| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?
Pawel735 - 2007-06-13, 17:12 Temat postu: Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ? Witam
Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.
Pozdro
duchPW - 2007-06-13, 17:22
| Pawel735 napisa³/a: | | skoro kielichy do których montuje siÄ™ rozpórke zawsze sÄ… wzgledem siebie w tym samym poÅ‚ożeniu | wÅ‚aÅ›nie o to chodzi, że nie zawsze
Sosen - 2007-06-13, 17:24 Temat postu: Re: Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?
| Pawel735 napisa³/a: | Witam
Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.
Pozdro |
Karoseria samochodu podczas jazdy "pracuje", zwłaszcza na sztywnym zawieszeniu podczas dynamicznej jazdy. Rozpórka pozwala utrzymać fabryczne parametry przednich kielichów, dodatkowo usztywniając nadwozie. Według mnie kolejną jej zaletą jest to, że jak wpadniesz w dziurę jednym kołem to dzięki rozpórce część sił przeniesie się na drugą stronę i po prostu strona która wpadła w dziurę doznaje mniejszego obciążenia.
Powyższe wynika z mojego chłopskiego rozumowania i jeśli napisałem głupoty to proszę znawców tematu o poprawkę.
pozdrawiam
Sosen
Adi - 2007-06-13, 17:24
a jak masz niskie, twarde zawieszenie to po jakimś czasie kielichy mogą zacząć się schodzić i temu rozpórka przeciwdziała
metaldaw - 2007-06-13, 18:23
dokładnie jak napisali poprzednicy... rozpórka usztywnia budę skutecznie zapobiegając jej rozłażeniu się...
MAJSU - 2007-06-13, 18:32
Zgadzam się z przedmówcami ! Najlepiej rozpórkę założyć jeżeli się ma zmienione zawieszenie na bardziej sportowe bo wtedy naprężenia na budzie są większe jak się łupie po dziurach a rozpórka zapobiega "rozklejaniu" się budy... U znajomego który ma naprawdę ekstremalne zawieszenie założenie rozpórek wyeliminowało także skrzypienie plastików w samochodzie...
Pawel735 - 2007-06-13, 19:18
Rozumiem - czyli jednak te kielichy w jakims tam stopniu pracujÄ….
duchPW - 2007-06-13, 19:31
cała karoseria pracuje i tak w zasadzie powinno być, tyle, że przy stanie naszych dróg i jednoczesnej ingerencji w zawias auto bardziej jest narażone na trwałe odkształcenia
nawet jak założysz rozpórkę, to ona też będzie pracowała, tylko w o wiele mniejszym zakresie
jak sobie założysz rozpórkę na kielichy i pojeździsz po zakrętach, to powinieneś odczuć różnicę - chyba, że masz pływające zawieszenie (np. miękkie olejowe amory,m enduro itp.), to nie odczujesz tej zmiany twardości ... co nie znaczy, że nie usztywni się karoseria
RoboCop - 2007-06-13, 21:15
| Pawel735 napisa³/a: | | Rozumiem - czyli jednak te kielichy w jakims tam stopniu pracujÄ…. |
pracujÄ… pracujÄ… i to podobno w sporym zakresie...
temat był nieraz omawiany na forum, chyba nic tu się już nie da dodac...
ogolny - 2007-06-13, 21:36
Mauser - 2007-06-14, 22:08
Jeszcze jedna sprawa - nie wiem jakie były org BMW rozpórki - (były?) ale te ze schnitzera , czy dbilas'a różnią się zupełnie budową od tych które są powszechnie stosowane w autkach. Chodzi o tą część która jest mocowana do kielichów
Pozatym, na forum ostatnio był temat o BMW M20 turbo, i tam na jednym ze zdjęć widziałem jeszcze inny typ rozpórki, która wyglądała baaardzo solidnie.
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . .
duchX - 2007-06-14, 22:28
| ogólny napisa³/a: | Jakby na to nie patrzyć to maska też jest swego rodzaju rozpórkÄ…Pawel735 Jeżeli chcesz wiedzieć co daje rozpórka to jest prosty sposób na to aby siÄ™ przekonać.
Jakiś odcinek przejedż z zamkniętą klapą a potem ten sam z otwartą(tylko pociągni za cięgno- nie uchylaj) Poczujesz róznice! |
No teraz to mnie zszokowales co ma maska do usztywnienia nadwozia ?? czy w twoim aucie maska jest wciskana miedzy blotniki ?? .............
