BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e34 520iA gdzie wlew oleju do skrzyni aut.

porsche - 2007-07-16, 20:26
Temat postu: e34 520iA gdzie wlew oleju do skrzyni aut.
Mam problem, bo chce dolać oleju do skrzyni automatycznej (silnik m50b20) w e34. Kolega miał z silnikiem m20b25 i była nawed taka miarka by sprawdzić poziom (bagnet jak w silniku). Umnie nie ma tego, po wstępnym ogladaniu skrzyni z kanału też nie zauważyłem żadnego wlewu, ani śróby przez którą by mozna było wlać oleju...Może ktoś cos zasugerować?
Sebabmw - 2007-07-17, 07:05

Na dole od spodu jest duża śruba na imbus z kominem i to przez nia nalewasz olej.
porsche - 2007-07-18, 23:42

Taka śróba od dołu kojarzy mi się z śróbą spóstową, że po jej odkręceniu olej zaczyna sikać na głowe...a tu jest inaczej? Jak ptrzez śróbą na spodzie skrzyni wlać olej?
Sebabmw - 2007-07-19, 07:12

Olej ze skrzyni spuszczasz przez śrubę spustową (taka mała) następnie odkręcasz miske wymieniasz filtr i uszczelke, oczyszczasz magnesy ze szlamu (jak jest na nich coś więcej np. opiłki to masz przesr...) przykręcasz miske odkręcasz śrybę na duży imbus i nalewasz uolej przez taką specjalną pompkę ręczną i wężyk (typowe narzędzie do obsługi skrzyń biegów) Następnie jak ci się przelewa zakręcasz korek i uruchamiasz silnik na 2 min. następnie odkręcasz korek i dolewasz olej i tak do skutku aż po zatrzymaniu silnika i odkręceniu korka nie możesz już n1ic dolać.

Do dzieła :spoko:

jak byś mieszkał bliżej to bym Ci to pokazał w moim garażu.

porsche - 2007-07-19, 20:30

Teraz to już wszystko jasne. Szkoda tylko że takie durne rozwiazanie...Dzięki wielkie!!