| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Huczenie w tyle auta
yoshi - 2007-08-02, 11:51 Temat postu: [E30] Huczenie w tyle auta Witam.
Mam problem z E30 316i '90 huczy mi z tyłu auta, głośność i intensywność huku jest uzależniona od prędkości tzn. najgorzej jest między 50-90km/h (ale huczy przy każdej prędkości)
Jest to dość tępy dźwięk, dodam, że wymieniłem już 3 dyferencjały i ciągle jest to samo
Miał ktoś podobny problem
Adi - 2007-08-02, 11:59
Jesteś pewny, że to z tyłu auta? Sprawdź dla pewności łożyska z przodu mi tez się wydawało, że huczy z tyłu a okazało się wine przednie łożysko. Drugie pytanie, czy na zakrętach ten dźwięk się zmienia? Jeśli tak to łożysko któregoś koła właśnie. Jeśli nie to z tyłu może być jeszcze chyba podpora wału.
yoshi - 2007-08-02, 12:03
tak na zakrętach przy większych prędkościach sie zmienia
a co do przednich kół to ostatnio byłem na przeglądzie i nie mieli zastrzeżeń do przedniego zawieszenia, a wybite łożyska powodują chyba luz na piaście
Adi - 2007-08-02, 12:08
Podnieś auto, ściągnij koło i pokręć piastą, nie powinno być słychac żadnych dziwnych dzwięków typu chrobotanie itp. Nie wiem czy na przeglądze wykryją zajechane łożyska w kołach? Ale jeśli piszesz, że dzwięk na zakręcie się zmienia to może to świadczyć o łożysku właśnie. Jeśli np skręcasz w prawo i dzwięk narasta (zwiększa się nacis na lewe koło) to do wymiany lewe łożysko, analogicznie druga strona.
frantic - 2007-08-02, 12:20
jeśli zmienia się szum na zakrętach to na 99% łożyska
Cypisek - 2007-08-02, 19:46
Paniekolego, zobacz tylne opony czy nie zrobiły się z nich tryby. Ja mam coś takiego z przodu i huczy zależnie od prędkości.
yoshi - 2007-08-02, 19:57
opony na 100% nie bo w sumie były 3 różne komplety opon i nic sie nie zmienia
Cypisek - 2007-08-02, 20:07
no to pewnie jest tak jak przedmówcy zauważyli - łożysko/a
Vindevil - 2007-08-02, 20:52
Ja miałem podobny problem. Wymieniłem silentbloki i ucichło. Ale i tak dyferencjał wyje .
yoshi - 2007-08-03, 17:25
tak ja mówiliście okazało się że były to łożyska
a teraz po kolei:
1. Na początek luzujemy nakrętkę wewnątrz piasty klucz 30
2. Odkręcamy koło
3. Zdejmujemy bęben
4. Odkręcamy półoś od dyferencjału
5. Odkręcamy nakrętkę piasty całkowicie
6. Wybijamy wieloklin półosi z piasty
7. Zdejmujemy pierścień (jakiegoś zegara ) blokujący łożysko wewnątrz piasty
8. Wybijamy piastę od strony półosi (uważając na wieloklin)

9. Wyciągamy resztki z łożyska od strony pół osi (uważając na rant trzymający łożysko)
10. Składamy w odwrotnej kolejności
Tak wyglądają małe elementy które trzymały piastę i łożyska
Tak wyglądało moje łożysko
Adi - 2007-08-03, 17:28
A nie mówiłem dawaj dawaj ładną fotorelację bo ja się też kiedyś muszę za to zabrać
yoshi - 2007-08-04, 11:16
fotostory już dodane ma nadzieje, że będzie pomocne
Cypisek - 2007-08-04, 11:29
Nie miałeś problemu z odkręceniem tej nakrętki w środku piasty? ja kiedyś się z tym strasznie siłowałem i nie dałem rady : /
yoshi - 2007-08-04, 11:34
walczył z tym Darco
klucz od piasty do Fiata Uno i długa laga
a na koniec dokręcić trzeba 145Nm tą nakrętkę
Cypisek - 2007-08-04, 12:16
| yoshi napisa³/a: | walczyÅ‚ z tym Darco
a na koniec dokręcić trzeba 145Nm tą nakrętkę |
zastanawiam się czy pany w wulkanizacji zdołali by to odkręcić kluczem pneumatycznym? bo będę musiał niedługo z tym walczyć.
wojtaq - 2007-08-04, 12:38
| Cypisek napisa³/a: | | yoshi napisa³/a: | walczyÅ‚ z tym Darco
a na koniec dokręcić trzeba 145Nm tą nakrętkę |
zastanawiam się czy pany w wulkanizacji zdołali by to odkręcić kluczem pneumatycznym? bo będę musiał niedługo z tym walczyć. |
powinni odkrecic bez problemu jesli maja tylko dobry klucz
yoshi - 2007-08-04, 12:39
nie polecam pneumatem bo to jest dość mała nakrętka i jak się wyokrągli to będzie duuuuży problem najlepiej stoczonym na płasko kluczem nasadowym (bez łezki)
madcar - 2007-08-12, 22:58
podczepie sie do tematu...
u mnie HUCZY strasznie...ale za chiny ludowe nie wiadomo z ktorej strony...aniz ktorego kola
ale zauwazylem ze przy skrecie w prawo...nawet zmiana pasa z lewego na prawy...powoduje calkowite wyciszenie tego denerwujacego huczenia...znaczy sie nawet maly ruch kierownica w prawo...ucisza calkowicie...