MAJSU - 2007-06-14, 23:56
| Mauser napisa³/a: |
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . . |
Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki...
duchPW - 2007-06-15, 00:30
| Mauser napisa³/a: | | Mam zamiar sobie sprawić takÄ… z dartstuning |
ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz
brain69 - usunięty - 2007-06-15, 00:36
może u ogólnego po otwarciu maski szyba wyskakuje z uszczelką w końcu ma auto ze śląska
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-06-15, 05:42
| PioterW napisa³/a: | | to identycznÄ… (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiÄ™tam gdzie | to musisz sobie przypomnieć, jak 2/3 ceny to ile kosztowaÅ‚a??? koÅ‚o 200???
Lord Lukasz - 2007-06-15, 08:08
Nasz kolega Barabus swego czasu spawał rozpórki, robił je na wymiar oryginału i np. u mnie z tyłu siadła na kielichy idealnie bez podnoszenia auta a podobno jakiemuś klientowi sprzedał i brakowału mu 1cm czyli kielichy zeszły sie do siebie o 1 cm w porównaniu do serii.
W każdym aucie z każdym zawiasem rozpurka nie zaszkodzi a napewno mniej lub bardziej w zależności o twardości zawieszenia pomoże
Mauser - 2007-06-15, 16:22
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | Mauser napisa³/a: |
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . . |
Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki... |
Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)?
MAJSU - 2007-06-15, 16:56
| Mauser napisa³/a: | | MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | Mauser napisa³/a: |
Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki... |
Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)? |
Wiem że kolega Nakrętka robi metalowe rozpórki do E30
| Cytat: | ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz |
Sprzedaje niby sprężyny Jamexa a są to jakieś no name`y a rozpórki są ponoć Wiechersa ale też już nie jeden się przekonał że tylko z nazwy...
Hroop - 2007-06-16, 08:10
Rozpórkę od Nakrętki mam u siebie..
Z konkretów to zdecydowanie mniej sie auto gnie w zakrętach..
Jedyny minus jeśli można to tak nazwać to to że jak wzmocnisz "góre" zawieszenia a dół jest zużyty to przyspiesza jego zużycie (przynajmniej tak jest u mnie, ale i tak planuje remont zawiasu) - nie wiem na ile to zbieg okoliczności na ile prawda ale tak akurat wyszło u mnie..
Generalnie nie ma sie co zastanawiać nawet
Jedyne co w niej zmieniłem to przemalowałem na czarno, siadła bez problemów, pasuje też do is..
Jestem z zakupu zadowolony całkowicie, zwłaszcza że cena rozsądna (z malowaniem mnie koło 150zł wyszło)
Pzdr
Sosen - 2007-06-16, 11:31
coś takiego robił barabus, ja również jestem zadowolony z rzemieślniczej rozpórki, tym bardziej że bez problemu podapasowała pod silnik 3.5 w moim driftowozie.
casus maximus - 2007-06-16, 12:30
ja mam rozporke z Dars Tuning ( sklep z sopotu ), przypasowala idealnie do 3.5l. niby wiechersa czy czegos tam. ale zadnej nalepki nawet nie ma ze to akurat jest tej firmy. podobno specjalnie dla Dars Tuning je robia ( dlatego bez zadnej nalepki ).
MAJSU - 2007-06-16, 13:28
| casus maximus napisa³/a: | podobno specjalnie dla Dars Tuning je robia ( dlatego bez zadnej nalepki ).
|
hehehe DOBRE
casus maximus - 2007-06-16, 13:46
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | hehehe DOBRE |
tez nie uwierzylem. kit nad kitami.
jerzy - 2007-06-16, 23:01
teraz po przeczytaniu postów ,niech mi ktos powie dlaczego nie montuje się oryginalnie takowych urządzeń[ nie piszcie o kosztach firm ], rzecz druga czy aby strefy zgniotu funkcjonują lepiej-moze ktoś cos dorzuci?--pozdro
Adi - 2007-06-16, 23:07
Nie montuje się seryjnie bo auto bez tego też jeździ, po prostu fabryka daje rade. Jak się nie mylę to chyba jakieś Skody Favorit miały seryjne rozpórki co może świadczyć o tym, że buda nie wytrzymywała i producent postanowił dodać seryjnie rozpórkę. Jeżeli popatrzysz na fabryczne wzmocnione wersje aut na niższym, twardszym zawiasie zawiasie to tam często można spotkać rozpórki.
