BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Visco - pytanie

kemot324 - 2007-06-06, 22:09
Temat postu: Visco - pytanie
Mam pytanko. Kupiłem nowe visco - Behr. Po odebraniu go stało w pozycji pionowej około 6 godzin. Założyłem je i mam wrażenie że ono cały czas jest sprzęgnięte, czyli że cały czas wiatrak dmucha. No i nie wiem czy jest ono uszkodzone, czy trzeba poczekać czy pojeździć i będzie działać jak należy?
ubott - 2007-06-06, 22:39

a na co tu czekac????

najprawdopodobniej jest uszkodzone i zwarlo sie na stale

pozdro

kemot324 - 2007-06-06, 23:30

Przed chwilą wróciłem z kolejnej już jazdy próbnej, no i po odpaleniu było sprzęgnięte aż do nabrania przez silnik optymalnej temperatury. Później wyłączyło się i w miarę potrzeby załączało i wyłączało się. Poczekam do jutra i pojeżdżę więcej, może zacznie pracować jak trzeba.
frantic - 2007-06-07, 00:42

jak założyłem używkę wisko to też przez dłuższy czas goniło non stop spięte i myślałem że jest uwalone, ale już na drugi dzień zaczęło chodzić normalnie i zapina tylko na rozgrzanym motorze
duchPW - 2007-06-07, 00:49

nowa wiskoza tak ma
-bodziu- - 2007-06-07, 11:46

może tak z innej beczki 8)
jakie są sposoby na sprawdzenie czy visco działa prawidłowo??
wiem że jak się załączy to jest słychać ale u mnie ostatnio to sam nie wiem
słucham i temperature sprawdzam stoi w pionie (jak się puknie w licznik bo wskaźnik pada)

chemik211 - 2007-06-07, 11:59

Najlatwiej sprawdzic jest w ten sposob ze jak jest silnik ciepły to dodaj gazu gdzies na 2000obr i sprubuj zatrzymac wentylator powiem tak jak jest dobra to bardzo ciezko go zatrzymac a jak padnieta to odrazu go zatrzymasz
kemot324 - 2007-06-08, 00:07

No i dzisiaj pojeździłem samochodem, kilka razy silnik stygł i się nagrzewał. Co chwilę sprawdzałem jak tam visco no i niestety ono cały czas chodzi, czy zimny, czy chłodny. No i nie wiem co teraz? Kupiłem dość drogie firmowe visco, a ono robi takie numery. Mam go oddać na gwarancję czy jeszcze pojeździć trochę jak niektórzy sugerują, to może zacznie działać jak należy? Doradźcie coś :prosze:
MaSTeR - 2007-06-08, 00:38

ja tez kupilem nowe oryginalne visco behr`a i co ?? i ... juz nigdy nie kupie BEHR`a !! stalo takze z 6 godzin przed zalozeniem, po zalozeniu ladnie spielo sie przy odpaleniu silnika, chwilke pochodzilo spiete no i standardowo rozpielo sie, poczekalem silnik sie zagrzal nawet az za bardzo (kreska zaraz za srodkowa na wskazniku) i nic, da sie je zatrzymac lajtowo a jak pochodzi silnik chwilke to wskazowka leci w strone czerwonego jeszcze bardziej.
Jedny mslowem KAPA :( ... oddam na gwarancje i zobaczymy ... chyab ze ma ktos jakis pomysl jak przywrocic je do zycia? czy w ogole to jest mozliwe zeby nowe visco bylo w ten sposob zepsute?

kemot324 - 2007-06-08, 01:39

MaSTeR to może poskładamy z dwóch jedno :wink:
Wiem że to nie możliwe :wink:

brain69 - usunięty - 2007-06-08, 01:55

ja bym zrobił lepszą akcję bo bym bałwanów zaczął sądem straszyć że sprzedali coś co mogło uszkodzić silnik bo taka jest przeciez prawda, jakby Ci silnik złapał czerwoną temperaturkę to już może się z nim wszystko stać
jerzy - 2007-06-08, 02:24

