BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - m50-problem z pracą silnika po remoncie

porsche - 2007-06-20, 22:46
Temat postu: m50-problem z pracą silnika po remoncie
Jak sprawdzić czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu? Czy sa dobre...bo przeżywam horror z tym silnikiem, komedie sie dzieją. Silnik m50b20.
nokerman - 2007-06-20, 22:48

Na poczatek napisz sensowny temat
Odzywasz sie na forum Technicznym a nie na OFFie.

slawo - 2007-06-20, 22:56

podjedz na kompa - wykaze odrazu bledy!
porsche - 2007-06-20, 23:33

Problem jest tego typu. Zrobiłem remont silnika. Złozyłem go do kupy, POPRAWNIE USTAWIŁEM ROZRZĄD. Odpalam...a tu pracuje dychawicznie jak by na 3 garach, trzęsie się, huczy. Strzela w kolektor ssący(na benzynie!!). Więc rozrząd jest ok, iskra jest na 6 świecach, ale jak odpale i wyjmuje poszczególne świece, to mogę odpiąć 3 cewki i nie ma zmiany w pracy...dziwne. Sprawdzalem strobioskopem zapłon, na każdym cylindrze jest ok, ale szą jakby 2 zapłony na jeden cały cykl...czyli co 2 sów jest zapłon, nie wiem czy to normalne. Zapłon na każdym cylindrze jest nieco przed górnym martwym punktem. Myślałem że źle ustawiłem blache tą z której czujnik z głowicy zczytuje dane. Ale jest ok. Może to któryś z czujników sie zkiepścił? Jak to sprawdzić...aha, sprężanie jest po 13 na każdym garnuszku...więc mechanicznuie jest ok. Czy jak podłoncze na kompa to pokaże błąd? Czy to tylko wyrzucenie pieniędzy?
jaqub - 2007-06-21, 10:44

jak podlaczysz kompa to pokaze bledy czujnikow... jakby chodzilo o czujnik polozenia walka rozrzadu to odpalal by normalnie tylko po dodaniu gazu mialby chwilke zawachania/jakby zmulenia i nie mial by tyle mocy co trzeba...
a przed remontem wszystko bylo OK? moze kable zle popodpinales lub zamieniles...

porsche - 2007-06-21, 11:10

Kable są nie pomylone. Przed remontem jeździła normalnie ale nia miała mocy. Nie miała sprężania na 2 garnuszkach. A teraz co sie dzieje to koszmar. Co ja mam zrobić...może ktoś chce to kupić, ja nie mam ani pieniedzy ani siły już.
frantic - 2007-06-21, 11:38

sprawdź przewody od podciśnień, widziałem raz kulejące po remoncie głowicy M50, powodem była niezałożona do końca rurka podciśnienia w okolicach przepustnicy, brała lewe powietrze i kulała, też sprawdzali rozrząd, podmieniali cewki itp a to była taka pierdoła mała
nokerman - 2007-06-21, 11:46

http://forum.beemka-klub.pl/regulamin.php

pkt 3.5

porsche, odblokuję temat jak się zastosujesz do zapisów regulaminu
(który zobowiązałeś się przestrzegać - rejestrując się na forum)

porsche - 2007-06-22, 13:40

Problem sie rozwiązał...okazało się że przy zdejmowaniu kolektora ssącego odpieła sie rurka od silnika krokowego która jest podpięta do kolektora...od spodu. A że ma ułamany ,,wąsik'' który trzyma tą wtyczke żeby nie wypadła to spadła sobie :roll: już miałem holować bmkę na szrot :lol: wszystko sie unormowało. Dzięki za podpowiedź, bo frantic mi podpowiedział żeby sprawdzić te rurki :spoko: :beer:
frantic - 2007-06-22, 14:17

ciesze się że udało mi się pomóc :spoko:
forest - 2007-06-22, 14:54
Temat postu: panowie problem
mam rozbitą e 36 2.0 24v chcę jej silniczk włożyć w e 30 robił ktoś już taki manewr
nokerman - 2007-06-22, 15:36

forest, szukaj na forum pod hasłem swap M50
lub uderzaj go naszego klubowego guru od swapów - Puza ;)