| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Tempomat przestał działać!
--==maly==-- - 2007-07-09, 20:26 Temat postu: Tempomat przestał działać! Witam
Ostatnio w mojej beemce padło sprzęgło początkowo grzebano przy pompie sprzęgła przy pedałach potem wyjęto skrzynie wymieniono na nowe i złożono.
Od tamtej pory nie działa tempomat.
Jeżdżę głównie trasy i przyzwyczaiłem się do tego ustrojstwa teraz mnie wkurza że nie działa.
Wiem,że kilka osób z forum zakładało tempomaty do e30 od e34 więc wiedze na ich temat mają dużą. Pytanie do was co mogę sprawdzić krok po kroku? Wtyczka do silniczka wpięta linka siedzi prawidłowo. Dobrałem się do manetki kable od niego zaczepione są do kolumny kierownicy potem idą w dół i w góre gdzieś znikają w gąszczu pozostałych i dalej nie mogłem już sprawdzić. Doczytałem gdzieś w starych tematach o jakiś wyłącznikach przy pedale hamulca i sprzęgła może mi ktoś powiedzieć gdzie one są i jak je rozpoznać ?
Tam może coś odłączyli jak przy pompie od sprzęgła grzebali.
Pozdrawiam będę wdzięczny za każdą pomoc w czwartek lece do Władysławowa i chciał bym aby to dziadostwo działało.
Bartek_P - 2007-07-09, 23:42
NA moje odłączona kostka. Posprawdzaj wszystkie połaczenia
kafarek - 2007-07-10, 08:44
Skoro wywalali skrzynię, to prawdopodobnie sygnał stamtąd nie dociera. Jak pisał Bartek - najpierw styki w kostce, potem pedał hamulca. Jak nie pomoże, to wracaj na warsztat - niech naprawiają co zepsuli.
kemot324 - 2007-07-11, 12:01
Na pedale sprzęgła i hamulca powinien być wyłącznik. Na hamulcu jest chyba wykorzystany ten od świateł stopu, a sprzęgło ma osobny. Ja bym szukał tam przyczyny, możliwe że ten przełącznik od sprzęgła jest nie przykręcony na swoje miejsce lub tylko źle wyregulowany i jest cały czas załączony i tempomat "myśli" że sprzęgło jest wciśnięte i nie daje się załączyć.
To tylko takie moje przypuszczenia
--==maly==-- - 2007-07-11, 23:34
| kemot324 napisa³/a: | Na pedale sprzÄ™gÅ‚a i hamulca powinien być wyłącznik. Na hamulcu jest chyba wykorzystany ten od Å›wiateÅ‚ stopu, a sprzÄ™gÅ‚o ma osobny. Ja bym szukaÅ‚ tam przyczyny, możliwe że ten przełącznik od sprzÄ™gÅ‚a jest nie przykrÄ™cony na swoje miejsce lub tylko źle wyregulowany i jest caÅ‚y czas załączony i tempomat "myÅ›li" że sprzÄ™gÅ‚o jest wciÅ›niÄ™te i nie daje siÄ™ załączyć.
To tylko takie moje przypuszczenia |
Niestety nie było mnie i nie mogłem przeczytać waszych wypowiedzi.
Dorwałem schemat i jechałem po kolei.
Przy skrzyni nie ma żadnej kostki pierwsza myśl moja była taka sama.
Przyczyną był czujnik przy sprzęgle jak pisał kemot niestety dopiero teraz to przeczytałem nie tracił bym kilku h
|
|