panowie ja słyszałem że ''behra' powinno sie trzymac do zamontowania w jakiś specjalny sposób -jak busole -czytałem o tym-- ale z wisciem jest tak , sprawdzałem na zimnym silniku ręcznie ,więc przez moment idzie przekręcic lekko ,potem cieżej ,czyli płyn w wiscu jest zlany do dołu wiska [robi sie cos w stylu mimośrodu wagowego,tak to najprościej tłumaczę ,może nie fachowo], ale po rozgrzaniu chłodnicy bimetal z przodu wisca domyka albo odmyka zaworek który wpuszcza medium do obwodu lub nie wpuszcza czyli po rozgrzaniu wisko ma chodzić ciężej a zimne lżej --bo to jest bardzo duże obciażenie dla silnika, poza tym wydaje mi się że nigdy nie osiąga obrotów silnika bo zapewne rozleciałoby się , wiem ze nie wolno blokowac bo sypie się wszystko , pierwsza pompa wodna--ja ze wzgledu na cene załozyłem m-c temu wisco firmy 'OTSA' niemiecka firma -produkcja ze względów kosztów w Turcji-rok gwarancji i jest na razie oki-dałem 175 pln z przesyłką , ale są na allegro tańsze-ten od którego kupiłem montuje je , i powiedział[dzwoniłem]ze na sto zdarzyło mu się jedno wadliwe-dlatego się zdecydowałem, idac dalej ,wiem ze czasem zacina sie zaworek pod bimetalem i po zdjęciu mozna czasem zastosowac płyn WD i poruszać delikatnie nim i wraca do życia-można sprubować---ale nowe to nowe, ma działać ,polecam, czasem winą grzania silnika jest zapowietrzony układ ,a to juz inna bajka, w e34 to koszmar z odpowietrzeniem,ja zamontowałem koło elektrozaworów do nagrzewnicy zaworek odpowietrzajacy od jakiegoś 'francuza' dopiero odpowietrzyłem dokładnie ,mialem wcześniej cyrki na wskażniku temp, ale to metodą błędów opanowałem,nadmieniam ze mam gaz i tam jest jeszcze gorzej odpowietrzyc bo po przegazowaniu[2 generacji] załacza się zasilanie gazowe więc idzie przez parownik i marżnie bo jest powietrze --cuda nie widy-ale opanowałem to-balem się że przegrzeję głowice-horror---było minęło ---myślę ,że ten długi post moze komuś pomoze --pozdro--- :arrow: :arrow: :arrow:
ogolny - 2007-06-08, 19:08

:!: Z tym że Visco ma stać pionowo przed zamontowaniem to chyba niejest tak do końca,wymieniałem u siebie, ojciec pojechał rano odebrać i mu mówie że ma stać pionowo.Przyjeżdżam z roboty Visco leży na płas ;/ ,ojciec dostał ochrzan :x ,ale zamontowałem i było,jet O.K. :jupi:
kemot324 - 2007-06-09, 23:49

Coś zaczyna to visco chyba kumać, bo po przejechaniu kilku kilometrów już się rozłącza, a przedtem było spięte cały czas. Zobaczę, pojeżdżę jeszcze trochę, to może w końcu zacznie działać jak należy.

[ Dodano: 2007-06-16, 05:41 ]
Jednak niestety visco Behr-a nie zakumało. Wymieniłem je na Febi, które działa bez zarzutów.

cichecki0511 - 2009-04-27, 21:15

MaSTeR napisa/a:
ja tez kupilem nowe oryginalne visco behr`a i co ?? i ... juz nigdy nie kupie BEHR`a !! stalo takze z 6 godzin przed zalozeniem, po zalozeniu ladnie spielo sie przy odpaleniu silnika, chwilke pochodzilo spiete no i standardowo rozpielo sie, poczekalem silnik sie zagrzal nawet az za bardzo (kreska zaraz za srodkowa na wskazniku) i nic, da sie je zatrzymac lajtowo a jak pochodzi silnik chwilke to wskazowka leci w strone czerwonego jeszcze bardziej.
Jedny mslowem KAPA :( ... oddam na gwarancje i zobaczymy ... chyab ze ma ktos jakis pomysl jak przywrocic je do zycia? czy w ogole to jest mozliwe zeby nowe visco bylo w ten sposob zepsute?

