| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Katalizator i smród . . .
Menel - 2007-05-26, 23:26 Temat postu: Katalizator i smród . . . Pytanie do znawcow , czy jak smierdzi chyba po przekatowaniu bety z katalizatora to myslicie ze jeszcze tam cos jest i da sie to sprzedac tym skupujacym ? Dobrze placa bo 350-400pln mozna dostac.Tlumik zamiennik co by nie smierdzialo kupie za 150,montaz 50 a reszta na wódeczke zostanie.
I od czego bierze sie ten smród ? Wali tak czasami na swiatlach ale mniej wiecej tylko raz na tydzien za to tak maxymalnie ze musze glupa ciac ze to nie ode mnie
Grzesiek - 2007-05-26, 23:34
ja dowiedzialem sie ostatnio od znajomego ze sa ludzie kupujacy sam wklad z katalizatora na kilogramy ale niestety nie wiem ile placa i namiarow na nich tez nie posiadam ale moze ktoz z forom bedzie wiedzial wiecej, a co do smrodu to nie mam pojecia
Robsy-M-Technic - 2007-05-26, 23:43
Siema, ja nie dawno sprzedałem swój katalizator http://www.allegro.pl/ite...w_e30_2_0_.html
I za dobre pieniadze poszedł Ważne aby miał te siatki wewnątrz,bo jak będą podziurawione, to Ci nikt dobrze nie zapłaci... Pozdro.
Tommec - 2007-05-26, 23:45
To jeszcze zależy czym wali z wydechu - zgniłymi jajami czy palonym olejem. Z resztą jeśli kat jest od nowości nie zmieniany to i tak nie spełnia już swej roli, więc jego wywalenie raczej smrodu nie ograniczy... niestety. Przetestowałem to na swoim M20. Wg mnie zakładaj zamiennik a za resztę pij na zdrowie
Shreku - 2007-05-27, 00:01
| Robsy-M-Technic napisa³/a: | Siema, ja nie dawno sprzedaÅ‚em swój katalizator http://www.allegro.pl/ite...w_e30_2_0_.html
I za dobre pieniadze poszedł Ważne aby miał te siatki wewnątrz,bo jak będą podziurawione, to Ci nikt dobrze nie zapłaci... Pozdro. |
hehe ciekawe ile gram platyny z niego wyciągnęli, wtedy można stwierdzić czy za dobre pieniądze poszedł załóżmy 3gr, a cena platyny to od jakichś 300zł /gr
Menel - 2007-05-27, 00:11
shreku, musza jakis biznes z tego ubijac jak czasami za kata na allegro placa nawet 500-600pln.Hemp swoj od m40 sprzedal chyba za 380pln. od reki mam 2 kupcow za 300pln. rozumiem ze kazdy musi sobie na tym przyciac wiec nie wnikam co oni tam z nimi robia.
co do smrodu to jak najbardziej wali zgnilymi jajami a nawet gorzej
frantic - 2007-05-27, 00:33
Menel, nie sprzedawaj za 300 zł, wystaw na allegro od zeta i sprzedasz conajmniej za 400 zl, ja z IS-a sprzedałem za 500 zł zresztą temu samego kolesiowi który kupił od Robsego(przypadek), mogę ci dać do niego numer, zadzwonisz i spytaj czy daje 500 zł bo mówił mi że zaczyna teraz ten biznes ze skupem i skupuje katy tylko z bmw i mercedesów bo podobno w nich jest najwięcej tych metali szlachetnych od odzyskania
Bagor - 2007-05-27, 00:51
Śmierdzi od dłuższego czasu czy nagle się pojawiło? Zazwyczaj śmierdzi jak paliwo jest mocno zasiarczone, może zatankuj na innej stacji i zobacz czy objawy nadal występują.
Pozdro.
Menel - 2007-05-27, 11:08
paliwo odpada bo uzywam strzalow z butli podtlenku gazu.
dziwne ze nie smierdzi mi tymi jajami codziennie a poczulbym bo jezdze z opuszczona szyba i zimny lokiec wisi na zewnatrz a tylko raz na 2-3 tygodnie zacapi.moze to faktycznie nie ode mnie
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-05-27, 12:22
W moim przypadku śmierdziało od samego początku zgniłym jajem, katalizator sprzedałem za 280 zł, z tym że u mnie została puszka po kacie, zawrtość czyli dwie kostki zosatły wyjęte i tak sprzedane. Kostki były całe, nie pokruszone.
Tommec - 2007-05-27, 16:03
Jeśli jeździłbyś na benzynie i śmierdziało by wtedy z wydechu zgniłymi jajmi to oznaka, że kat jest jeszcze całkiem zdrowy. W przypadku, gdy taki efekt masz na gaziwie to stan kata nie ma tu większego znaczenia. Już raczej jakość tego naszego polskiego szlachetnego paliwa...
Menel - 2007-05-27, 17:44
| Tommec napisa³/a: | ... W przypadku, gdy taki efekt masz na gaziwie to stan kata nie ma tu wiÄ™kszego znaczenia. Już raczej jakość tego naszego polskiego szlachetnego paliwa... |
nie skumalem tego do konca, czyli ten smrod moze byc spowodowany tym naszym polskim super mocnym podtlenkiem gazu ?
Tommec - 2007-05-27, 19:49
Dokładnie, przecież gaz tez można "uszlachetniać" różnymi tańszymi syfami (podobnie jak benzynę). Najcześciej jest to tylko zmiana proporcji między propanem i butanem. Nieraz auto na takim paliwie gorzej pracuje (choć nie zawsze) i właśnie bardziej śmierdzi. A jeśli silnik do tego jeszcze trochę podciągnie oleju (np. po przekatowaniu) to wtedy dopiero jest toksyna.
Menel - 2007-05-27, 19:53
ale to waliloby takim zgnilym jajem ? dodam tyle ze w kabinie kompletnie nie czuc gazowni i na zewnatrz tez, sprawdzane drugim autem jadacym za mna
Tommec - 2007-05-27, 20:10
Bo ten "zapach" jest dość intensywny, ale bardzo ulotny. Dlatego musi odpowiednio zawiać, aby go poczuć. Po wycięciu kata napewno będzie mniej tego smrodu, bo on go bardziej intensyfikuje. Zauważyłem, że najczęściej czuć tego typu syfek z daewoo i malczarów z ostatnich lat produkcji z pseudo katalizatorami .
|
|