|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - [M20] wymiana pierscieni tłokowych w B25
Miki - 2007-06-13, 07:30 Temat postu: [M20] wymiana pierscieni tłokowych w B25 chce wymienić pierścienie tłokowe w m20b25, czy to ma sens?
przy okazji uszczelniacze zaworowe i symering walu przedni. czy to ma sens? chodzi mi o wymianę samych pierscieni czy wo-gole warto?
nie chce narazie robic calego remontu bo na to nie mam kasy wiec prosze o sensowne info czy warto sie w to bawic i przy okazji ocenic stan reszty bebechow silnika czy poczekac (tylko sam nie wiem ile...) dolewać ciągle olej i tak śmigać aż jakimś przypadkiem wpadnie większa ilość wolnej gotówki
David_KRK - 2007-06-13, 08:02
Czy wystarczy czy nie to się dowiesz dopiero jak pomierzysz tłoki i cylindy.
W każdym razie weź pod uwagę, że nawet przy wymianie samych pierścieni trzeba zrobić honowanie, a później przy składaniu wypadało by dać nowe panewki (tu też kwestia czy jeszcze nominalne dadzą radę) i uszczelkę pod głowicę. No i głowicę leciutko splanować.
Do tego takie drobiazgi jak olej + filtr, i pewnie niedługo kolejna wymiana po dotarciu i ułożeniu pierścieni.
Trochę bez sensu to robić na dwa razy - ja bym poczekał i zrobił kapitalkę po całości, albo szukaj innego serducha.
Miki - 2007-06-13, 08:49
inny silnik odpada- wole zrobic i wiedziec co mam a nie pojezdzic dajmy na to pol roku i znow... wymiana pierscieni+uszczelniacze+czesci+olej to mysle ze bym sie wyrobil w 1000zl
jaqub - 2007-06-13, 08:57
nie ma sensu rozkladac tego na raty... jesli robic to pocalosci... poki co mozesz zalac jakis zalepiacz typu ceramizer (xeramic) i miec nadzieje ze jeszcze troche polata... ile Ci lyka tego oleju?
Miki - 2007-06-13, 10:39
srednio litr dolewam na 600-1000km , na lpg ma120KM
sarna1 - 2007-06-13, 11:46
no to juz troche lyka - jezeli nie ma wyciekow to remoncik ci nie ominie ale rob wszystko na raz bo pozniej bedziesz zalowal jak cos sie sypnie a moglo byc zrobione.
Miki - 2007-06-13, 13:19
cieknie z symeringu walu przedniego i to calkiem calkiem bo pod autem sa slady oleju
dzis dowiadywalem sie o ceny czesci na pierwszy szlif,tak aby wiedziec co mnie ewentualnie czeka. biorac na firme w Czechach czesci od Kolbenschmidta wychodzi ok3tys za panewki gł+korby, tłoki kompletne i tulejki korbowodu czyli calkiem duze pieniadze do tego robocizna dojdzie + uszczelki + olej + rozrzad + inne pierdółki wiec koszty ogromne ale wtedy wszytsko jest na R1 na tip top
jest tez mozliwosc ze wcale niekoniecznie trzeba np szlifowac blok ale coz to sie okaze dopiero po rozbebeszeniu
jaqub - 2007-06-13, 20:49
tak czy siak okaze sie jak bedzie silnik na wierzchu... i wg mnie nie ma co wyciagac, rzezbic w kupie wkladac zpowrotem a pozniej znowu to samo bo beda sie koszty powielac... to co zrobilbys za pierwszym razem musialbys w wiekszosci wymienic tez za drugim... zalej jakis uszczelniacz i smigaj az bedziesz mial hajs...
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-06-14, 06:00
Miki a czemu chcesz wymieniać całe tłoki Miki napisał/a: | Kolbenschmidta | dobra firma, u Hubercika panewki korby i główne były właśnie z tej firmy, nie wiem czy były wcześniej zmieniane, teraz całość założył na częściach firmy MAHLE. Wiesz gdzie można je kupić
Miki - 2007-06-14, 07:09
Andrzej a jak robic szlif to czemu nie cale?
Piotr_1 - 2007-06-14, 12:40
A jakie są ceny samych nowych pierścieni do wymiany bez szlifu?
I jakie są ceny uszczelniaczy zaworowych?
W ilu % przypadków konieczny jeszt szlif cylinrów i czy wcześniejszy remont w porę (wymiana pierścieni) jest w stanie takiej konieczności zapobiec??
Pytam, ponieważ z odmy mi wali spalinami mocno, z rurki od bagnetu poziomu oleju też dymią spaliny (z intensywnością jakby woda parowała z wyłączonego już czajnika, podobnie otwotru wlewu oleju). Oleju nie bierze jeszcze tak ekstremalnie, może około 0,5 litra/1000km przy jeździe średnio agresywnej. motor m20b25.
I tu się zastanawiam czy warto już remontować.
Miki - 2007-06-14, 14:49
Piotr_1 napisał/a: | A jakie są ceny samych nowych pierścieni do wymiany bez szlifu?
I jakie są ceny uszczelniaczy zaworowych?
|
perscienie Kolbenschmidta nominał komplet na 6cyl ok300zl
uszczelniacze hmm roznie od ok15zł szt
RoboCop - 2007-06-14, 14:54
uszczelniacz zaworowy ok.2 zł - to akurat najtańsza część w głowicy...
nie mogę właśnie znaleźć cen pierścieni tłokowych...
mucha - 2007-06-14, 16:07
tutaj jest troche klamotow : http://www.czesci-silnikowe.abc24.pl/default.asp
Miki - 2007-06-15, 10:58
podjalem decyzje
auto na koniec czerwca-poczatek lipca idzie do warsztatu. po rozmowie z gosciem ktory bedzie to robil ustalilismy ze co do wymiany bedzie wiadomo po zdjeciu glowicy wczesniej nie ma co za bardzo gdybac. napewno wymienie :
panewki nawet jesli jeszcze nie czas bo ich zakup to akurat stosunkowo niewielkie koszta,
uszczelniacze zaworowe bo mysle ze w glowicy wiecej nic nie trzeba robic gdyz w listopadzie byla zmieniana
symeringi walu
Co do reszty to sie okaze co trzeba... oby tylko same pierscienie wystarczyly. Robocizna zamknac sie powinna w najgorszym prypadku w 1000zl wiec chyba nie az tak strasznie co?
ocelot103 - 2010-11-27, 09:37
ello i jakie rezultaty remontu
|
|