| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem z uruchomieniem,na jakie napiecie jest pompa paliwa?
Prosiak - 2007-06-20, 20:08 Temat postu: Problem z uruchomieniem,na jakie napiecie jest pompa paliwa? Witam.Mam pytanie odnosnie układu paliwowego w e30 1.6 m40 touring 1993 rok.Wczoraj zatankowałem 50 litrów paliwa (nie mam gazu) na SHELLu,wchodze do auta,przekręcam kluczyk,silnik zapala z trudem,wchodzi na 500obr/min,strasznie nim rzuca,chce dodac gazu ale gasnie i tak za kazdym razem (około 20 razy).Potem juz tylko kręci rozrusznik ale silnik nawet nie zaskakuje.Sprawdziłem iskre-jest,ale sprawdzam czy dochodzi paliwo do silnika no i nie dochodzi.Jezeli chodzi o odgłos pompy paliwa to nigdy jej u siebie nie słyszałem.Wziąłem miernik i zmierzyłem napiecie na bezpieczniku od pompy i napiecie wynosiło 8V.Czy tyle powinno byc?W koncu zadzwoniłem po kumpla,zaczepilismy line i mnie pociągnął.Wrzuciłem 4ke pusciłem lekko sprzęgło i nic,zrobiłem tak drugi raz i zapalił.Po tym wszystkim zapalałem go wczoraj jeszcze pare razy i palił Co to mogło byc?Dodam ze na filtrze paliwa przejechałem około 15000km.Przed tym tankowaniem nigdy nie było problemu z zapalaniem.
Pzdr.Prosiak
MARAS - 2007-06-20, 21:19
napiecie i na bezpieczniku i na przekaźniku i na kostce zasilającej pompę paliwa pod tylną kanapą po stronie pasażera pod okrągłym dekielkiem wtyczka z dwoma kabelkami - napięcie powinno wynosić tyle ile w całej instalacji a nie 8v moze styki są brudne albo zśniedziałe sprawdź skoro przedtem paliła bez problemu później też to gdzieś raczej napięcie zanika, ponieważ gdyby pompa umierała to było by słychac jej buczenie i problemy z odpalaniem były by czestsze
Vindevil - 2007-06-20, 22:22
Wymień przekaźnik pompy lub wyczyść w nim styki.
Prosiak - 2007-06-20, 23:04
....moze głupie pytanie,ale gdzie jest przekaznik od pompy Mam ksiązke do beemki ale w niej nie moge znalezc.
Pzdr.Prosiak
ubott - 2007-06-20, 23:12
to jest jeden z tych trzech przekaznikow na potrzybiu
nie pamietam ktory ale przewod od pompy jest grubszy niz pozostale i ma fioletowy pasek wiec takowy musi wchodzic wlasnie do przekaznika (chyba zielono - fioletowy)
pozdro
lasq2 - 2007-06-21, 01:06
Siemana! Dwa dni temu pisalem w podobnym temacie. Przekaznik od pompy zanajduje sie na podszybiu w komorze silnika ( M40B18 ). Od pompy , wsrod tych trzech , jest srodkowy ( koloru żółtego, badz pomaranczowego ).Bialy przekaznik jest od motronica.
Ale, zapytam odrazu o moj problem.
BMW E30 M40B18
Sprawdzalem dzis pompe paliwowa czy dziala na krotko ( Poniewaz nie jestem pewnien co padlo czy przekaznik czy pompa ) i tak:
1. Zadzialala, wlozylem przekaznik - nie dziala
2. Znow na krotko - nie dziala . Po uderzeniu w nia ( Przepis z ksiazki ) wlaczyla sie.
3. Przekaznik zamontowalem ( Ten z boku od Lambdy) - brak reakcji
4. po udezeniu w pompe - wlaczyla sie na tym przekazniku ( W czasie zapalania silnika)
.....no i juz pali Chwilowo przynajmniej dzisiaj. Sprawdze rano.
Ale co to moze byc i co to oznacza?? ( Kable i wtyczki na pompie, pod siedzeniem i pod przekaznikami posprawdzalem i oczyscilem)
Dzieki z gory!!
KWKPiotr - 2007-06-21, 06:49
wymień pompę - zacina się.
Justa E-30 - 2007-06-21, 14:40
Nie wiem o co tutaj chodzi ale..... mamy z Kamilem e-30 taki sam problem.... oczywiscie m40....na benzynie nie chce chodzic , mamy trudnosci z odpaleniem go.... na gazie chodzi idealnie a na benzynie rzezi stuka i puka i nie pojedzie daleko... a dodam ze pompa paliwa jest nowka sztuka..... o co ctu chodzi
MARAS - 2007-06-21, 17:50
Hej
może głupio zabrzmi ale juz kiedyś kolega kupił do e36 jakąs pompę z allegro za 180zeta nówka sztuka jakiś zamiennik (nie pamietam nazwy) i objaw był podobny jakby paliwa nie dawała tzn. za mało pompowała odpalać odpalał ale jakoś po ruszeniu kulawo, wstawił moja stara używana od e30 320 i jak ręką odjął auto zaczęło jechać.
a filterek paliwowy nowy jest rozumiem...
lasq2 - 2007-06-21, 21:39
Hej Hej.
No ja nie chce zapeszac , ale po miesiacu stania dzis pojezdzilem moim Kochaniem!!!!Pompa poki co sie nie zacina.Wymienione to co napisalem w poprzednim poscie.
zobaczymy jak dlugo??
Chociaz nie ma co narzekac, powoli doprowadzam ja do celu!!
Prosiak - 2007-06-22, 21:50
...a więc tak:
1) u mnie w beemce (e30 1.6 m40 touring) pompa paliwa jest pod tylna kanapą,po lewej stronie ale pod prostokątnym dekielkiem
2) przekaznik od pompy to środkowy przekaznik na podszybiu,kolor niebieski (ale kolor chyba nie ma znaczenia)
3) na pompie mam napięcie 12 V dopiero gdy zacznę uruchamiac (kręcic) silnik
4) pompa buczy dopiero gdy zaczne uruchamiac (kręcic) sinik
Pzdr.Prosiak
Justa E-30 - 2007-06-23, 15:56
hej
tylko przez jakies 2 tygodnie na tej pompie normalnie silnik pracowal , filtr nowy..... jak cos sie wyjasni albo zacznie normalnie pracowac to dam znac....
pozdrowionka
|
|