| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - kupno autka z tdi...audi
southOFheaven - 2007-06-11, 17:51 Temat postu: kupno autka z tdi...audi jak w temacie.. rozmyslam zmiane marki niestety..i przejscie z benzyny na ON.
Moja e36 m50b20 zapalila sie w czasie jazdy i oprocz malowania maski, jest duuuzo do roboty...kable, przewody i inne elementy plastikowe, gumowe stopily sie wskutek temperatury ognia- zostaly tylko druty. Powodem bylo najprawdopodnie zwarcie elektryczne instalacji lpg , sa slady palenia na kolektorze ssacym i rurze dolotowej- widocznie musialo podawac gaz po wybuchu. Sam nie wiem jak to sie stalo- klapki antywybuchowe po kichnieciu zostaly wystrzelone i w jakis sposob musial sie cofnac plomien...poza tym jechalem w straszny upal.. i nie za bardzo widzi mi sie remont (swap na m50b25 z sekwencja i malowaniem calego auta- pewnie wiecej jak 10 tys+czas + nerwy) i babranko w smole nie posiadam niestety zdjec i nie mam mozliwosci pstrykniecia.
w kazdym razie chcialbym dowiedziec sie nieco o 1.9 tdi (odmiany 110 i 130 konne) stosowane w audi np a3 lub a4... ponoc nie ma lepszego diesla w tej pojemnosci ktory pali ok 5l. on na trasie z ciezka noga.. wyslucham wszelkich komentarzy...
casus maximus - 2007-06-11, 21:02
8)
rogaś318 - 2007-06-11, 21:59
to samo co casus
moze jednak e36 1,8tds??
sybir - 2007-06-11, 22:29
Tu się chyba więcej dowiesz:
http://www.audiklub.org/phpBB2/
Nie zmieniaj marki, jak możesz myśleć o przednim napędzie
sie ma
skotniol - 2007-06-11, 22:46
jesli juz to 130 konna wersjÄ™ jest na pompowtryskach nowsza konstrukcja pali tyle samo co 110-tka
130-tke idzie łatwo wykrecic do bezpiecznych 170KM samym programem
co do spalania ja akurat mam 150KM leona(w serii) obecnie 198KM i na tym setupie w trasie pali ponizej 6L na 100km przy predkosciach rzędu 140-160km/h, 8)
miasto od 6,5-8L przy pałowaniu maksymalnym bierze nie wiecej niż 9L
Pozdr
casus maximus - 2007-06-11, 23:02
| skotniol napisa³/a: | | miasto od 6,5-8L przy paÅ‚owaniu maksymalnym bierze nie wiecej niż 9L |
hm...az dziwne...tylko 9l ? nie miesci mi sie to w glowie...u mnie to chyba by bylo z 30l.
southOFheaven - 2007-06-12, 07:22
no wlasnie diesle vw tdi nie maja sobie rownych tez nie moglem uwierzyc ze wersja 130km przy palowaniu pali max 6 litrow na trasie i z 8 w miescie.. a co do 1.8 tds to wybaczcie ale nie ma szans z tdi pod wzgledem osiagow i spalaniem
a co do swojej beemki to jednak robie remoncik maly..uznalem ze bedzie mi brakowac tylnego napedu. na dniach dostane:
-nowa wygluszka (50zl)
-kolektor ssacy (goly- 90zł)
-rura gumowa dolotowa (70zł)
-zbiorniczek plynu hamulcowego (25zł)
-druga (uzywana sprawna w calkiem niezlym stanie) kompletna wiazka kabli i przewodow od m50, wszelkie zaciski (ok 150zl)
-nowy przeplywomierz (ok 200zl)
-zastosuje system blos wymieniajac przy okazji reduktor na wiekszy.
przy okazji wymienie uszczelke pod pokrywe zaworow oprocz tego pomaluje przednia maske i 2 przednie blotniki- mam spoko lakiernika i zrobi nie wiecej jak za 650zl
casus maximus - 2007-06-12, 09:38
no...bo juz myslalem ze zwariowales. a ty poprostu miales male zalamanie.
brain69 - usunięty - 2007-06-12, 11:25
wyglądało naprawdę na groźny przypadek ale to tez mogło być spowodowane tym upałem jakiś udar
casus maximus - 2007-06-12, 11:42
| brain69 napisa³/a: | | wyglÄ…daÅ‚o naprawdÄ™ na groźny przypadek ale to tez mogÅ‚o być spowodowane tym upaÅ‚em jakiÅ› udar |
z cala pewnoscia brain69. na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo i chlopaczyna wraca do formy.
brain69 - usunięty - 2007-06-12, 12:08
ja sobie nie wyobrażam żebym miał zmienić Bume na coś innego, jedyne auto jakim fajnie się jeździ i jest przednio napedowe to ford mondeo, skubańcy zawieszenie zrobili naprawdę niezłe, ale żebym miał sprzedać swoją flotę i kupić coś co nawet znaczka nie ma okrągłego???!!! no way
jaqub - 2007-06-12, 12:33
jesli niedawno zalozyles lpg (lub masz na gwarancji) to nie dotykaj sie do niczego i walcz o odszkodowanie.. jakies opinie rzeczoznawcow itp... cos musialo byc spartolone skoro sie zfajczylo auto...
southOFheaven - 2007-06-12, 14:06
| jaqub napisa³/a: | | jesli niedawno zalozyles lpg (lub masz na gwarancji) to nie dotykaj sie do niczego i walcz o odszkodowanie.. jakies opinie rzeczoznawcow itp... cos musialo byc spartolone skoro sie zfajczylo auto... |
instalka ma juz ponad 2 latka takze gwarancji nie ma.. autko stalo ze 4dni na sloncu w takim upale ze szok.. musialy sie stopic kabelki od sterowania lpg gdyz byly zwiniete w kłębek i zrobila sie taka jakby cewka
wychodze juz z zalamania i mysle ze bedzie dobrze
pozdro
|
|