.Rekin mi też dużo pomógł ;)
Mauser - 2007-05-21, 23:06

:brawo: Majster :spoko:

Tak jak Ci gadałem - bedziesz coś robił z pompą, to przewody od razu nowe. . . . .
Teraz kup sobie te do przodu - chyba 2m wystarczą, i dobre 4 cybanty. . . . żeby nie było kiedyś niespodzanki z ulatującym paliwem w komorze silnika - i sprawdź oringi na wszelki wypadek - czy spod któregoś cosik nie cieknie - teraz pompa daje odpowiednie ciśnienie, więc "wady" które nie były widoczne, mogą się ujawnić. . . . . . . . oczywiście mówię z własnego doświadczenia . . . . . . . . . .

Rekin - 2007-05-24, 00:15

:brawo:

Warto tez wymienic węzyki te krotkie odcinki ktore są przy listwie wtrysku, ja je wymieniałem zaraz po kupnie e30 były zmoruszałe i ciekło paliwo tym.Przy okazji listwe calą mozna wyjąc i wymyc w nafcie 8)