BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - polski udział w bmw

mariusz szkocja - 2007-05-31, 20:11
Temat postu: polski udział w bmw
siemka :D :D

Pracuje w BMW juz ladnych kilka lat i nidgy nie zwracalem na to uwagi :oops:
do dnia dzisiejszego.

mialem na podnosniku e39 i wymienialem pare czesci iii :shock: :shock: oryginalne czesci bmw a na dole napis Made in poland . wlasnym oczom nie wierze .Cieszy mnie to ze w naszym kraju przedsiebiorstwa wysoko podniosly poprzeczke jakosci swoich wyrobow i sa one doceniane przez nasza kochana firme

polskie czesci dzisiaj zamontowane to
wycieraczki i filtr powietrza

nie mialem aparatu ale nadrobie i pokaze niedowiarkom :wink:

Gasper - 2007-05-31, 20:52

Zwykłe objawy globalizacji. Tam gdzie jest taniej - tam produkują. Ja nie jestem aż taki dumny, że w Polsce klepią podzespoły do jakichś samochodów. Wolałbym żeby je u nas projektowano.
mariusz szkocja - 2007-05-31, 20:58

na twoim miejscu to cieszylbym sie ze nie sa z rumunii albo bog wie skad
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-05-31, 21:21

mariusz szkocja napisa³/a:
CZY FILTR TO FILTRON :?: :?: :?: :shock: ;/ Czy innej renomowanej firmy???
metaldaw - 2007-05-31, 21:24

od czegoś trzeba zacząć... dzisiaj są wycieraczki i filtr, a jutro... zaczniemy produkować całe BMW :lol: sam nie wierzę w to co pisze :lol: ROTFL
SzczupaK - 2007-05-31, 21:28

Przynajmniej do jednej słusznej marki :twisted:
duchPW - 2007-05-31, 21:41

w Warszawie jest firma, która bierze udział w projektowaniu nowych modeli jako podwykonawca, niestety tylko tyle mogę napisać, ale byłem, i widziałem projekty modeli, których jeszcze nie ma, albo wersji po liftingu, którego jeszcze nie było - więc nie tylko części, ale Polacy biorą udział także w tworzeniu BMW
cinek80 - 2007-05-31, 21:47

w Bielsku Białej robią skórzane tapicerki do wszelakich nowych betek, miniaków (kuzyn przy tym pracuje) wiec Polski wkład jest całkiem duży :D
mariusz szkocja - 2007-05-31, 21:48

ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a:
mariusz szkocja napisa³/a:
CZY FILTR TO FILTRON :?: :?: :?: :shock: ;/ Czy innej renomowanej firmy???

tego nie wiem na filtrze byl tylko numer czesci i producent czyli polska

kiloff - 2007-05-31, 21:50

kiedys sie znajomy chwalil ze w polsce robia tez amorki do niektorych modeli BMW ..
Vindevil - 2007-05-31, 22:10

Wielkie mecyje :wink:
W czewie robią pasy , poduszki i napinacze do pasów. Firma bodajże nazywa sie TRW czy cóś tam. A w ogóle to w krakowie to dochodzą jeszcze amortyzatory , te aktywne , bo zwykłe gdzieś w rumuni podobno robią. są jeszcze biura projektowe jak kolega wyżej napisał i jeszcze jedno , gdzieś za radomskiem (nie wiem gdzie) robią tapicerkę i wygłuszenie. To tyle co wiem.

duchPW - 2007-05-31, 22:40

no to przecież to nasze rodzime auto :brawo: ... a mówili, że polska myśl techniczna w motoryzacji umarła razem z junakiem

[ Dodano: 31-05-2007, 22:41 ]
... swoją drogą Sokół 1000 to była piękna maszyna

MarcinPioneer - 2007-06-01, 08:23

Filtry to może SĘDZIWSZóW jest lepszy od FILTRONA, np widziałem FILTRONA jako OE OPEL, GM samochód był z Niemiec, ostatnio widziałem w LAGUNIE sprowadzonej z Holandii klocki hamulcowe TOMEX,
A do niektórych modeli BMW,LAND ROVER,i jeszcze sporo innych sprzętów amortyzatory DELPHI robione w Polsce są stosowane.

Lord Lukasz - 2007-06-01, 08:37

Miejmy tylko nadzieje że to co idzie na pierwszy montaż do aut jest czymś inny niż to co na sklepy bo np. Klocki Tomex lub amort. Delphi to są mistrzowie reklamacji, najwięcej częsci tych firm przynosza mi klienci do reklamacji
MarcinPioneer - 2007-06-01, 09:22

A ja Ci powiem,że u mnie DELPHI się najwięcej sprzedaje i tylko pamiętam jedna reklamację w FORDZIE ESCORCIE, natomiast SACHS - najwięcej reklamacji, trochę KAYABA.
Klocki TOMEX u mnie niektórzy chwalą inni narzekają

brain69 - usunięty - 2007-06-01, 17:09

a ja znam gościa o nazwisku Zbysław Szwaj który zrobił w moim rodzinnym mieście leoparda, żeby nie było nie na temat to jego syn pracuje razem chrisem banglem :) i rysują sobie nowe bawarki
Bajka - 2007-06-01, 17:38

zaraz się okaże że Niemcy nie maja nic wspólnego z BMW :wink:
Pietrek - 2007-06-01, 18:02

brain69 napisa³/a:
i rysujÄ… sobie nowe bawarki

To ja już się nie dziwie czemu nowe beemki wyglądają tak a nie inaczej...

