| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic
Piotr_1 - 2007-07-27, 07:57 Temat postu: mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic Na pewno komuś się przyda, a może ktoś coś doda
Skonstruowałem sobie wczoraj emulator sondy lambda, tj taki prosty regulator napięcia, którym mogę oszukiwać komputer. Wczoraj na pewnym odcinku drogi prowadziłem sporo eksperymentów. Przede wszystkim chodziło mi o pomiar osiągów.
DziaÅ‚a to bardzo prosto – jeżeli oszukane napiÄ™cie z niby sondy jest za niskie, to komputer myÅ›li że mieszanka jest uboga i jÄ… wzbogaca, a jeżeli napiÄ™cie za wysokie – to jÄ… zubaża. Użyteczny zakres emulowanego napiÄ™cia u mnie (uwarunkowane wyregulowaniem przepÅ‚ywki, szczelnoÅ›ciÄ… dolotu itd.) tj. peÅ‚en zakres od mieszanki ubogiej (sinik przerywa) do bogatej (wali marchewy z wydechu przy hamowaniu silnikiem) to (0,45V...0,65V). Przy czym dla motronica wartość 0,45V jest wartoÅ›ciÄ… granicznÄ… dolnÄ… dla motronica jeżeli silnik ma obroty >1500rpm, tj jeżeli powyżej tych obrotów napiÄ™ciÄ™ lambda bÄ™dzie niższe od 0,45V to uruchomi siÄ™ kod błędu że sonda niesprawna i komputer przestanie regulować mieszankÄ™ w ten sposób. Przypominam, że nasze sondy lamda dajÄ… napiÄ™cie 0,1...0,9V
Przejdźmy do wyników pomiarów elastyczności przyspieszenia dla różnych mieszanek. Badałem osiągi w zakresie obrotów niskich (2000..4000) i wysokich (4000...6000). Niższych obrotów nie badałem ze względu na duży wpływ jakości i rodzaju paliwa na pracę silnika na niskich obrotach. Spodziewałem się większych różnic dla różnych mieszanek. We wszystkich zakresach obrotów różnice są małe (do 5% na osiągach), także w granicach błędu pomiaru stoperem. Nie mogę więc wysnuć jednoznacznych wniosków bez pomiaru na hamowni. Ale jedno jest pewne. Dobre wyregulowanie mieszanki nie zrobi z malucha ferrari a złe wyregulowanie z ferrari malucha. Chyba że wyregulowanie będzie ekstremalnie złe, ponieważ na zbyt ubogiej silnik prycha i nie chce przyspieszać, a na bogatej nie jest tak źle. Dość dobra jest mieszanka trochę wzbogacona na dobrym paliwie (np VP racing), ale mówię, kosmosu w poprawie osiągów nie ma.
Wnioski i spostrzerzenia sÄ… takie, że regulacja mieszanki na podstawie sondy lambda przebiega dość mozolnie. Motronic na zmianÄ™ napiÄ™cia reaguje dÅ‚ugo - u mnie jakieÅ› 4s zanim coÅ› podreguluje, co jest koszmarem. Inny wniosek jest taki, że warto jeździć ze sprawnÄ… lambdÄ… ze wzglÄ™du na ekonomikÄ™ (szczególnie w trasie), ze wzglÄ™du na dbaÅ‚ość o trwaÅ‚ość silnika i ze wzglÄ™du na optymalnÄ… regulacjÄ™ mieszanki gdy silnik siÄ™ jeszcze nie rozgrzaÅ‚ do koÅ„ca. I kolejny wniosek – żeby ekonomicznie jeździć trzeba trzymać siÄ™ staÅ‚ej prÄ™dkoÅ›ci obrotowej slinika lub jÄ… powoli zmniejszać. Jednym sÅ‚owem regulacja mieszanki nie nadąży za bardzo dynamicznymi zmianami obrotów. I jeszcze jeden wniosek – zapachy spalin na różncych mieszankach wcale nie sÄ… takie Å‚atwe do rozpoznawania. Mi, im wydaje siÄ™ sÅ‚odsza i mocniejsza tym jest bogatsza, a taka nieprzyjemna to uboga. Ale jest to dość subiektywne raczej bo zależy od rodzaju paliwa. I jeszcze jeden wniosek, na ubogiej mieszance silnik pracuje dość nerwowo, a na bogatej miÄ™kko - nie szarpie prawie nigdy (chodzi o zabawy pedaÅ‚em gazu)
kamil.k - 2007-07-27, 22:52
sama zmiana mieszanki uboga/bogata moze nic nie dac bo kazda inaczej sie spala i trzeba by było znalesc zapłon idealny dla kazdej z nich
Piotr_1 - 2007-07-28, 01:00
Ale można znaleźć dla siebie optimum przy swoim zapłonie w zależności jak się używa samochodu. Ja znalazłem bez płacenia za hamownie, dzisiaj jeszcze więcej eksperymentowałem i jest dobrze w miarę. Byłem ciekaw bo lubię eksperymentować Oczywiście jest to dalekie od perfekcji ale znowu czegoś się nauczyłem. Robi 7,1s do setki licznikowej i 7,8 do setki rzeczywistej z prawidłowym przeliczeniem średnicy kół, a motorek jest już troszeczkę wydymany więc nie jest źle. Na ten weekend dam sobie spokój a potem dalej dłubię. A tak jak mówię jakoś trzeba ustawić mieszankę bo sonda przy ostrej jeździe nie nadąży nic ustawić. Są oczywiście odpowiednie narzędzia diagnostyczne i profesjonalny sprzęt, ale będzie dalej grzebane i auto jest mało warte więc po co.
cichecki0511 - 2007-07-28, 20:39
Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skład mieszanki?
kamil.k - 2007-07-28, 20:54
| cichecki0511 napisa³/a: | | Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skÅ‚ad mieszanki? |
przeciez napisal w pierwszym poscie ze zmienia napiecie z sondy oszukujac w ten sposob kompa
|
|