Odgrzeję trochę temat.
Też kupiłem wisko BEHR'a i mam dokładnie takie same objawy, przy odpaleniu spięło, potem jak się trochę rozgrzał silnik to puściło. Wskazówka poza połową a wisko daje się ręką zatrzymać.
Pojeździć i się ułoży czy wymieniać?
Jeśli wymieniać to na co?

W sklepie leżało blaszką do góry (takie są znaki na opakowaniu).

Vindevil - 2009-04-27, 21:26

chemik211 napisa/a:
Najlatwiej sprawdzic jest w ten sposob ze jak jest silnik ciepły to dodaj gazu gdzies na 2000obr i sprubuj zatrzymac wentylator powiem tak jak jest dobra to bardzo ciezko go zatrzymac a jak padnieta to odrazu go zatrzymasz
bzdura za przeproszeniem, ciekawe czy masz wszystkie palce?
Do 88' ma się załączać przy 75 st. a wył przy 65
Po 88' ma się zał. przy 95 st. a wył 70. tu jest to spowodowane odciążeniem pompy wody.
Po dłuższym postoju zawsze się ma załączyć i po kilku sekundach wył.
Załącza się od temperatury cieczy na pompie.
Większość przypadków złej pracy układu chłodzącego to termostat i chłodnica.
A w ogóle to było wiele razy i pisać mi się nie chcę.

Kruczek - 2009-04-27, 21:37

mam takie pytanie czy wisko z diesla oprócz tego że ma wiatrak przykręcany na 3 sruby różni się czymś ? i drugie mam chłodnice z 324 td chciałbym ją zamontować do m20(89 rok) od czego dopasować górny wąż ? (druciarskie sposoby nie dają rady :wink: )
cichecki0511 - 2009-04-27, 21:44

Ja tylko dodam że pompę wody jak i wspomniane wisko mam nówkę. Na starej wiskozie i pompie też przekraczała mi temperatura połowę na postoju ale jak tylko ruszyłem wracała do pionu, a teraz na nowych gratach już tak nie wraca? Odpowietrzane było już 2 razy. Najpierw zmieniłem pompę wody i włożyłem używane wisko ale ponoć lepsze od starego i tak się stało, potem wymieniłem wisko na nowe i dalej jest tak samo. Co jest grane? Bawić się dalej w wymianę wiskozy, każda wymiana kosztuje bo sam tego nie robię.
ChriS - 2009-04-27, 21:46

cichecki0511 napisa/a:

Odgrzeję trochę temat.
Też kupiłem wisko BEHR'a i mam dokładnie takie same objawy, przy odpaleniu spięło, potem jak się trochę rozgrzał silnik to puściło. Wskazówka poza połową a wisko daje się ręką zatrzymać.
Pojeździć i się ułoży czy wymieniać?
Jeśli wymieniać to na co?

W sklepie leżało blaszką do góry (takie są znaki na opakowaniu).

U mnie się układało chyba z tydzień (Sachs) ,ale potem działało super.Ja bym poczekał,w sklepie mogło leżeć ,ale wcześniej to juz nie wiesz.

cichecki0511 - 2009-04-27, 21:56

ChriS napisa/a:
U mnie się układało chyba z tydzień (Sachs) ,ale potem działało super

Też Ci wskazówka poza pion wychodziła, tak ze 2-3 mm?

ChriS - 2009-04-27, 22:04

cichecki0511 napisa/a:
ChriS napisa/a:
U mnie się układało chyba z tydzień (Sachs) ,ale potem działało super

Też Ci wskazówka poza pion wychodziła, tak ze 2-3 mm?

A nawet trochę więcej,ale dodawałem gazu i się normowało.Do tego mam klimę i wiatrak klimy pomagał.Po około tygodniu(~500km)się unormowało.To visco(Sachs) pogięło się w wypadku,teraz mam inne-nie pamiętam jakiej firmy-chyba Febi i to działa od początku dobrze.

