| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak podpiąć obrotomierz ze starej do nowej wtyczki
Lord Lukasz - 2007-07-24, 09:08 Temat postu: Jak podpiąć obrotomierz ze starej do nowej wtyczki Skończyły mi sie już pomysły, w mieście mam samych elektryków teoretyków którzy nie maja pojęcia o niczym więc może tutaj sie znajdzie ktoś mądrzejszy
Tak więc zmieniłem silnik z 2.3 na 2.5.
2.5 jak wiadomo ma taką okrągłą wtyczke a mój stary 2.3 miał wtyczke starego typu taką prostokątną wsuwaną obok puszki z bezpiecznikami, wszystkie kabelki jakoś podłączyłem i są 3 problemy:
1 - nie działa obrotomierz i ekonomizer, w schowku znalazłem 2 wtyczki przy kompie i metodą może sie uda próbowałem i ogólnie prawie nic sie nie dzieje tylko przy połączeniu 2 kabelków obroty dziwnie wzrastają, przy innej opcji auto gaśnie i przy jednej ekonomizer leci na koniec skali i tam zostaje
2 - drugi problem to taki że auto nie gasło po wyciągnięciu kluczyka zrobiłem jakieś chore obejście czyli lewy kabel do cewki ze znikającym po zapłonie plusem i gaśnie ale to jest mega druciarstwo
3 - pompa paliwa działa cały czas, przekaźnik powinien ją na chwile włączyć i potem wyłączyć na przekręconym zapłonie
Będe wdzięczny za wszystkie podpowiedzi musze sam sie za to zabrać bo lokalni elektrycy nie mają pojęcia o temacie, jeden wpadł na pomysł żeby podłączyć kabel bezpośrednio do obrotomierza ale nie wykombinował skąd idzie wogule sygnał do obrotomiarza
Kolega swapowicz Puz zarzucił mi taki opis ale z nic w nim nie widze na temat obrotomierza
http://www.akgmotorsport.com/e30convpins.html
Pierwsza ramka to opis mojej starej kostki a druga to opis kostki w silniku który włożyłem
kamil.k - 2007-07-24, 23:09
Lord Lukasz, a mozeby tak wziasc jakims sznureczkiem połoaczyc pedal gazu z wskazówka obrotomierza co
a tak na powaznie to trzeba by wziasc znalesc kabel którym idzie sygnal z cewki do obrotomierza .najpierw oczywiscie mozesz zrobic to na krótko - masz chyba jakies zapasowe zegary to na nich poprubuj
ogólnie do obrotka potrzeba trzy kable. plus ,minus i sygnal
według strony co podales to czarno niebieski kabel w nowej kostce jest chyba sygnałem do mierza - C104 under glove box Engine speed output, Black/blue wire to Tach
Lord Lukasz - 2007-07-25, 08:16
Z obrotomierzem mi sie udało, 6 pin wychodzący z kompa (czarny kabel to jest obrotomierz) rozizolowałem go przy wtyczce i połączyłem z jednym kabelkiem z tych 3 co są w schowku i obrotomierz hula, do reszty też jakoś dojde
|
|