BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ledwo świecący się xenon

kafarek - 2007-06-03, 18:37
Temat postu: ledwo świecący się xenon
Witajcie!

Dopadł mnie problem natury oświetleniowej.
Otóż jeden z xenonów miast świecić się na biało jasnym światłem, świeci mi na różowe i to delikatnie. Światła to jednak nie daje :/

Problem zaczął się znikąd, choć miałem małe zdarzenie z którym mogę wiązać ten problem.

Wracając z Legionowa, padł mi właśnie ten xenon. Przestał świecić. Zaglądam pod machę i patrzę, a tam niezła rzeźba w kablach :/ Poprzedni właściciel, lekkim rzeźbiarzem był chyba i nie zaizolował odpowiednio styków doprowadzających zasilanie do przetwornika xenonów. Po oczyszczeniu i polutowaniu światło świeciło normalnie. Aż do dzisiaj :/

Czy mam zacząć szukać nowych żarników, czy inaczej problem rozwiązywać?

Pozdrawiam
Kafar (bez jednego oka ;) )

Gasper - 2007-06-03, 18:40

Zuzyte zarniki swieca wlasnie na rozowo-fioletowo. Ale sadzac z Twojego opisu instalacji, przyczyny mozna sie rowniez doszukac w niechlujstwie... Ja bym sam niczego nie ruszal i udal sie do majstrow ktorzy trudnia sie przerabianiem lamp na xenony. W chwilke zdiagnozuja usterke.

Pozdro

kafarek - 2007-06-04, 08:37

na 100% jestem pewny, ze to żarnik padł :/ Teraz już w ogóle nie świeci :/podstawiłem pod przetwornicę inny żarnik, i tamten bez problemu daje. Czas kupić nowe żarniki :( ale tym razem już 12000 k :D
Gasper - 2007-06-04, 08:41

Po co Ci aż tyle K? Założeniem xenonów było to, ażeby kolor miały bliski światłu dziennemu. To jest jakieś 6000K. Im większa liczba, tym kolor bardziej niebieski i gorsze oświetlanie drogi...
kafarek - 2007-06-04, 08:49

Gasper napisa³/a:
Po co Ci aż tyle K?

Jak to po co? Flossy Flossy ;)

sarna1 - 2007-06-04, 10:38

heheh ale w nocy za duzo nie zobaczysz a jak juz popada to w ogole ciemnica :D
kafarek - 2007-06-04, 11:47

Spoko mam dziecko w drodze, czas się odlansować i na wózek BMW zbierać ;) Dzisiaj mnie miśki złapały i pouczenie dostałem (bo na miejscy nie mogłem naprawić :/ ). Auto na razie więc stoi, aż dostanę komplet żarników w przystępnej cenie.