Artur C. - 2009-04-28, 20:19

Niestety wiska sa wrażliwe na puknięcie od frontu czy przygniecenie - jak komuś się śpieszy na magazynach i wyleci z ręki czy wrzucą pod stertę części z zamówienia do sklepu i przejada tak z setkę kilometrów to usterka gwarantowana a śladu na wisko nie będzie a na pudełku delikatny odcisk.
cichecki0511 - 2009-04-28, 20:33

Artur C. napisa/a:
Niestety wiska sa wrażliwe na puknięcie od frontu czy przygniecenie - jak komuś się śpieszy na magazynach i wyleci z ręki czy wrzucą pod stertę części z zamówienia do sklepu i przejada tak z setkę kilometrów to usterka gwarantowana a śladu na wisko nie będzie a na pudełku delikatny odcisk.

Musze dokładnie obejrzeć pudełko :wink:

Pojeżdżę z tydzień i zobaczymy, tylko trochę strach po Łodzi w godzinach szczytu w korkach jeździć z niepewną wiskozą a niestety w takich godzinach się głównie poruszam.

PS. Miałem też przez jeden dzień założone używane wisko (wyglądało jak nówka ale nie było na nim oznaczenia producenta i stało już jakiś czas w garażu) i na gorącym silniku kręciło mocniej niż to nowe lecz bez charakterycznego świstu sprawnego wiska, natomiast nie spięło się przy pierwszym uruchomieniu silnika po wymianie.

Vindevil - 2009-04-29, 20:59

Artur C. napisa/a:

Całe auto jest wrażliwe na puknięcie z przodu.
Wszyscy piszecie o tym o tamtym ale nikt nie poruszy tematu termostatu. A za pływanie temp. to on jest jak najbardziej odpowiedzialny. A chłodnica czysta?

cichecki0511 - 2009-04-29, 21:33

A powiedzcie mi jeszcze czy na mocno rozgrzanym silniku (wskazówka poza pionem) nerki z przodu powinny być zimne czy ciepłe? Bo zauważyłem dzisiaj że u mnie są zimne i dmucha z nich chłodne powietrze - to normalne? bo wydaj mi się że przed zmianą nerki były ciepłe.

I jak powinno być zamontowane wisko na wiatraku, tak:

czy tak:

czy jeszcze inaczej, bo też się da :wink: czy nie ma to znaczenia?

wojtaq - 2009-04-29, 22:31

http://bmwfans.info/parts...n_fan_coupling/
nie wiem czy może na bmwfansie by sie zasugerować
nie pamiętam jak jest u mnie ale odrazu mówię że ma znaczenie jak są łopatki gdyż wiatrak jakby zasysa powietrze sprzed nerek i dmucha je w stronę silnika
jeśli wisko jest dobrze spięte to jak przyłożysz rękę do nerki a ktoś przegazuje auto to będziesz czuł jak normalnie zasysa Ci rękę w stronę nerki

cichecki0511 - 2009-04-30, 08:00

Czyli jakby się sugerować bmwfans to mam źle założone bo mam tak jak na pierwszej fotce którą wkleiłem a według schematu powinno być jak na 2. Tylko że jak przeglądałem aukcje allegro to większość jest tak założona jak u mnie. ?? ?
kamil.k - 2009-04-30, 19:22

powinno byc tak jak na tej drugiej fotce
Kruczek - 2009-04-30, 19:51

jeszcze raz zapytam czym wisko z diesla i benzyny różni się poza tym że wiatrak w jednym jest na 3 a w drugim na 4 śruby ??
Artur C. - 2009-04-30, 20:01

Te fotki nic nie wyjaśniają - to sa dwa rożne wentylatory i mają różną pozycję osadzenia (blacha mocująca od przodu, wśrodku i od tyłu piasty wentylatora jakby to porównać do ET felgi ) zależy do jakiego silnika w jakim aucie i ile miejsca do chłodnicy jest.
cichecki0511 - 2009-04-30, 21:35

To w takim razie czy ktoś kto ma m20b25 i nie ma problemów z grzaniem mógłby sprawdzić jak ma założone wisko, czy przykręcane do wiatraka od strony chłodnicy czy od strony pompy wody, zweryfikuje to czy przykręciłem je dobrze czy źle?

Moje jest przykręcone tak, śruby od strony chłodnicy:

Na próbę przełożyłem w innym wiatraku (takim samym jak mój) wisko tak żeby było przykręcone od strony pompy wody czyli tak jak na fotce nr 2 we wcześniejszym poście i raczej nie ma bata żeby zamontować to do mnie bo łopatki wiatraka będą tarły o osłonę kopułki i węże od wody.