jerzy - 2007-06-17, 09:01
---żeby nie ciezar to ramowe konstrukcje sa chyba najlepsze,ale masa nie pozwala na takie wybryki"" , sam myślałem o rozpórce do serii 5, ale obawiam sie ze przy 'odpukać' jakiejś stłuczce np. z boku w błotnik ,czy nie przesunie wówczas z drugiej strony, róznie w życiu bywa , zona miała stłuczke i wiem że to sa realia , przy nateżeniu ruchu jaki jest obecnie---podyskutować nie zaszkodzi ,trzeba rozpatrzyc za i przeciw---pozdro
duchPW - 2007-06-17, 09:31
| jerzy napisa³/a: | | ale obawiam sie ze przy 'odpukać' jakiejÅ› stÅ‚uczce np. z boku w bÅ‚otnik ,czy nie przesunie wówczas z drugiej strony, |
no to są ujemne aspekty posiadania rozpórki - jak dostaniesz w jeden kielich, to na pewno oberwie i drugi
jednak auto, które oberwało w kielich i tak nie będzie już prosto jeździć, więc marna to pociecha, że dostał tylko jeden
sarna1 - 2007-06-17, 13:21
| Hroop napisa³/a: | RozpórkÄ™ od NakrÄ™tki mam u siebie..
Z konkretów to zdecydowanie mniej sie auto gnie w zakrętach..
Jedyny minus jeśli można to tak nazwać to to że jak wzmocnisz "góre" zawieszenia a dół jest zużyty to przyspiesza jego zużycie (przynajmniej tak jest u mnie, ale i tak planuje remont zawiasu) - nie wiem na ile to zbieg okoliczności na ile prawda ale tak akurat wyszło u mnie..
Generalnie nie ma sie co zastanawiać nawet
Obrazek
Obrazek
Jedyne co w niej zmieniłem to przemalowałem na czarno, siadła bez problemów, pasuje też do is..
Jestem z zakupu zadowolony całkowicie, zwłaszcza że cena rozsądna (z malowaniem mnie koło 150zł wyszło)
Pzdr |
hej daj mi namiar na tego kolesia - chetnie taka rozporke przyjme na stan.
ogolny - 2007-06-17, 13:26
sarna1-Nakrętka będzie w Rzemieniu u mnie montował rozpórkee.Wiem że miał zrobić kilka ,napisz na PW do niego cena to 130 zeta+ koszt wysyłki.
Tors - 2007-06-17, 15:24
Ja rowniez mam rozporke od Nakretki i jestem mega zadowolony! Jest wykonana solidnie i pasuje idealnie na auto! Z ciekawostek to powiem tylko ze kazda wykonana rozporke przed sprzedarza Nakretka przymieraz do swojego auta na wzor! Wiec nie ma mowy o jakichkolwiek pomylkach!
puz - 2007-06-17, 15:58
seryjnie rozórki są montowane jeszcze np. w Renault 19 wersja F16 czy jakoś tak. widziałem E30 która na twardym zawieszeniu na kileichach zeszla sie około 4 cm!!! a serjnie nie jest montowana bo nie ma takiej potrzeby auto jest dobrze amorytyzowane i tak jak zauważył sosen karoseria pracuje co w sporcie i extremalnej jezdzie jest mało wskazane.
pozdro
jackx - 2007-06-17, 16:18
zadam moze głupie pytanie ale czy kolega Nakrętka te rozpurki to robi z rurek stalowych czy całą aluminiwą , pytam zeby wiedzieć co i jak bo tez pewnie bym sie przyją na sztuke
Nakrętka - 2007-06-17, 16:40
Siema. Rozpórka ta jest wykonywana ze stali jak orginał, przez co jest mniej podatna na napręzenia niz aluminium
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-06-17, 20:07
JESTEM CHETNY W TEJ CENIE
Gniewek89 - 2007-06-20, 01:02
dobra mózgi , a jak myslicie ta rozórka ma sens
Przyjmijmy nawet ze autko ma z 600 Peesów
kemot324 - 2007-06-20, 23:30
Ta karbonowa z przodu moim zdaniem jest chyba tylko dla efektu wizualnego, ale ta na kielichach ma sens jak najbardziej.
Mauser - 2007-06-20, 23:38
ten karbon to chyba nie rozpórka - na tym trzymają się zapinki z maski - jedną widać
|
|