BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic

Piotr_1 - 2007-07-27, 07:57
Temat postu: mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic
Na pewno komuś się przyda, a może ktoś coś doda ;)

Skonstruowałem sobie wczoraj emulator sondy lambda, tj taki prosty regulator napięcia, którym mogę oszukiwać komputer. Wczoraj na pewnym odcinku drogi prowadziłem sporo eksperymentów. Przede wszystkim chodziło mi o pomiar osiągów.

DziaÅ‚a to bardzo prosto – jeżeli oszukane napiÄ™cie z niby sondy jest za niskie, to komputer myÅ›li że mieszanka jest uboga i jÄ… wzbogaca, a jeżeli napiÄ™cie za wysokie – to jÄ… zubaża. Użyteczny zakres emulowanego napiÄ™cia u mnie (uwarunkowane wyregulowaniem przepÅ‚ywki, szczelnoÅ›ciÄ… dolotu itd.) tj. peÅ‚en zakres od mieszanki ubogiej (sinik przerywa) do bogatej (wali marchewy z wydechu przy hamowaniu silnikiem) to (0,45V...0,65V). Przy czym dla motronica wartość 0,45V jest wartoÅ›ciÄ… granicznÄ… dolnÄ… dla motronica jeżeli silnik ma obroty >1500rpm, tj jeżeli powyżej tych obrotów napiÄ™ciÄ™ lambda bÄ™dzie niższe od 0,45V to uruchomi siÄ™ kod błędu że sonda niesprawna i komputer przestanie regulować mieszankÄ™ w ten sposób. Przypominam, że nasze sondy lamda dajÄ… napiÄ™cie 0,1...0,9V

Przejdźmy do wyników pomiarów elastyczności przyspieszenia dla różnych mieszanek. Badałem osiągi w zakresie obrotów niskich (2000..4000) i wysokich (4000...6000). Niższych obrotów nie badałem ze względu na duży wpływ jakości i rodzaju paliwa na pracę silnika na niskich obrotach. Spodziewałem się większych różnic dla różnych mieszanek. We wszystkich zakresach obrotów różnice są małe (do 5% na osiągach), także w granicach błędu pomiaru stoperem. Nie mogę więc wysnuć jednoznacznych wniosków bez pomiaru na hamowni. Ale jedno jest pewne. Dobre wyregulowanie mieszanki nie zrobi z malucha ferrari a złe wyregulowanie z ferrari malucha. Chyba że wyregulowanie będzie ekstremalnie złe, ponieważ na zbyt ubogiej silnik prycha i nie chce przyspieszać, a na bogatej nie jest tak źle. Dość dobra jest mieszanka trochę wzbogacona na dobrym paliwie (np VP racing), ale mówię, kosmosu w poprawie osiągów nie ma.

Wnioski i spostrzerzenia sÄ… takie, że regulacja mieszanki na podstawie sondy lambda przebiega dość mozolnie. Motronic na zmianÄ™ napiÄ™cia reaguje dÅ‚ugo - u mnie jakieÅ› 4s zanim coÅ› podreguluje, co jest koszmarem. Inny wniosek jest taki, że warto jeździć ze sprawnÄ… lambdÄ… ze wzglÄ™du na ekonomikÄ™ (szczególnie w trasie), ze wzglÄ™du na dbaÅ‚ość o trwaÅ‚ość silnika i ze wzglÄ™du na optymalnÄ… regulacjÄ™ mieszanki gdy silnik siÄ™ jeszcze nie rozgrzaÅ‚ do koÅ„ca. I kolejny wniosek – żeby ekonomicznie jeździć trzeba trzymać siÄ™ staÅ‚ej prÄ™dkoÅ›ci obrotowej slinika lub jÄ… powoli zmniejszać. Jednym sÅ‚owem regulacja mieszanki nie nadąży za bardzo dynamicznymi zmianami obrotów. I jeszcze jeden wniosek – zapachy spalin na różncych mieszankach wcale nie sÄ… takie Å‚atwe do rozpoznawania. Mi, im wydaje siÄ™ sÅ‚odsza i mocniejsza tym jest bogatsza, a taka nieprzyjemna to uboga. Ale jest to dość subiektywne raczej bo zależy od rodzaju paliwa. I jeszcze jeden wniosek, na ubogiej mieszance silnik pracuje dość nerwowo, a na bogatej miÄ™kko - nie szarpie prawie nigdy (chodzi o zabawy pedaÅ‚em gazu)

kamil.k - 2007-07-27, 22:52

sama zmiana mieszanki uboga/bogata moze nic nie dac bo kazda inaczej sie spala i trzeba by było znalesc zapłon idealny dla kazdej z nich
Piotr_1 - 2007-07-28, 01:00

Ale można znaleźć dla siebie optimum przy swoim zapłonie w zależności jak się używa samochodu. Ja znalazłem bez płacenia za hamownie, dzisiaj jeszcze więcej eksperymentowałem i jest dobrze w miarę. Byłem ciekaw bo lubię eksperymentować :) Oczywiście jest to dalekie od perfekcji ale znowu czegoś się nauczyłem. Robi 7,1s do setki licznikowej i 7,8 do setki rzeczywistej z prawidłowym przeliczeniem średnicy kół, a motorek jest już troszeczkę wydymany więc nie jest źle. Na ten weekend dam sobie spokój a potem dalej dłubię. A tak jak mówię jakoś trzeba ustawić mieszankę bo sonda przy ostrej jeździe nie nadąży nic ustawić. Są oczywiście odpowiednie narzędzia diagnostyczne i profesjonalny sprzęt, ale będzie dalej grzebane i auto jest mało warte więc po co.
cichecki0511 - 2007-07-28, 20:39

Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skład mieszanki?
kamil.k - 2007-07-28, 20:54

cichecki0511 napisa³/a:
Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skład mieszanki?

przeciez napisal w pierwszym poscie ze zmienia napiecie z sondy oszukujac w ten sposob kompa