PS. Wcale mi się nic nie układa na tej nowej wiskozie, wręcz przeciwnie, dzisiaj wskazówka przeszła delikatnie przedostatnią kreskę a nawet w korku nie stałem. :cry:

kamil.k - 2009-04-30, 21:50

mam założone tak samo jak pokazałes na tych ostatnich foto
Kruczek - 2009-04-30, 23:06

cichecki0511 napisa/a:
dzisiaj wskazówka przeszła delikatnie przedostatnią kreskę a nawet w korku nie stałem. :cry:

zapowietrzony układ ? miałem tak samo że wskazówka dochodziła do przedostatniej kreski przy normalniej jeździe, po ponad pół godzinnym odpowietrzaniu wszystko się unormowało.

kamil.k - 2009-05-01, 09:21

wy macie cos nie tak ze swoimi autami.jak tak pi razy drzwi to juz powinienem z 20 razy odpowietrzac a nie robilem tego ani razu tylko spuszczałem płyn/wode i pózniej wlewałem i odpalałem auto dolewajac ubytki.ostatnio miałem w m20 sprawną wiskoze ale wiatrak mial tylko 3 całe łopatki :mg: i do tego miałem wsadzony karton bo zapomnialem po zimie wyciągnac i silnik nawet w korku sie nie przegrzewał tylko wskazówka stała idealnie w pionie
DjAquaz - 2009-05-01, 09:31

Słuchaj. Jak miałem zepsute visco...a miałem . NIe wpłynęło to na temperature (pewnie przez okres zimowy).Nie załączał mi się jak należy jeżeli wogóle. Tylko raz miałem przypadek kiedy na światłach temp poszła w góre do 3/4 ale po ruszeniu natychmiast opadła( Układ zapowietrzony był) . Sugeruje ci i to ostro termostat bo miałem takie objawy z termostatem. zajrzyj czy nie jest biały od naszej kochanej wody z kamieniem. Visco w 2 autach nie działało praktycznie i temp była ok. Sprawdź lepiej termostat. A co do odpowietrzania to zazwyczaj brak wystarczającej ilości płynu chłodzącego...temp też potrafi wzrosnąć jak go nie ma jak należy :wink:
cichecki0511 - 2009-05-01, 11:14

Płynu jest ok, spóbuje jeszcze odpowietrzyć porządnie.

A co do wiskozy, to przecież gdyby była sprawna w 100% to po zgaszeniu gorącego silnika wiatrak nie powinien się lekko obracać, chyba że się mylę? Czy zapowietrzony układ będzie powodował to że wisko nie będzie się spinało?

DjAquaz - 2009-05-01, 17:42

Visco raczej działa na zasadzie temperatury otoczenia silnika jak i poprzez wałek na którym jest osadzony.Temperatura wzrasta niezależnie od ilości płynu. Jeżeli wzrośnie temperatura to visco powinno załapać i trzymać aż do momentu odgięcia blaszki na swoje miejsce. (Tak ja to rozumuje) .
Vindevil - 2009-05-01, 18:20

http://www.bmw-sport.pl/p...9af7126a0866f21
cichecki0511 - 2009-05-02, 21:20

A czy uszkodzony termostat może powodować nadmierne grzanie się silnika? Wszystkie węże mam gorące, chłodnica też. Dodam tylko że wąż wychodzący z obudowy termostatu zaczął się robić ciepły jak wskazówka na wskaźniku była ze 3mm w prawo od pionu (czyli według wskaźnika znacznie więcej niż 80 stopni).
Czy jak na postoju temp powoli wzrasta to na bank wisko lub zpowietrzony układ i termostat nie ma tu nic do rzeczy?

