BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 swap 316 na 325 m20b25

sat_cong - 2007-07-09, 00:51
Temat postu: E30 swap 316 na 325 m20b25
Posiadam rozbita 325, nadwozie juz raczej nie do uzycia ale technicznie auto bylo niezle.
Chce kupic zdrowe nadwozie 316 i przełożyć wszystkie czesci z 325.
Z przeczytanych postów wynika ze nie powinno byc problemu ale jesli wypowie sie ktos z doswiadczeniem praktyczym bede wdzieczny.
Moze ktos zna warsztat w okolicy poznania ktory robi takie rzeczy?

Lord Lukasz - 2007-07-09, 11:55

Nadwozia są prawie takie same, różnice są niewielki pomiędzy wąską a szeroką lampą, chodzi dokładnie o np. pas przedni, w wąskiej lampie tej z początku lat 83-85 jest pas przystosowany do starych chłodnic czyli takich wysokich występujących w silnikach m10 i starszych m20 czyli np. taki jak ja miałem 323 m20 b23, po roku 85 jak silnik 2.3 zastąpiono 2.5 zmienił sie troche też chyba pas przedni bo chłodnica jest szersza i niższa i np. u mnie jak kilka dni temu włożyłem m20b25 czeba było dorabiać mocowania dolne chłodnicy bo oryginalne były za nisko.

zmieniło sie też chyba podszybie, dokładnie to otwór przez który przechodzi wiązka z wtyczką do komputera w szerokiej lampie jest większy, tak wywnioskowałem bo przez ten który ja miałem w żaden sposób nie dało sie włożyć wtyczki i musiałem go powiększyć

Kolejna różnica to wtyczki do instalacji, w wąskiej lampie do 86r była wtyczka starego typu a w szerokiej taka duża okrągła, ja kupiłem silnik z dużą i musiałem wtyczki przerabiać.

Następna różnica to zbiorniczek wyrównawczy, przy starej chłodnicy i starym m20 jest on mocowany do kielicha po prawie stronie i jest on taki okrągły a w nowszym m20 chyba w szerokiej lampie zbiorniczek jest troche inny i mocuje sie go po lewej stronie na nadkolu

W sumie to są mega detale ale nie przewidziałem żadnego z nich przy wkładaniu m20b25 z roku 89 do mojej budy z 84 i miałem dodatkową robote czyli dorobienie pułki pod chłodnice, zrobienie mocowań po zbiorniczek po drugiej stronie, powiększenia otworu na wiązke od kompa i przerobienie wtyczki

Jeszcze jeden detal w różnicach nadwoziowych to brak mocowania puszki z filtrem i przepływką w wąskiej lampie z silnikiem m10 na gaźniku bo jak wiadomo m10 ma okrągły filtr

[ Dodano: 2007-07-09, 11:56 ]
Zapomniał bym, 1.6-1.8 mają z przodu lite tarcze i z tyłu bębny więc będziesz musiał też przełożyć to z budy od 325

Łukasz - 2007-07-09, 12:08

grube golenie trza założyć na przód , czyli 51mm, w 316-18 są cienkie 45mm, z tyłu belka z tarczami, może też stabilizator.....zegary oczywiście musisz wymienić, bak w 325 jest większy.....
Gasper - 2007-07-09, 12:59

Przednie tarcze wraz z jarzmami i zaciskami weź z 325. Są wentylowane. W swojej 316i takie zamontowałem. Chwila moment i zrobione :wink:
sat_cong - 2007-07-09, 15:31

Dziekuje za odpowiedzi.
325 jest z ostatniego roku, kompletne i do czasu dzwona jezdzilo bez problemu i 316 tez poszukam 90 91 ze wzgledu na stan nadwozia.

Szukam jeszcze warsztatu ktory sie podejmie, bo nie kazdemu sie chce bawic w takie

kamil.k - 2007-07-09, 20:12

Lord Lukasz napisa/a:

Kolejna różnica to wtyczki do instalacji, w wąskiej lampie do 86r była wtyczka starego typu a w szerokiej taka duża okrągła, ja kupiłem silnik z dużą i musiałem wtyczki przerabiać.

nie zgodze sie bo u mnie jest okragle gniazdo i w innych waskich lampach tez .prawdopodobnie po 85 była zmiana