BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jakie świece ?

Carlos - 2004-10-30, 21:23
Temat postu: Jakie świece ?
Witam szukam świec do E30 323 '83r.
Jakie najlepiej kupic, auto tez smiga na gazie .
Jak znacie ceny to tez poprosze .
Pozdro

Pawel-e30 - 2004-10-30, 21:27

swiece NGK

poszukaj zanim napiszesz :wink:

Carlos - 2004-10-30, 21:40

szukalem ale jakos slabo mi to wychodzilo .
Ok juz mam firme ale jaki model ?? ?

Pawel-e30 - 2004-10-30, 21:57

Carlos jak pujdziesz do sklepu to z katalogu ci dobiorą swiece takie jak powinny być :wink:
Carlos - 2004-10-30, 22:03

ok wiesz jutro śmigam na gielde do Słomczyna i tak sie pytam.
Dzieki

Pawel-e30 - 2004-10-30, 22:09

Spoko ale moim zdaniem jedne z najlepszych swiec (przedewszystkim do gazu)w miare rozsądnej cenie są NGK może ktoś jeszcze się wypowie?
e-30 - 2004-10-30, 22:51

najlepsze sa NGK 4 elektrodowe platynowe....tylko ze sa drogie ale jezeli masz gaz to zwykle swiece...
duchPW - 2004-10-31, 00:12

no to dwu lub 3 - elektrodowe
co do firmy - nie wypowiadam się, bo na tym forum już było o tym na prawdę sporo

sarna1 - 2004-10-31, 13:51

Swiece stosuje sie takie jakie kaze stosowac producent - no chyba ze zmiany w silniku wymuszaja obnizenie ich cieploty (Nitro itp)....

Z drugiej strony znalezienie katalogu online to chwila - dokaldnie zajelo mi to 10 sec...
http://www.ngk.de/en/prod...zuendkerzen.php

tutaj akurat katalog NGK z ktorego wynika ze twoje auto ma miec swiece
BP5ES - zamowic mozesz w sklepie internetowym www.akwimat.pl - ja kupuje tam niektore czesci i ceny maja bardzo konkurencyjne a przesylka ekspresowa.

A z trzeciej strony to jezdzilem na swicach Bosch,denso,Ngk,Iskra - na wszystkich rodzajach auto chodzilo jak nalezy - no moze na Iskrach troche krocej (wymagaly zmiany po 15 tys).

co do swiec wieloelektrodowych to stosowanie ich wiaze sie tylko z tym ze na takiej swiecy mozna walic dluzsze przebiegi - iskra jest zawsze jedna (pokonuje najkrotsza droge..) no i jak masz 4 drogi to zanim sie skoncza to przelatasz ze 100.000 ale cenowo wychodzi na jedno ;) - wiem bo ostatnio kupowalem swiece denso platinium do toyotki i kosztowaly 60 pln za sztuke ;) ----dla przykladu do betki ngk ok 10 pln ;)

Pozdrawiam

Mam nadzieje ze teraz juz wszystko wiadome.

SmasherE30 - 2004-10-31, 15:39

Ja ładuje NGK #15 ZGR5A i nie narzekam. Jeśli chcesz swiece do gazu to weź jakies BOSHE wieloelektrodowe i poprzyginaj elektrody bliżej do sebie niz jest w serii. Takie rozwiązanie do gazu jest wskazane. Przy czym świeca wieloelektrodowa nie da Ci większej iskry, ale będzie berdziej żywotna, ponieważ podczas 1 suwu iskra przekakuje tylko midzy 2 elektrodami, 2 pozostałe pozostają bezużyteczne ale wydłuża to zdecydowanie żywotność świec, chyba że odma tak Ci wali do dolotu że będziesz maił cąłe świece w oleju, alo od złego AFR w nagarze, ale od LPG to najprędzej będa bieleć, sie wypalać, dokładniejsze info znajdziesz tu:
http://www.bmw-klub-lodz....xty//swiece.php
http://www.bmw-klub-lodz....ty//swiece1.php

Popatrz na stare świece i zdecyduj jakie kupic aby było lepiej. Pamiętaj że jak jeździsz na gaziwi dużo to jest wyższa temperatura spalania więc świece powinny byc zimniejsze od seryjnych co najmniej o 1 stopieńciepłoty ... Pozdro :wink:

Carlos - 2004-10-31, 19:05

Dzieki wielkie teraz juz wszystko jasne.
Pozdro

sarna1 - 2004-11-01, 12:50

no teraz to juz wszystko jasne - zamykamy ;)