| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiana dźwigienki zaworowej M20B20
MAJSU - 2007-07-31, 17:54 Temat postu: Wymiana dźwigienki zaworowej M20B20 Pękła mi ostatnio dźwigienka zaworowa ssąca na 5 cylindrze i w związku z tym mam pytanie jak ją wymienić bez zdejmowania głowicy ?
ubott - 2007-07-31, 17:59
z tego co pamietam to sie nie da bez zdejmowania bo walek wysuwa sie w strone przegrody z kabina
pozdro
Yabi - 2007-07-31, 18:13
Ja u siebie zdejmowalem glowice ale mozna tez silnik wydostac... Jak dla mnie to dziwnie rozwiazanie z tymi dzwigienkami i walkami... I pomyslec ze to bmw tak zaprojektowalo ten motor normalnie lypa...
MAJSU - 2007-07-31, 18:36
Napewno się jakoś da bo gdzieś o tym czytałem tylko nie mogę znaleźć jest to dźwigienka na 5 cylindrze więc niewiele trzeba będzie wysunąć oś dźwigienek do przodu...
KWKPiotr - 2007-07-31, 18:43
Zmieniałem na 5 wydechu.
wyjąc chłodnice, wysunąć wałek do przodu.
sprawdzić czy zawór nie jest skrzywiony- to ze chodzi w prowadnicy może być mylące.
O przycieraniu zaworu swiadczy pośrednio stan krzywki wałka oraz współpracującej z nią złamanej dzwigienki.
/pozdro.
MAJSU - 2007-07-31, 19:02
| KWKPiotr napisa³/a: | ZmieniaÅ‚em na 5 wydechu.
wyjąc chłodnice, wysunąć wałek do przodu.
sprawdzić czy zawór nie jest skrzywiony- to ze chodzi w prowadnicy może być mylące.
O przycieraniu zaworu swiadczy pośrednio stan krzywki wałka oraz współpracującej z nią złamanej dzwigienki.
/pozdro. |
Przeczytałem właśnie w "sam naprawiam" jak wymienić dźwigienkę i w sumie niema z tym tak dużo roboty, o wyjmowaniu wałka niema nic wspomniane Wałek mam wytarty mocno dlatego nie dało się ustawić właściwego luzu zaworowego w skutek czego pękła dźwigienka więc zawory może też się "przycierają"... Jakby był ktoś chętny do pomocy przy tej operacji to byłbym wdzięczny
KWKPiotr - 2007-07-31, 19:21
Jeśli wałek jest w złym stanie to raczej powinieneś zwalic głowicę i podejść poważnie do tematu. Prawdopodobnie potrzebny bedzie kompletny remont głowicy i wymiana uszkodzonych części.
Poprzez wysunięcie wałka do przodu uda się zmienić dzwigienki na 5 cylindrze ale wałka jako takiego z głowicy nie wyjmiesz bez zmiany położenia motoru.
/pozdro.
rafx666 - 2007-07-31, 19:25
jeśli wymienisz dzwigienke bez zdejmowania głowicy to zrób fotki, przyśle ci medal:)
LUKAS - 2007-07-31, 19:26
Dokładnie tak jak napisał KWKPiotr
Mnie pekła kiedyś dźwigienka na 1 cylindrze
A głowicy nieściągałem
Demontarz chłodnicy, kopulki i wyciagasz wałek do przodu.
Oczywiscie są tam takie gumki przywałku ktore rownierz musisz zdjac, a walek wysowa sie w obie strony, do przodu i do tylu.
MAJSU - 2007-07-31, 19:26
Wiem że głowica jest cała do remontu ale nie chce mi się w ten silnik inwestować bo planuję zmianę na 2,8 albo 3,5... Chcę tylko dotoczyć się na nim do końca sezonu.
Ej a da radę wymienić wałek bez zdejmowania głowicy ? Mój jest strasznie ściorany ale mogę załatwić drugi który jest okej za grosze...
