BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Fotel kierowcy BMW e30 .. popruty :/

Arturek - 2007-07-15, 14:16
Temat postu: Fotel kierowcy BMW e30 .. popruty :/
Witam!

Problem jest taki.
Mam porwana tapicerke na fotelu kierowcy, chodzi o ten element gdzie trzyma sie pupe 8-)

No i załatwiłem sobie fotel bdb z taka tapicerka ale od strony pasazera i od 3d a moja betka ma 4d.

No i bym chciał przełozyc tylko siedzisko i pytanie moje jest takie.

Da rade przełożyc samo siedzisko i czy ktoś to robił i da mi jakies wskazówki.

Z góry dzieki! :prosze:

marekfl - 2007-07-15, 15:48

hmm
rozbierałem fotel z wersji 4 drzwiowej oparcie sie poprostu odkreca od całośći jest przykrecone na dwie srubki ;-) nie wiel jak jest z fotelem z 2d musisz sam sprawdzic ;-)

Najpier odkrec tylnia "plyte" jest od dolu przykrecon na 2 srubki i zobaczysz jak to wyglada ;-)

metaldaw - 2007-07-15, 16:16
Temat postu: Re: Fotel kierowcy BMW e30 .. popruty :/
Arturek napisa³/a:
Witam!No i załatwiłem sobie fotel bdb z taka tapicerka ale od strony pasazera i od 3d a moja betka ma 4d.

Jaka to wersja ma 3d? z tego co wiem to są 2d, 4d i 5d, a o 3d jeszcze nie słyszałem.

Ja do swojej 4d zamontowałem fotele od 2d i jest git :wink: ale zamiana w odwrotną stronę będzie problemem do wpuszczanie pasażerów do tyłu.

marekfl - 2007-07-15, 16:17

metaldaw napisa³/a:
Jaka to wersja ma 3d?

oj tam oj tam :oops: :oops: wiadomo o co chodzi :D juz poprawiam ;-)

Arturek - 2007-07-15, 16:26
metaldaw napisa³/a:

Ja do swojej 4d zamontowałem fotele od 2d i jest git :wink: ale zamiana w odwrotną stronę będzie problemem do wpuszczanie pasażerów do tyłu.

tak ale org niema w 4d "łapki" do odchylania a ja niechce robić żeźby musi byc org.

ale skoro sie da odkrecic "plecki" to da sie pewnie i "dupe" :wink:

Dixi - 2007-07-15, 16:26

nie ma najmniejszego problemu by zmienic tylko "siedzisko". Sam to wczoraj robilem w swojej coupe :P
najpierw sciagasz zaglowek :P
potem tylnia czarna oslonke, na dole sa dwie czarne srubki, po odkreceniu wysuwasz troche w dol i gotowe. tzn. pod czarna oslona sa dwie sroby zlote z podkladkami ktore tez nalezy odkrecic
w przypadku foteli z coupe sa linki z 2 stron ktore nalezy odczepic od siedziska, po tej operacji spokojnie oparcie wychozi w gore i gotowe.
poniewaz twoje siedzisko jest od strony pasazera musisz dalej rozbierac (tez tak musialem) co oczywiscie nie stanowi zadnego problemu. zaczynasz od odkrecenia mocowania pasu a z 2 strony jest czarna zaslepka a pod nia znow sruba (klucz numer 17, czyli taki sam ktory uzywales do wyciagniecia fotela z wnetrza pojazdu) pozniej bedziesz musial takze wyjac takie dziwne okragle i podlozne zawleczki, naciskasz "przycisk" i je wypychasz. potem pod tymi czarnymi obudowami ktore powinienes scignac na samym poczatku masz mechanizmy ktore tez trzeba rozebrac (ciezko to wytlumaczyc co i jak wiec jak jakis problem bedziesz mial pisz) nie zapomnij tez by ladnie scignac ten drut pod spodem ktory laczy szyny.
Najlepiej zacznij robic i pytaj sie jak staniesz z robota :P

metaldaw - 2007-07-15, 16:29
Arturek napisa³/a:
metaldaw napisa³/a:

tak ale org niema w 4d "łapki" do odchylania a ja niechce robić żeźby musi byc org.

ale skoro sie da odkrecic "plecki" to da sie pewnie i "dupe" :wink:

jak dla mnie ta łapka w niczym nie przeszkadza - a wręcz przeciwnie przydało się połuożyć przednie siedzenie podczas mojej ostatniej przeprowadzki.... Jak dla mnie jest to kolejny gażet , który nie zaszkodzi :wink:

Dixi - 2007-07-15, 16:30

ale po co zostawiac lapki skoro mozna zrobic jak fabryka dala :D
Arturek - 2007-07-15, 17:20

Dixi napisa³/a:
ale po co zostawiac lapki skoro mozna zrobic jak fabryka dala :D

dokladnie! musi być jak fabryka dała porozkrecam ten fotel i zobacze jest jest zbudowany moge porobic fotki :D dla potomnych :mg:

BIZON - 2007-07-15, 19:45

Arturek napisa³/a:
dokladnie! musi być jak fabryka dała porozkrecam ten fotel i zobacze jest jest zbudowany moge porobic fotki :D dla potomnych :mg:

hmmmm...
po co pisać jak już i tak było "duuuużoooo" na ten temat...?
nawet schematy "rozbierania" fotela były pokazane... :roll: :wink:
wystarczy poszukać... :wink:
pozdro!

MAJSU - 2007-07-16, 00:39

A czy ktoś zamieniał sport-sitze miejscami ? Da się to zorbić ? Próbowałem 2 razy się do tego zabrać i jakoś mi się nei udało..