ANDRZEJ-BIELAK - 2007-06-01, 20:27

MarcinPioneer napisa³/a:
widziałem FILTRONA jako OE OPEL
widziałem oryginał opla wyprodukowany w Niemczech i oryginał opla wyprodukowany w polsce i jak się dokładnie przyjrzeć można zobaczyć inną powłokę lakierniczą, ten z niemiec lakierowany jest chyba proszkowo.
rogaś318 - 2007-06-02, 11:27

W sanoku (stomil) robi sie uszczelki drzwi itp do BMW.
mariusz szkocja - 2007-08-09, 17:19

siemka

podgrzejemy kotleta

e70 x5 amortyzatory tyl wyprodukowane w polsce
mini r56 amortyzatory przod delphi polska
mini lozysko podporowe polosi - polska

fileo - 2007-08-09, 18:13

Globalizacja. To tak jak w kazdej nokii na świecie jest coś z Tczewa :)
mateo - 2007-08-09, 20:15

Kupiem niedawno włacznik awaryjek do reksa w ASO i tam napisane "made in poland" szkoda ze po tygodniu sie zepsuł i musialem reklamować. Ale drugi dziala ok.

Co do globalizacji to groclin robi tapicerki do porche volvo i chyba audi
natomiast czesci silnika (panewki i inne duperele) do rollsroyca robi bodajże WSK mielec
Co do delphi to co z tego ze w polsce jak to nie polska firma.

urbi - 2007-08-09, 21:45

hehe nawet nieraz nie jest pisane MADE IN POLAND
dobry kumpel jest kierownikiem produkcji w firmie produkujaca maszyny sterowe do statkow .. dodam ze firma miescie sie w tarnobrzegu i pordukuje urzadzenia sterowe dla wielkich stoczni w szwecji - nawet tabliczki znamionowe ma MADE IN SWEDEN heh kto by pomyslal - robia tez dla niemcow jakies waly do tych takich wielkich wiatrakow pradotworczych co stoja przy drogach ...

Tors - 2007-08-10, 21:28

od siebie dodam ze znam kilku polakow ktorzy pracoja w BMW Munchen a przyjechalo ich na tasmy montarzowe 300 os. (slownie trzysta osob!) i skladaja nowe beemki! Normy zwiekszaja o ok 1,5 raza od niemcow a sa to tylko studenci dorabiajacy przez wakacje! Z tym ze sami mowia ze nawet pracownicy BMW teraz kupuja i jezdza audi bo niestety ale elektronika w BMW daje w kosc! :(
casus maximus - 2007-08-10, 23:21

Tors napisa³/a:
nawet pracownicy BMW teraz kupuja i jezdza audi

do zwolnienia :mg:

center - 2007-08-11, 12:19

a w dabrowie gorniczej robia elementy podnosnikow elektrycznych szyb do mini i bmw ;)
korzuch - 2007-08-11, 12:29

yo!
Center w DG jest fabryka któa robi lampy na licencji boscha i 60% to odrzuty taki szmelc polaki robią :lol:

center - 2007-08-11, 12:50

w to nie watpie, jestem tam jakies 3 razy w tygodniu i ciagle wydaje mi sie ze polowa tych co robi te pierdoly do szyb jest na przerwie na fajce..
nie zdarzylo mi sie jeszcze tam byc zeby przed hala nie stalo z 10 osob..
ostatnio jak bylem to bylo chyba z 30 :)
czasu nie maja na pracowanie wiec pewnie jakosc jest powalajaca.. :wink:

Bruner - 2007-08-11, 16:15

Panowie nie przesadzajcie, pracuje w firmie ktora ma fabryki na calym swiecie, oprocz polski m. in w niemczech, francji i wielkiej brytanii i widze jakie buble sie u nich robi - to co oni wysylaja jako gotowy produkt u nas czesto nie przeszlo by nawet samokontroli operatora na 1 procesie, nie mowiac juz o pozostalych procesach, czy o kontroli koncowej albo audytach. A najlepsze jest to, ze co pare miesiecy przyjezdza jakis szwab albo zabojad na audyt i probuje udowodnic jak to polaczki nie potrafia nic dobrze zrobic. Potrafia tylko przysylac reklamacje na zly format daty na etykietach albo zla kolejnosc kartonow na palecie itp bzdety bo nie maja sie do czego przyczepic, a przeciez dzikusy ze wschodu (czyli my) nie moga robic czegos lepiej od nich.