LUKAS - 2007-07-31, 19:32
| rafx666 napisa³/a: | | jeÅ›li wymienisz dzwigienke bez zdejmowania gÅ‚owicy to zrób fotki, przyÅ›le ci medal:) |
Adres pod który wyślesz mi medal prześlę Ci na PW
alexil - 2007-07-31, 21:07
| Cytat: | | Ej a da radę wymienić wałek bez zdejmowania głowicy ? Mój jest strasznie ściorany ale mogę załatwić drugi który jest okej za grosze... |
Da się, Lukas o tym pisał 2 posty wyżej. Demontujesz kopułkę, zdejmujesz kółko napędu paska, wyciągasz zawleczki prowadnic dźwigienek, wyciągasz prowadnice i już możesz spokojnie wyciągnąć wałek. Montaż w odwrotnej kolejności
Nie pamiętam dokładnie czy musisz wyciągać prowadnice i dźwigienki-możliwe, że wystarczy tylko poluzować mimośrody dźwigienek i ustawić je na maksymalny luz. Wszystko wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam
MAJSU - 2007-07-31, 21:27
No cóż w takim razie muszę zakupić dźwigienkę i poszukać wałka ! Może ktoś ma wałek do M20B20 w bdb stanie ?
alexil - 2007-08-01, 00:26
Na allegro co chwilę się pojawia wałek do m20b20 w przeciwieństwie do b25, którego szukam i za cholere nie mogę dostać....
Pozdrawiam
MAJSU - 2007-08-01, 10:40
Ale teraz niema żadnego
Mlody - 2007-08-01, 10:56
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | Ale teraz niema żadnego |
http://www.allegro.pl/ite...4_2_0i_m20.html
Tu tez widac na zdjeciach
http://www.allegro.pl/ite...mw_e30_2_0.html
MAJSU - 2007-08-01, 11:30
Obydwie nadają się conajwyżej na skup złomu niestety...
Dzisiaj zabrałem się do remontu bo wreszcie dotarły do mnie klucze I mam pytanie jak odkręcić koło zębate paska rozrządu ? Nie chcę mi się demontować całego rozrządu bo to za dużo roboty a po wyjęciu koła będe mógł już wysunąć dźwigienki...
i przy okazji może ktoś ma cały uchwyt pod palec rozdzielacza bo jak widać mój załatwił jakiś zdolny mechanik
Shot with K800i at 2007-08-06
LUKAS - 2007-08-06, 18:07
Ta śróba niepowinna być mocno dokręcona. Ma normalny prawy gwint.
Więc jeśli obraca Ci sięwałek, to kluczem 22 przytrzymaj wał (kontra, bo widzę że niezdjąłeś jeszcze paska) i odkręć tą śrubkę z wałka.
Ostatnio się pośpieszyłem i zdjąłem pasek przed odkręceniem tej śruby.
Dało radę ją odkrecić trzymając koło zębate ręką (pomoc kolegi) i kręcąc kluczem.
Tak więc problemu jakiegośz tym niema
MAJSU - 2007-08-06, 18:33
| LUKAS napisa³/a: | Ta Å›róba niepowinna być mocno dokrÄ™cona. Ma normalny prawy gwint.
Więc jeśli obraca Ci sięwałek, to kluczem 22 przytrzymaj wał (kontra, bo widzę że niezdjąłeś jeszcze paska) i odkręć tą śrubkę z wałka.
Ostatnio się pośpieszyłem i zdjąłem pasek przed odkręceniem tej śruby.
Dało radę ją odkrecić trzymając koło zębate ręką (pomoc kolegi) i kręcąc kluczem.
Tak więc problemu jakiegośz tym niema |
Nie chciałem czegoś zepsuc więc wolę to zrobić krok po kroku Poszła bez kontrowania I teraz kolejen pytanie... Można zdjąć koło z wałka bez demontowania rozrządu ? Czy czekam mnie demontaż całego przodu silnika I jak to koło ściągnąć ? Odkręcić jeszcze te dwie śrubki w czerwonym kółku czy jak ?