sam juz nie wiem..czy to cos z oponami...lozyskiem ktoryms...czy moze dyfer
sowin19 - 2007-08-12, 23:30
| Cypisek napisa³/a: | | Nie miaÅ‚eÅ› problemu z odkrÄ™ceniem tej nakrÄ™tki w Å›rodku piasty? |
Podstawa do dobry klucz Ale sprawę ułatwia wydłubanie zabezpieczenia (jakimś cudem). Jak zabezpieczenie nie pójdzie,to zeszlifowaną nasadkę nabić młotkiem na nakrętkę i lagą pociągnąć. większego problemu nie powinno być, po za wybiciiem łożysk. Przerabiałem to osobiście,tylko że to most i wał do wymiany
| madcar napisa³/a: | | zauwazylem ze przy skrecie w prawo... |
Masz do wymiany łożysko/a po lewej stronie. Pozdro.
madcar - 2007-08-13, 00:01
| madcar napisa³/a: | | zauwazylem ze przy skrecie w prawo... |
Masz do wymiany łożysko/a po lewej stronie. Pozdro.[/quote]
hmnn...a czy to mozliwe ze to moga byc tez tylne?
czy jesli przy skecie kolami w prawo "huczenie zanika" to na 100% przednie lewe??
dzis posprawdzalem...zdjalem kola...pokrecilem piastami (coprawda bez sciagnaia tarcz) i na moje uszy to lozyska sa <OK>
sprawdzialem doglebnie tez opony...i optycznie tez sa <OK>
teoretycznie wszystko jest <OK> ...tyle ze nie jest bo cos strasznie huczy...a przy nawet delikatnym skrecie w prawo...wszystko ucicha i slychac tylko silnik
ma ktos jakiegos pomysla cobym mogl zaoszczedzic na wizycie u mechanika??
no i na czesciach...bo jednak wole uniknac niepotrzebnej wymiany wszystkich lozysk
Cinek - 2007-09-17, 12:31
Witajcie, podepne sie pod temat, też mam na dniach wymieniać łożyska tylko że jest kilka rodzaji, od 60-110 zł nawet,jakie polecacie? Słyszałem że polskie łożyska są dobre i w miatre korzystne cenowo, czy może jakieś inne lepiej dokupić, a może oryginalne BMW? Orientuje sie ktoś jak to cenowo wypada?
yoshi - 2007-09-17, 12:44
ja mam łożyska FAG ok 90zł sztuka, a w ogóle jak byś miał kupować to pytaj o łożyska przód do Ford Focus MK1 bo są takie same jak do szerokiej lampy tył bębny
Cinek - 2007-09-17, 12:50
ja mam z tylu tarcze, to chyba sa inne jakies lozyska
yoshi - 2007-09-17, 13:01
sprawdź w ETK tam są dokładne wymiary
Tommec - 2007-09-17, 19:45
Cinek - do tyłu Twojego auta to raczej polskie łożyska nie występują. Polecam kupić jakieś markowe (SKF, FAG, TIMKEN). Większość tanich łożysk na rynku to produkcja azjatycka, mimo, że dość często jest na opakowaniu napis Germany
pawelri - 2007-09-20, 15:12
przy skręconych kołach w prawo to będzie prawe łożysko. miałem tak samo przy jeździe po łuku w lewo buczało mocniej a po łuku w prawo buczenie ustawało i to było prawe przednie łożysko (a dźwięk dochodził z tyłu auta, obstawiałem dyfer, wymieniłem go i nic a potem wielkie zdziwienie... przednie prawe łożysko ) jaki z tego wniosek? najpierw trzeba jechać do mechanika niech "obstuka" samochód i powie co dolega a jak nie powie to wtedy brać się samemu za naprawianie
pozdro!
Norbi - 2007-09-21, 15:48
| pawelri napisa³/a: | przy skrÄ™conych koÅ‚ach w prawo to bÄ™dzie prawe Å‚ożysko. miaÅ‚em tak samo przy jeździe po Å‚uku w lewo buczaÅ‚o mocniej a po Å‚uku w prawo buczenie ustawaÅ‚o i to byÅ‚o prawe przednie Å‚ożysko (a dźwiÄ™k dochodziÅ‚ z tyÅ‚u auta, obstawiaÅ‚em dyfer, wymieniÅ‚em go i nic a potem wielkie zdziwienie... przednie prawe Å‚ożysko ) jaki z tego wniosek? najpierw trzeba jechać do mechanika niech "obstuka" samochód i powie co dolega a jak nie powie to wtedy brać siÄ™ samemu za naprawianie
pozdro! |
Ja mialem identycznie z miesiac temu. Buczało strasznie i w dodatku z tyłu. raz usiadłem jako pasazer i słysze ze wyje.
wymieniłem dyfer i dalej mam tak samo. Nawet podniosłem tył auta i próbowałem na róznych biegach zero zadnych hałasów. No moze troche przeguby jak by luz mialy bo hamowalem tez jedno raz drugie kolo ale podobno tam ma byc lekki luz.
I teraz juz tez obstawiam łozysko prawe przednie ( lewe wymeinilem niedawno) a wiec logiczne ze drugie tez sie powinno konczyc mniej wiecej w tym samym czasie.
Jak wymeinie to napisze jaki efekt
|
|