BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dziwny problem E30 1.8

sarna1 - 2004-10-27, 11:37
Temat postu: Dziwny problem E30 1.8
Koles niedawno sprowadzil sobie takie autko i jest z nim jeden klopot - nie chce palic laka w prwo :?: , w lewo pieknie smazy gume a w prawo slychac ze opona sie zwija ale sie nie pali - dopiero jak wykona pare oberkow to jakby cos zalapywalo i robi sie zadymka - tak samo przy jezdzie na prost - zawsze pali lewe kolo....opony takie same -- ich stan bardzo podobny - most nie wyje, suchy - olej w nim jest - luzy na polosiach w normie - w przegubach zadnych grzechotnikow....moze ktos spotkal sie z czyms takim....bo chcemy wymieniac most ale nie wiem czy jest sens bo wszystko wskazuje na to ze jest on sprawny (zadnych oporow itp).

Pozdro.

duchPW - 2004-10-27, 12:21

brak szpery, to i nie pali, a że moc nie ta co w 6-o garówkach, to chwyta dopiero po jakimś czasie - normalka
Anonymous - 2004-10-27, 12:36

O ILE SIE NIE MYLE TO CHODZI ROWNIEZ O ROZKLAD WAGI NA POSZCZEGOLNE KOLA
SmasherE30 - 2004-10-27, 12:39

Sarna!! Aż się dziwie że zadałeś to pytanie!! :wink:

Słuchaj, w klasycznych dyfrach gdzie nie ma szpery nie zakręcisz właściwie wcale samochodem na jedynce!!

Wiesz dlaczego fura kręci się tylko w lewo? Bo tam jest większość masy, po lewej, przecierz tam siedzi kierowca, w związku z tym wewnętrzne koło ma ciutkę obciążenia i ma lepszą przyczepność niż przy tym samym manewrze w prawo.

Rada: Jedźcie we dwóch i najlepiej jakby wasz ciężar był taki sam (weźcie pod uwagę akumulator!!)

Każda BMka bez szpery zakręci w miejscu w lewo ale w prawo dopiero po rozpędzeniu się i zapięciu dwójki, albo po kilka próbach strzału ze sprzęgła (bo głównie właśnie na to jest metoda w operowaniu sprzęgłem i balansowaniu autem - nie mozna od razu max skrętu robić)

Spróbujcie tak, że rusz z odcinki i najpierw lekko w lewo a potem na chwilkę odpuść gaz i w prawo na maxa i zaraz potem GAZ. Tak jakbyś zmieniał kierunek driftu, wchodził w kolejny przeciwny łuk. Możecie też spróbować bez puszczania gazu.

Jednym słowem: Wszystko wporzo, tak jest i tak ma być :wink:

Pozdro

sarna1 - 2004-10-28, 22:30

no i mialem racje - cos zlego dzialo sie z dyfrem, (a bylem zdziwiony bo moja pali rowno - w lewo i prawo a szpery nie mam), dzisiaj po testach - a w sumie w ich trakcie cos gruchnelo i most zaczal terkotac - szczegolnie jak sie skreca w lewo - jutro zmiana mostu i znowu meczymy kumpla bete :)
duchPW - 2004-10-28, 22:41

może przypadkiem miałeś i z dyfrem twojego kumpla faktycznie jest coś nie tak, ale to co wyżej jest napisane o braku szpery to prawda.
ja mam 16 i jak na piachu strzelam ze sprzęgła na jedynce lub dwójce, to zostają dwa ślady, ale na asfalcie - co najwyżej jeden ślad i kropka (śladzik) spod drugiej opony - jak podczas palenia gumy (na stojąco) już się opony rozgrzeją, to bez szpery też idzie dym spod dwóch kół - co zresztą udowodnił baur ze spekterem właśnie 316-ką, ale nie odrazu dymiło spod obu.

więc objaw u kumpla jest jak najbardziej prawidłowy, a zwalić musiało się z innego powodu.

jeśli źle piszę, to po wymianie dyfra i tak będziesz to wiedział :wink:

sarna1 - 2004-10-28, 22:45

spoko Pioter ale ja nie mowie o tym ze powinna palic rowno na dwa kola - robilismy tak - kiera na max w prawo - gaz w podloge i zaczynamy sie krecic - a oponka sie nie palila - dopiero po ok 2 obrotach cos jakby zalapywalo i pojawiala sie siwizna :) , w lewo bralo od razu - przy takiej samej technice...
duchPW - 2004-10-28, 23:00

to przy okazji może ktoś wyjaśni jak to jest z przenoszeniem napędu (chodzi mi o dyfer bez szpery) - czy zawsze napędzane jest jedno koło, czy raz jedno raz drugie w zależności od..... no właśnie jeśli tak jest to od czego - od nacisku?
SmasherE30 - 2004-10-28, 23:45

tak, od nacisku
zwykły dyfer działa zero jedynkowo, czyli przenosi całą moc na to koło w które łatwiej ta moc wchodzi, czyli to mniej obciążone, czyli (podczas skretu) to wrewnętrzne. I dlatego czesto widac jak tylni napęd z miękkim zawieszeniem jedzie w kółko na jedynce pod odcinką i jara wewnętrzne kółko a zewnętrzne toczy się jak normalnie. Jak zapina dwójkę to nagły kop obrotów koła zrywa przyczepnośc i na 2gim kole co powoduje uślizg całego tyłu :wink:

Go¶æ - 2004-10-29, 01:23

Drogi kolego.Przyczyna tego zjawiska jest to ze w dyferencjale jest tzw.mechanizm roznicowy i zawsze bedzie sie krecilo to kolo ktore ma najmniejszy opor.Gdybys mial tzw szpere-blokada mech.roznicowego wowczas betka krecilo by z dwoch kolek bez wzgledu na przyczepnosc.Pozdro
sarna1 - 2004-10-31, 13:58

most zmieniony na 3.91 - autko juz ladnie pali gume ale most troche wyje...ktos widocznie nie dbal o olej .... swoja droga buszujac po szrocie znalazlem most S 2.93 ale ten chyba bedzie za dlugi ...... swoja droga bawil sie ktos w przekladanie szpery czy nie da rady tego zrobic ??