Shot with K800i at 2007-08-06
LUKAS - 2007-08-06, 18:43
Jesli chesz wyjac tylko walek prowadzÄ…cy dzwigienki to kola rozrzadu sciagac niemusisz.
Te dwie sruby sa od simeringu walka rozrzadu. Zdejmiesz to dopiero wtedy gdy zdejmiesz kolo rozrzadu. Możesz smialo sciagac jest tylko jedna pozycja w ktorej pasuje.
MAJSU - 2007-08-06, 18:50
| LUKAS napisa³/a: | Jesli chesz wyjac tylko walek prowadzÄ…cy dzwigienki to kola rozrzadu sciagac niemusisz.
A żeby wyjac walek rozrzadu to czapke musisz odkrecic.
Te dwie sruby sa od simeringu walka rozrzadu. Zdejmiesz to dopiero wtedy gdy zdejmiesz kolo rozrzadu. Możesz smialo sciagac jest tylko jedna pozycja w ktorej pasuje. |
Ooo kurde rzeczywiście ośki przejdą przez dziury w kole Nie zauważyłem ! Teraz muszę się jakoś dostać do korka spustowego chłodnicy co bez kanału nie będzie łatwe !
rafx666 - 2007-08-07, 18:41
mam wałek od 2l, pisz na gg to sie dogadamy - 7960206
Bruner - 2007-08-08, 01:44
| LUKAS napisa³/a: | | żeby wyjac walek rozrzadu to czapke musisz odkrecic. |
W mojej ex 320 mialem wymieniany walek i nie pamietam zeby trzeba bylo odkrecac glowice, wyszedl do przodu bez problemu. Mechanik plakal ze bedzie ciezko, ze lepiej zdjac glowice ale w koncu wyciagnal go bez ruszania gory.
MAJSU - 2007-08-08, 09:44
| Bruner napisa³/a: | | LUKAS napisa³/a: | | żeby wyjac walek rozrzadu to czapke musisz odkrecic. |
W mojej ex 320 mialem wymieniany walek i nie pamietam zeby trzeba bylo odkrecac glowice, wyszedl do przodu bez problemu. Mechanik plakal ze bedzie ciezko, ze lepiej zdjac glowice ale w koncu wyciagnal go bez ruszania gory. |
Smasher po wczorajszych konsultacjach mnie w tym utwierdził ! Zrobię fotki dla niedowiarków...
slawo - 2007-08-08, 11:03
z twgo co pamietam pierwszy to robilem w ciemno i poszlo bez najmniejszego problemu
da sie to zrobic w kilka godzinek
MAJSU - 2007-08-13, 15:26
Zabrałem się dzisiaj znowu za robotę i trafiłem na kolejny problem... jak ustawić wałek żeby wszystkie dźwigienki były wolne ? A przy okazji tak wygląda moja głowica Widać pękniętą dźwigienkę na V cylindrze no i olej nie był raczej zmieniany na czas
mucha - 2007-08-13, 16:00
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | jak ustawić waÅ‚ek żeby wszystkie dźwigienki byÅ‚y wolne ? |
nie ma takiej opcji
MAJSU - 2007-08-13, 20:10
Rzeczywiście nie da sie tego zrobić ale po chwili doszedłem że trzeba zsunać dźwigienkę z pierwwszego cylindra na bok i wtedy już jest OK...
rafx666 czekam na medal razem z wałkiem mi go przyślesz
Zachęcam odrazu panowie do wymiany magistrali olejowej znajdującej się w głowicy i dbanie o okresową wymianę oleju bo takie są skutki zapchania i niewymieniania...
Moja dźwigienka rok 1986, cała czarna stopka baaardzo wytarta
Dźwigienka rok 1983
LUKAS - 2007-08-13, 20:21
Brawo Mówiłem że się uda
Pamiętaj teraz że montuj.ąc nową dzwigienkę niestety zacznie skutecznie wycierac krzywkę na wałku rozrzadu ...
