| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - 520 2.0 24V PROBLEMY!!!
Go舵 - 2004-10-26, 22:10 Temat postu: 520 2.0 24V PROBLEMY!!! Witam.Posiadam bmw 520 2.0 24Vi mam z nia kilka problemow.Po pierwsze-zmienilem przeplywomierz(siemens) poniewaz caly czas strzelala mi jak bym jezdzil na gazie,zalozylem filtr powietrza jednak sytuacja nie poprawila sie-przy gwaltownym wcisnieciu gazu bumka strzela czasami w przeplywomierz lub zamula i po chwili dopiero przyspiesza jezeli moglby mi ktos pomoc w tej kwestii bylbym wdzieczny.Problem nastepny-bumka rozpedza mi sie do 180km/h i ma juz prawie 6500 obr na 5 biegu-cos nie tak wyje i wiecej nie moze czy moze byc to wina mostu lub skrzyni biegow(mozliwe ze jest od innego modelu)????Please help.Kolejny problem(jestem new a juz tyle stykam) chcialbym obnizyc autko o 6cm czy to nie bedzie za duzo chce dac sprezyny do przerobienia tylko mam dylemat czy musze miec sport amory czy zwykle wytrzymaja.Prosze o pomoc.....Z gory dziekuje.
SmasherE30 - 2004-10-27, 00:46
Mati ... nie masz gazu tak? To co ma ci strzela膰 w przep艂ywomierz?
Strzelac mo偶e niedopalona wacha w wydechu, co jest wina 藕le wyragulowanej przep艂ywki (CO2), by膰 mo偶e komp na艂apa艂 jakis b艂臋d贸w i masz z艂y AFR (ait to fuel ratio) albo kiepskie 艣wiece, lub jest po prostu s艂aba iskra :roll:
Dalej piszesz 偶e przy maksymalnym wci艣ni臋ciu gazu beemka ci strzela. Przy max wci艣ni臋tym gazie i przy przyspieszaniu to ona ci mo偶e co najwy偶ej przerywa膰. Inna mo偶liwo艣c to jak j膮 dokr臋cisz pod odci臋cie i odpu艣cisz ca艂kowicie gaz hamuj膮c silnikiem to mo偶esz mie膰 w艂a艣nie dopalanie si臋 benzyny w wydechu czyli taki WRCowe "PRRRUFF". Masz katalizator? Mo偶e kto艣 go wyci膮艂?
Mo偶e nie wiesz, ale masz odci臋cie paliwa przy 6500 obrot贸w. Ka偶dy silnik ma taki ogranicznik 偶eby go nie "przekr臋ci膰". Po艂o偶enie tego ogranicznika zale偶y od konstrukcji silnika i g艂owicy ... wywa偶enia itp. Tw贸j silnik ma w komputerze zapisane 偶e wy偶ej mu nie wolno, tak dla bezpiecze艅stwa, wi臋c odcina paliwo a偶 obroty spadn膮 o jakies 250 do 6250 i spowrotem zaczyna podawa膰 i jak trzymasz gaz w op贸r to jest tak w k贸艂ko. W rzeczywisto艣ci to trwa znacznie szybciej i s艂yszysz jak silnik pod odci臋ciem pracuje o tak: "艂yyyytytytytytytytyt" :D
Jesli na pi膮tce przy 180km/h licznikowych (biorac pod uwag臋 偶e masz seryjny obw贸d ko艂a) odcina ci paliwo (naturalnie przy 6500 obr. dlalej nie p贸jdzie chyba 偶e zmodyfikujesz elektronik臋) to zdecydowanie za szybko. NA 100% ktos zmieni艂 ci dyferencja艂. Wejd藕 pod autko i poszukaj blaszki przytwierdzonej do jesnej ze 艣rub tylnej obudowy dyferencja艂u. Pierwsze 3 cyfry od zewn臋trznej kraw臋dzi blaszki to twoje prze艂o偶enie. We藕 szczotk臋 drucian膮, bo moze by膰 obfita rdza. Koniecznie to sprawd藕 bo powinien na 5tce odcinac ci dopiero przy ok 220 km/h, a tak na serio to wog贸le nie powinienes m贸c doci膮gn膮膰 na pi膮tce do max obrot贸w bo to zawsze jest nadbieg czyli d艂uzsze prze艂o偶enie i s艂u偶y ekonomice i jest tak dobrane aby silnik ledwo co ale niejak nie osi膮gn膮艂 na ostatnim biegu max obrot贸w silnika.
Ostatnia kwestia to sp贸r mi臋dzy tymi co robia na odpieprz pogarszaj膮c w艂a艣ciwo艣ci trakcyjne swoich BMwk i narazaj膮c si臋 na strat臋 miski olejowej, a tymi kt贸rzy wol膮 wydac kilka z艂ot贸wek wi臋cej a cieszy膰 si臋 doskona艂ym konkretnym zawieszeniem.
60mm to max co oferuje wi臋kszo艣c firm, wi臋c Ja tobie m贸wie 偶e amorki zabijesz w ci膮gu 3 tygodni, ale pr臋dzej stracisz misk臋. Lepiej Kup ca艂y zestaw: spr臋偶yny i amorki.
No i tak gwoli 艣cis艂o艣ci tuning zawieszenia zaczynaj od amortyzator贸w, chyba 偶e je藕dzisz max 50 na godzin臋 i rwiesz laski, ale widz臋 偶e nie, 偶e lubisz ciskac do maxa, wi臋c m贸wi臋 Tobie 偶e jak za艂o偶ysz same niskie spr臋偶yny to chyba zaliczysz krajobraz :roll:
Pozdro. Jak gdzies si臋 rozp臋dzi艂臋m to sorki, pisz pisz, kazdy z ch臋ci膮 odpowie :wink:
Pozdro
Go舵 - 2004-10-27, 02:56
DZieki bardzo za informacje,zabieram sie do wymiany swiec i jutro wpadam do kanalu,jak cos wyniknie albo pojawi sie nowy problem napewno dam znac.DZIEKI :D
|
|