Vindevil - 2009-05-03, 10:12

Ja osobiście uważam że każdy z tych elementów jest odpowiedzialny w tym samym stopniu za dobrą pracę układu chłodzenia. W/g mnie jeśli auto się nie przegrzewa a wskazówka tylko oscyluje między środkowym znakiem to raczej bym się nie martwił.
Ale jak to bardzo przeszkadza to zacząłbym od czyszczenia chłodnicy ( no chyba że nowa), zdemontował wypłukał , puścił wężem wodę w układ chłodzenia w aucie i maksymalnie go wyczyścił. Po tym zalał wodą destylowaną. Jeśli nic się nie zmieni to drugim elementem powinien być termostat a na koniec właśnie wisko.

kamil.k - 2009-05-03, 10:55

cichecki0511 napisa/a:
A czy uszkodzony termostat może powodować nadmierne grzanie się silnika? Wszystkie węże mam gorące, chłodnica też. Dodam tylko że wąż wychodzący z obudowy termostatu zaczął się robić ciepły jak wskazówka na wskaźniku była ze 3mm w prawo od pionu (czyli według wskaźnika znacznie więcej niż 80 stopni).
Czy jak na postoju temp powoli wzrasta to na bank wisko lub zpowietrzony układ i termostat nie ma tu nic do rzeczy?

termostat mozesz miec uszkodzony to nie wykluczone tak samo jak nei wykuczone jest to czy wskaznik ci dobrze pokazuje :P

ogólnie jesli termostat byłby dobry a wiskoza słaba to nie powinien sie silnik przegrzewac nawet w korku.ja miałem tak własnie ze wiskoza byla dobra (nie bardzo dobra ale dobra) ale wiatraka prawie nie było i stanie w korku nie robilo na aucie wrażenia do momentu az kiedys pekł mi wąz od parownika i uciekło troche wody tak ze zbiorniczek był pusty.wtedy wskazówka w korku poszła mi do góry nanastepna kreska za pionem i to mi dało do myslenia ze cos nie tak.zjechałem wtedy na podobcze patrze a tam cos kapie patrze ze waz pekniety .poprawiłem waz ,dolałem wody i dalej cale lato przesmigałem na tym rozpieprzoym wiatraku i najmniejszej chłodnicy jaka jest w m20 i wskazówka zawsze stoła w pionie czy to w korku czy podczas jazdy .pozniej wymianiłem chłodnice i teraz mam ta najwieksza i wskazówka nadal stoi w pionie jesli tylko silnik sie rozgrzeje.dwa miesiace temu wymieniłem silnik, chlodnica została ta sama ale z nowym silnikiem jest nowy wiatrak,nowa wiskoza i inny termostat i wskazówka po nagrzaniu dalej stoi w pionie niezaleznie czy jade czy stoje w korku.oczwiscie po wymianie silnika nic nie odpowietrzalem tylko wlałem płyn i jezdze tak do dzisiaj :)

cichecki0511 - 2009-05-03, 13:46

Ok, dzięki za wyjaśnienia. Założę nowy termostat i zobaczymy czy wszystko wróci do normy.

[ Dodano: 2009-05-05, 08:19 ]
Wymieniony został termostat, o dziwo ktoś wcześniej włożył termostat otwierający się przy 87*C a i tak otwierał się później Co? Teraz mam właściwy (80*C) i jest nieco lepiej (nic dziwnego) ale ... no właśnie, w trakcie jazdy już mi temperatura nie rośnie, ba jak dłużej jadę to nawet lekko schodzi poniżej 1/2 (pewnie pęd powietrza) ale jak stanę na światłach to zaczyna bardzo delikatnie rosnąć. Natomiast jak zatrzymałem się na stacji, po czym znów odpaliłem silnik to temperatura wskoczyła na 3/4 (normalna sprawa, silnik bez chłodzenia jeszcze trochę temperatury złapie zanim zacznie stygnąć) ale na starej wiskozie zaraz po ruszeniu wracała do pionu a na tej nowej trzeba kaaaaawał przejechać bez zatrzymywania się i mimo to do pionu już nie wraca, cały czas jest lekko wychylona od pionu w prawo.

Dodatkowo nie słychać charakterystycznego dźwięku sprzęgniętej wiskozy gdy wskazówka przekracza 1/2 w korku ( na starym się zdarzało).

Dodatkowo nr2 (test z gazetą) - gazeta ocalała w stanie niemal nienaruszonym a wiatrak zatrzymany przy temperaturze na wskaźniku jakieś 3mm za połową (chłodnica gorąca, węże gorące, przed zmianą termostatu i po).

I co, nowe wisko do wymiany?