MAJSU - 2007-08-13, 20:52
| LUKAS napisa³/a: | Brawo MówiÅ‚em że siÄ™ uda
Pamiętaj teraz że montuj.ąc nową dzwigienkę niestety zacznie skutecznie wycierac krzywkę na wałku rozrzadu ... |
he ? A dlaczego tak ma się dziać ? Poza tym w planie jest wyjęcie także wałka rozrządu ale to za chwilę jak znajdę jakiś dobry...
I co się da jeszcze wymienić w głowicy bez zdejmowania
Aaaa i co zrobić ze stopkami "nowych" koników tzn mają małe wżery i niewiem czy to jakoś przepolerować czy zostawić tak jak jest ?
SmasherE30 - 2008-07-17, 01:11
Luk, dlaczego ma zżerać wałek? bo się będzie docierać? eee ... raczej tak czy siak stopka jest miększa od krzywki, ale jeśli krzywka ma wżery to ona z kolei zacznie zżerać stopkę nowej dźwigienki ... jak robiłem u siebie kapitalkę góry to ... nawet o tym wspominałem ostatnio ... polerowałem wałek (krzywki) filcem na wiertarce na sucho, aż się go przez rękawiczki nie dało utrzymać. Wszystko po to żeby wyprasować/zaoblić ostre krawędzie wżerów (efekt tzw. piking'u - odkruszanie się wierzchnich warstw metalu pod wpływem dużego nacisku jednostkowego, który spowodowany jest brudem w oleju ... opiłkami i drobinkami piachu, które dostają się między krzywkę, a stopkę dźwigienki i siła nacisku przekazywana jest przez te drobinki punktowo i się materiał poddaje i wykrusza) żeby nie frezowały mi dźwigienek ... i tak samo zrobiłem z dźwigienkami żeby mi nie frezowały wałka
Rozrząd to taki temat, że jak się coś zacznie jechać to najlepiej powymieniać wszystko albo kupić inny silnik lub co najmniej czapkę... albo włożyć mnustwo pracy, na która zwykle nikt nie ma czasu...
p z d r
Rafal_e30 - 2009-09-13, 15:51
Panowie odgrzebuję kotleta, ponieważ spotkał mnie podobny problem Pękła mi dźwigienka zaworowa na piątym cylindrze i dobrze by było ją wymienic
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca Proszę o porady
Pozdrawiam
MAJSU - 2009-09-13, 16:28
| Rafal_e30 napisa³/a: | Panowie odgrzebujÄ™ kotleta, ponieważ spotkaÅ‚ mnie podobny problem PÄ™kÅ‚a mi dźwigienka zaworowa na piÄ…tym cylindrze i dobrze by byÅ‚o jÄ… wymienic
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca Proszę o porady
Pozdrawiam |
http://www.e12-e28.pl/viewtopic.php?t=482
Rafal_e30 - 2009-09-13, 19:02
Dzięki wielkie
Szajbaa - 2009-09-14, 09:34
kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pękła na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...
mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.
skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie?
MAJSU - 2009-09-14, 09:46
| Szajbaa napisa³/a: | kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pÄ™kÅ‚a na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...
mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.
skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie? |
Ssącą wyjmuje się palcami bo ma smarowanie które zapobiega zapiekaniu się ośki a z wydechową jest zawsze problem. Trzeba pamiętać żeby co chwilę ją smarować olejem jak już się ruszy i wtedy jakoś idzie.
Rafal_e30 - 2009-09-14, 12:32
U mnie troszkę gorsza lipa i będę musiał za pewnie zwalac czapkę. Ktoś już kiedyś chyba wyjmował ten wałek i jest na końcu lekko rozklepany. Będę musiał go wysunąc w drugą tronę.
|
|